Dodaj do ulubionych

jedynak, parka czy gromadka?

30.08.06, 17:05
Hej dziewczyny,

Milo odkryc takie sympatyczne forum.

Przeczytalam watek o dziecku - czy i kiedy pierwsze

A mnie interesuje opinia tych, ktore chca zostac mamami - ile chcialybyscie
miec dzieci? Zakladajac komfortowa sytuacje finasowa i zwiazkowa ( mozna
pomarzyc) - czy chcialybyscie miec duzo dzieci?
Przyznam, ze ja zawsze wyobrazalam sobie ze urodze liczna gromadke, dla mnie 3
to minimum.. z 6 byloby jeszcze weselej:) Rozpoczecie planu troche sie
opoznia (juz 25..) ale wciaz marze ze urodze co najmniej trojke dzieciaczkow.
I to nie kosztem kariery.

Argumenty - uwazam ze moje geny sa warte przekazania dalej, tym bardziej
zmnieszane z genami ukochanego. Czuje taka misje. .Zrobie wszystko by moje
dzieci wychowac na wspanialych ludzi - i w ten sposob uczynie swiat lepszym...

Uwazam ze rodzenstwo to skarb. DZieci ucza sie odpowiedzialnosci, uczas sie od
siebie nawzajem. Starsze opiekuja sie mlodszymi itp

Kwestia praktyczna, choc pesymistyczna. Kiedy slysze o rodzicach , ktorzy
stracili jedyne dziecko, to zawsze dramat , ale inny dla wielodzietnej rodziny.

No i inny argument - bede szczesliwa babcia jeszcze wiekszej gromadki wnukow.
To wersja optymistyczna :)

Co Wy na to - ile chcecie miec dzieci i dlaczego?

Joanna
Obserwuj wątek
    • sumire Re: jedynak, parka czy gromadka? 30.08.06, 17:23
      dwoje. nie więcej i nie mniej. sama jestem jedynaczką i nie chcę moich dzieci
      podobnie unieszczęśliwiać.
      kiedyś myślałam o posiadaniu całego stada dzieciaków. odkąd poznałam kilka
      rodzin wielodzietnych (naprawdę WIELOdzietnych), nie myślę już o tym z podobnym
      entuzjazmem. żadna z tych mam nie pracuje, wszystkie całkowicie poświęciły się
      rodzinie. trudno zresztą robić karierę, mając siedmioro dzieci, prawda?
      nie mam też poczucia misji, bo nie uważam się za aż tak wspaniałą jednostkę.
      mam jednak bardzo fajną rodzinę i chciałabym, żeby taka sympatyczna krew
      przetrwała jeszcze parę pokoleń ;)

ale w gruncie rzeczy im jestem starsza, tym rzadziej fantazjuję o dzieciach, bo
      zauważam coraz więcej spraw, które mogą mi przeszkodzić we wcieleniu tych
      marzeń w czyn. może zresztą zastanawiam się za dużo - moje koleżanki z liceum
      powychodziły za mąż w wieku 21-23 lat i teraz mają już berbecie...
      • miu_miu23 Re: jedynak, parka czy gromadka? 30.08.06, 17:31
        Moje marzenie to dwójka.Chłopiec i dziewczynka.Rumiane, rozkoszne ,zdrowo
        rozwijające się dzieciaki ;)
    • dzagaa20 Re: jedynak, parka czy gromadka? 30.08.06, 17:36
      Ja zdecydowanie jestem na gromadką jak joannach... Chciałabym mieć minimum 3-kę
      dzieciaczków... najlepiej 4-5 :) Chciałabym żeby zawsze w domu było głośno i
      niespokojnie... po prostu tak lubię... każda zresztą z nas lubi co innego. Mam
      nadzieję, że uda mi się wcielić ten mój plan w życie... Jeśli tylko będzie nas
      stać na taką gromadkę i nasze zdrowie pozwoli na urodzenie tylu dzieciaków to
      nie manajmniejszego problemu :D
    • jolitha Re: jedynak, parka czy gromadka? 30.08.06, 18:00
      Zawsze chcialam miec tylko jedno dziecko i to coreczke (podobna do mamusi :P )
      Teraz jednak zmienilam zdanie i chce miec 3 dzieci. Pierwsze przed 30. Niestety
      nie wiem czy w takim tempie dam rade ;) Poza tym chcialabym, zapewnic moim
      dzieciom wszystko co najlepsze i nie byc mama "z doskoku", jelsi wiec nie bede
      mogla im tego zapewnic nie zdecyduje sie chyba na dzieci. W tej chwili choc
      juz "doskwiera" mi instynkt macierzynski wydaje mi sie, ze wazniejsza jest dla
      mnie kariera i te kilka lat do 30 to za malo, zeby sie zrealizowac, nie
      wyobrazam sobie zreszta siedzenia w domu w przyszlosci. Mam jednak nadzieje, ze
      jakos to pogodze ze soba. Dzieci sa przeciez takie cudowne :)I nie tylko cudze
      i z daleka ;)
      • olianka Re: jedynak, parka czy gromadka? 30.08.06, 18:08
        Bardzo chciałabym tak 4-6. Ale pewnie skończy się na jedynaku lub parce:-(
        O.
        • joannach Re: jedynak, parka czy gromadka? 30.08.06, 18:42
          no prosze, jestem milo zaskoczona :)

po tylu wypowiedziach na nie co do macierzynstwa ujawnila sie spora grupa
          prorodzinna, fajnie. To moze jakos wspolnie odswiezymy nasz Narod :))

pozdrawiam
          Joanna
          • takasama1 Re: jedynak, parka czy gromadka? 30.08.06, 18:49
            Też jestem pod wrażeniem :) nie zabraknie w Polsce dzieci;P
            ja bym chciała 2-3 dzieci :) bo sama mam brata i nie wyobrażam sobie jakby to
            było nie mieć rodzeństwa-prawdziwy skarb :)
            ale pierwsze dziecko najwczesniej jak będę mieć 28lat (a najlepiej to już po 30-
            tce)
            ciekawe czy nasze plany/marzenia się zrealizują?!
            • mama007 Re: jedynak, parka czy gromadka? 30.08.06, 20:11
              ja moge jeszcze ze dwie szutki spokojnie urodzic. jakos mi ta cala ciaza i
              wszystko potem dobrze robi :D
              tylko kandydata na porzadne wychowanie mi jakos brak... :/ zaden nie spelnia
              moich wymagan poki co :/
              • 7krasnal Re: jedynak, parka czy gromadka? 30.08.06, 21:01
                ja już wziełam się do pracy i za parę miesięcy będę miała wrzeszczącego
                cudownego brzdąca a co dalej to zobaczymy ale na pewno nie będzie jedynaczką.W
                pracy ze mnie żartują że skusiło mnie becikowe hi,hi..
    • kasjopeja84 Re: jedynak, parka czy gromadka? 30.08.06, 21:36
      Ja zawsze chciałam mieć jedno dziecko z uwagi na to, że sama mam siostrę i nie
      jest mi z nią łatwo żyć. Ale mój przyszły mąż chce mieć dwójkę, więc pewnie
      będzie dwójka, ale chciałabym żeby była pomiędzy nimi duża różnica wieku. Tak
      jakoś stwierdziłam siedząc przy sniadaniu z moją 6-letnią siostrą cioteczną, że
      taką siostrę mogłąbym mieć :P
    • zloty_delfin Re: jedynak, parka czy gromadka? 30.08.06, 21:53
      Trójka - dla mnie optymalne rozwiązanie. Zobaczymy co z tego będzie...
      • marta-martusia Re: jedynak, parka czy gromadka? 30.08.06, 22:15
        najlepiej dwójka- dwie córeczki.

witam na forum:)
        • weryfikacja Re: jedynak, parka czy gromadka? 30.08.06, 22:25
          A ja marzę conajmniej o 8:) Póki co narazie dobrego kandydata nie mma ale
          jestem jeszcze młoda więc mam nadzieję ze me marzenia sie kiedyś spełnnią:)
    • czaj_ka Re: jedynak, parka czy gromadka? 30.08.06, 23:02
      a ja chciałabym bliżniaki:D:D koniecznie chłopców ...a potem może jeszcze
      dziewczynka:D:D:D . odpowiedni kandydat jest...ale niestety macierzyństwo musi
      poczekać na dogodne warunki:(:(:(:(:(:(:(:(:(
      • mama007 do czaj_ka 30.08.06, 23:17
        hehehe, ja tez chcialam blizniaki - moje "pokolenie" jest zagrozone ciazami
        blizniaczymi - to sie powtarza co iles tam pokolen, tak nam rodzina wywrozyla.
        nawet przy swietach byly spory ktora z siostrzyczek ciotecznych bedzie miala te
        blizniaki.
        w trybie natychmiastowym mi przeszlo jak bylam w ciazy :D
        ale w sumie teraz to moge rodzic i dwie sztuki na raz :) coz za oszczednosc
        czasu :D i rozstepow, hehe :)))))
        pozdrawiam
    • adsa_21 Re: jedynak, parka czy gromadka? 31.08.06, 11:15
      jesli bym miala wrunki (czyt. ukochany maz, dobra praca, dom, samochody) to
      chcialabym miec 3-jke. Wiecej nie.

mam juz syna lat 3..narazie wiecej nie planuje ale nie dlatego ze nie chce
      tylko pieniedzy brak i kandydata na ojca;-)))

• aedo Re: jedynak, parka czy gromadka? 31.08.06, 18:31
      Ja bym chciała 3 albo 4, no minimalnie 2. Sama jestem jedynaczką i nigdy mi to
      nie odpowiadało.
      • olianka Re: jedynak, parka czy gromadka? 31.08.06, 19:30
        Hehe, mnie też rodzina od zawsze powtarza, że będę mieć bliźniaki:-)
    • lucy215 Re: jedynak, parka czy gromadka? 31.08.06, 19:47
      Mnie starczy dwójka. Uważam że posiadanie rodzeństwa to cenne doświadczenie,ale
      trójka to dal mnie za dużo...jeśli już będę miała dzieci to postaram się aby
      różnica nie była wielka. Miedzy mną a bratem jest 1,5roku różnicy, po
      kilkunastu latach darcia kotow teraz jest świetnie:) chodzimy razem na imprezy,
      możemy pogadać o wszystkim, pomagamy sobie itd:)nie powiem że czasem nie działa
      mi na nerwy ale kłótki tak czy siak nie da sie wyeliminować.
      • baslab Re: jedynak, parka czy gromadka? 02.09.06, 12:42
        ja chce miec parke bo to fajnie jak dziecko ma rodzenstwo,ale moj facet chce
        miec co najmniej 3 :). kukułka nam wykukała 10:). na razie sie targujemy
    • aiczka Re: jedynak, parka czy gromadka? 04.09.06, 11:02
      Mnie i brata jest dwoje i uważam, że jest to bardzo dobra liczba.
    • siula5 Re: jedynak, parka czy gromadka? 04.09.06, 13:23
      Ja mam jedną córeczkę, chciałabym bardzo mieć dwójkę, ale strach przed
      rodzeniem jest nadal ogromny pomimo iż rodziłam 7 miesięcy temu. Po 20
      godzinach męczarni zrobili mi cesarkę, okropne przeżycie
    • askax6 Re: jedynak, parka czy gromadka? 05.09.06, 13:19
      zdeydownie jedno dziecko. jakis czas pracowalam jako opiekunka do dziecka. nie
      dalabym rady wychowac 2 dzieci nie mowiac juz o wiekszej ilosci. oczywiscie
      jesli roznica wieku bylaby miedzy nimi duza, starsze mogloby opiekowac sie
      mlodszym. jednakze pierwsze dziecko chce miec dopiero po 30. na drugie nie
      starczy mi juz czasu (nie podjelabym takiego ryzyka) :)
    • panisiusia Re: jedynak, parka czy gromadka? 05.09.06, 13:29
      Znając upodobania losu do płatania mi figli, to sądzę, że będę mieć czworaczki ;)
      • m.garstka Re: jedynak, parka czy gromadka? 05.09.06, 13:42
        a ja bym chciała parkę - aczkolwiek (przyczepię to słowo na pralkę ;-) )
        nie ,,zdecydowałam" się jeszcze na płeć maleństw...
    • prawiemama1 Re: jedynak, parka czy gromadka? 06.09.06, 17:50
      Gromadka. Już rozpoczęłam wypełnianie planu. Też uważam, że moje i mojego męża
      geny są warte przekazania dalej, a wręcz sporego rozmnożenia :P.
    • vessa Re: jedynak, parka czy gromadka? 11.09.06, 18:29
      Wydaje mi się, .że trojka jest optymalna. W moim domu było nas czworo, więc
      wydaje mi się, że znam wszytkie plusy i minusy małej gromadki. Tak sobie marze
      po cichu, żeby urodzić 2 dzieci, a jedno adoptować...
      I choć 20 niedawno mi stuknęła to te plany są jeszcze takie odległe, bo jakoś
      trudno mi wierzyć, że spotkam faceta, z któym będę chciała mieć aż 3 dzieci.
      Jakoś mi się smutno zrobiło...
      • sumire Re: jedynak, parka czy gromadka? 11.09.06, 18:43
        ahem ;) ja mam 27, więc zasadniczo jestem bardziej przed 30-tką, niż po 20-tce
        (zresztą świetnie mi z tym), więc już chyba w ogóle powinnam się zasmucić na
        śmierć, bo potencjalnego tatusia na horyzoncie nie widać... ale wiara jest :))
        i im jestem starsza, tym częściej myślę, że takie marzenia szkodzą. bo niby
        skąd mam wiedzieć. mogę przypadkiem zajść w ciążę za dwa tygodnie, mogę urodzić
        trójkę dzieci, a mogę nigdy ich nie mieć. po co się nakręcać, jeśli w bardzo
        niedużym stopniu o tym decyduję?
    • mroofka2 Re: jedynak, parka czy gromadka? 06.11.06, 15:23
      only parka;)
    • rzesa20 Re: jedynak, parka czy gromadka? 06.11.06, 21:25
      ja mam takie wielkie marzenie, żeby mieć dziewczynkę...już mam obsesje chyba na
      tym punkcie;) chciałabym mieć 2 dziewczynki, nie więcej:)
      • olianka Re: jedynak, parka czy gromadka? 06.11.06, 21:37
        Taką małą dziewczynkę, to też już bym chciała:) Ale pewnie przyjdzie mi jeszcze
        na nią troszkę poczekać:(
        • rzesa20 Re: jedynak, parka czy gromadka? 06.11.06, 21:39
          ja też bym już chciała;)))
          dlaczego musisz czekać? raz się żyję;))
          • olianka Re: jedynak, parka czy gromadka? 06.11.06, 21:47
            Oblubieniec bardzo młody, a i my niczym myszy kościelne biedni...
            • rzesa20 Re: jedynak, parka czy gromadka? 06.11.06, 21:52
              bardzo młody znaczy się młodszy od Ciebie?:)
              • olianka Re: jedynak, parka czy gromadka? 06.11.06, 21:54
                Młodszy. O dwa i pół roku :)
                • rzesa20 Re: jedynak, parka czy gromadka? 06.11.06, 21:59
                  aa no chyba, że tak:) fajnie:)
                • monalajza Re: jedynak, parka czy gromadka? 06.11.06, 22:02
                  Olianko.....toż oblubieńców się wsrod mlodszych wyszukuje powiadasz....a tu moj Luby starszy o 3 prawie latka....i coz kryteria na Oblubienca niespelnione....ehh....:)
                  • olianka Re: jedynak, parka czy gromadka? 06.11.06, 22:10
                    Zawsze słabość do 16-latków miałam i każdy mój chłopak miał tyle, gdy
                    zaczynaliśmy się spotykać! Bez względu na to, czy ja miałam 15, czy 18. Dla
                    Oblubieńca byłam prezentem na 16-te urodziny :)
                    • monalajza Re: jedynak, parka czy gromadka? 06.11.06, 22:11
                      a wyskakiwałaś z tortu??;))
                      • olianka Re: jedynak, parka czy gromadka? 06.11.06, 22:17
                        Z tortu nie, ale z innych rzeczy jak najbardziej (zaraz się zarumienię...)
                        • rzesa20 Re: jedynak, parka czy gromadka? 06.11.06, 22:19
                          hehe:)))))))
      • marta-martusia Re: jedynak, parka czy gromadka? 07.11.06, 18:20
        mam tak samo :)
      • marta-martusia Re: jedynak, parka czy gromadka? 07.11.06, 18:22
        mam tak samo, 2 córeczki i wiecej mi nie potrzeba :)
    • mad_die Re: jedynak, parka czy gromadka? 07.11.06, 16:57
      Ja też nie wyobrażam sobie mieć tylko jedno dziecko. Trójka - to optymalna ilość ;) Ale jak będzie więcej, to się nie obrażę ;)
      Kiedy tylko zacząć produkcję? Jak na razie żaden termin nie jest dobry...
    • beesok Re: jedynak, parka czy gromadka? 07.11.06, 17:20
      Kiedys (bardzo dawno temu ;) chcialam miec gromadke...teraz tylko 3. Dwojke w ciagu najblizszych
      kilku lat (na szczescie przyszly tatus jest i zgadza sie z planem:) a jedno pozniej :) Moze to troche
      glupio brzmi ale znam kilka takich malzenstw, ktora na poczatku mieli jedno/dwojke dzieci - mlodzi,
      pracujacy wychowali dzieci i sie dorabiali etc etc ....potem jak juz osiagneli pewna "pozycje", dojrzeli :)
      nagle pojawilo sie nastepne baby (w wiekszosci przypadkow byla to mala wpadka) ale za bardzo
      szczesliwa :) Wydaje mi sie ze dziecko bardzo ich "odmlodzilo" :) i np jedna kobieta opisywala jak
      starsze dzieci wyjechaly na studia zostawiajac prawie pusty dom byla wdzieczna ze ma nadal
      12letniego syna w domu ktory jeszcze pare lat w nim zostanie :)
    • cioccolato_bianco Re: jedynak, parka czy gromadka? 07.11.06, 19:25
      na dzien dziejszy nie chce miec dzieci.
