noania 18.08.04, 18:27 Podrzucie tytuły ksiazek ktore wszym zdaniem sa warte przeczytania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pyot Re: Ksiązka godna polecenia 18.08.04, 20:49 Duużo tego. Czasami spotykam się z pytaniami jaka najlepsza książka,jaki film,muzyka..., i ludziska tak łatwo odpowiadają a ja mam z tym nie lada problem(właściwia nie nazwałbym tego problemem)bo tak wiele jest różnych różności,że nie jestem w stanie faworyzować ani jednej(go),zapewne bałbym się urazic jakiś film bądz książkę właśnie. Na upały?Jako odskocznię proponóję podróżnicze,bądz o Amundsenie,czyta się toto rewelacyjnie.Mrozy tam występujące są niemal namacalne. Niesamowite,ale wielu mych znajomych nie czytało Ojca Chrzestnego,KANON.i jak wsysa... Pozdrowionka :)) Odpowiedz Link Zgłoś
danuta80 Re: Ksiązka godna polecenia 22.08.04, 12:48 Skoro mowa o Ojcu chrzestnym to polecem też książkę Twardzi Żydzi - Richa Cohena. To historia żydowskich gangów w Ameryce. Świetna literatura faktu, bo czyta się jak powieść. Gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekrodak Re: Ksiązka godna polecenia 24.08.04, 16:39 Ja polecam ksiazki Dana Browna. Sa bardzo wciagajace. Napewno każdy słyszał o Kodzie Leonarda da Vinci. Ciekawa (rzekłbym ze nawet ciekawsza) jest również książka Anioły i Demony. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
frida2 Re: Ksiązka godna polecenia 25.08.04, 17:08 Ojjj sporo tego jest. Wszystko Coelha, Marqueza (w szczególności "Sto lat samotności"), M. Vargasa Llosy ("Pochwała macochy" nietuzinkowa). Ostatnio pochłaniam "Dzienniki" Gombrowicza mniam :) Pozdrv! frida2 Odpowiedz Link Zgłoś
pyot Re: Ksiązka godna polecenia 25.08.04, 19:50 Tiaa,ale na gorąc,sam jestem ciekaw,może coś o skutej lodem i mrozem dalekiej północy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.omiotek Re: Ksiązka godna polecenia 17.06.05, 13:42 Myśle, że nie warto pisać o Dostojewskim czy Camus'ie bo autorka forum, skończyła prawdopodobnie liceum i już wie, którzy autorzy są wybitni :) Chciałabym podrzucić kilka pozycji któtórych nie znalazłam w postach. Niel Gaiman - wybitny autor fantasy-horrorów, ale nie sugerujcie się - bardzo oryginalny pisarz z poczuciem humoru. Polecam "Gwiezdny pył" i "Nigdziebądź" "Strzał w serce" - wspomnienia brata Garego Gilmore'a - mordercy roztrzelanego w mormońskim stanie Utah w latach 70'- A.Holland zrobiła film telewizyjny na podstawie książki. "Samobójczynie" - na podstawie tej książki powstał film "Przekleństwa niewinności" ale jak to zwykle bywa jest ona sto razy lepsza!!! "Zero" - autorka- Kate Koja, dość specyficzna powieść, odrealniona, trochę schizofreniczna, ale bardzo "wciągająca":) - jak przeczytacie będziecie wiedzieli co mam na myśli. Odrobinę w stylu Johnatana Carrola. I dla mnie osobiście powieść nr. 1 "Gdy oślica ujżała anioła" Nick'a Cave'a Nie każdemu się spodoba! Mroczna, stylizowana momentami na języku bibilijnym historia chłopca, który nie mówił... Marzę o tym żeby ktoś zekranizował tą historię. Najlepiej Jean Pierre Jeunet, albo jeszcze lepiej twórcy Carnivale - najlepszego serialu w historii seriali :)(produkcja HBO) Jeżeli czytaliście podobną książke, napiszcie!!! I wiele innych... Odpowiedz Link Zgłoś
malkhut Re: Ksiązka godna polecenia 12.09.05, 18:28 hmmmm, moim zdaniem Coelhlo wszystko pisze na jedno kopyto, chyba bardziej jest modny niz dobry Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.sakowska Re: Ksiązka godna polecenia 01.09.04, 11:41 "Księga Małgorztay", 'Medicus", "przygoda fryzjera damskiego", "Tato" itd:) chyba nihil novi..:)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amelka72 Re: Ksiązka godna polecenia 22.09.04, 00:14 goraco polecam ksiazke "Skafander i motyl" Jean-Dominique Bauby napisal ja redaktor naczelny "Elle" ktory mial wypadek i mogl tylko mrugac lewa powieka i nieznacznie poruszac glowa i w takim stanie przy pomocy swoich przyjaciol napisal te ksiazke. Ksiazke przejmujaca i poruszajaca ktora daje wiele do myslenia Odpowiedz Link Zgłoś
polish_ranger Re: Ksiązka godna polecenia 22.09.04, 02:12 "Kod Leonarda da Vinci" - nigdy nie lubilem thrillerow, ale ta ksiazke czyta sie jednym tchem. Pozycja ta narobila sporo zamieszani, podobno niektorzy po jej przeczytaniu (jednej ksiazki sensacyjnej!) kwestionuja posdstawowe fundamenty wiary chrzescijanskiej (sic!). Aczkolwiek autora te kwestie interesuja od strony faktow i w zasadzie nie poptrzestaje tylko na dawaniu rozrywki czytelnikowi. Tak wiec siegnalem po "Anioly i demony" - podobny schemat, wartka akcja, zakonczenie nudne? kiczowate? bez opomyslu?, zle. Na razie dam sobie z tym autorem spokoj. Polecam niesmiertelnego Bulhakowa i minnch Rosjan, zwlaszcza Dostojewskiego. Orwell tez jest swietny. Specjalna oferta: Dzienniki Gombrowicza, dla jego milosnikow i nie tylko. Chyba najlepsza ksiazka jaka w zyciu przeczytalem bylo "Imie rozy" Eco, lektura obowiazkowa. Ostatnio z sentementem wspominam lektury z czasow liceum, oczywiscie nie mam czasu znowu po to siegnac, pare latek i na te rzeczy inaczej sie patrzy... Odpowiedz Link Zgłoś
naughty.by.nature Re: Ksiązka godna polecenia 23.09.04, 11:34 a ja polecam Marukamiego np. "Sputnik Sweetheart" albo cokolwiek innego tego autora jeżeli ktoś lubi samotność ociekającą z kartek papieru i klimat deszczowo-morsko-oceaniczny. uwielbiam to. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arilo Re: Ksiązka godna polecenia 12.10.04, 17:48 jest bardzo wiele takich pozycji - to zalezy od tego co lubisz - i od nastroju w jakim jestes np. Durenmatt "Sędzia i jego kat", "Wizyta starszej pani" , Remarqua " Czarny obelisk", "Serce to samotny mysliwy" - nie pamietam autora -( to nie problem, z nowszych np"Naiwny super" - tez nie pamietam autora jak masz sporo wolnego i nie ogladalas filmu to moze "Siekierezada", Kirsta np"Noc dlugich nozy", Prawo Fausta", Vonegutha - opowiadania Podalem Ci ksiazki, ktore moim zdaniem warto, ale niekoniecznie musza to byc takze twoje typy Odpowiedz Link Zgłoś
turecki4 Re: Ksiązka godna polecenia 16.06.05, 21:14 "Serce napisała babeczka, jakoś McCollough czy coś takiego - zmarła chyba w zeszłym roku, książkę czytałem 17 lat temu, czyli połowę życia nazad, ale jest świetna. No i Remarque też. Odpowiedz Link Zgłoś
nathan1 Re: Ksiązka godna polecenia 21.10.04, 10:47 Polecam Marqueza - "Sto lat samotności" dla mnie wybitne dzieło :) Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
anka777 Re: Ksiązka godna polecenia 05.11.04, 21:17 A ja polecam "Życie Pi"- książkę dziwną, o której często myślę, a to chyba znak, że czegoś dotknęła, i że warto. Dodam, że niejako zawodowo, czytam dużo i kocham to najbardziej na świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
iinezja21 Re: Ksiązka godna polecenia 21.12.04, 20:19 mozesz podac autora dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
dakarka1 Re: Ksiązka godna polecenia 11.11.04, 15:19 Zgadzam się , ze "Anioły i demony" Browna sa ciekawsze, niż jego "Kod...". Ja polecam bardzo książkę "Pachnidło" Patricka Suskinda,jest niesamowicie napisana i daje do myślenia. Poza tym - oprócz świetnych "Stu lat samotności", bo juz inni ją polecali- zachęcam do innej książki tego gościa "Miłość w czasach zarazy". No i nie zapominajmy o naszych wybitnych- niedawno wróciłam do Iwaszkiewicza- naprawdę warto. Odpowiedz Link Zgłoś
ultrakuku Re: Ksiązka godna polecenia -pachnidło 12.09.05, 10:19 "pachnidło" jest fantastyczne inny sposób postrzegania rzeczywistości, z jednej strony tak oczywisty, a z drugiej bardzo zaskakujący na długo zapada w pamięć Odpowiedz Link Zgłoś
aga29wawa Re: Ksiązka godna polecenia 12.11.04, 20:10 Dean R. Koontz nocne dreszcze.... uh... robi piorunujace wrazenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiunia62 BALSAM DLA DUSZY! 24.12.04, 20:49 przepiękna seria książek!!! Naprawdę warto zakupić Odpowiedz Link Zgłoś
rafi.raf portret doriana graya - oscara wilde'a 28.12.04, 00:50 warto. zmienia ludzi i uczy zycia :) Odpowiedz Link Zgłoś
rasta69 Re: Ksiązka godna polecenia 16.01.05, 11:51 wieże z kamienia Jagielskiego, herodot Kapuscinskiego, maly palec buddy Pielewina, z glowy Glowackiego to tylko te ostatnie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
szejtan Re: Ksiązka godna polecenia 19.01.05, 14:04 "Wrzawa" Beśki cykl Diuna (6 tomów, co jeden to lepszy) Herberta, Franka nie Zbigniewa :) ale tylko w wydaniu Phantom Press, w zadnym wypadku Zysk'a ! (koszmarne tlumaczenie) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiunia62 Re: Ksiązka godna polecenia 23.01.05, 21:04 AKWARIUM fajna wesoła w sam raz dla młodych dziewczyn Odpowiedz Link Zgłoś
szejtan Re: Ksiązka godna polecenia 25.01.05, 12:32 Masz na mysli "Akwarium" Suworowa? :) Dla młodych dziewczyn? :) Odpowiedz Link Zgłoś
vanhelsing25 Re: Ksiązka godna polecenia 05.02.05, 15:44 James Joyce "Portret artysty z czasów młodości". Wybitniejszy się pisarz jeszcze nie urodził Odpowiedz Link Zgłoś
delfinek100 Re: Ksiązka godna polecenia 01.05.05, 14:12 Polecam gorąco "Synowie buntu", "Władcy ciemności" Frank Peretti Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.czerniak Re: Ksiązka godna polecenia 16.06.05, 17:16 Carlos Ruiz Zafón - Cień wiatru SUPER Odpowiedz Link Zgłoś
bercikhq Re: Ksiązka godna polecenia 16.06.05, 18:52 Osobiście czytam wszystko co tylko wpadnie mi w ręce. Od Coelho - "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam", "Pielgrzym", "Alchemik", "Weronika postanowiła umrzeć", po kryminały. Osobiście polecam "Życie Pi". Styl Coelho, może się skusisz. Lekie... Odpowiedz Link Zgłoś
ona_33 Re: Ksiązka godna polecenia 16.06.05, 23:32 witam! podpisuję sie pod wyżej wymienionymi (i nie) pozycjami Paulo Coelho, choć ksiązka która wywarła niesamowity wpływ na mnie i moje widzenie swiata- po co jestesmy, dlaczego, jakie jest nasze zadanie, gdzie jest cel, jakie jest nasze przeznaczenie, itd.... to "Niebiańska przepowiednia" (lub w innym tłumaczeniu "Niebiańkie proroctwa- sa dwa na rynku polskim) Jamesa Redfield'a, i kolejne części: "Dziesiąte wtajemniczenie" oraz " Tajemnica Shambhali". Bestsellery na rynkach swiatowych. Swietna, wartka, wręcz sensacyjna akcja, czyta się jednym tchem, a w podtekście... to trzeba przeczytac! choć, jak się juz przekonałam na własnej skórze- "przychodza" do nas pozycje, których potrzebujemy w danej chwili, na które jesteśmy gotowi... Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
germanista1 Re: Ksiązka godna polecenia 16.06.05, 19:26 Polecam ci książki Johna Irvinga, a w szczególności jego dwie kultowe powieści: "Świat według Garpa" oraz "Hotel New Hampshire". Odpowiedz Link Zgłoś
hawkeyed Re: Ksiązka godna polecenia 16.06.05, 21:08 Zgadzam się z przedmówcą. Ale do tej listy dodałbym jeszcze: "Uwolnić niedźwiedzie", "Regulamin tłoczni win" oraz "Jednoroczną wdowę" oczywiście Johna Irvinga. A ponadto np: Edith Wharton - "Ethan Frome" Honore de Balzac - "Jaszczur" Graham Greene - "Dziesiąty człowiek" Cormac McCarthy - "Rącze konie" Jon Krakauer - "Wszystko za Everest" Philip K. Dick - "Ubik" Stephen King - "Serca Atlantydów" Ian McEwan - "Betonowy ogród" Gabriel Garcia Marquez - "O miłości i innych demonach" oraz "Nie ma kto pisać do pułkownika" (a także wcześniej już wymieniane "Sto lat..." oraz "Miłość w czasach...") Irvine Welsh - "Ślepe tory" Pavel Kohout - "Kacica" Harper Lee - "Zabić drozda" Robertson Davies - "Piąta osoba dramatu" Wystarczy, bo lista zaczyna się rozwijać. Nie są to najlepsze z najlepszych (ponieważ nawet nie próbowałbym stworzyć takiego notowania), ale z niewiadomych względów w chwili wypełniania tego pola dały o sobie znać. Dlatego też myślę że warto po nie sięgnąć. Czas spędzony w ich towarzystwie nie powinien być stracony. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beago Re: Ksiązka godna polecenia 16.06.05, 21:47 Nie umiem polecać, gdy nie znam osoby... zawsze, gdy ktoś mnie pyta o coś takiego, dobieram książkę pod kątem jego osobowości.. bo nie zawsze to, co mi sie podoba, musi sie podobać innym.. no i zostaje jeszcze nastrój... czasem nawet ja, niby specjalista od literatury, czytam książęczynę zwyczajną, takie czytadło, by było mi pogodniej albo coś. A czasem pomoże mi tylko Sylvia Plath, Cortazar albo Camus... Ostatnio natomiast łykam wszystko, co wiąże się z petersburgiem i Rosją, zwłaszcza carską, - ze względu na moją tu obecność. Bo to tak fajnie - w domu czytać, a potem wyjść na tę ulicę, o której sie czytało... Niedowołalnie polecam jednak prozę polską.. Tokarczuk, Stasiuk, Tulli, Huelle, Pilch.... Pozdrawiam znad Newy... bea Odpowiedz Link Zgłoś
kz73 Re: Ksiązka godna polecenia 16.06.05, 21:54 Ja polecam książki Steinbeck'a, np. "Tortilla flet", lub "Zima naszej goryczy", "Cudowny czwartek", są super. Odpowiedz Link Zgłoś
she.frog Re: Ksiązka godna polecenia 18.08.05, 13:49 "Perfidja" - Łysiaka... polecam, trzyma w niepewności i perfidnie czytelnika łga, można ją dostac pod nazwiskiem autora Baldhead ...albo "Dobry" niestety nie pamiętam nazwiska autora..ale jest wznowiona wiec pewnie w wielu ksiegarniach ja mozna dostać. Pozdrawaiam Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: Ksiązka godna polecenia 11.09.05, 22:12 Ja ostatnio czytałam Głowackiego "Z głowy" świetna, pełna humoru, można się porządnie uśmiać. Obecnie czytam "Pokalanie" Piotra Czerwińskiego też świetna, akuratna dla pokolenia 30latków i dla młodszych także.Pozdrawiam życzę miłej lektury Betsy Odpowiedz Link Zgłoś
ultrakuku Re: Ksiązka godna polecenia 12.09.05, 10:38 Stanisław Grzesiuk - Boso ale w ostrogach Jonathan Carroll - Kraina Chichów Philip K. Dick - Trzy stygmaty Palmera Eldritcha Odpowiedz Link Zgłoś