kubissimo 19.07.06, 14:04 graliscie kiedys w tryktraka? na Zachodzie to bardzo popularna gra, za to w Polsce chyba nieszczegolnie sie przyjela, a podobno jest to najstarsza gra planszowa na swiecie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chihiro2 Re: tryktrak 19.07.06, 15:01 Nigdy nie gralam, jako dziecko nigdy nawet nie slyszalam o tej grze. Backgammon tez jest calkiem popularny w wielu krajach, a tez poznalam go dopiero jako dorosla osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: tryktrak 19.07.06, 15:20 ja mysle, ze jednak slyszalas nawet jako dziecko, bo tryktrak = backgammon :) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: tryktrak 19.07.06, 15:43 O rany, nawet nie wiedzialam, ze to to samo :P Dzieki za wyjasnienie :) Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: tryktrak 19.07.06, 15:40 Też mi się zdawało, że tryktrak i backgammon to to samo. To ma jakieś strasznie pokrętne reguły, których nie rozumiem, a nie ma mi kto wytłumaczyć. Może, jakby mi ktoś wytłumaczył to bym grała :) Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: tryktrak 19.07.06, 16:00 w tryktraka nie, ale w backgammona tak ;-) ja, odwrotnie niz chihiro; sporo w dziecinstwie slyszalam/czytalam o tryktraku (ulubiona gra bohaterow ksiazek, ktore czytalam, obok 'loteryjki'). ani chyba popularna gra. zagralam w backgammona dopiero niedawno- moj facet jest fanem tej gry; pochwale sie, ze udalo mi sie go ograc. nie mailam pojecia, ze backgammon i tryktrak to to samo :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: tryktrak 19.07.06, 16:18 'loteryjka' bardzo czesto pojawiala mi sie w ksiazkach czytanych w dzieciectwie, ale do dzis nie ustalilem co to za gra. to jakis rodzaj tomboli? cos w rodzaju bingo? czy jeszcze cos innego? Odpowiedz Link Zgłoś
braineater loteryjka 19.07.06, 16:31 gryonline.wp.pl/gry.online-fantan.loteryjka.html P:) Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: loteryjka 19.07.06, 16:51 leee.. a ja myslalam,z e to prawdziwa loteryjka... wyobrazalam sobie, ze siadali wokol stolu i ciagneli losy z wielkiej misy; a na losach bylo napisane, np co maja zrobic (powiedziec wierszyk, zaspiewac piosenke, wyczyscic komus buty..). esz, te rozczarowania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: tryktrak 19.07.06, 17:35 Grywam, bo jest to rowniez narodowa gra w Rumunii (generalnie popularna bardzo w tamtych rejonach, takze w Grecji), ale sromotnie przegrywam z osobnikiem, ktory nauczyl sie chyba jeszcze w lonie matki. Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: tryktrak 19.07.06, 20:16 Owszem, gralam kilka razy, ale jakoś nie wciągneła mnie ta gra. Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: tryktrak 20.07.06, 11:43 Wiecie, ze ta gra ma podobno ponad 5000 lat i prawdopodobnie poprzez imperium rzymskie dotarla do Europy. Odpowiedz Link Zgłoś