romy_sznajder 11.04.06, 23:46 na dwojce, o wpol do pierwszej. zlapalam sie na tym, ze nigdy nie widzialam. opis mocny, ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
romy_sznajder opis z wp 11.04.06, 23:47 Czyż nie dobija się koni? They Shoot Horses, don't They środa 12.04.2006 TVP 2 00:35 Z dziewięciu nominacji do Oscara dzieło Pollacka otrzymało ostatecznie jedną statuetkę - za rolę drugoplanową dla Giga Younga jako Rocky'ego. Rok 1932, lata wielkiego kryzysu. Do maratonu tanecznego na sali balowej w Hollywood, w którym stawką jest 1500 dolarów, staje 100 par wybranych przez mistrza ceremonii, Rocky'ego. Wśród zakwalifikowanych są: marynarz, weteran I wojny światowej, który podaje się za młodszego niż jest w istocie, jego partnerka Shirl, przystojny Joel i piękna, egzaltowana aktoreczka Alice, James i jego ciężarna żona Ruby, oraz Gloria, której partnerem zostaje Robert, który zupełnie przypadkowo trafił do sali balowej zwabiony światłami i dźwiękami muzyki. Powody, dla których inni zgłosili się do udziału w maratonie, są różne: potrzeba pieniędzy, nadzieja na "odkrycie" przez poszukiwaczy filmowych talentów. Rozpoczyna się wyczerpujący, wielotygodniowy taniec, przedzielany tylko krótkimi przerwami na odpoczynek i sen. Współzawodnictwo, nadludzki, wydający się nie mieć końca wysiłek niszczy fizycznie i psychicznie. Robert opada z sił, marynarz traci swoją partnerkę, ktoś kradnie pięknej Alice balową suknię. Aby zabawić publiczność, Rocky organizuje atrakcje specjalne: dodatkowe występy artystyczne oraz wyścigi tancerzy dookoła sali. W czasie jednej z przerw Robert i Alice trafiają do jakiegoś schowka, Alice domaga się pieszczot. Widząc ich później wychodzących z pomieszczenia, Gloria i Joel dochodzą do wniosku, że ich partnerzy przespali się ze sobą. Urażona Gloria zarządza zamianę partnerów. Ale Joel wkrótce opuszcza maraton - dostał niewielką rólkę w filmie. Gloria zostaje sama, musi znaleźć nowego partnera. Zostaje nim marynarz - do czasu, kiedy z gry wyeliminuje go kolejny wyścig wokół sali. Udręczona, skrajnie wyczerpana Alice przypłaca jego śmierć pomieszaniem zmysłów. Chcąc, nie chcąc, Robert i Gloria znów zostają parą. Aż do tragicznego końca. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: opis z wp 12.04.06, 07:59 Romy, to jest znakomity film... a Jane Fonda rewelacyjna.... Odpowiedz Link Zgłoś
around_the_sun Re: opis z wp 12.04.06, 09:15 Film świetny ale kolejny raz obejrzeć nie dam rady. Za bardzo wykańcza mnie psychicznie. Natomiast wczoraj trafiłam na "Dziką Kaczkę" Ibsena. Chociaż wolę książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: opis z wp 12.04.06, 10:02 po obejrzeniu "koni..." bylam autenetycznie fizycznie zmęczona Odpowiedz Link Zgłoś
romy_sznajder Re: opis z wp 12.04.06, 10:10 trudny, rzeczywiscie. taka gesta atmosfera panowala. zaskoczyl mnie czas akcji, kurcze, bylam pewna, ze to bedzie klimat disco, lata 70-te... Odpowiedz Link Zgłoś
paula245 Re: opis z wp 12.04.06, 19:50 był kiedyś pokaz mody inspirowany tym filmem-oczywiście pora emisji wspaniała Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: opis z wp 13.04.06, 10:41 film, który oglądałem po raz pierwszy, dziecięciem będąc, a który spowodował zakochanie się młodzieńcze w niejakiej Fondzie Janinie a zaraz potem w tv była BARBARELLA...ach ta janina! Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: opis z wp 13.04.06, 10:49 007, a widziales Kasie Ballou? ze znakomitym Lee Marvinem (Oscar za te role!!! a wlasciwie za dwie) i muzyka Nat King Cole'a???? to malo znany film ale jakze smakowity... potem Jane strasznie podobala mi sie w Powrocie do domu, i tu gral Jon Voit (Oscar!!!) a sama Fonda dostala Oscara za Klute.... rewelacja.... Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: opis z wp 13.04.06, 12:27 ja widziałem WSZELKIE filmy z Janiną!!! a Klute...?no, no, pamiętam te pąsy na młodzieńczej twarzy mej... Odpowiedz Link Zgłoś