Dodaj do ulubionych

Fiolek afrykanski

24.04.04, 19:45
Kto ma i moze mi pomoc?
Mam dwa fiolki, ale oba zgubily kwiaty jakies 3 m-ce temu i do tej pory nie
odzyskaly.
stoi daleko od kaloryferow, podlewam od gory, bo od dolu mam za male
podstawki :-))
Moja babcia ma fiolki co kwitna jak szalone, a mi nie idzie. Buuuuu
Obserwuj wątek
    • malen_a Re: Fiolek afrykanski 24.04.04, 19:55
      z tego co ja wiem, musza miec bardzo zimno (najlepiej parapet przy nieszczelnym
      oknie) oraz sporo swiatla, ale nie bezposrednie naslonecznienie, bo wtedy plam
      dostaja na lisciach
      lepiej jednak podlewac na podstawki a prynajmniej b. uwazac, zeby lisci nie
      zmoczyc
      • kasienka80 Re: Fiolek afrykanski 24.04.04, 20:03
        No to d...., bo jedna z moich podstawek jest za mala. Musze kupic nowa.
        Ale chyba i tak juz nic z nich nie bedzie :-(((
        • malen_a Re: Fiolek afrykanski 24.04.04, 20:08
          to moze je rozmnoz? ja tak robie jak mi jakis fijol pada :)
          zyletka, albo baaardzo ostrym nozykiem odetnij liscie , te wieksze, zewnetrzne,
          tuz u nasady i do kubka z woda powrzucaj, po ok 2,3 tygodniach pojawia sie
          korzonki i wtedy do ziemi je zasadz:)
          po jakims czasie wyrosna male listki i moze te zaczna kwitnac
          ja u rodzicow rozsadzalam fiolki, mialam kilka kwitnacych na rozowo, bialo i
          fioletowo i z odpowiednich sadzonek w duzej i plaskiej donicy tworzylam
          kompozycje, jak kwitly wszystkie razem to wygladalo naprawde pieknie :D
          • kasienka80 rozmnoze !! 24.04.04, 20:19
            No to utne 3-4 liscie i zobacze....ide ciac :-))
            • malen_a Re: rozmnoze !! 24.04.04, 20:20
              dobra, nie moze sie nieudac :)
              • kasienka80 Malena... 24.04.04, 20:26
                Zrobilam to :-))
                Ucielam 5 listkow zewnetrznych przy nasadzie i wstawilam do szklanki. teraz
                powiedz czy jak puszcza korzonki, to kazdy lisc do innej doniczki? czy jak?
                • malen_a Re: Malena... 24.04.04, 20:30
                  no wlansie to zalezy jak Ty chcesz, mi , jak pisalam, podobaja sie fiolki takie
                  zgrupowane, w jednej wiekszej (i plaskiej, to zaznaczam, bo jak maja duzo
                  miejsca na korzenie to nie puszczaja kwiatkow, takze trzeba im malo miejsca na
                  korzenie dac :D) doniczce; a jak wolisz miec 5 pojedynczych kepek to osobno;
                  troche to potrwa i na poczatku taki 1 lisc w doniczce bedzie smetnie wygladal,
                  ale zobaczysz jak sie ucieszysz jak zacznia mlode wyrastac
    • chiara76 Re: Fiolek afrykanski 24.04.04, 21:59
      moje fiołki pięknie rosną, ale bez kwiatów. Tylko czy to są afrykańskie?? Ups,
      nie wiem. Ostatnio jestem na etapie oliwki i kaktusów:)
      • k.mmilka Oliwki? 25.04.04, 07:42
        O, to brzmi ciekawie. Jak to się hoduje, z sadzonki czy z pestki? I czy jest
        trudne w obsłudze?
        • kasienka80 grejfrut 25.04.04, 09:14
          Ja tez mam kaktusy: cale 3 :-))) no ale rosna. Mam jeszcze miniaturki kupione w
          Ikei i tez sie trzymaja.

Fiolki afrykanskie maja takie grube miesiste liscie, ciemnozielone.

Ja kiedys z pestki wychodowalam grefruta!! pieknie rosl, ale owocow nigdy nie
          mial- byl za mlody.
          Kolezance udalo sie wychodowac z pestki cytryne, co miala cytrynki, ale nie
          nadawaly sie do jedzenia
        • chiara76 Re: Oliwki? 25.04.04, 10:04
          k.mmilka napisała:

> O, to brzmi ciekawie. Jak to się hoduje, z sadzonki czy z pestki? I czy jest
          > trudne w obsłudze?

Hihi, moja oliwka to już małe drzewko kupione w kwiaciarni:) Zresztą najpierw
          trochę nie chciała z nami współpracować, teraz jak zmieniliśmy jej okno, to się
          ruszyła na plus. Ale przyznam się, że myślałam, że będzie z nią łatwiej, no bo
          patrząc na oliwki choćby greckie myślałam sobie, cóż jej więcej trzeba , jak
          trochę słońca, a trzeba przyznać, że ma swoje wymagania, na przykład więcej
          wody, niż myślałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka