Dodaj do ulubionych

Kolejny argument

30.03.11, 11:56
zwolenników niskich płac dla Polaków prysnął jak bańka mydlana. Chodzi o ceny. Okazuje się, że w wielu przypadkach Polakom opłaca się kupować w Niemczech bo tam taniej!? No proszę!
Mimo że w Niemczech zarobki są czterokrotnie wyższe, to już są sygnały o zapotrzebowaniu na polskich fachowców a więc są wolne miejsca pracy?! Czyli, w Niemczech mimo wysokich zarobków są miejsca pracy a u nas przy tych drastycznie niskich płacach nie dość, że nie ma miejsc pracy, to jeszcze mamy ceny unijne!? A co nam wmawiano od 20-tu lat?
Jak to się dzieje, że dajemy przyzwolenie różnym "nawiedzonym oszołomom", demagogom i dogmatykom na wmawianie nam tak prymitywnych bredni?
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Kolejny argument 30.03.11, 15:17
      Troche sie nie orietuje, ale ceny sa okropne!
      • iryska2604 Re: Kolejny argument 30.03.11, 22:27
        Jak to się dzieje, że dajemy przyzwolenie różnym "nawiedzonym oszołomom", demagogom i dogmatykom na wmawianie nam tak prymitywnych bredni?

Wybieramy.W wolnych wyborach.A co potem -co proponujesz? Jakas małą rewolucję?
        • tadeusz_ski.51 Broń nas Boże od rewolucji! 03.04.11, 14:41
          Należałoby zacząć od przywrócenia reprezentatywności społeczeństwa w organach władzy. Nasz system demokratyczny jest zdegenerowany, pokraczny, przechylony na stronę, która sypie kasą. Robotnicy, pracownicy najemni i generalnie pracobiorcy nie mają swojej reprezentacji na żadnym szczeblu administracji. Na żadnym, nigdzie! Nikt nie występuje w ich imieniu i obronie, więc jak tu mówić o demokracji, gdy większość społeczeństwa nie ma nic do gadania?
          Akurat mnie to nie dotyczy ale jeśli chcemy uczciwego rządzenia, to każda grupa społeczna musi mieć coś do powiedzenia, proporcjonalnie do wielkości.
          Taką demokrację, gdzie mniejszość zagarniała pełnię władzy, już w Polsce mieliśmy, była to wykpiwana przez nas "demokracja szlachecka". Obecna demokracja tym się różni od tamtej, że zamiast szlachty rządzą ci co mają kasę, ale proporcje pozostały te same.
          • iryska2604 Re: Broń nas Boże od rewolucji! 03.04.11, 22:38
            Cały problem w tym ze demokracja -te rządy ludu to trochę utopia.Jeśli juz reprezentant jest u steru - traci kontakt z rzeczywistoscią. Z racji urzędu czerpie profity i to nie małe co juz go wynoszą ponad przeciętnych ludzi i wtedy owszem -w teori reprezentuje ale wielu rzeczy nie czuje .Uwierz mi ,widziałam paru działaczy i zawsze mnie dziwiła ta metamorfoza jaką przechodzili.Jakby im ktos zresetował pamięc.Zresztą jaki ustrój jest do końca dobry i sprawiedliwy? Pokaz mi taki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka