Dodaj do ulubionych

"Chcemy nowej muzyki!"!!

20.12.05, 16:11

Tak śpiewają na jednej płycie CKOD. I ja się z nimi zgadzam. Bo problem w
tym, że skończyły mi się płyty. Wszystkiego co mam i pożyczyłam już
wysłuchałam, sąsiedzi zmuszani do wysłuchiwania godzinami jednego kawałka
mogą zdać sprawozdanie. Ostatnio Coldplay, the Cure, the Beatles (ale to
nieustająco od dawna), Placebo, CKOD, NIN, Bjork, Tori Amos, Portishead...
Mam w zwiazku z tym do TWArzystwa prosbe o polecenie czegos do sluchania :)
Obserwuj wątek
    • aaneta Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 16:16
      A próbowałaś kiedyś klasyki?
      • kawa_malinowa Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 16:19
        Wybiórczo, ale tak. Podobało się, ale cierpliwości brakło.
    • dr.krisk A może... 20.12.05, 16:23
      .. folk? Oczywiście, nie żadne country, ale taki jak robią Skandynawowie
      (beatanu przytaknie), albo Celtowie.
      Dla mnie od lat numer jeden to Wimme Saari, tworzący muzykę inspirowaną
      lapońskim śpiewem joik. Jak lubisz Bjork to polubisz (chyba..).
      Z ostatnich kriskowych odkryć to Emiliana Torrini, oraz Savina Yannatou.
      • aaneta jak najbardziej 20.12.05, 16:30
        W folku można wybierać i przebierać do woli, podobnie w klasyce, w
        przeciwieństwie do rocka, który kończy się po paru wykonawcach. No i jeszcze
        jazz, chociaż w tym nie jestem najmocniejsza, ale E.S.T. mogę polecić bez
        żadnych zastrzeżeń.
        • dr.krisk A bo folk... 20.12.05, 16:35
          .. żywy jest i ma się dobrze. Nie zależy od mód i widzimisię wielkich wytwórni
          płytowych (choc i te bestie zapuszczają tam macki...). Swobodnie łączy się z
          innymi stylami i gatunkami muzyki, pozostając cały czas osbą. Jest przy tym
          muzyką radosną - bo autentyczną.
          Aha - w Stanach odkryłem zydeco, najweselszą muzykę świata! Sama radośc
          istnienia!
          • stella25b no zostal jeszcze ... 20.12.05, 16:58
            Blues. Chociaz ja az taka fanka nie jestem.
          • noida The Dubliners. 20.12.05, 17:55
            Po ostatnim poście dottore, gdzie wspomina on o tym zespole ściągnęłam sobie
            płytę i muszę powiedzieć, że całkiem bardzo mi się podoba :-)
      • beatanu Re: A może... 21.12.05, 08:57
        dr.krisk napisał:
        > .. folk? Oczywiście, nie żadne country, ale taki jak robią Skandynawowie
        > (beatanu przytaknie)

Beata przytakuje i idąc tropem skandynawskim poleca również szwedzką muzykę pop-
        rockową, bo ciągle jakaś taka świeża i... Jedna z fascynacji moich córek (i
        moja ciut też) to pan Thåström, stary wyjadacz sceny punkowej i rockowej, w
        warstwie tekstowej połączenie Kazika z Maleńczukiem...

Przykład: www.thastrom.se/ljudvideo.html

Podrawiam!
    • ydorius Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 16:55

nie zgadzam się z poglądem, ze rock się kończy po paru wykonawcach. Punk może i
      tak, ale rock? :-)

Przypomina mi się kilka zespołów, na które moda już przeszła lub też nigdy nie
      przyszła i które bytują sobie w cieniu, ale o tym to długo pisać. Poniżej tak
      pokrótce może sobie napiszę i opiszę co mi się tam pod czaszką kołacze:

1. Logh. Zespół, który nagrał trzy płyty i jest klasą sam dla siebie, jeśli
      idzie o gitarowe smędzenie. Kojarzy mi się trochę z zespołem Calla, pewnie
      równie jak Logh nieznanym, mającym na koncie cztery płyty. Jeśli idzie o Logha,
      to polecam szczerze "every time the bell rings an angel gets his wings". Tytuł
      może i kretyński, ale muzyka...

2. Calla. Wspomniana powyżej. Właśnie wydali "collisions", która nie dorównuje
      ani poprzedniej television ani świetnej scavengers, a i tak miło brzmi (nie, to
      złe określenie. na scavengers jesteśmy na przykład katowani dźwiękiem
      nieoliwionej huśtawki. ot, taki miły przerywnik między jedną a drugą piosenką).
      Calla - niesłusznie - bywa porównywana do nicka cave'a. To jednak zupełnie inny
      rodzaj smętu. Rzekłbym - żywszego smętu, jeśli mamy na myśli nicka cave'a od
      good son wzwyż.