    • kasiunia62 Re: jedynak, parka czy gromadka? 08.11.06, 08:22
      Najpierw długo długo jedno...chociaz wiem że dla rozwoju i więzi między dziecmi
      najlepsza jest w miarę mała róznica wieku...ale na dzien dzisiejszy przeraza
      mnie dwójka maluchów w jednym czasie...a pózniej drugie i trzecie :) chcę miec
      trójeczkę
      • anulkina Re: jedynak, parka czy gromadka? 08.11.06, 08:33
        hmm,a ja chce miec dzieci, jesli bede miala odpowiednie warunki by zapewnic im
        wszystko czego beda potrzebowały i by niczego im nie brakło, to nawet może być
        czwórka :))) a jesli nie to przynajmniej dwoje ;)
        • cecylia84 Re: jedynak, parka czy gromadka? 08.11.06, 09:54
          A co ten dwunastoletni chłopiec? Też był tak szczęśliwy, że siedzi z Mamą w
          domu i sprawia, że Mama czuje się te pare lat młodsza? Co to,..., jest krem
          odmładzający, spa, kuracja odmładzająca? To dziecko, które właśnie kształtuje
          swoją tożsamość, swój charakter. Myślę, że góra rok później (mniejwięcej
          rozpoczęcie okresu dojrzewania-inaczej mówiąc wieku buntowniczego)powiedział
          Mamie całą prawdę i był bardzo rozgoryczonym dzieckiem, zagubionym, z poczuciem
          opuszczenia (starsze rodzeństwo się przecież wyprowadziło)i w przeciwieństwie
          do rodziców wcale nie chwalił sobie ich nadzwyczajnych zdolności zważywszy na
          wiek. I jeszcze jedno, kiedy przeczytał na forum, że jest "wpadką" dla
          rodziców, którzy go nie planowali, bo już swoje odchowali, to jeszcze większą
          poczuł empatie do swoich "płodzicieli".
          • beesok Re: jedynak, parka czy gromadka? 08.11.06, 14:21
            wow! Po pierwsze chlopiec byl calkiem normalnym dzieckiem - roznica wieku pomiedzy nim a starszym
            bratem to tylko 6 lat. Nie, nie jest zadnym kremem odmladzajacym ani niechciana "wpadka" - raczej mila
            niespodzianka. Jego rodziece sa w wieku 55 i 53 lat. Nie rozumiem dlaczego jego charakter czy rozwoj
            mialby ucierpiec?????? Jest normalnie rozwijajacym sie szczescliwym dzieckiem.....
            Wierz mi, Twoj ostry ton z nuta goryczy chyba by tego dwunastolatka rozsmieszyl :)
            Wyluzuj troche - znam wiele rodzin w podobnej sytuacji i zadne z tych dzieci nie jest ani rozgoryczone
            ani nieszczesliwe i nie ma poczucia "opuszczenia"...
    • lady.k Re: jedynak, parka czy gromadka? 08.11.06, 14:06
      chciałabym mieć dwójkę-jestem jedynaczką i myślę, że brak rodzeństwa to spora
      wada:-( trójka to już dużo dla mnie ale kto wie, podobno jak się człowiek
      rozkręci...:)b
      • ewelina23-20 Re: jedynak, parka czy gromadka? 08.11.06, 14:07
        lady.k napisała:

> chciałabym mieć dwójkę-jestem jedynaczką i myślę, że brak rodzeństwa to spora
        > wada:-( trójka to już dużo dla mnie ale kto wie, podobno jak się człowiek
        > rozkręci...:)b
        • anulkina Re: jedynak, parka czy gromadka? 08.11.06, 14:30
          i bedziesz miala domowe przedszkole ;)
    • leniwa_kluska Re: jedynak, parka czy gromadka? 09.11.06, 17:27
      zawsze chciałam mieć dużo dzieci...piątke, szóstkę, no... minimum troje. Nas
      było w domu troje (brat, siostra i ja)i było wesoło, było SUPER WESOŁO!!!
      Los jednak zadecydował, że zostałam sama i czasami nie mam z kim pogadać,
      pośmiać się, popłakać, iść na zakupy czy zaprosić na ploteczki. Rozmawiam
      często z nimi, bo wiem, że mnie słyszą - jednak to już nie to samo!
      Jestem szczęśliwą żoną od 5 lat i matką od dwóch. Mam jedno dziecko - córeczkę
      i bardzo bym chciała dać jej to szczęście posiadania rodzeństwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka