ame_belge34 24.10.15, 11:01 Chodzicie na imprezy halloweenowe ? Czy tradycyjnie podchodzicie do nadchodzących dni ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witrood Re: Halloween 24.10.15, 11:21 Nie chodzę i wcale nie dlatego, że jestem praktykujący. Nie chodzę, bo to obcy obyczaj, celtycki. Nie mam celtyckich korzeni, to nie mam czego obchodzić. :P Wszystkich Świętych nawet lubię. Nie jest to dla mnie żadne płaczliwe święto. Chodzi się na cmentarz. Zapali znicze. Spotka znajomych. Pogada. Zaduszki zazwyczaj robocze, więc w zasadzie nie obchodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Halloween 24.10.15, 11:32 Dokładnie. To nie jest nasz obyczaj. Nie obchodzę komercyjnego, paskudnego Halloween. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.83 Re: Halloween 26.10.15, 10:47 Hłe hłe... A choinkę na święta będziesz miał? I prezenty? Bo to jakby niemiecki zwyczaj. A walentynki będziesz obchodził czy też bojkotujesz? A skoro już jesteśmy przy korzeniach... Słowiańskie święta to noc kupały, dzień wiosny, śmigus dyngus i... może coś tam jeszcze... reszta to napływ. Ba! Samo chrześcijaństwo to rodowód ma jakby... judaistyczny, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Halloween 26.10.15, 11:53 Wszystko się zgadza. I jeśli te halołiny i walentynki przyjmą się w naszej kulturze tak jak niemiecka choinka to za 50 czy 100 lat żaden maruda nie będzie pisał o bojkocie tych zwyczajów. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.83 Re: Halloween 26.10.15, 12:00 Mam nadzieję, że nikt nikomu tego nie będzie narzucał siłą :) Ale z drugiej strony nie rozumiem tego strachu czasem pojawiającego się w opiniach i obrazy majestatu, że "media propagują", skoro "propagują" też zaduszki. Tak jakby zaduszki były bardziej koszerne niż halloween. W świętach tak jak w innych obyczajach - konkurencja. Wygrywają te, które są fajniejsze a wygasają te, które są kłopotliwe. Np. dyngus - nie wiadomo kogo i kiedy można oblewać wodą, a kogo nie... więc tradycja jest tu w defensywie. Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Halloween 26.10.15, 12:12 Zaduszki są bardziej koszerne niż halloween. Przynajmniej dla mnie. A co do obrazy majestatu, to moim zdaniem polskie media powinny promować polską kulturę, polskie zwyczaje, polski język. A tak się niestety nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.83 Re: Halloween 26.10.15, 12:18 A ja się zastanawiam, czy nie chodzi o, żeby media nie tyle promowały polskie zwyczaje, co żeby nie promowały pozostałych. Media mają to do siebie, że z byle g..na robią sensację i żadnej okazji nie przepuszczą. Więc czepiają się też i halloween, i zaduszek i 3 króli itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Halloween 26.10.15, 12:24 oj Sil, od tego już tylko krok do hasła "Pozbądźmy się niepolskich dziennikarzy z tvp" :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Halloween 26.10.15, 12:34 Mnie chodzi o realizację tego hasła: A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają. Odpowiedz Link Zgłoś
witrood Re: Halloween 26.10.15, 19:46 Będę chyba (zastanowię się) miał choinkę, chociaż nie zawsze miałem. W ogóle ja dziwny jestem, bo Wielkanoc zdecydowanie nad Boże Narodzenie preferuję. Gdybym dysponował wolną gotówką, to najchętniej w takiej Australii na plaży bym je świętował. No, ale może któreś bardziej budżetowo w Izraelu spędzę, I będzie zarazem bardziej koszernie. Sie obaczy. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
witamina_b12 Re: Halloween 24.10.15, 12:25 Nie mam ciśnienia, żeby iść ani też wstrętu by unikać. Kiedyś na takiej byłam - bo organizowali znajomi, których lubię, ale praktycznie nie chodzę. Dziecka też nie wysyłam po sąsiadach po cukierki, ale dynie parę razy wycięliśmy i ma tshirt Halloweenowy i pewnie pójdzie w nim tym tygodniu do szkoły. Co do Zaduszek i Święta Zmarłych miałąm podobne podejscie jak witrood - okazja do spotkania, porozmawiania, spaceru zapalenia zniczy itp, trochę mi się zmieniło odkąd muszę chodzić na groby osób mi bardzo bliskich, które odeszły o dużo za wcześnie. Pewnie musi jeszcze parę lat minąć. Odpowiedz Link Zgłoś
kogucik.2872 Re: Halloween 24.10.15, 12:43 w sumie to chyba nie nasza tradycja. A postraszyć to ja mogę okrągły rok :D Odpowiedz Link Zgłoś
ame_belge34 Re: Halloween 24.10.15, 13:39 Przebieranek wszelkiej maści też nie uprawiam, ale w tym roku nadarzyła się okazja potuptania po parkiecie sobotnio pod hasłem halloween. Ciekawość mnie wiedzie. Chociaż Święto Zmarłych i Zaduszki będą jak najbardziej tradycyjnie na Powązkach cywilnych i tych wojskowych. Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Halloween 24.10.15, 17:49 Hmm... jako żem inna opcja religijna to 31 października obchodzę inne Święto ;) Halloween nie praktykuję i nie mam zamiaru. I troszkę mnie przeraża ten natłok w naszych mediach i ogólnie naszych sklepach. Dzisiaj wyskoczyłam coś kupić do pobliskiego supermarketu i zastałam taki oto obrazek - znicze, a obok kostiumy halloweenowe. Zaduma i zabawa, taki misz - masz, poplątanie z pomieszaniem :D Ale z drugiej strony nie mam też parcia na to żeby z tym walczyć. Jak ktoś lubi przebrać się za ducha czy szkieletora proszę bardzo :P W końcu proszę sobie wyobrazić, ale w środku każdego z nas jest kościotrup :D Odpowiedz Link Zgłoś
jovian Re: Halloween 25.10.15, 16:41 Ja się przydarzy to czemu nie? Nie jestem zatwardziałym tradycjonalistą co to tylko nasze święta: Noc Kupały, Zielone Świątki, Dziady czy święto Peruna. :> Korzystam z dorobku różnych kultur, szczególnie kiedy można się znietrzeźwić. :D Odpowiedz Link Zgłoś
ame_belge34 Re: Halloween 26.10.15, 11:42 A to my różne cele mamy :P o nietrzeźwieniu nic nie pisałam :-D Odpowiedz Link Zgłoś
jovian Re: Halloween 26.10.15, 20:07 Skąd wiesz, cele mogą być zbieżne choć droga do nich różna. :P Odpowiedz Link Zgłoś
maruda2 Re: Halloween 26.10.15, 13:49 jovian napisał: > Korzystam z dorobku różnych kultur, szczególnie kiedy można się znietrzeźwić. : D > znietrzeźwić to się można i bez powodu :-P Odpowiedz Link Zgłoś
jovian Re: Halloween 26.10.15, 20:05 Można, ale to takie trochę pijackie jest. Jakoś tak się przyjęło że lepiej mieć jakąś okazję, choćby taką że jest akurat środa. :D Odpowiedz Link Zgłoś
witamina_b12 Re: Halloween 26.10.15, 11:51 Idź się Ame baw, póki jeszcze możesz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ame_belge34 Re: Halloween 26.10.15, 12:04 >Idź się Ame baw, póki jeszcze możesz ;) no fakt o balkoniku kiepsko sie tańczy :-D Odpowiedz Link Zgłoś
witamina_b12 Re: Halloween 26.10.15, 12:19 też... ale raczej chodziło mi o ew. zakaz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Halloween 26.10.15, 12:37 ale to Ty nie wiesz??? "Halloween to po prostu promocja satanizmu, wróżbiarstwa, okultyzmu, które są ekspozycją szatana i jego sił. Jeżeli bawimy się duchami, czarownicami, upiorami, wampirami, to zawsze ? chcąc lub nie chcąc ? odnosimy się do ojca tych ciemnych zjawisk, czyli szatana. To są realnie istniejące rzeczy. " tak tak, strzeż się :-P Odpowiedz Link Zgłoś
ame_belge34 Re: Halloween 26.10.15, 12:53 Oszzz w mordę misia! i jeszcze salsowa impreza, nieobyczajne kręcenie tyłkiem! Jak nic, w dyby i do lochu :-D ładna przyszłość mnie czeka :-D :-D :-D Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.onyks Re: Halloween 26.10.15, 12:58 ...juz tworzy się lista nazwisk........i nicków... zaprawdę powiadam strzeżcie się moi mili:> :P :D Odpowiedz Link Zgłoś
ame_belge34 Re: Halloween 26.10.15, 13:02 Szyfrologia będzie święcić triumfy :-D Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Halloween 26.10.15, 13:05 ps. czyżbyś już coś wiedziała? kupili Cię? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ame_belge34 Re: Halloween 26.10.15, 13:08 Ale ze ja ???? Ja jestem zatwardziałym antyklerykałem i antypisowcem, schodzę do podziemia :-D Odpowiedz Link Zgłoś
ame_belge34 Re: Halloween 26.10.15, 13:16 Ale ze co ? Mi wyszło ze to do mnie. nie rozumiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.onyks Re: Halloween 26.10.15, 13:37 nie jak masz ustawione u góry sortowanie postów? Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Halloween 26.10.15, 13:19 Jaka pedantka.:P Wszystko musi być na swoim miejscu.;) Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.onyks Re: Halloween 26.10.15, 13:36 nie, ale robi sie misz masz w dyskusji...juz wielokrotnie było o tym:) Odpowiedz Link Zgłoś
ame_belge34 Re: Halloween 26.10.15, 13:41 Nic nie poradzę, ze odpowiadając pod konkretnym postem wskakuje mi gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Halloween 26.10.15, 13:53 Dobra, dobra... Zobaczysz... Już niedługo zaczniesz i wyrko bezpośrednio po wstaniu słać.;) Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.onyks Re: Halloween 26.10.15, 13:58 oj, Silu... ale ja ścielę....oprócz sytuacji, gdy wychodzę o świecie i wracam..np. nocą lub na następny dzień;) Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.onyks Re: Halloween 26.10.15, 13:13 ..czekam na maila..........z propozycjami :P Odpowiedz Link Zgłoś
apersona Re: Halloween 31.10.15, 10:34 W tym roku mam ochotę zbytkować i psocić jak nigdy dotychczas. Też was tak nachodzi? Odpowiedz Link Zgłoś