3. Morphine. Niedościgniony jak do tej pory mariaż rocka z jazzem. Trio bez
      gitary (kontrabas, perkusja, saksofon) wyczyniające takie rzeczy, ze jeszcze mi
      wstyd. W zasadzie bez słabej pozycji w repertuarze, choć 'cure for pain' buja
      najfajniej.

4. Eksplosions in the sky. W zeszłym roku (wciaż jeszcze zeszłym pojedynczo)
      grali w warszawskiej fabryce trzciny. Wyłączywszy pokazy Queens of the stone
      age, które programowo daje takie koncerty, że człowiek wypływa z sali, był to
      najbardziej energetyczny przekaz na żywo, w jakim dane mi było uczestniczyć.
      Kwartet bez wokalu tym razem, dwie gitary, bas i perkusja. Na tym to koncercie
      widziałem pierwszy i ostatni raz trzech gitarzystów, którzy skakali do góry, a
      opadając uderzali w struny. Trwało to tak długo, aż jeden nie przewrócił się ze
      zmęczenia. Można nie lubić tej muzyki, ale trudno jej nie wierzyć. W podobnych
      klimatach, choć każdy z tych zespołów odnajduje własną ścieżkę, obracają się
      Godspeed you! black emperor (którego f#a#infinity jest dziełem przerażającym,
      pięknym i podniosłym) oraz Mogwai (który podobno właśnie coś wydał :-)

5. the bad plus. W tym roku dali darmowy koncert w warszawskiej królikarni, a
      poprzedzał ich równie darmowy nils petter molvaer. W zasadzie przyszedłem na ten
      pierwszy koncert i wahałem się czy zostać. I dobrze, ze to zrobiłem, bo czegoś
      tak pokręconego, wygenerowanego przy minimum środków (fortepian, kontrabas,
      perkusja) jeszcze nie słyszałem. Dodam tylko, że zespół ten, przy wybitnie
      jazzowych aranżacjach ma w repertuarze 'smells like teen spirit' (zdecydowanie
      bliższy cobainowskiego pierwowzoru niż zamieszczony na ostatniej płycie
      firmowanej szyldem 'możdżer'), 'iron man' black sabbath, 'flim' aphex twina czy
      'velouria' the pixies.

przerywam wylicankę, ale raczej z braku czasu niż możliwości. To jest kilka
      płyt, może do new year's daya wystarczą :-)

m,
      .y.

----------------------------------
      What is home without Pinezka's Potted Meat?
      Incomplete.
      wzgórza jak słonie chore na łuszczycę
    • 3promile Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 17:15
      Zawsze wracam do starego dobrego funku - The Commodores, Ago, Parliament,
      Earth,Wind&Fire i tak dalej... Nigdy się nie nudzi!
      • blue.berry Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 17:57
        naostatnia plyta Gorillaz - Demon Days - jest zabawna, totalnie pomieszana, ma
        swietne teksty i w ogole
        najnowsza plyta (po tylu latach) Kate Bush - Ariel - no comments
        ostatnia plyta Mobiego - Hotel - do lez, do poduszki, do melancholii, do
        posuchania
      • 3promile Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 18:28
        PS. W razie czego służę swoim serwerem FTP - ponad 400 płyt z muzyką, mimo
        panującego tryndu na odmienność, raczej "tradycyjną", cokolwiek miałoby to
        znaczyć ;-)
        • kawa_malinowa yyyy.. o co kaman? 20.12.05, 21:44
          Bo ja bardzo chetnie, zwlaszcza zespoly tu wymieniane (albo w jakis spis
          laskawie podeslany bym zerknela), ale nie mam pojecia co to jest ow serwer i
          jak sie z niego korzysta....
    • noida Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 18:03
      Ja się nie znam na muzyce, wyłącznie jako głupawy odbiorca, ale polecę też:

1. Marianne Faithful "Before the poison", bardzo ponury album, ale kobieta ma
      fascynujący głos...
      2. Modest Mouse "Good News for People Who Love Bad News"- nie znam się na
      muzyce, więc nie powiem ci, jak się dokładnie nazywa to, co grają. Ale bardzo
      dobrze się słucha.
      3. Simple Minds- polecana już przez Stellę gdzieś płyta "Black & White"

No i nieustająco: Moloko oraz Roisin Murphy solo, soundtracki z "Garden
      State", "Young Adam", "Cruel intentions".

A jeśli coś wesołego i w klimatach latino (ale nie salsa) to polecam Sergent
      Garcia i np. "Semilla escondida".
      • noida Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 18:04
        Aha- mogę podesłać na pocztę kilka piosenek dla przykładu, jakbyś chciała.
        • kawa_malinowa Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 21:45
          Poproszę. :)
          Dzięki wielkie.
    • broch Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 18:21
      jest wiele rodzajow sluchania muzyki :))
      od prostego do bardziej zakreconego:
      np
      "Dark side of the moon" zsynchronizowane z "Wizard of Ozz". Ciekawy efekt :)
      Na podstawie listy mozna powiedziec ze sluchasz muzyki dosc tradycyjnej. Jedyne
      co mozna polecic to... wiecej muzyki tradycyjnej? :))
    • braineater Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 18:52
      Zestaw stargetowany dla Kawy w oparciu o kapele wymienione w poście numero uno:)

Część dołersko depresyjna:
      Bohren und Der Club of Gore - gitarowe łojenie, deprecha w każdej nutce, a na
      to wszystko obłędny zestaw smyczkowych instrumentów, co robią ciary.

Diamanda Galas - Bogini, najlepiej zacząc od Maledictions and Prayers - kobieta
      z taką skalą głosu, że Violetta Villas to przy niej podrzędną vokalistka o
      piskliwym głosie - królowa mroku i klimatów wybitnie depresyjnych, tworząca
      opery o ludziach umierających na AIDs i inne przypadłości cywilizacyjne.

Meredith Monk - kolejna szalona wiedźma o niesamowitej skali głosu i
      przedziwnych kompozycjach typu 20 minut na japoński chór i jęki w róznych
      modulacjach. Najlepiej dwupłytówkę Atlas, lub wersja bardziej lajtowa, czyli
      Dolmen Music. Dla uproszczenia podpowiem, że Meredith to najbliżej w
      skojarzeniach mniej popowego Dead Can Dance, którego nie polecam, bo chyba nie
      trza.

Trochę bardziej folkowo, ale za to mocno podlane skandynawska depresją - Marie
      Boine Persen - dużo ciekawych dźwięków, pani z łagodnym głosem ale potrafiąca
      wydac z siebie dźwięk o zabójczej częstotliwości.
      ********************************************************************************

część skoczno-przytupowa:

Kaizers Orchestra - prześliczne rockowe granie, brzmiące jakby drużyna
      nawalonych jaskiniowych Trolli postanowiła sobie urządzić ostą bibę połaczona z
      gwałceniem elfów i pożeraniem ludzi. Nóżęta same przytupują:) Tez skandynawia.

Mój tegoroczny numero uno, czyli Devendra Banhart - Cripple Crow - ekspl.ozja
      radości, pozytywów, i na klasycznych blusowych patentach opartego grania. 70
      minut z pełnym bananem na twarzy.

Isis - Panopticon - kapela obowiązkowa dla wszystkich miłośników Toola, moim
      skromnym zdaniem o wiele odeń ciekawsza muzycznie.

Zawsze niezawodna Julie London - czyli rewelacyjne swingowe granie z panią o
      bardzo dziecięcodziewczęcej manierze wokalnej, wszystko utrzymane w klimatach
      filmów Antoninioniego i z tejże właśnie epoki pochodzące.

Squirell Nut Zippers - piękna orkiestra, grająca klasyczne dixie z poczatku XX
      wieku, w cąłkiem nowoczesnych i wybitnie balangowych aranżach. Mnóstwo radochy
      przestrzeni i rewelacyjnych wałków do pląsania
      *******************************************************************************

część eksperymentalno-samobójcza.
      Tu tylko zestaw najorginalniejszych kapel lat ostatnich, z tym, że to juz nie
      jest lekko łatwo i przyjemnie tylko trzeba chcieć sie przekonac do tego typu
      odjazdów:

Atari Teenage Riot
      Peaches
      Venetian Snares
      Dillinger Escape Plan
      Rechenzentrum
      Murcof
      Amon Tobin
      Autechre
      Aphex Twin
      Squerpusher

Elektronika to głownie wszystko i chyba najciekawsi wykonawcy - przynajmniej
      dla mnie (za wyjatkiem Dillingera, bo to radość niesamowicie głośnego,
      niesamowicie głośnego, niesamowicie popieprzonego i zupełnie niestandardowego
      heavy metalu.)

Wszystkie rzeczy moge udostępnic via 3promilowy ftp, jesli sie dogadacie:)

Pozdrowienia:)
      • 3promile Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 19:01
        Brajnu, ciary mnie przeszły niewymowne po przeczytaniu twojej playlisty... Na
        Odyna, skoro trawisz taką muzę, to nie dziwię się, że trawisz hotdogi prosto z
        rąk egzemicznych, ale że boguduchawinną kawę wciągasz w te czeluście...
        Oczywizda, że na FTP miejsce się znajdzie.
        ;-)
        • braineater Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 19:05
          E tam - straszysz naszą dziewczynkę niepotrzebnie:)
          Jakbym chciał naprawdę morderczy klimat zapodać to zaczął bym od Zorna a
          skończył na Otomo Yoshihide, wymieniając po drodze cały katalog Z Tzadika, New
          Japan, czy innych labeli dla maniaków:) Ale oczywiście gdyby ktos miał ochotę
          na takie eksperymenta to równiez mogę coś polecić:)

P:)
      • kawa_malinowa TAK! 20.12.05, 21:47
        Wszystkie rzeczy moge udostępnic via 3promilowy ftp, jesli sie dogadacie:)
        >

tak, tak, tak.
        tym bardziej, ze za kilka dni bede miala szybsze lacze.
        :))) k. rozradowana.
        • 3promile Re: TAK! 20.12.05, 22:39
          No dobra - lets mejk a plan - kawa dostaje kąto na mła FTP, a brajnu dostaje
          furtkie na upload do folderu "Kawa Prodżekt" - iz dat klir?
          • agni_me Re: TAK! 21.12.05, 00:57
            Szalenie mi się podoba ta angielszczyzna, szalenie :) APP jest cudny.
    • kawa_malinowa Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 21:28
      dziekuje wszystkim za propozycje. ZApisuje sobie wszystkie, a zaraz
      poodpowiadam szczegołówo.
      Na razie moja Najlepsza ratuje mnie doraźnie: MOtorhead, HIM, Cradle of Filth,
      Bad Brains, Dead Kennedys, Nick Cave, The Sisters of Mercy...
      Zobaczymy co to bedzie.
      • stella25b Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 21:37
        A znasz the Corrs lub Dire Straits albo Alan Parsons Project? Tez sie ich
        dobrze slucha.
        • 3promile Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 21:41
          Czy ktoś tu użył frazy THE ALAN PARSONS PROJECT??? Stella, kocham cię! Już
          myślałem, że umrę sam z tym swoim afektem!
          • stella25b Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 21:47
            wow, ja Cie tez!:) Najbardziej lubie album Gaudi.
            • 3promile Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 21:51
              Po przesłuchaniu "Gaudiego" stwierdziłem, że już nie muszę jechać do Barcelony,
              bo wypowiedź jest po prostu wyczerpująca ;-) Ale największym sentymentem darzę
              "The Turn Of A Friendly Card", ale li tylko z przyczyn
              osobistych-nostalgicznych-nieprzyzwoicie się kojarzących ;-)
              • stella25b Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 20.12.05, 21:55
                Ja z kolei wlasnie z powodu tej plyty jechalam zobaczyc Sagrade Familie:)
                • daria13 Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 21.12.05, 10:50
                  A ja myślę Karolino, że w Twoje klimaty dobrze wpisałaby się poetyka muzyki
                  spod szyldu 4AD czyli Dead can dance, Cocteau Twins, This Mortal Coin.
                  Szczególnie polecam mniej znaną płytę tej wytwórni Sleeps with the fishes
                  Pietera Nootena i Michaela Brooka.
                  To muzyka, moim zdaniem, nieco przebrzmiała, ale to dlatego, że ja akurat
                  poszłam w inna stornę muzycznie, wiem jednak skądinąd, że wiele młodych ludzi
                  chętnie wciąż po nia sięga. Polecam więc ten mroczne, gotyckie klimaciki:)
                  Pozdrawiam:)
                  • stella25b Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 21.12.05, 22:26
                    Wlasnie slucham "Auberge" Chris Rea i fajnie sie slucha:)
                    • wqrwiony Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 22.12.05, 04:38
                      Na poczatek 2 kawałki z tegorocznej płyty Ulvera "Blood Inside"

Blinded by Blood:
                      s27.yousendit.com/d.aspx?id=1IY0DCMR152OR0FAKD0AODFR5D

jeszcze jeden numer dlatego, że na czasie i bardziej reprezentatywny dla płyty
                      Ktoś kto nie bardzo lubi wychodzić daleko poza klimat i estetykę mobyego może
                      się nim zmeczyć:

Christmas:
                      s59.yousendit.com/d.aspx?id=1ORA8ZBS1CMJ13U0PQYAVW2HBN
                      jutro coś zapodam jeszcze bo późno już a trzeba się wyspać bo do roboty na 8
                      • wqrwiony Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 26.12.05, 21:17
                        Mój muzyczny gust chyba nie wykształcił się bo dryfuję po różnych, często
                        skrajnych stylach. Dlatego podawanie jak leci numerów z plejlisty, które mnie
                        kręcą/kręciły z nadzieją, że trafię z nimi w gust osoby która obszar poszukiwań
                        zawęża do jakiegoś bardziej sprecyzowanego klimatu jest trochę jak strzelanie
                        płotem w kulę albo odsyłanie do jakiegoś p2p tudzież merlin.com. Przy słuchaniu
                        na chybił trafił sampli może coś się trafi.
                        Nie wykształciłem żadnego subiektywnie zobiektywizowanego kryterium które
                        wyjaśniałoby dlaczego jedne rzeczy które słuchałem kiedyś, mogę słuchać dalej z
                        niemal równą przyjemnością, a od innych gatunkowo podobnych musze odpoczywać
                        nawet dożywotnio (nie zawsze wynika to przesytu). Nie wiem też co powoduje, że
                        coś mnie się podoba a coś nie, być może wpływ ma kierunek wiatru, stan uczuciowy
                        i psychofizyczny, autosugestia/ czasowa podatność na mody.

Postanowiłem robić składanki okołotematyczne.
                        Pierwsza świąteczna przed Wami, spina ją damski wokal i klimat lekko dżezujący
                        leniwo melancholijny z kontrapunktem tu i ówdzie a głównie na końcu.
                        Bo remix Vaughan kończący płytę robi też za zapowiedź sylwestrową.
                        Kolejność więc nie całkiem przypadkowa chociaż sprawa jest otwarta. Nigdy za
                        zabawą w puzzle nie przepadałem.

Divki Wqrwionego vol. tak ze 20%
                        Les Nubians - Si Je T'Avais Ecoute www.megaupload.com/?d=2S5F6MZM
                        Patricia Kaas - Un Homme Et www.megaupload.com/?d=J3F5TW8S
                        Malia - Yellow Daffodils www.megaupload.com/?d=0BTJT1ZT
                        Madeleine Peyroux - Walkin' After Midnight www.megaupload.com/?d=RI628YDH
                        Sarah Vaughan - Whatever Lola Wants www.megaupload.com/?d=D592GAS8
                        The Style Council - The Paris Ma www.megaupload.com/?d=36GQFJ5O
                        Eva Cassidy - Autumn Leaves www.megaupload.com/?d=X8X1NZYP
                        Vanessa Daou - Zipless - www.megaupload.com/?d=AMY6QVM7
                        Madeleine Peyroux - Between The Bars www.megaupload.com/?d=5URROPM1
                        Eva Cassidy - Songbird - www.megaupload.com/?d=O77XM1HR]
                        Viktoria Tolstoy - Equilibrium - www.megaupload.com/?d=LQ6VTO1P
                        Sarah Vaughan - Summertime www.megaupload.com/?d=UN1Y228L
                        Gran Green Feat. Dianne Reeves - Down Here On The Ground (Remix)
                        www.megaupload.com/?d=MY8LMF9G
                        Nicolette - Beautiful Day www.megaupload.com/?d=2HVIE5E0
                        Sarah Vaughan - Peter Gunn (remix) www.megaupload.com/?d=XLUPFOHP

Jeśli będzie zapotrzebowanie to mogę te kawałki spakować rarem i umieścić na
                        serwerze w jednym pliku.

Pozdrawiam świątecznie
                        • 3promile Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 26.12.05, 21:36
                          Powiem krótko - pieprzenie w bambus! Starannie unikasz (jak większość tutaj)
                          małego, drobnomieszczańskiego confiteoru, jak to mimowolnie nóżka chodzi na
                          Madonnę, Stinga, Pata Metheny'ego, Marillion itd. Przecież na tak szacownym
                          forum nie wypada przyznać się do:
                          1/ umiejętności zdiagnozowania systemu operacyjnego w przypadku awarii peceta,
                          2/ fascynacji japońską techniką motoryzacyjną, (ba! nawet posiadanie prawa jazdy
                          jest tu passe!)
                          3/ tańczenia tańców wszelakich,
                          4/ rozmów o dupie Maryni zamiast o fobiach Celine'a,
                          5/ picia wódki prostej bez specjalnego powodu,
                          6/...
                          7/...

Nie obawiajta się, albo raczej nie cieszta na zapas - ja tu jeszcze wrócę!
                          ;-)
                          • olahabe Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 26.12.05, 21:59
                            hihihihi-
                            jak to mimowolnie nóżka chodzi na
                            > Madonnę, Stinga, Pata Metheny'ego, Marillion itd.
                            A jednak coś mi się zdaje, że celowo wymieniłeś klasę średnią wyższą
                            konfekcyjną! Niżej to już przez łącze by tutaj nie przeszło!
                            Ode mnie z dedykacją dla Kawy czułe kobitki: Norah Jones, Eva Cassidy,
                            Cassandra Wilson, Erykah Badu.
                            • 3promile Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 26.12.05, 22:19
                              olahabe napisała:

> hihihihi-

Jak najbardziej hihihihi
                              ;-0
                              To Twoje zdawanie się co do mojej celowości zamierzeń... cóż - zaproponuj coś,
                              co Twoim zdaniem na niższej półce konfekcyjnej rezyduje - nudy nie będzie - kicz
                              jest nośny przecież...
                              • olahabe Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 26.12.05, 22:47
                                Ależ proszę Cię bardzo:
                                nr1 na liście wszechczasów: zespół Bajm z cudowną wokalistką. Moje marzenie:
                                stanąć na scenie w pozie wielkiej divy, spowita w płaszcz od cekinów ciężki, z
                                powiewającymi frędzlami i tymi frędzlami zamachać i z rozportartymi ramionami,
                                zagrzmieć wielkim głosem: "Nie obiecam ciiii, że lepszy będzie świaat". A cała
                                Sala Kongresowa dostaje dreszczy.
                                nr2: kobieta, której manierę śpiewania każdy potrafi naśladować przy odrobinie
                                kaca: Tatiana O. z zespołem- niestety już upadła gwiazda. Ale, ech, wypiąć się
                                tak raz na scenie w obcisłej kiecoszce i robić TE miny!
                                nr3i znowu kobieta, jakże skromna i subtelna w porównaniu ze swoimi dwiema
                                koleżankami w/wym.- Antonina Krzysztoń. Komentarz, że jej czador jest wieczny w
                                tym zmiennym świecie zrobił w jednej chwili drKriska moim idolem.
                                • 3promile Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 26.12.05, 23:06
                                  Nooooo, tłustotłusto pojechałaś waćpani/waćpanna - wychodzi na to, że jeszcze
                                  jakieś życie tli się tutaj...
                                  Nie wypada inaczej - powinienem zaproponować trzech premetroseksualnych
                                  gwiazdoruff estrady... hmm...
                                  1/ Endrju Piaseczny, nic dodać, wiele ująć
                                  2/ Rych Rynkowski - nieśmiertelna głębia tekstów J. Cygana ubrana w niedogolony
                                  anturaż jubileuszu hurtowni "Cośtamex Ex-Im"
                                  3/ Mietek Szcześniak - Wielka Nadzieja Białych w temacie soul/funk/gospel - nie
                                  do końca udana terapia M. Jacksona w wersji "reverse"
                                  • olahabe Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 26.12.05, 23:21
                                    No to ja dalej polecę po kobitkach
                                    - Natalia K.- polska odpowiedź w wersji damski soul poparta silnym wsparciem
                                    mediów z wmawianiem ludziom że ten głos jest boski
                                    - Anita L., której wreszcie się zdaje, że znalazła swój sposób na sławę i pod
                                    pozorami wielkiego ą i ę i przy wsparciu przebrzmiałej sławy męskiej o
                                    zachodnim pochodzeniu udaje, że teraz to już nie jest pop, ale właśnie przez to
                                    tym bardziej jest.
                                    Przykłady można mnożyć. Wystarczy włączyć radio, przelecieć po kanałach. Tylko
                                    po co?
                                    • 3promile Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 26.12.05, 23:28
                                      Po co?
                                      A po cóż to pisać o odsmażanych ziemniakach; po cóż przyznawać się, że Jules
                                      Verne był inspiracją do pierwszej samodzielnej domowej eksplozji materiałów
                                      quasiwybuchowych; po cóż brać Bryana Adamsa na świadka swoich pierwszych
                                      nieśmiałych pocałunków - przecież na tym forum wszystko takie wysublimowane,
                                      takie górnolotne, takie haut; przecież wy nawet drugiego śniadania nie
                                      zawijaliście w gazetę, tylko w reprodukcję Kandinsky'ego...
                                      Ech, %$^&^%$ wasza mać...
                                      • olahabe Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 26.12.05, 23:48
                                        Przecież można o wszystkim, ja mogę nawet założyc forum o odsmażanych
                                        ziemniakach, tylko kto się wpisze? Może to taka forma dowartościowywania,
                                        dodawania sobie tych paru jednostek IQ, coby sie potem w cichości ducha
                                        radować? A może są po prostu tacy ludzie i niczego się tu nie udaje? Coś bardzo
                                        Cię po świętach znerwicowało, zdaje mnie się.
                                        • 3promile Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 26.12.05, 23:52
                                          olahabe napisała:
                                          tylko kto się wpisze?
                                          Cytując znajomego forumowicza:
                                          TO WSZYSKO NA TEN TEMAT
                                        • eva.68 Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 27.12.05, 08:23
                                          O odsmażanych ziemniakach ja mogę bardzo. Bo wyższy poziom kulinarny to dla
                                          mnie nie lada wyzwanie.;)
                                          P:)
                            • kawa_malinowa Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 27.12.05, 11:54
                              Norah Jones- jak najbardziej :)
                          • wqrwiony Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 27.12.05, 00:04
                            Nie eksponuj własnych kompleksów starając się demaskować moje, nie będziesz
                            pieprzył w bambus (lojalnie ostrzegłeś z czym przyszedłeś na wstępie więc będę
                            wyrozumiały).

• 3promile Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 27.12.05, 07:05
                              Cytując przedmówczynię:
                              hihihihi...
                          • schabomil Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 27.12.05, 11:11
                            3promile napisał:

> Starannie unikasz małego, drobnomieszczańskiego confiteoru

I...? To mus wparadowywać na fora z całym dobrodziejstwem inwentarza?

> Przecież na tak szacownym forum nie wypada przyznać się do:

Oh jej. Aleś nas wszystkich ośmieszył. No i jak tu teraz wyjść z domu?

> Nie obawiajta się, albo raczej nie cieszta na zapas - ja tu jeszcze wrócę!

Jeszcze bardziej od snobizmu intelektualnego bawi mnie snobizm na plebejskość.
                            Passe (?) jest już słuchanie muzyki klasycznej, "w dobrym tonie" jest
                            mrugnięcie okiem do słuchacza, tłumaczenie się. A już wery dżezi (?) jest
                            dorzucenie do Brahmsa Britney, od razu w ówczas widać, że mamy do czynienia z
                            intelektualną elitą.
                            Najucieszniejsze jest jednak forumowe psychologizowanie i wmawianie tym
                            rafinującym się kompleksów i utajonych romansów.

Tłumacz się, wqrwiony! Rach ciach nam tu zaraz listę kiczów oglądniętych,
                            wysłuchanych, przeczytanych! Bo jak nie, toś snob, ahystokhata, dureń i cham
                            (nieumiejętnie się maskujący). I nie umiesz się bawić. Wynocha z piaskownicy,
                            do której wszedł 3promile!

W przyszłości razem z Prawdziwymi Polakami przeprowadzimy dochodzenie czyś nie
                            Mojżeszowy czasem. Możesz próbować się bronić, choć my wiemy swoje, wyrok
                            zapadł i wszystko co powiesz niechybnie zostanie użyte przeciwko Tobie.

Tropiciele skrytego chamstwa, plebejskości, żydostwa, cyklizmu, albinizmu i
                            łupieżu: Schabomił i (duchowo obecny) 3promile.
                            • 3promile Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 27.12.05, 12:07
                              To działa!!!
                              ;-)))))))))))))))
                              • schabomil Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 27.12.05, 12:14
                                3promile napisał:

> To działa!!!
                                > ;-)))))))))))))))

Tu haubice z fajerwerkami!!!
                                ;-)))))))))))

S.
                                • 3promile Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 27.12.05, 12:16
                                  Niech żyje niewinna prowokacja!

I płomienna apologetyka!

I w ogóle!
                                  • schabomil Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 27.12.05, 12:48
                                    Sto lat, stolat, niech żyje, żyje nam!

(Bogumił Stolat, brat rodzony Apologetyki, siostry zakonnej przed nowicjatem
                                    zwanej "Płomienną Hanną").

A w szczególe fasiolek kraść nie można.
                                    Schabomił

(latoś obrodziło forum prowokacjami. Moja odpowiedź, rzecz jasna, też taką
                                    była. Twa na nią- również, a jakże. Ta też. I tak do w ogóla)
                                  • wqrwiony Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 29.12.05, 00:01
                                    3promile napisał:
                                    Niech żyje niewinna prowokacja!

Kutas z Ciebie i dobrze wiesz dlaczego.
                                    • 3promile Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 29.12.05, 08:00
                                      Hehehe, ty nawet wqrwiony nie jesteś, tylko wqrwiający z letka... ;-)
                                      • wqrwiony Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 29.12.05, 20:24
                                        Przepraszam, poniosło mnie.
                                        • 3promile Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 30.12.05, 14:06
                                          Ależ nie ma za co ;-) Trochę chili przyda się na ten wszechobecny blaz...
                          • kawa_malinowa Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 27.12.05, 11:57
                            > Powiem krótko - pieprzenie w bambus! Starannie unikasz (jak większość tutaj)
                            > małego, drobnomieszczańskiego confiteoru, jak to mimowolnie nóżka chodzi na
                            > Madonnę, Stinga, Pata Metheny'ego, Marillion itd. Przecież na tak szacownym
                            > forum nie wypada przyznać się do:
                            > 1/ umiejętności zdiagnozowania systemu operacyjnego w przypadku awarii peceta,
                            > 2/ fascynacji japońską techniką motoryzacyjną, (ba! nawet posiadanie prawa
                            jazd
                            > y
                            > jest tu passe!)
                            > 3/ tańczenia tańców wszelakich,
                            > 4/ rozmów o dupie Maryni zamiast o fobiach Celine'a,
                            > 5/ picia wódki prostej bez specjalnego powodu,
                            > 6/...
                            > 7/...

Się chyba nie nadaję. Bo pijemy z okazji, że dzisiaj wtorek. O dupach, co
                            prawda nie Maryni, ale rozmawiamy z przyjaciółkami - zdychamy bez papierosów i
                            zachowujemy się jak bohaterki mydlanych oper (podobno). Podziwiam facetów z
                            prawem jazdy.
                            A. U najlepszej słuchamy własnie Madonny, Kelly Osbourne i takich tam innych.
                            Ostatnio na kryzys nawet jeden numer Linkin Park.

Się pakuję.
                          • agni_me Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 27.12.05, 13:10
                            :-)
    • crazy.berserker Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 28.12.05, 09:05
      > Bo problem w tym, że skończyły mi się płyty.

No proszę - widzę że mamy podobne problemy - taki problem przejedzenia tym co
      się zna i nieumiejetnośc wyszukania czegoś relatywnie swieżego na półkach
      sklepowych. Na razie posiłkuję się starymi winylami rodziców - wśród albumów
      Abby i jakichś kolorowo odzianych panów w dzwonach znalazły się dwa składaki
      Ewy Demarczyk i Bułata Okudżawy. Fajnie sie słucha płyt z adapteru - te
      trzaski, przeskoki - po prostu wspomnień czar i magia totalna. A na Sylwestra
      wyszukałam Fogga - he, he - jak puszcze znajomym Jesienne róże to chyba padną z
      wrażenia
      • aaneta Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 29.12.05, 09:12
        Ha! Miecia Fogga parę lat temu "odkrył" mój najlepszy kumpel i nawet puszczał w
        swojej audycji w radiu obok różnych strasznie odjechanych kawałków, "wynalazków"
        wręcz, jak mówi inny mój kumpel. Efekt był rewelacyjny!

Ale "Jesienne róże" to pryszcz wobec jednej piosenki z tekstem Mariana Hemara,
        numer 13 z tej płytki:
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/300887
        Tekst jest mniej więcej taki:

"Żebyś Ty wiedziała, jak mi się chce...

coś tam

coś tam

coś tam

...usta całować Twe..."

a piosenka jest oczywiście przedwojenna. Dla mnie bomba!
    • iwka_j Kate Bush 03.01.06, 20:12
      Ja moge polecic moja od lat ukochana, ubostwiana i uwielbiana KATE BUSH!!!
      Uwielbiam wszystkie jej plyty i prawie wszystkie utwory.

Dodatkowo lubie muzyke Tori Amos oraz Evy Cassidy, dlatego tez polecam:-))))
      • amused.to.death Re: Kate Bush 28.01.06, 00:27
        skoro lubisz te panie, to powinny ci się tez spodobać:
        Shawn Colvin, Stacey Kent, Jane Monheit, Aimee Mann,
        • iwka_j Re: Kate Bush 03.02.06, 19:32
          dzieki za podpowiedz:-)
          ja odkrylam ostatnio calkiem przypadkowo Fione Apple! Tez polecam, bo ciekawa
          to chyba ciekawa artystka.
    • kawa_malinowa nowe Placebo i coś jeszcze.... 31.01.06, 11:10
      I. Nowa plyta placebo podana przez znajomego - po prostu miodzio! bardzo
      podobne do poprzednich z kilkoma kawalkami, ktore wgniatają człowieka w
      ziemię... "Infra red" szczególnie.

II. moje "odkrycie", czyli Pati Yang znaleziona przez przypadek.
    • ben-oni Re: "Chcemy nowej muzyki!"!! 04.02.06, 13:33
      Ale wam zazdroszczę! Ja mam ponad 400 kompaktów + 30 Giga muzyki na kompie +
      180 analogów + 150 kaset magnetowych i... osiołkowi w żłobie dano. Słucham co
      popadnie. Raz S.R.Vaughan, raz Iron Butterfly albo Kult. Łykam wszystko za
      wyjątkiem hip-hopa i jęków zwanych R'n'B.
      Ostatnio odchamiam się koncertami Rachmaninowa! POTĘGA!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka