maria421 10.12.05, 13:30 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3058151.html ... tak , jakby to on sam strzelal w plecy uciekajacym dzieciom :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stephen_s Czemu to tak odbierasz? 10.12.05, 14:06 Przecież nikt nie neguje tego, że winę przede wszystkim ponoszą terroryści, którzy dokonali ataku na szkołę i strzelali do zakładników. Jednak nie oznacza to, że nie można oceniać, na ile odpowiednia była postawa władz w czasie tego zdarzenia. Czy zostało zrobione wszystko, by uwolnić zakładników? Czy przed szturmem wyczerpano inne możliwości interwencji? Czy nie dało się samego szturmu przeprowadzić tak, by ofiar było mniej? Nikt tutaj nie zdejmuje winy z terrorystów - ale nie oznacza to, że na pewno rosyjskie władze wszystko zrobiły dobrze. I o tym jest ten raport - o tym, że rosyjskie służby były nastawione na konfrontację, że bardziej liczyło się "zgniecenie terrorystów" od ocalenia życia zakładników. Zauważ, że to nie pierwsza taka sytuacja... Katastrofa "Kurska" - rosyjskie wojsko bardziej martwi się tym, bym do ich okrętu nie zbliżył się żaden obcokrajowiec, niż uratowaniem marynarzy. Zamach na teatr na Dubrowce - mimo, że terroryści byli skłonni do rozmów, specsłużby reagują beznadziejnie przygotowanym atakiem, który kończy się śmiercią dziesiątek ludzi. Tak samo w Biesłanie - władzom rosyjskim bardziej zależy na zademonstrowaniu, że każdego terrorystę zastrzelą nawet w kiblu (używając słów Putina), niż ratowaniu życia cywili. Pojawiają się terroryści? Dla specsłużb w Rosji celem nr jeden jest pokazanie, że wielka Rosja każdego terrorystę zniszczy - jeśli po drodze uratuje się zakładników, to będzie to tylko miły dodatek... Rosjanie mają prawo taką mentalność władz krytykować - i naprawdę, NIE JEST to rozgrzeszaniem samych terrorystów. Spójrz na to tak: czy jakby w Polsce bandyci zajęli bank i wzięli zakładników, a policja w odpowiedzi wysadziła cały budynek, razem z owymi zakładnikami (by pokazać, że polska policja jest skuteczna i żaden bandzior im nie podskoczy) - to czy naprawdę rozgrzeszaniem bandytów byłoby zwrócenie uwagi, że taka postawa policji jest niedopuszczalna? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Ale wojska PUtina mogą w Czeczenii robić podobne 10.12.05, 15:38 rzeczy? I nikt się nie ulituje nad czeczeńskimi dziećmi? Bo media o nich nie mówią? Ludzie, myślcie trochę... Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Ale wojska PUtina mogą w Czeczenii robić podo 10.12.05, 17:40 kochanica-francuza napisała: > rzeczy? > > I nikt się nie ulituje nad czeczeńskimi dziećmi? > > Bo media o nich nie mówią? Ruscy wzieli w Czeczeni dzieci jako zakladnikow w jakiejs szkole???? > Ludzie, myślcie trochę... Kochanico, naprawde uwazasz, ze jedno usprawiedliwia drugie? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: Ale wojska PUtina mogą w Czeczenii robić podo 10.12.05, 17:54 > Ruscy wzieli w Czeczeni dzieci jako zakladnikow w jakiejs szkole???? Nie - tak po prostu do nich strzelali. To faktycznie lepiej - tak? Niemcy w Polsce tez nie brali zakładnikow - po prostu mordowali. Znaczy sie byli lepsi od czeczeńców? Nic niczego nie usprawiedliwia. gdybym była matką z Biesłanu, to nienawidziłabym czczenskich terrorystow. Ale szlag by mnie trafił gdybym sie dowiedziała ze moje władze nie dosc ze nie zrobiły wszystkiego by mi uratowac dziecko to jescze po prostu im to wisiało - bo najwazniejsze było żeby zrobic z czeczńców jak najgorsze bestie. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Ale wojska PUtina mogą w Czeczenii robić podo 10.12.05, 18:15 monikaannaj napisała: > > Ruscy wzieli w Czeczeni dzieci jako zakladnikow w jakiejs szkole???? > > Nie - tak po prostu do nich strzelali. To faktycznie lepiej - tak? Niemcy w > Polsce tez nie brali zakładnikow - po prostu mordowali. Ściśle biorąc brali czasem, a jeszcze "przesłuchiwali" na gestapo i wysyłali do obozów. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Ale wojska PUtina mogą w Czeczenii robić podo 10.12.05, 18:14 maria421 napisała: > Kochanico, naprawde uwazasz, ze jedno usprawiedliwia drugie? A gdzie ja tak napisałam? Uważam, że Putin robi straszne rzeczy w Czeczenii, tylko media o tym nie mówią. Muszą być koniecznie dzieci-zakładnicy w szkole? Są różne formy mordów i prześladowań... Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Ale wojska PUtina mogą w Czeczenii robić podo 10.12.05, 23:30 > Ruscy wzieli w Czeczeni dzieci jako zakladnikow w jakiejs szkole???? Nie, oni "tylko" zabijają czeczeńskich mężczyzn oraz chłopców, żeby przypadkiem nie poszli do partyzantów. A kobiety dla rozrywki gwałcą... Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Ale wojska PUtina mogą w Czeczenii robić podo 10.12.05, 23:58 Stefanie, ironizujesz. Ale nie wiesz, jaki jesteś bliski prawdy. Chcesz wiedzieć, jaki jest człowiek radziecki? Wiesz dlaczego armia parła naprzód? Otóż z tyłu szli karasnoarmiejcy i strzelali w plecy każdemu, kto się zawahał. A rodzina w infamii zmieniała miejsce pobytu na bardziej wschodnie. To jest naród o twardym karku, twardym od razów knuta jaśniepańskiego, od cara począwszy na Putinie kończąc. Tam nie ma senstymentów, jeśli nie zabijesz wroga, wiesz, że zginiesz - jak nie od kuli wroga, to od kuli towarzysza za plecami. Dlatego zabijają, dlatego bez namysłu szturmują, dlatego ślepo są posłuszni. Wcale mnie nie dziwi tyle ofiar w Biesłanie. Ten naród od setek lat żyje "dla idei". Oto, co o tym pisał wieszcz: Gdzież jest król, co na rzezie tłumy te wyprawia? Czy dzieli ich odwagę, czy pierś sam nadstawia? Nie, on siedzi o pięćset mil na swej stolicy, Król wielki, samowładnik świata połowicy; Zmarszczył brwi, - i tysiące kibitek wnet leci; Podpisał, - tysiąc matek opłakuje dzieci; Skinął, - padają knuty od Niemna do Chiwy. Mocarzu, jak Bóg silny, jak szatan złośliwy, Gdy Turków za Bałkanem twoje straszą spiże, Gdy poselstwo paryskie twoje stopy liże, - Warszawa jedna twojej mocy się urąga, Podnosi na cię rękę i koronę ściąga, Koronę Kazimierzów, Chrobrych z twojej głowy, Boś ją ukradł i skrwawił, synu Wasilowy! ===== Od tamtych czasów NIC SIĘ NIE ZMIENIŁO!!! Naród radziecki nadal wierzy w ideę, gest wodza jest prawem. Czeczeńscy o tym wiedzą, znają wroga od środka. Wiedzą, że bój jest na śmierć i życie, że to nie zabawa w gesty czy słowa. Dlatego to wszystko takie staszne. To prawda, że w Czeczenii zabijają profilaktycznie, to prawda, że gwałcą dla rozrywki. UPOKARZAJĄ niepokornych. Z drugiej strony stoi .... KALIFAT z szariatem ( już był wprowadzony i siłą przez ruskich zlikwidowany). I co z tym wszystkim zrobić? Po obydwu stronach dwa wściekłe i bardzo niebezpieczne psy. A niewinni płacą frycowe, jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Ale wojska PUtina mogą w Czeczenii robić podo 10.12.05, 23:28 > I nikt się nie ulituje nad czeczeńskimi dziećmi? Chciałem zauważyć, że jak swojego czasu napisałem tutaj, że Rosjanie na Kaukazie dokonują zbrodni wojennych, to Maria zarzuciła mi usprawiedliwianie terroryzmu... Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Ale wojska PUtina mogą w Czeczenii robić podo 10.12.05, 23:35 > > Chciałem zauważyć, że jak swojego czasu napisałem tutaj, że Rosjanie na > Kaukazie dokonują zbrodni wojennych, to Maria zarzuciła mi usprawiedliwianie > terroryzmu... > Przeoczyłam tamten Twój post. OK. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Ale wojska PUtina mogą w Czeczenii robić podo 11.12.05, 00:51 stephen_s napisał: > > I nikt się nie ulituje nad czeczeńskimi dziećmi? > > Chciałem zauważyć, że jak swojego czasu napisałem tutaj, że Rosjanie na > Kaukazie dokonują zbrodni wojennych, to Maria zarzuciła mi usprawiedliwianie > terroryzmu... Znow manipulujesz, Stefan. Juz wtedy poslalam Ci ten sam link Ciesielskiego , ktory zamiescilam rowniez w tym watku, link, ktory traktuje o zbrodniach obu stron. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Czemu to tak odbierasz? 10.12.05, 17:57 Zlosci mnie, ze sytuacje jak teatr na Dubrovce, czy szkola w Bieslanie sa okazja do tego, aby dac wyraz antyrosyjskim sentymentom. Zlosci mnie, ze kazdy wie lepiej, co w takim przypadku Rosjanie powinni byli zrobic, a czego nie powinni byli zrobic, i cokolwiek zrobili czy nie zrobili, i tak zle zrobili. Zlosci (zloscila) mnie reakcja Brukseli na te wydarzenia, zlosci mnie przenoszenie uwagi z terrorystow na ratownikow i insynuowanie, ze to oni sa winni eskalacji. Zloszcza mnie przejawy quasi sympatii dla terrorystow czeczenskich, zlosci mnie obiegowy stosunek do wojny czeczenskiej, stosunek ktory bierze sie z dawnej animozji do Rosjan. Zlosci mnie, ze malo kto zauwaza, ze Rosjanie sa takimi samymi ofiarami terroryzmu islamskiego jak reszta swiata. Co do samych akcji na Dubrovce i w Bieslanie- nie wiem, naprawde nie wiem, czy Niemcy albo Amerykanie (ktorzy zreszta zagrozili ze zestrzela kazdy uprowadzony samolot) przeprowadziliby te akcje inaczej, czy byloby mniej ofiar. Znajac Niemcow moge tylko przypuszczac, ze lepiej zadzialalyby sluzby ratunkowe po akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: Czemu to tak odbierasz? 10.12.05, 18:19 Masz prawo mario do złoszcenia sie - nawet na Rosjan którzy po tych akcjach dlai upust antyrosyjskim sentymentim (czy resentymentom?). Znajac Niemcow moge tylko przypuszczac, ze lepiej zadzialalyby sluzby ratunkowe > po akcji. "pzrypuszczac"???- gdyby niemieckie władzę odmowiły podania lekarzom składu gazu i choc jeden człowiek gorzej by sie przez to poczuł (nie mówiac o smierci - swoja droga to ironia - ujsc z łap terrorystow i umrzec bo lekarz nie wie jak cie leczyc, nie?)to władza mogłaby sie pakowac. na ratownikow i insynuowanie, ze > to oni sa winni eskalacji. Na ratowników? Antyterrorystów wpuszcajacych trujący gaz nazywasz ratownikami czy tego kto wydał rozkaz wpuszczenia tego gazu? A zestrzelenie samolotu to jednak zupełnie cos innego niz własnoręczne wykończenie zakładników w sytuacji gdy i tak juz nikomu więcej poza tym teatrem nie groziło niebezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Prosze Was wszystkich 10.12.05, 19:44 napiszcie jak wedlug Was powinna odbyc sie akcja sluzb specjalnych na Dubrovce i w Bieslanie. Macie jakies konkretne pomysly, czy tylko krytykowac potraficie? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Prosze Was wszystkich 10.12.05, 20:01 maria421 napisała: > napiszcie jak wedlug Was powinna odbyc sie akcja sluzb specjalnych na Dubrovce > i w Bieslanie. > > Macie jakies konkretne pomysly, czy tylko krytykowac potraficie? W TYM PRZYPADKU AKURAT nie mamy, ponieważ jesteśmy noga w kwestii kontaktów z ludźmi (=rokowania z atakującymi) tudzież działań służb specjalnych. Poza tym ja naprawdę nie jestem antyrosyjska! Nie lubię tylko le Poutine`a. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Prosze Was wszystkich 10.12.05, 20:22 kochanica-francuza napisała: > W TYM PRZYPADKU AKURAT nie mamy, ponieważ jesteśmy noga w kwestii kontaktów z > ludźmi (=rokowania z atakującymi) tudzież działań służb specjalnych. No wlasnie:-) Ja jako podobna noga w tych samych kwestiach wole sie wstrzymac od krytyk. Tym bardziej, ze nie widzialam podobnych krytyk odnosnie akcji ratunkowej w Columbine High School czy w Gutenberg-Gymnasium. A tam przeciez nie bylo terrorystow tylko uzbrojone dzieciaki. > Poza tym ja naprawdę nie jestem antyrosyjska! Nie lubię tylko le Poutine`a. Tez go nie lubie. Ale nie wykorzystuje tragedii po to, zeby mu dolozyc. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Prosze Was wszystkich 10.12.05, 23:27 > Tym bardziej, ze nie widzialam podobnych krytyk odnosnie akcji ratunkowej w > Columbine High School czy w Gutenberg-Gymnasium. Mario, o ile mi wiadomo, to w Columbine nie miała miejsca interwencja SWATu, która zakończyła się śmiercią kilkuset osób, prawda? Gdyby w USA jakaś akcja odbijania zakładników zakończyła się tak, jak w Biesłanie, to parę osób straciłoby stołki, a rodziny ofiar puściłyby władze z torbami w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Prosze Was wszystkich 10.12.05, 23:35 stephen_s napisał: > > Tym bardziej, ze nie widzialam podobnych krytyk odnosnie akcji ratunkowej > w > > Columbine High School czy w Gutenberg-Gymnasium. > > Mario, o ile mi wiadomo, to w Columbine nie miała miejsca interwencja SWATu, > która zakończyła się śmiercią kilkuset osób, prawda? No widzisz, jednak insynuujesz, ze to przez interwencje sluzb specjalnych bylo az tyle ofiar w Bieslanie... Dokladnie piszesz ze to nie atak terrorystyczny lecz INTERWENCJA zakonczyla sie smiercia kilkuset osob. > Gdyby w USA jakaś akcja odbijania zakładników zakończyła się tak, jak w > Biesłanie, to parę osób straciłoby stołki, a rodziny ofiar puściłyby władze z > torbami w sądzie. > A Waco? Masz jakies wiadomosci na temet tego, kto poszedl z torbami za atak na Waco? Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Prosze Was wszystkich 10.12.05, 23:48 > Dokladnie piszesz ze to nie atak terrorystyczny lecz INTERWENCJA zakonczyla > sie smiercia kilkuset osob. Mario, to naprawdę jest proste: terroryści dokonali ataku, władze schrzaniły akcję ratunkową. Winni są i terroryści, i władze. Tak trudno Ci się pogodzić z takim postawieniem sprawy? Do licha, na tej zasadzie to w ogóle nie powinien mieć w POlsce miejsca proces np. osób dowodzących akcją w Magdalence. Bo owych policjantów zabili bandyci, nie zwierzchnictwo oddziału - więc nie wolno oceniać, czy owi zwierzchnicy podjęli właściwe decyzje! To chcesz powiedzieć? Przykro mi, to tak nei działa. Jeśli antyterroryści źle poprowadzą akcję, to jak najbardziej można ich za to rozliczać. Dziwię się, że nie rozumiesz tego. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Prosze Was wszystkich 11.12.05, 00:02 stephen_s napisał: > Mario, to naprawdę jest proste: terroryści dokonali ataku, władze schrzaniły > akcję ratunkową. Winni są i terroryści, i władze. Tak trudno Ci się pogodzić z > takim postawieniem sprawy? Nie, moj drogi.Nie godze sie ze zdaniami, ze to INTERWENCJA spowodowala tyle ofiar. > Do licha, na tej zasadzie to w ogóle nie powinien mieć w POlsce miejsca proces > np. osób dowodzących akcją w Magdalence. Bo owych policjantów zabili bandyci, > nie zwierzchnictwo oddziału - więc nie wolno oceniać, czy owi zwierzchnicy > podjęli właściwe decyzje! To chcesz powiedzieć? To jest nieporownywalne! > Przykro mi, to tak nei działa. Jeśli antyterroryści źle poprowadzą akcję, to > jak najbardziej można ich za to rozliczać. Dziwię się, że nie rozumiesz tego. A wiec dalej insynuujesz, ze zle poprowadzili akcje! Widzisz, Stafan, te wszystkie badania i raporty powinny sluzyc jednemu: uczeniu sie na bledach oraz dochodzeniu czy nikt nie popelnil naduzyc lub zaniedban. Niczemu wiecej... Nie mozna sie domagac sie cudow w takie operacji. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Prosze Was wszystkich 11.12.05, 00:09 > Nie, moj drogi.Nie godze sie ze zdaniami, ze to INTERWENCJA spowodowala tyle > ofiar. No to jakbyś to napisała? > To jest nieporownywalne! To jest jak najbardziej porównywalne. Na Zachodzie za akcję antyterrorystyczną, w czasie której kilkuset zakładników ginie, posypałyby się głowy. > A wiec dalej insynuujesz, ze zle poprowadzili akcje! Tak, "insynuuję". "Insynuują" to też sami Rosjanie! Nie rozumiem, co Cię tak oburza? > Nie mozna sie domagac sie cudow w takie operacji. Oczekiwanie, że antyterroryści będą w stanie tak przeprowadzić akcję i / lub negocjacje, że kilkuset niewinnych ludzi nie straci życia, nazywasz "oczekiwaniem cudu"??? Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Prosze Was wszystkich 11.12.05, 00:15 stephen_s napisał: > > Nie, moj drogi.Nie godze sie ze zdaniami, ze to INTERWENCJA spowodowala t > yle > > ofiar. > > No to jakbyś to napisała? Tak jak powinno byc- ze to atak terrorystyczny spowodowal x ofiar, a interwencja sluzb specjalnych uratowala y zakladnikow. > > To jest nieporownywalne! > > To jest jak najbardziej porównywalne. Na Zachodzie za akcję antyterrorystyczną, > > w czasie której kilkuset zakładników ginie, posypałyby się głowy. Waco???? > > A wiec dalej insynuujesz, ze zle poprowadzili akcje! > > Tak, "insynuuję". "Insynuują" to też sami Rosjanie! Nie rozumiem, co Cię tak > oburza? Rosjanie robia to, co do nich nalezy, czyli raport. My nie powinnismy robic sie nagle wiekszymi ekspertami niz oni, bo akurat tak nam to pasuje... > > Nie mozna sie domagac sie cudow w takie operacji. > > Oczekiwanie, że antyterroryści będą w stanie tak przeprowadzić akcję i / lub > negocjacje, że kilkuset niewinnych ludzi nie straci życia, > nazywasz "oczekiwaniem cudu"??? Tak, to jest oczekiwanie cudu. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Prosze Was wszystkich 11.12.05, 00:20 > Tak jak powinno byc- ze to atak terrorystyczny spowodowal x ofiar, a > interwencja sluzb specjalnych uratowala y zakladnikow. Niezła nowomowa w odniesienu do Dubrowki, gdzie ofiary zmarły w wyniku zatrucia gazem zastosowanym przed Specnaz, nie od kól terrorystów. > Waco???? Mario, czy masz jakiekolwiek informacje, że za Waco nikt nie odpowiedział??? > Rosjanie robia to, co do nich nalezy, czyli raport. My nie powinnismy robic > sie nagle wiekszymi ekspertami niz oni, bo akurat tak nam to pasuje... Kto tu mówi o byciu "większymi ekspertami"? Nie zauważyłaś, że my właśnie opieramy się na tamtym raporcie??? > Tak, to jest oczekiwanie cudu. No cóz, ja mam wobec służb antyterrorystycznych trochę większe wymagania. I one same też mają... Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Prosze Was wszystkich 11.12.05, 00:17 maria421 napisała: > Nie, moj drogi.Nie godze sie ze zdaniami, ze to INTERWENCJA spowodowala tyle > ofiar. Przyczyną interwencji był atak terrorystów. Gdyby nie zaatakowali szkoły, interwencja nie byłaby konieczna i nie byłoby ofiar. ALE. Spotkałam się z teorią, że w ataku terrorystów maczał palucha Putin. Bo to on najbardziej zyskał, bo to on postraszył buntowników, bo to on pokazał, że nikt mu nie podskoczy, bo to on się z nikim nie liczy, bo to on pokazał światu, że życie jednostki wobec "sprawy" nic nie znaczy. Putin świadomie skazał Kursk na śmierć, aby tylko się nie wydało, że nie potrafi tych ludzi uratować.No i aby nikt nie zobaczył okrętu. To się w głowie nie mieści. Putin na śmierć skazałby następnych żołnierz co się w batyskafie zaplątali o linę, gdyby nie PRYWATNY apel jednej z żon w angielskiej stacji radiowej. W ten sposób świat się dowiedział. A o ilu sprawach świat nie wie? Bo ważniejsza jest propaganda, życie ludzkie tylko służy podtrzymaniu idei. Jeśli chodzi o watażków islamskich w Czeczenii i władze na Kremlu, to wart pałac Paca, a Pac pałaca. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Prosze Was wszystkich 11.12.05, 00:47 Azerko, Amerykanie po 11/9 tez ogosili ze zestrzela kazdy uprowadzony samolot pasazerski.... Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Prosze Was wszystkich 11.12.05, 11:00 Wiem. I zdaje się, od tego czasu jakoś nie słychać o uprowadzeniach. Czyżby terroryści szanowali jedynie siłę? To by niejako sankcjonowało bezwzględność Rosji w walce z terroryzmem. Ja uważam, że błędem są jakiekolwiek rozmowy i układy z terrorystami. Ten "ruch przemocy" powinien mieć pewność, że nie tędy droga. Że gdy wejdzie na ścieżkę terroryzmu, zginie bezowocnie jak robak. Odpowiedz Link Zgłoś
lynx.rufus Re: Prosze Was wszystkich 11.12.05, 14:11 a000000 napisała: > Wiem. I zdaje się, od tego czasu jakoś nie słychać o uprowadzeniach. Czyżby > terroryści szanowali jedynie siłę? To by niejako sankcjonowało bezwzględność > Rosji w walce z terroryzmem. > Ja uważam, że błędem są jakiekolwiek rozmowy i układy z terrorystami. Ten "ruch > przemocy" powinien mieć pewność, że nie tędy droga. Że gdy wejdzie na ścieżkę > terroryzmu, zginie bezowocnie jak robak. problem polega na tym, ze rosjanie w rzeczywistosci wcale nie walcza z terrorystami. oni sami przede wszystkim terroryzuja cywilow. w drugiej kolejnosci - likwiduja tych przywodcow czeczenskich, ktorzy sprzeciwiaja sie terrorowi. w rezultacie wpychaja coraz wieksza liczbe czeczenow w objecia terrorystow. pozdrawiam lynx Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Prosze Was wszystkich 10.12.05, 23:24 > Macie jakies konkretne pomysly, czy tylko krytykowac potraficie? Mario, MY to sobie faktycznie krytykować możemy długo i namiętnie. Ważne jest to, że SAMI ROSJANIE krytykują swoje władze chociażby za sposób przeprowadzenia akcji na Dubrowce. Rodziny ofiar wytoczyły władzom proces, nie słyszałaś o tym? A w owym newsie, od którego zaczęłaś wątek, jest mowa o raporcie krytykującym władze za akcję w Biesłanie. Który TEŻ napisali ROSJANIE. Więc przestań, proszę, stawiać sprawę tak, że to tylko my, powodowani rusofobią, się biednych władz Rosji czepiamy... Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Prosze Was wszystkich 10.12.05, 23:37 stephen_s napisał: > Mario, MY to sobie faktycznie krytykować możemy długo i namiętnie. Ważne jest > to, że SAMI ROSJANIE krytykują swoje władze chociażby za sposób przeprowadzenia > > akcji na Dubrowce. Rodziny ofiar wytoczyły władzom proces, nie słyszałaś o tym? Gdybym byla rodzina, tez bym skarzyla wladze. > A w owym newsie, od którego zaczęłaś wątek, jest mowa o raporcie krytykującym > władze za akcję w Biesłanie. Który TEŻ napisali ROSJANIE. Więc przestań, > proszę, stawiać sprawę tak, że to tylko my, powodowani rusofobią, się biednych > władz Rosji czepiamy... > Stefan, wlasnie sam napisales, ze to INTERWENCJA skonczyla sie masakra. I o to mi wlasnie chodzi. O to, ze przenosi sie wine z terrorystow na sluzby specjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Prosze Was wszystkich 10.12.05, 23:52 > Stefan, wlasnie sam napisales, ze to INTERWENCJA skonczyla sie masakra. > I o to mi wlasnie chodzi. O to, ze przenosi sie wine z terrorystow na sluzby > specjalne. Bzdura. Rozumiem, że jeśli mówimy o nieudanej akcji policji w Magdalence, to przenosimy winę z mafiozów na policję? To naprawdę jest proste: terroryści biorą zakładników. Rosyjskie służby interweniują. Wynikiem jest kilkaset ofiar. Są powody sądzić, że interwencja nie była dobrze przygotowana... Nie mamy prawa o tym mówić??? I nikt nie ma prawa pociągnąć winnych do odpowiedzialności??? Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Prosze Was wszystkich 11.12.05, 00:10 stephen_s napisał: > Bzdura. Rozumiem, że jeśli mówimy o nieudanej akcji policji w Magdalence, to > przenosimy winę z mafiozów na policję? > > To naprawdę jest proste: terroryści biorą zakładników. Rosyjskie służby > interweniują. Wynikiem jest kilkaset ofiar. Wynikiem czego sa te setki ofiar? Interwencji czy ataku terrorystycznego?` Są powody sądzić, że interwencja > nie była dobrze przygotowana... Nie mamy prawa o tym mówić??? I nikt nie ma > prawa pociągnąć winnych do odpowiedzialności??? > Winnych czego? Tego, ze nie uratowali 100% zakladnikow i terrorystow??? Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Prosze Was wszystkich 11.12.05, 00:14 > Wynikiem czego sa te setki ofiar? Interwencji czy ataku terrorystycznego?` Ataku terrorystycznego zakończonego nieudaną interwencją. > Winnych czego? > Tego, ze nie uratowali 100% zakladnikow i terrorystow??? Ach, to Ty statystycznie to oceniasz? W Biesłanie było 1500 zakładników, zginęło 300, czyli 20%, więc "well done, mission accomplished"??? Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Prosze Was wszystkich 11.12.05, 00:33 stephen_s napisał: > > Wynikiem czego sa te setki ofiar? Interwencji czy ataku terrorystycznego? > ` > > Ataku terrorystycznego zakończonego nieudaną interwencją. > > > Winnych czego? > > Tego, ze nie uratowali 100% zakladnikow i terrorystow??? > > Ach, to Ty statystycznie to oceniasz? W Biesłanie było 1500 zakładników, > zginęło 300, czyli 20%, więc "well done, mission accomplished"??? > Nie mowie ze misja jest well czy bad done. Jezeli do tej pory nie zauwazyles, to Ci powtarzam- ja tej misji nie oceniam! Nie oczekuje cudow w sytuacji kiedy banda uzbrojonych po zeby bandytow zaminowuje szkole, a dla rozrywki zaczyna gwalcic i mordowac. Ty zdaje sie wlasnie takich cudow oczekujesz, takiej magicznej paleczki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Dla Kochanicy i wszystkich 10.12.05, 19:51 jeszcze raz linkuje doskonale opracowanie n.t. Czeczenii, prosze zwrocic uwage na hostorie tej wojny oraz na zbrodnie popelniane przez obie strony: www.sciesielski.republika.pl/czeczenia/zbrod.html Obraz tego konfliktu wcale nie jest taki czarno-bialy (" zli Rosjanie i szlachetni czeczenscy powstancy"), jak go sobie wyobrazamy. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Dla Kochanicy i wszystkich 10.12.05, 20:02 maria421 napisała: > jeszcze raz linkuje doskonale opracowanie n.t. Czeczenii, prosze zwrocic uwage > na hostorie tej wojny oraz na zbrodnie popelniane przez obie strony: > Kim jest autor tej strony ? Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Dla Kochanicy i wszystkich 10.12.05, 20:13 kochanica-francuza napisała: > maria421 napisała: > > > jeszcze raz linkuje doskonale opracowanie n.t. Czeczenii, prosze zwrocic > uwage > > na hostorie tej wojny oraz na zbrodnie popelniane przez obie strony: > > > Kim jest autor tej strony ? www.hist.uni.wroc.pl/pl/polwew/zaklady/europy_wschodniej/ Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Dla Kochanicy i wszystkich 10.12.05, 20:20 > > > na hostorie tej wojny oraz na zbrodnie popelniane przez obie strony > : > > > > > Kim jest autor tej strony ? > www.hist.uni.wroc.pl/pl/polwew/zaklady/europy_wschodniej/ a to co innego Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Dla Kochanicy i wszystkich 10.12.05, 23:21 > Obraz tego konfliktu wcale nie jest taki czarno-bialy (" zli Rosjanie i > szlachetni czeczenscy powstancy"), jak go sobie wyobrazamy. Problem w tym, że my sobie nie wyobrażamy tego konfliktu jako "dobrzy Czeczeńcy vs źli Rosjanie", natomiast Ty chyba bardzo chcesz wierzyć w wersję "szlachetni Rosjanie vs krwiożerczy Czeczeńcy - islamiści"... Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Dla Kochanicy i wszystkich 10.12.05, 23:39 stephen_s napisał: > Problem w tym, że my sobie nie wyobrażamy tego konfliktu jako "dobrzy Czeczeńcy > > vs źli Rosjanie", natomiast Ty chyba bardzo chcesz wierzyć w wersję "szlachetni > > Rosjanie vs krwiożerczy Czeczeńcy - islamiści"... Stefan, juz kiedys z Toba na temat Czeczenii rozmawialam, wiec znam Twoje zdanie na temat tego konfliktu. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Dla Kochanicy i wszystkich 10.12.05, 23:58 Wiem. Natomiast nie rozumiem, czemu tak trudno przyjąć Ci możliwość, że - niezależnie od absolutnego potępienia dla terrorystów - i rosyjskie władze w Biesłanie, czy na Dubrowce, popełniły błędy. Mario, naprawdę... to nie my napisaliśmy ten raport, o którym w linku było powiedziane, ale ROSJANIE. Masz tam napisane np., że w przypadku Biesłanu szturm być moze rozpoczął się niepotrzebnie, bo do Biesłanu jechał Maschadow i wciąż była możliwość negocjowania. I że nie czekano na Maschadowa, tylko rozpoczęto atak, bo nie chciano, by Maschadow przypadkiem zrobił coś, co mogło mu popularności przydać... Słowem - w imię polityki poświęcono dobro zakładników. Naprawdę, uważasz, że nie można tego krytykować? Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Czemu to tak odbierasz? 10.12.05, 23:42 > Zlosci mnie, ze sytuacje jak teatr na Dubrovce, czy szkola w Bieslanie sa > okazja do tego, aby dac wyraz antyrosyjskim sentymentom. Rozumiem, że rodziny ofiar z Dubrowki, które wytoczyły rosyjskim władzom proces za źle przygotowaną akcję, też kierowały się "antyrosyjskimi sentymentami"? > Zloszcza mnie przejawy quasi sympatii dla terrorystow czeczenskich, zlosci > mnie > obiegowy stosunek do wojny czeczenskiej, stosunek ktory bierze sie z dawnej > animozji do Rosjan. Rozumiem, że Sergiej Kowaliow OD LAT bijący na alarm w sprawie poczynań armii rosyjskiej na Kaukazie, też jest rusofobem? > Zlosci mnie, ze malo kto zauwaza, ze Rosjanie sa takimi samymi ofiarami > terroryzmu islamskiego jak reszta swiata. A mnie złości, że w upartym dążeniu do udowadniania, że wszystkie konflikty z udziałem muzułmanów są przejawem islamskiego ekstremizmu, nie chcesz zauważyć, że Rosjanie dokonują na Czeczenach zwyczajnych zbrodni wojennych. Nikt tutaj nie neguje cierpienia Rosjan i nie wykorzystuje Dubrowki czy Biesłanu do dokopywania Rosji. Ja osobiście byłem przerażony, gdy widziałem w TV, co w Biesłanie się działo... Jedyne, co robię, to zwracam uwagę, że po stronie czeczeńskiej też jest masa cierpienia, krzywdy i prześladowań. Ty natomiast odmawiasz nam prawa do przejmowania się losem Czeczenów... Bo wg Ciebie Rosjanie są dobrzy, Czeczeni to terroryści, Putin to szlachetny przywódca narodu walczący z islamistami... Jaaaasne. A czemu tak się buntujesz na sugestię, że - niezależnie od politycznego kontekstu i ocen - władze rosyjskie mogły akcje w Biesłanie oraz Dubrowce w tragiczny sposób spieprzyć, zwyczajnie nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Czemu to tak odbierasz? 10.12.05, 23:55 Stefan, ja juz napisalam o co mi chodzi, ale jeszcze powtorze: Jestem wsciekla ze takie tragedie wykorzystuje sie instrumentalnie do roznych politycznych celow. Podobnie jak zaczynam sie zloscic, ze Ty znow znalazles poletko do popisu i znow zaczynasz Twe ulubione osobiste wycieczki, gdyz Ty zawsze lepiej wiesz, co mysli, co czuje i czego chce Twoj adwersarz, czy to Kann, czy Lotak, czy ja. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Czemu to tak odbierasz? 10.12.05, 23:57 maria421 napisała: > Stefan, ja juz napisalam o co mi chodzi, ale jeszcze powtorze: > > Jestem wsciekla ze takie tragedie wykorzystuje sie instrumentalnie do roznych > politycznych celow. Na litość boską, nie znoszę Putina i tak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Czemu to tak odbierasz? 11.12.05, 00:01 Mario, a jesteś w stanie uwierzyć, że jeśli uważam, że rosyjskie specsłużby schrzaniły akcje w Biesłanie i Dubrowce, to rzeczywiście tak uważam - a nie, że przemawia przeze mnie rusofobia? Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Czemu to tak odbierasz? 11.12.05, 00:05 stephen_s napisał: > Mario, a jesteś w stanie uwierzyć, że jeśli uważam, że rosyjskie specsłużby > schrzaniły akcje w Biesłanie i Dubrowce, to rzeczywiście tak uważam - a nie, że > > przemawia przeze mnie rusofobia? Stefan, co Ci daje tak wielka pewnosc, ze te sluzby schrzanily? Co Ci daje pewnosc, ze jakiekolwiek inne sluzby swiata rozwiazalyby takie sytuacje w inny sposob? Znow Waco sie klania.... Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Czemu to tak odbierasz? 11.12.05, 00:12 > Stefan, co Ci daje tak wielka pewnosc, ze te sluzby schrzanily? Ilość ofiar. Dla Ciebie akcja zakończona kilkoma setkami trupów jest sukcesem? > Znow Waco sie klania.... Mario, nigdy nie słyszałem, by ktokolwiek akcję w Waco nazywał sukcesem FBI. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Czemu to tak odbierasz? 11.12.05, 00:20 stephen_s napisał: > > Stefan, co Ci daje tak wielka pewnosc, ze te sluzby schrzanily? > > Ilość ofiar. Dla Ciebie akcja zakończona kilkoma setkami trupów jest sukcesem? > Stefan, a co by bylo, gdyby nie szturmowali? Moze byloby 3 razy wiecej ofiar? Nie rzucaj wiec tymi "setkami" ofiar (bylo ich chyba 180) , bez wzmianki o ilosci wszystkich zakladnikow (podobno ponad tysiac) > > Znow Waco sie klania.... > > Mario, nigdy nie słyszałem, by ktokolwiek akcję w Waco nazywał sukcesem FBI. A slyszales, zeby jakas glowa za to spadla? Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Czemu to tak odbierasz? 11.12.05, 00:24 > Stefan, a co by bylo, gdyby nie szturmowali? Moze byloby 3 razy wiecej ofiar? To jest gdybanie. Co się liczy, to fakty. Jak ponad 300 ofiar. > Nie rzucaj wiec tymi "setkami" ofiar (bylo ich chyba 180) Ofiar było 331. Liczba podana w artykule, który SAMA ZALINKOWAŁAŚ. Czytałaś go w ogóle? > A slyszales, zeby jakas glowa za to spadla? Nie, ale nie zdziwiłbym się. W Polsce za Magdalenkę lecą głowy, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Czemu to tak odbierasz? 11.12.05, 00:27 stephen_s napisał: > Ofiar było 331. Liczba podana w artykule, który SAMA ZALINKOWAŁAŚ. Czytałaś go > w ogóle? Fakt, te ok. 180 to byly dzieci. > Nie, ale nie zdziwiłbym się. W Polsce za Magdalenkę lecą głowy, prawda? No wiec dlaczego piszesz, co by sie "na pewno" na Zachodzie stalo? Tez by sie NIC nie stalo, jezeli nie udowodniono by zadnego naduzycia czy celowego zaniedbania. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Czemu to tak odbierasz? 11.12.05, 00:30 > No wiec dlaczego piszesz, co by sie "na pewno" na Zachodzie stalo? > Tez by sie NIC nie stalo, jezeli nie udowodniono by zadnego naduzycia czy > celowego zaniedbania. Bzdura. Za akcję w Magdalence pojawiły się od razu żądania dymisji szefa policji i ministra od MSWiA. Zanim jeszcze cokolwiek ustalono... A tam nie zgineło 300 ludzi. Nie mówiąc o tym, że - czego uparcie nie chcesz zauważyć - że w przypadku Dubrowki i Biesłanu są przesłanki za tym, że właśnie nastąpiło zaniedbanie. SAMI ROSJANIE O TYM MÓWIĄ! Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Czemu to tak odbierasz? 11.12.05, 00:43 stephen_s napisał: > Bzdura. Za akcję w Magdalence pojawiły się od razu żądania dymisji szefa > policji i ministra od MSWiA. Zanim jeszcze cokolwiek ustalono... A tam nie > zgineło 300 ludzi. Czy ja sie w ogole na temat Magdalenki wypowiadam? Mowiac o Zachodzie nie mialam na mysli Polski, ani wojny z gansterami. > Nie mówiąc o tym, że - czego uparcie nie chcesz zauważyć - że w przypadku > Dubrowki i Biesłanu są przesłanki za tym, że właśnie nastąpiło zaniedbanie. > SAMI ROSJANIE O TYM MÓWIĄ! Znow manipulujesz! W przypadku Dubrovki pisalam, ze Niemcy by inaczej (lepiej) zorganizowali bezposrednia pomoc po akcji. Co znaczy, ze bylo zaniedbanie ze strony sluzb sanitarnych. W przypadku Bieslanu jakos nie widze celowego zaniedbania dotyczacego akcji. Widze chaos, bezradnosc... Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Czemu to tak odbierasz? 11.12.05, 00:02 stephen_s napisał: > A czemu tak się buntujesz na sugestię, że - niezależnie od politycznego > kontekstu i ocen - władze rosyjskie mogły akcje w Biesłanie oraz Dubrowce w > tragiczny sposób spieprzyć, zwyczajnie nie rozumiem. Nie, tak pięknie to nie ma. Nic nie zostało spieprzone. Jedynym celem, niezależnie od ceny, jest zwycięstwo, zastraszenie i upokorzenie wroga. To jest CELOWA robota. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Czemu to tak odbierasz? 11.12.05, 00:04 > Nie, tak pięknie to nie ma. Nic nie zostało spieprzone. Jedynym celem, > niezależnie od ceny, jest zwycięstwo, zastraszenie i upokorzenie wroga. To > jest > CELOWA robota. Też tak uważam, natomiast na użytek Marii pozwoliłem sobie na odrobinę "domniemania niewinności" pod adresem Specnazu itd. Bo jak napiszę, że tak naprawdę to nie wierzę, że to była pomyłka, że wg mnie to po prostu przejaw stosunku rosyjskich władz do własnych obywateli... to Maria pewnie znowu napisze, że przemawia przeze mnie rusofobia i chęć dokopania Putinowi... Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Czemu to tak odbierasz? 11.12.05, 00:08 stephen_s napisał: > > Nie, tak pięknie to nie ma. Nic nie zostało spieprzone. Jedynym celem, > > niezależnie od ceny, jest zwycięstwo, zastraszenie i upokorzenie wroga. T > o > > jest > > CELOWA robota. > > Też tak uważam, natomiast na użytek Marii pozwoliłem sobie na > odrobinę "domniemania niewinności" pod adresem Specnazu itd. Bo jak napiszę, że > > tak naprawdę to nie wierzę, że to była pomyłka, że wg mnie to po prostu przejaw > > stosunku rosyjskich władz do własnych obywateli... to Maria pewnie znowu > napisze, że przemawia przeze mnie rusofobia i chęć dokopania Putinowi... > Stefan, czy Ty wiesz, co sie dzialo w szkole zanim rozupocual sie szturm? Czy wiesz, ze juz wczesniej gwalcono uczennice i je potem zabijano? Ze zabito juz wczesniej inne osoby? Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Czemu to tak odbierasz? 11.12.05, 00:16 > Stefan, czy Ty wiesz, co sie dzialo w szkole zanim rozupocual sie szturm? Czy > wiesz, ze juz wczesniej gwalcono uczennice i je potem zabijano? Ze zabito juz > wczesniej inne osoby? Nie ma to NIC do rzeczy. Celem specsłużb w takiej sytuacji jest ratowanie życia zakładniów. 300 ofiar w Biesłanie pokazuje, że specsłużby tego zadania dobrze nie wykonały. Z czym masz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Czemu to tak odbierasz? 11.12.05, 00:25 stephen_s napisał: > Nie ma to NIC do rzeczy. Celem specsłużb w takiej sytuacji jest ratowanie życia > > zakładniów. 300 ofiar w Biesłanie pokazuje, że specsłużby tego zadania dobrze > nie wykonały. Z czym masz problem? Z Twoim liczeniem, na przyklad. Z tym, ze (wlasnie sprawdzilam) okazuje sie, ze uratowalo sie okolo 900 osob. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Czemu to tak odbierasz? 11.12.05, 00:27 > Z Twoim liczeniem, na przyklad. Z tym, ze (wlasnie sprawdzilam) okazuje sie, > ze uratowalo sie okolo 900 osob. Super. Zginęła TYLKO JEDNA CZWARTA ZAKŁADNIKÓW! Brawo dla dzielnych komandosów! Co to jest, 300 ofiar? Ważne, że procentowo wynik jest niezły, co? Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Czemu to tak odbierasz? 11.12.05, 00:29 stephen_s napisał: > > Z Twoim liczeniem, na przyklad. Z tym, ze (wlasnie sprawdzilam) okazuje s > ie, > > ze uratowalo sie okolo 900 osob. > > Super. Zginęła TYLKO JEDNA CZWARTA ZAKŁADNIKÓW! Brawo dla dzielnych komandosów! > > Co to jest, 300 ofiar? Ważne, że procentowo wynik jest niezły, co? > Stefan, Ty jednak oczekujesz cudow! Zauwaz, ze gdyby terrorysci nie strzelali w plecy do uciekajacych dzieci, gdyby nie mordowali jeszcze przed szturmem, to ofiar byloby o wiele mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Czemu to tak odbierasz? 11.12.05, 00:32 > Stefan, Ty jednak oczekujesz cudow! Mario, lepiej nie zostawaj szefem GROMu. Wolałbym, żeby komandosami nie dowodził ktoś, dla kogo śmierć 1/4 zakładników (i zaraz 300 osób) to normalka i standard... Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Czemu to tak odbierasz? 11.12.05, 00:37 stephen_s napisał: > > Stefan, Ty jednak oczekujesz cudow! > > Mario, lepiej nie zostawaj szefem GROMu. Wolałbym, żeby komandosami nie > dowodził ktoś, dla kogo śmierć 1/4 zakładników (i zaraz 300 osób) to normalka i > > standard... I znow mi wkladasz w usta cos, czego nie powiedzialam.... Wiecej, manipulujesz, bo w tym watku pisalam, ze jest to TRAGEDIA, wiec nie manipuluj, nie wkladaj mi w usta, ze uwazam to za standard czy normalke. W kazdej akcji antyterrorystycznej chodzi o uratowanie jak najwiekszej ilosci zakladnikow. Malo ktora akcja konczy sie jednak uratowaniem 100% zakladnikow. Taka byla akcja francuskich komandosow na porwany samolot na lotnisku w Paryzu. Porywacze zostali w tej akcji zabici. Odpowiedz Link Zgłoś
pelengajew Re: Czemu to tak odbierasz? 13.12.05, 08:19 Wszystkie oddziały antyterrorystyczne w tym i GROM przed akcją robią bilans zysków i strat. Choćby nie wiem jak to cyniczne się wydawało i jakby nie było Ci w to trudno uwierzyć to tak jest. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: Czemu to tak odbierasz? 13.12.05, 08:22 Dla niektórych wojskowych takie proporcje to standard - a dla rosyjskich służb specjalnych już w szczególności. Tam najważniejsze jest wyeliminowanie wroga wszelkimi dostępnymi środkami - a cywile...no cóż efekt uboczny. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Czemu to tak odbierasz? 13.12.05, 12:37 > Dla niektórych wojskowych takie proporcje to standard - a dla rosyjskich służb > specjalnych już w szczególności. Tam najważniejsze jest wyeliminowanie wroga > wszelkimi dostępnymi środkami - a cywile...no cóż efekt uboczny. No i właśnie o tym mówię... Odpowiedz Link Zgłoś
diabollo Re: Putin winny tragedii w Bieslanie 17.12.05, 10:19 Nie wiem czy już czytaliście, ale tutaj jest ciekawy artykuł o Biesłanie, Rosji, ludziach (nas?): kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53662,3055097.html Kłaniam sie nisko. Odpowiedz Link Zgłoś