noida 17.07.06, 11:14 Słuchajcie, jacy reżyserzy mieli swoich ulubionych aktorów, których obsadzali zawsze w głównych rolach? Zaćmienie mam. Z wyjątkiem Felliniego i Bergmana, bo ich akurat zdołałam sama wymyślić ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubissimo Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 11:20 Andrzej Barański i Jadwiga Barańska :) Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 11:25 Tak, rzeczywiście on nakręcił całe masy filmów z nią :-P Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 11:32 pasolini + citti, truffaut + jean-pierre leaud, zasadniczo tom tykwer w kółko obsadza u siebie frankę potente, lindsay anderson + malcolm mcdowell - a ile masz mieć tych par?:) Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 11:39 Nie wiem ile :( Ale na pewno więcej niż trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 12:14 hesus, jakies zacmienie? oczywiscie Jerzy Antczak :) Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 11:34 Jean-Pierre Jeunet pracuje na okraglo z Dominique Pinon, Jean-Claude Dreyfus'em i Audrey Tautou. Odpowiedz Link Zgłoś
melqiades Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 11:35 To dodam dwie dalsze polskie pary (może lepiej nie wnikać czy to kwestia "sympatii" czy raczej koneksji małżeńskich ;) Andrzej Kondratiuk - Iga Cembrzyńska Jan Jakub Kolski - Grażyna Błęcka-Kolska (choć jak doczytałem, to nie do końca wpisują się one w wymóg ról pierwszo- planowych dla aktorów, ale co tam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 11:38 bez koneksji małżeńskich można dopisać machulskiego i stuhra:) Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 11:40 I jeszcze Woody'ego Allena i Woody'ego Allena ;) Odpowiedz Link Zgłoś
melqiades Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 11:44 Hehe... to od razu wspomnę schyłkowy okres "twórczości" Clinta Eastwooda i jego chorobliwą skłonność obsadzania się w głównych rolach filmów, które reżyserował ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 11:49 nieno, to na tej zasadzie wystarczy wziąć do ręki spis producentów - jeśli są nimi aktorzy, to w ciemno można założyć, że grają główne role, patrz np. tom cruise:( ale przypomniał mi sie jeszcze almodovar i marisa paredes czy victoria abril Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 16:29 Woody oprocz wymienionej gdzies na dole Mii Farrow lubil tez przeciez Diane Keaton (niezle nawiazanie do tego jest w filmie z Keaton, ktory ostatnio widzialam, calkiem dobrym, i tez o Nowym Jorku i Hamptons-"Surrender Dorothy"). Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 11:41 Ostatnio odkryty związek: Francois Truffaut i Jean-Pierre Leaud. Derek Jarman i Tilda Swinton Jean Cocteau i Jean Marais Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 11:50 Cohenowie - Johnny Turturro David Lynch - Kyle McLachlan i Laura Dern Abel Ferrara - Christopher Walken Tarantino - Uma Thurman P:) Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 11:54 Sydney Pollack z Robertem Redfordem a Robert Redford (jako rezyser) z Bradem Pittem Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 11:55 eee, to nie mieli być ulubieni w porywach aktorzy, tylko twardo obsadzani non-stop - turturro od biedy sie łapie, ale w roli głównej to bodaj tylko:) 'millers' crossing' i ' barton fink', mclachlan to wczesny lynch, dawno już u niego nie gra, a thurman z kolei też jest tylko w paru filmach tarantino, poza tym np. rola w 'pulp fiction' efektowna jest, nie przeczę, ale nie główna to równie dobrze można wpisać polańskiego i seigneur, bo w dwóch filmach główne role grała:) tu chyba raczej chodzi o pewną ciągłość filmowo-duchową, że to tak nazwę, jak u truffauta czy andersona, woody z allenem też sie łapie Odpowiedz Link Zgłoś
jottka chwilke 17.07.06, 11:57 jacy 'cohenowie'??? bracia coen sie nazywają i prosze nie mącić Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: chwilke 17.07.06, 12:37 Jak juz sie namarudziłas i naczepiałaś, to pozwole sobie podziekowac za zwrócenie uwagi.:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 12:04 Tak jottka, własnie o to mi chodzi :) O tę ciągłość. Jeszcze Burton, Depp i Bohnam-Carter się tu łapią, chociaż trudno tu mówić o ciągłości "duchowej", raczej specyficznym poczuciu humoru i widzeniu świata. Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 12:11 Skoro o Bonham-Carter mowa, to dorzucę Kennetha Branagha i Emmę Thompson. Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 12:13 Wiedziałam, że Emma Thompson się z kimś łączy, tylko nie mogłam sobie przypomnieć, z kim ;) Wszystko przez ten katar... Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Reżyser+ aktor! 17.07.06, 12:17 napewno woody allen i mia farrow - chyba ze 13 filmow z nia nakrecil:)) para herzog+kinski tez jest bardzo charakterystyczna - moze nie nakrecili wspolnie jakiejs oszalamiajacej ilosci fimow (5?6?) ale za to kazda wspolpraca byla krwawa:)) Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Reżyser+ aktor! 17.07.06, 12:34 martin scorsese i robert de niro oraz na na podobnej zasadzie jak Tarantino i Uma - Luc Beson i piękna Milla:) Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Reżyser+ aktor! 17.07.06, 12:37 i moja ulubiona para choc tylko zrobili wspolnie 3 filmy Wim Wenders i Solveig Dommartin Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Reżyser+ aktor! 17.07.06, 14:27 Jeżeli chodzi o Herzoga to równie ważny jak Kinski był niejaki Bruno S. Z innych reżyserów, poza już wymienianymi - bardzo trudno o takiego, który w każdym filmie obsadzał tego samego aktora/kę (z kilkoma wyjątkami takimi jak "Charlie Chaplin w filmie Charlesa Chaplina":)))- analogicznie B. Keaton, Welles, Tati), ale "legendarnych tandemów" da się trochę znaleźć: Hitchcock- James Stewart, Cary Grant John Ford - John Wayne Bunuel- Fernando Rey Antonioni - Monica Vitti (żona:)- do rozwodu:) Jean Luc-Godard - Anna Karina - j.w. Tarkowski - Anatolij Sołonicyn Kurosawa - Toshiro Mifune Scorsese - de Niro Jest oczywiście dużo więcej, ale mam jakieś zaćmienie w tej chwili:) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 12:22 Hitchcock i Tippi Hedren Jarmusch i Roberto Begnini Frank Capra i James Stewart Zhang Yimou i Gong Li Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 12:34 Hitchock miał więcej ulubionych aktorów i nie wydaje mi się, żeby z któymkolwiek z nich łączyły go takie związki, o które pytała Noida. Jarmusch i Benigni, Capra i Stewart też niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 12:37 Ja bym polemizowala. Jasne, ze ma sie sporo ulubionych aktorow, Bergman tez mial ich wiele. Hitchock lubil blondynki, ale do Tippi Hedren zywil szczegolne uczucia (tak czytalam). Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 14:16 Visconti i Helmut Berger Ken Russel i Glenda Jackson Claude Chabrol i Isabelle Huppert Zanussi(vel Zanudzi:) i Maja Komorowska Chyba można już powiedziec, ze Fincher i tfu -Brad Pitt Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 14:32 zdanka1 napisała: > Visconti i Helmut Berger No właśnie - jakie stosujemy kryteria?:) Bo Visconti z Bergerem zrobił tylko 2 filmy. Ale nie zaprzeczam, że B. był dla niego - na planie i w tym przypadku poza planem- bardzo ważny. Jeżeli o bliskiej współpracy ma świadczyć nie tylko wielka liczba- to można by tę listę rozciągać w nieskończoność np. od razu przy okazji Viscontiego dodać Alaina Delona i Claudię Cardinale... Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 15:50 a, dokładnie:) tzn. "Zmierzch Bogów", "Portret rodziny we wnętrzu" i "Ludwig" Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 16:18 No własnie:) Szkoda trochę, ze własciwei po takim genialnym debiucie grał w coraz gorszych filmach - chyba po prostu nie trafił sie drugi rezyser, który miał takie wyczucie na role dla neigo. Choć Berger w ogóle ponoć miał (niewiadomo czy ma nadal) tak koszmarny charakter, ze nei ułatwiał współpracy. Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 16:59 Z tego, co kojarzę, to skończył m.in. na epizodzie w "Dynastii":) Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 14:44 Roger Vadim i Brigitte Bardot Nicolas Roeg i Theresa Russell Laeticia Masson i Sandrine Kiberlain Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 14:55 Jeszcze Kieslowski i Zamachowski. I moze Kieslowski i Irene Jacob, ale tu trudno powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: ????? 17.07.06, 15:19 A to, że mam duuuuże wątpliwości. Może więc jakieś uzasadnienie pls? Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: ????? 17.07.06, 15:29 Co do Kieslowskiego i Zamachowskiego? Znali sie niezle, lubili, Zamachowski gral w Dekalogu, Bialym (i w czyms jeszcze, ale nie pamietam czym, nie widzialam wszystkich filmow). A czy aktor musi zagrac w jakiejs wiekszej ilosci filmow, by mozna bylo powiedziec, ze jest aktorem jakies rezysera? Nie wystarcza dwa (no bo jeden tu chyba jednak przesada). Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: ????? 17.07.06, 15:33 Ale my o czymś innym tu rozmawiamy. Nie sądzę, żeby Kieślowskiego i Zamachowskiego łączyło coś szczególnego. To już bardziej, wbrew pozorom, Irene Jacob by tu pasowała. Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: ????? 17.07.06, 15:38 A dlaczego nie sadzisz? Ja sadze jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcella Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 15:42 John Schlesinger - Julie Christie Joseph Losey - Dirk Bogarde Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Help! Reżyser+ aktor! 17.07.06, 16:03 Jeszcze Kassovitz i Vincent Cassel. Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Help! Reżyser+ aktor! 19.07.06, 09:36 Alexander Korda i Merle Oberon. Tak mi się przypomniało, ma się ten refleks :) Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Help! Reżyser+ aktor! 19.07.06, 17:53 Gracias! Już mi wystarczy. Aż nadto. Odpowiedz Link Zgłoś