Dodaj do ulubionych

pochwalę się

29.04.04, 12:37
Pochwalę się, że się cieszę, że zamieniam swoje okularki na szkła
kontaktujące:)
Bede mogla robic wiele fajnych rzeczy, np. nosić okulary przeciwsłoneczne.:)
Obserwuj wątek
    • aariel Re: pochwalę się 29.04.04, 12:39
      a latwo sie przestawic?
      I czy nie mialas problemow z zalozeniem szkiel?
      • apawlak1 Re: pochwalę się 29.04.04, 12:41
        Nie mam większych problemów z założeniem. Lewe zajmuje mi troche więcej czasu,
        ale jest o wieeele lepiej niż myslalam. I czuje się o wiele lepiej. Ale chyba
        bede musiala sie pozbyc tike poprawiania okularów szuwających się na nos...
        Jest fajnie:)
    • gaggi Re: pochwalę się 29.04.04, 12:43
      noszę soczewki od 7 lat i wiem, jaka to radocha:)) W okularach nie czuję się
      sobą, jestem jakaś taka "przytłoczona". ale u innych okulary na nosie bardzo mi
      się podobaja. Nie wiem co jest:)
    • chiara76 Re: pochwalę się 29.04.04, 12:50
      a ja lubię moje okularki, i słoneczne też noszę. W ogóle, to sobie nie
      wyobrażam siebie bez okularów. Wszyscy mi mówią, że ładnie wyglądam w nich.
      • apawlak1 Re: pochwalę się 29.04.04, 12:52
        Mi też niby ładnie:))). ale wybrać sią na jakiś taneczny wygłup czy koncert, to
        nie przelewki. Raz tak zniszczyłam jedne brylle.
    • tsun_am Re: pochwalę się 29.04.04, 12:55
      ja też noszę okulary i - od czasu do czasu szkłą kontaktowe, w których czuję
      się znacznie lepiwj, ale. Nie zawsze mi "wchodzą", tzn jeżeli jestem
      niewyspana, co zdarza się dość często, oko "odrzuca" szkło, strasznie mnie
      piecze i muszę wyjąć. Niestety, bo najchetniej chodziłabym w szkłach codziennie.
    • kurczak1976 Re: pochwalę się 29.04.04, 13:31
      Ja tez lubie moje soczewki ale podobnie jak Tsu_nam mam czasem problemy z
      oczami. Wogole komfortowo czuje sie tylko ok 6 godz. potem oczy mnie pieka i
      wogole sa bardzo czerwone.
    • abere8 Re: pochwalę się 29.04.04, 22:49
      No fajnie Ci, ale nie wyrzucaj okularkow, bo ladnie Ci w nich. Wiesz, bo takie
      szkielka to intelygencji dodaja :-)
    • a.polonia Re: pochwalę się 30.04.04, 00:50
      ja tez sie do tego przymierzam :), tzn juz bylam na "pomiarach", a jako, ze
      Holendrzy lubuja sie w spotkaniach, terminach itd, to pan optyk umowil mnie na
      kolejna wizyte, tj SZKOLENIE w zakresie zakladania itd ;-))
      Ciekawe kiedy dadza mi w koncu te szkla, hehe.
      Mam prosbe do tych, co nosza, mozecie napisac cos wiecej o tym, jakiego rodzaju
      uzywacie, bo mnie sie juz w glowie zakrecilo od mozliwosci :)
      Pozdrawiam okularnikow :P
      Pola
      • kate.y Re: pochwalę się 30.04.04, 09:18
        witajcie :-)

ja uwielbiam nosić soczewki, w okularach czuję sie taka .... brzydka , wiem ,
        wiem to nie obiektywne stwierdzenie ale w okularach czuję się brzydulą na która
        na ulicy pokazują palcami a przynajhmniej nie wzbudzi zaiteresowania płci
        przeciwnej. To oczywiście tylko wewnętrzne paranoje ale nieprzyjemne. Niestety
        jestem zmuszona nosić okulary bo mam bardzo wrażliwe oczy, pracuję po 9 godz.
        przy kompie do tego pracuję w klimatyzowanym pomieszczeniu i oczy strasznie
        bolą po jakimś czasie :-( Oczywiście na wakacje znów planuje sie przymierzyć do
        soczewek :-)
        Za pierwszym razem gdy zdejmowałam soczewki zajeło mi to 20 min, jedno oko !!!!
        zakładanei było lepsze , hi hi . Teraz to już prosta sprawa, mogę to robić
        nawet z długimi paznokciami co kiedyś było dla mnie nie do pomyślenia.
        Najbardziej lubię soczewki night and day firmy basch ( mam nadzieję ze nei
        pomyusliłam literek ) , są najbardziej wygodne , nie myślę w łóżku gdy oglądam
        film że muszę je jeszcze zdjąć i nie moge zasnąć , w okularach kiedys
        zasnełam , hi hi , miały potem dziwny kształt :-)
        • apawlak1 Re: pochwalę się 30.04.04, 09:26
          He he.
          Zasypianie w okularach to moje hobby;P Szczegolnie na imprezach. Zawsze potem
          sie dziwie, co sie stalo, ze one sa takie krzywe ( i czemu ja mam do diaska
          makijaz na sobie- to juz inny aspekt :D )

A jak juz pisalam, jestem mistrz, bo zakladanie idzie mi jak z platka,
          zdejmowanie tez jest ok.
      • kurczak1976 Re: pochwalę się 30.04.04, 09:19
        Ja teraz nosze Bausch and Lomb na 3-mce. I te mi sluza dla oczu jak i dla
        portfela:o)
        Wczesniej mialam J&J 2 tyg., ktore nosilam miesiac bo mnie niedouczona pani
        doktor tak poinformowala i mialam straszne klopoty z oczami. Zrazilam sie do
        tejj firmy. Moze i soczewki byly niezle ale juz ich nie kupie.

Zobaczysz ze z dobraniem soczewek to tez jest dluga droga:o) Najfajniejsze sa
        jednodniowki (sciagasz i wyrzucasz) ale strasznie drogo to wychodzi.

powodzenia kurczak
      • tsun_am a.polonia 30.04.04, 09:31
        mieszkasz w Holandii?!
        • a.polonia Re: a.polonia 30.04.04, 14:53
          tsun_am napisała:

> mieszkasz w Holandii?!

tak :)

a jeszcze w temacie
          jesli chodzi o jednodniowki tu tutaj za jedna pare wychodzi 1 euro, drogo troche
          • tsun_am Re: a.polonia 30.04.04, 14:57
            o, ajk fajnie. Bardzo bym chciała tam trochę pomieszkać:)A można zapytać co tam
            robisz, jak tam trafiłaś?
            • a.polonia Re: a.polonia 30.04.04, 14:59

> o, ajk fajnie. Bardzo bym chciała tam trochę pomieszkać:)

----dlaczego, jesli mozna wiedziec?;-)

A można zapytać co tam robisz, jak tam trafiłaś?

-----zaczynalam jako Au-Pair (wypowiedzialam sie na ten temat w watku o Au-
              Pair:)), a to bylo juz hm, cztery lata temu, teraz studiuje i pracuje
              jednoczesnie
              Pozdrawiam w Dniu Krolowej :)
              P.
              • tsun_am Re: a.polonia 30.04.04, 15:08
                geberalnie od dłuzszego czasu myślimy z moim chłopakiem o tym, zeby wyjechąc na
                parę lat do jakiegoś fajnego kraju i chodzi nam po głowie Holandia, no bo to
                ponoć fajny, liberalny kraj, fajni ludzie...Potwierdzasz? Bardzo mnie
                interesuje, czy trudno jest tam znaleźć pracę, no i język - znam tylko
                angielski...A ty studiujesz od początku? Drogie sa tam studia?
                • a.polonia Re: a.polonia 30.04.04, 15:47
                  Odpowiem Ci bardzo ogolnie, bo juz i tak za bardzo skrecamy watek apawlak1 ;-)
                  Jesli masz jakies pytania, to zapraszam na priva bebe@gmx.co.uk

> parę lat do jakiegoś fajnego kraju i chodzi nam po głowie Holandia, no bo to
                  > ponoć fajny, liberalny kraj, fajni ludzie...
                  -----hm, powiedzmy, ze nie lubie generalizowac, wiec ... pozornie i w oczach
                  turystow Holandia widziana jest jako taki wlasnie kraj, po kilku latach
                  mieszkania podejscie sie zmienia

Potwierdzasz? Bardzo mnie interesuje, czy trudno jest tam znaleźć pracę, no i
                  język - znam tylko angielski...
                  ---hm, zalezy w jakim zawodzie. Ogolnie, nie jest teraz latwo o prace (mysle,
                  ze nie tylko w Holandii), zwlaszcza na wschodzie, gdzie mieszkam. Po angielsku
                  sie porozumiesz, ale do "integrowania" sie z Holendrami lepiej znac
                  niderlandzki, ale angielski wystarczy na poczatek

A ty studiujesz od początku? Drogie sa tam studia?
                  ----tak, jestem na pierwszym roku (tez mi sie zachcialo na stare lata ;-)))
                  Czesne na przyszly rok bedzie wynosilo podobno 1600 ojro (teraz place 1445),
                  ale mozna sie starac o dofinansowanie.

Zapraszam na priva oraz tutaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14632

Pozdrawiam
                  Pola
    • a.polonia Re: pochwalę się 04.05.04, 01:00
      Uroczyscie oznajmiam, ze jestem po kursia zakladania i wyjmowania soczewek i
      pierwszym dniu noszenia, poszlo gladko :)
      • kurczak1976 Re: pochwalę się 04.05.04, 08:21
        A jakie masz? I jak wrazenia?
        • a.polonia Re: pochwalę się 05.05.04, 01:19
          Dali mi na razie miesieczne na probe gratisowo, w nastepnym tygodniu mam isc do
          kontroli.
          Pani powiedziala, zebym zaczela od czterech godzin i pozniej coraz dluzej,
          wczoraj rzeczywiscie nosilam cztery godziny, ale dzisiaj juz prawie caly dzien
          i nie mialam problemow. Czuje je tylko czasem, ale bez zadnych rewolucji, a od
          razu po zalozeniu czulam sie troche "zawirowana", ale juz jest ok. Za
          zakladaniem i zdejmowaniem tez nie mam problemow (lewe oko idzie troche
          gorzej). Przestraszylam sie na poczatku bo za duzo dziwnych historii sie
          oczytalam na temat soczewek, ale jak do tej pory idzie gladko :)
          Pozdrawiam
          Pola

PS. Jak ksztaltuja sie ceny jednorazowek w Polsce?
          Tutaj musialabym zaplacic za jedna pare jedno euro, a za miesieczne ok 13-14
          euro plus plyn do tego
          • kurczak1976 Re: pochwalę się 05.05.04, 10:24
            Dokladnie nie pamietam ceny jednodniowek ale wiem ze kosztowaly niewiele mniej
            niz moje Bausche na 3 miechy (127zeta) i wychodzilao to strasznie
            nieekonomicznie. A plyny to rzedu 46 zeta za butelke ale w promocji to za 36
            sie kupi:o)Ja w Szwajcu wogole staram sie nie kupowac tych rzeczy bo ceny sa
            walniete np:plyn 24 CHF a to na zlote to jest jakies 72 zeta!!!
            • a.polonia plyn 05.05.04, 10:42
              ja za miesieczne zaplace 14 euro i plyn do tego dostaje gratisowo, wiec wydaje
              mi sie, ze nie jest strasznie drogo, poza tym nie wybieram sie na razie do
              Polski (znajomi tez zaopatruja sie czesto w Polsce), wiec na razie poprzestane
              na tych.
              Pozdrawiam
              Pola
    • cobaea Re: pochwalę się 05.05.04, 09:29
      Super, tez nosze i to od prawie 8 lat! Na przemian z okularami, bo te tez sie
      przydaja:) Wlasnie czekam na nowe okularki, bo mi znowu wzrok polecial, bede w
      nich wygladac bardzo ineteligentnie, he, he.
      A soczewki? zaczelam od rocznych, ale po 6-7 miesiacach byly do kitu, mimo ze
      przestrzegalam wszystkich zasad noszenia i pielegnacji. Teraz nosze 3-
      miesieczne, a to ze wzgledu na finanse: 2 pary to wydatek ok 120 zl. Dwie, bo
      czasem mozna sie zalapac na promocje i daja 3 dodatkowa, albo plyn do
      pielegnacji, albo pojemniczek na szkla.
      Ale najbardziej lubilam miesieczne i dwutygodniowe. A dzienne jakos mnie
      uczulaly, nawet nie wiem dlaczego.
      A z zakladaniem i sciaganiem byl caly cyrk, moje lewe oko nie
      akceptowalo "gmerania" w nim.
      • apawlak1 Re: pochwalę się 05.05.04, 10:26
        lewe oka są dziwne. Mi lewe wysycha, a prawe nie... .
    • apawlak1 wysycha mi lewe 05.05.04, 10:28
      oczko... :)
      jak siedze dlugo przed kompem. Znaczy jak w niego patrze, w tego kompa. A prawe
      tak nei wysycha.

A czy wy mozecei czytac w soczewkach? Bo ja nie za bardzo... A nie mam wady na
      czytanie- jestem tylko krotkowidzem. Czy to normalne?
      • a.polonia lewe oko i wysychanie.... 05.05.04, 10:44
        Moje lewe oko bardziej mruga przy zakladaniu niz prawe ;-))

Natomiast jesli chodzi o wysychanie, to podobno u kobiet stosujacych tabletki
        anty sluzowki bardziej wysychaja, znajoma doradzila mi, zebym kupila
        sobie "sztuczne lzy" i zakrapiala
      • kurczak1976 Re: wysycha mi lewe 05.05.04, 11:00
        apawlak1 napisała:

>
        > A czy wy mozecei czytac w soczewkach?

Ja tez mam problemy z czytaniem. Zwykle czytam bez soczewek ale u mnie to nie
        problem bo czytam wieczorem wiec i tak mam wyciagniete:o)
    • tsun_am Re: pochwalę się 05.05.04, 10:33
      wyobraźcie sobie, że na tym wyjeździe nad morze zmarnowałam 1 szkło - coś mi
      przeszkadzało strasznie, potarłąm i wypadło mi w lesie:(A kupiłam parę pod
      koniec kwietnia. Chyba dopkupię 1 nowe.
      • kurczak1976 To mozna kupic jedna soczewke luzem????!!!ntx 05.05.04, 11:01

• _waterfall_ do kurczaka:)))))))) 05.05.04, 11:03
          tak mozna:)))))))pewnie:) czasem wciskaja,ze tylko parami i w dodatku po 3
          sztuki kazdego-ze niby taniej ale ja tam nigdy sie nie dalam nabrac:)w vision
          express kupisz na bank pojedynczo
          • kurczak1976 Re: do kurczaka:)))))))) 05.05.04, 11:06
            No to jestem zszokowana bo w L´optiku powidzieli mi ze tylko cale pudelko mozna
            kupic. W sumie zawsze kupuje pudelka no ale w przypadku zgubienia czy
            uszkodzenia dobrze wiedziec ze mozna sobie jedna soczewke dokupic!!
            Dzieki za info:o)
            • _waterfall_ Re: do kurczaka:)))))))) 05.05.04, 11:08
              no w L'poticu to samo mi powiedzieli:( wiec nie poddawaj sie tylko idz do
              vision express- tylko ja nie wiem czy to u Ciebie jest:)
          • _waterfall_ lewe :))))))) 05.05.04, 11:07
            ja mam to samo- a nie masz przypadkiem lewego slabszego?bo o normalne u
            krotkowidzow by miec lewe slabsze:(((ja to sobie tlumacze tym,ze skoro mm
            slabsze lewe to pewnie to szklo musi byc grubsze i dlatego mam z nim wiecej
            problemow i dlatego wysycha szybciej...hehehe moze to tylko moja teza:)ale ja
            sobie tak jakos tlumacze:)
            • apawlak1 Re: lewe :))))))) 05.05.04, 11:33
              _waterfall_ napisała:

> ja mam to samo- a nie masz przypadkiem lewego slabszego?bo o normalne u
              > krotkowidzow by miec lewe slabsze:(((ja to sobie tlumacze tym,ze skoro mm
              > slabsze lewe to pewnie to szklo musi byc grubsze i dlatego mam z nim wiecej
              > problemow i dlatego wysycha szybciej...hehehe moze to tylko moja teza:)ale ja
              > sobie tak jakos tlumacze:)

Nieee, wlasnie wszystko jest takie samo... . Moze wieje mi klima z lewej
              strony....
        • tsun_am Re: To mozna kupic jedna soczewke luzem????!!!ntx 05.05.04, 11:12
          ale się zdziwiłam - pewnie, że można kupić 1 soczewkęA co jak ktoś ma wadę
          tylko w 1 oku?!Problem jest tylko taki w moim przypadku, że będą miały różne
          daty ważności - 1 o tydzień krótszy.
          • _waterfall_ Re: To mozna kupic jedna soczewke luzem????!!!ntx 05.05.04, 11:15
            hhehehe daty waznosci:)znam kolezanke co zamiast nosic 3 miechy nosila 6 :)wiec
            sie nie martw tak bardzo:)
          • kurczak1976 Re: To mozna kupic jedna soczewke luzem????!!!ntx 05.05.04, 13:34
            tsun_am napisała:

A co jak ktoś ma wadę
            > tylko w 1 oku

W moim sklepie musi kupic cale pudelko takich samych soczewek i finito.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka