Dodaj do ulubionych

Średnia płaca

16.02.11, 08:19
w 2010r w Polsce wynosiła 3.500 PLN brutto, po odliczeniu składek i podatku zostaje "na rękę" 2.500... ale to średnia. Znane powiedzonko mówi: jeśli człowiek idzie z psem to średnio mają po trzy nogi, więc zajmijmy się raczej tym, co uzyskuje 99% Polaków. Jeśli odliczymy ten 1% najbogatszych, to ta średnia brutto natychmiast spadnie nam poniżej 3.000 PLN, co nam da netto ok. 2.000. I to jest ta właściwa kwota, którą zarabiają Polacy! W przeliczeniu na euro wychodzi coś ok. 500€ (średnia netto). Dużo to czy mało? Czy da się za to przeżyć i na jakim poziomie, jeśli nasze ceny tak szybko jak obecnie, będą doganiać te "europejskie"?
Obserwuj wątek
    • tadeusz_ski.51 A tu mamy w ujęciu branżowym 16.02.11, 08:32
      https://bi.gazeta.pl/im/4/8926/m8926204,MEDIANA.jpg

Ściągnięte z tej strony
      Jak widać z powyższego, najmniej się u nas ceni kulturę i sztukę, więc czego się dziwicie, że na forach bywa tak wiele nicków o niskim poziomie kultury? Za mało płacą to po kiego grzyba wysilać się na kulturę, lepiej być zwykłym bucem i mieć full kasy!
      A swoją drogą, sztuką jest posiadać kulturę za tak mizerną płacę... Nie nie, nie opłaca się!
    • drugitiktak Re: Średnia płaca 16.02.11, 08:46
      słyszałam,że emerytury i renty ZUS ma płacić tylko 28 -ego,....żeby emerytom starczyło do pierwszego.
      wiem ,że to żart , ale wcale nie jest śmieszny.
      • tadeusz_ski.51 Patrząc na takie kraje 16.02.11, 19:04
        jak Niemcy czy Wielka Brytania, trudno nie zauważyć, że są tam wolne miejsca pracy (na których zatrudniani są m.in. Polacy) a przecież płace są cztero, pięciokrotnie wyższe! Jak to się ma do opinii mówiących, że gdy Polacy będą więcej zarabiać to nie będzie inwestycji i zwiększy się bezrobocie?? Czy życie nie pokazuje w praktyce, że ten argument jest fałszywy? Czy ci, którzy go używają tego nie widzą czy też celowo i świadomie nas okłamują?
        • rena-ta49 Re: Patrząc na takie kraje 08.02.12, 15:31
          Zauważ jednakże ,ze za granicą Polacy najczęściej pracują
          w tych miejscach gdzie miejscowy za oferowaną stawkę by nie pracował.
          Niemiec za 5 euro na godzinę pracować nie będzie,
          ale Polak tak.
    • tadeusz_ski.51 A nie mówiłem? 17.02.11, 08:05
      Ten wątek założyłem wczoraj o 8-mej z groszami a tu proszę, jest odzew w HotMoney, który pokazuje tendencję w roku bieżącym!
      Cyt. "Przeciętna pensja wyniosła w styczniu 3392 zł" czyli w stosunku do 3500 - średniej z ub. roku spadła o ponad 3%. Zamiast wzrastać o te chociaż 3% to właśnie o tyle spada! Oczywiście władzom to zwisa, przecież od 1-szego maja Niemcy i Austria otwierają swoje rynki pracy, więc komu się tu nie podoba, niech spier..la tam do pracy!
      • drugitiktak Re: A nie mówiłem? 18.02.11, 20:12
        i na pewno dużo ludzi tam wyjedzie. Gdybym ja miała tę przeciętną pensję na pewno by mi starczyło....ale statystyki swoje, a życie swoje...
        • tadeusz_ski.51 Re: A nie mówiłem? 19.02.11, 07:45
          drugitiktak napisała:
          > i na pewno dużo ludzi tam wyjedzie...
          ------------
          A co mają robić? Siedzieć tu i czekać aż się coś polepszy? Nie dość, że nie ma miejsc pracy a jeśli już coś się znajdzie, ta za taką płacę, że nie da się przeżyć, więc nie ma wyjścia, trzeba emigrować! Tak nas "wykierowali na katolików" te "Balcerowicze i inne gady", że nic tylko stąd zmykać, bo żyć nie da rady!
          • drugitiktak Re: A nie mówiłem? 21.02.11, 08:08
            Kiedyś jak się ludziom rządy polityków nie podobały to wychodzili na ulicę i strajkowali , czasem aż do skutku, a teraz , .....jakaś bezsilność w narodzie się porobiła , albo z głodu nie mają siły, i co silniejsi chcą uciekać za granicę .
            A co z resztą społeczeństwa , ? Powolne konanie ??
            • tadeusz_ski.51 Re: A nie mówiłem? 30.03.11, 10:35
              drugitiktak napisała:
              > Kiedyś jak się ludziom rządy polityków nie podobały to wychodzili na ulicę i st
              > rajkowali , czasem aż do skutku, a teraz , .....jakaś bezsilność w narodzie się
              > porobiła , albo z głodu nie mają siły, i co silniejsi chcą uciekać za granicę.
              > A co z resztą społeczeństwa , ? Powolne konanie ??
              --------------------
              Nie ma organizatorów godnych zaufania. "Solidarność" skompromitowała się w czasie rządów wspólnie z Unią Wolności, co bardziej prominentni działacze zabezpieczyli przyszłość sobie i swoim rodzinom zostawiając społeczeństwo na pastwę eksperymentów gospodarczych pana Balcerowicza, więc kto ma zorganizować protest na masową skalę? Jeszcze spora część łudzi się nadzieją, że coś się zmieni, poprawi, część liczy na dochody za granicą a ci co zostali, trwają i czekają? Na spontaniczny zryw narodu jeszcze za wcześnie a żadnej partii nie zależy na wszczynaniu rozruchów bo ich wynik jest bardzo niepewny, może się zdarzyć, że cała ta polityczna zgraja dostałaby kopa?
    • tadeusz_ski.51 Obudzili się przed wyborami? 18.06.11, 21:10
      www.hotmoney.pl/artykul/coraz-wiecej-pracownikow-slabo-zarabia-20194
    • tadeusz_ski.51 Średnia płaca wzrośnie, bo minimalna 13.07.11, 12:58
      idzie w górę "Rada Ministrów ustali wysokość płacy minimalnej od 2012 roku na 1,5 tys. zł."
      • tadeusz_ski.51 Re: Średnia płaca wzrośnie, bo minimalna 13.07.11, 13:02
        Ale się nie cieszcie bo:
        Brutto - 1500
        ZUS - 205,65
        Składka na ub. zdrow. - 116,49
        Zaliczka na podatek - 66
        Netto - 1111,86
        "...minimalne wynagrodzenie dla osób rozpoczynających karierę zawodową. W pierwszym roku pracy zarobią co najmniej 1,2 tys. zł." hahaha... no to się obłowią!
        • a1co Re: Średnia płaca wzrośnie, bo minimalna 21.08.11, 18:55
          https://www.beruska8.cz/smajlici/smajlici2/70.gif
    • tadeusz_ski.51 O proszę! 06.02.12, 10:07
      https://s1.img.pl/v/1202/111769nowe0281.jpg
      • tadeusz_ski.51 Re: O proszę! 06.02.12, 10:25
        Niewyraźnie widać treść artykułu, więc co nieco zacytuję:
        "O pensji 2,5 tys. zł. na rękę, tyle bowiem daje średnia 3,6 tys. brutto, większość Polaków może jedynie pomarzyć... To wynik wysokich pensji bankierów, menadżerów a także urzędników"
        • darima_ka Re: O proszę! 06.02.12, 19:04
          To juz wiemy ska bierze się średnia :D
          • tadeusz_ski.51 Re: O proszę! 09.02.12, 09:39
            Tak, gorzej że tą średnią rzucają nam po oczach i mówią:
            - I czego wy jeszcze chcecie, przecież dobrze jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka