eeela 17.09.06, 13:17 Brejnie albo ktos! Sloniocy, wielki pom! Jak po angielsku zacytowac w przypisie review ksiazki? Gdzie kursywa, gdzie cudzyslow, gdzie wszystko? Mam napisac autora i tytul ksiazki, i potem 'a review by', czy odwrotnie? :-( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: cytowanie recenzji 17.09.06, 13:34 możesz w normalnym zapisie, czyli autor recenzji, tytuł tejże( jak ma), cały zestaw bibliograficzny gdzie i przez kogo, a potem dopisać The review of... albo tak jak napisałaś wyżej. Prosty kruczek - sprawdź jaki zapis jest stosowany w pracach wydawanach przez Twoja uczelnię (powinien byc jednorodny w obrębie jednej dyscypliny) i takiego się trzymaj:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: cytowanie recenzji 17.09.06, 13:46 Jakbym miala jakis prosty kruczek do wykorzystania, nie wolalabym o ratunek :-) Mam cala ksiazeczke o zasadach cytowania na potrzeby mojej uczelni, ale nie ma tam wskazowki, jak cytowac recenzje! A ta recenzja tytulu nie ma. To tak? James Carey, 'A review of Richard Sharpe's Medieval Irish saints lives' in Speculum etc. etc? (nie da sie kursywy robic w tym gupim forumowym oknie) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: cytowanie recenzji 17.09.06, 13:56 no jak nie ma tytuła, to to wygląda dobrze:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: cytowanie recenzji 18.09.06, 23:27 to ja tez poprosze o pomoc jak podac zrodlo, na ktore sie powoluje? niestety jest to artykul w wikipedii, ktora moze nie jest stanicą mądrości, ale akurat ma calkiem sensownie napisany tekst, w ktorym sa potrzebne mi dane niestety ten tekst nie ma tytulu, ani autora czy w takim razie mam tylko podac link? Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: cytowanie recenzji 18.09.06, 23:36 si. tak, jak cytując tego posta podałbyś: forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?f=28749&w=48751701&a=48839145&rep=1 i ewentualnie posted by user 'braineater' (kursywą tego brejnitra:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: cytowanie recenzji 18.09.06, 23:41 a jezeli cytuje artykul z gazety, na ktory mam caly namiar (znaczy sie tytul, rok, numer), ale artykul znam z sieci to rzne glupa i udaje, ze sie przekopywalem przez roczniki z lat 80tych i mialem to w reku, czy dodaje tez link? Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: cytowanie recenzji 19.09.06, 07:06 a to już zalezy od Twojego podejścia. Ja raczej wpisuję oba źródła, czyli biblio prasowe a potem [za:] i link. A i sprawdź czy nie powinieneś po linku umieścić daty, kiedy soprawdzałeś ostatni raz tę stronę, bo sieć jest płynna i czasem bywa wymagana ta data, bo strona nim oddasz pracę może zniknąć. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: cytowanie recenzji 20.09.06, 13:41 Jesli masz dostep online do artykulu, ktory zostal opublikowany na papierze, i masz do tego wszelkie potrzebne dane bibliograficzne, nie ma sensu podawac linku - tylko sie balagan robi, zwlaszcza gdy przypisow duzo, albo bibliografia dluga. Natomiast jesli podajesz dane z www, nigdzie indziej nie publikowane, trzeba podac w takiej kolejnosci: autora strony (jesli jest - np. Towarzystwo Obrony Zwierzat Futerkowych), tytul artykulu (jesli jest), adres strony, i wreszcie date, kiedy ostatni raz sprawdzales dane na stronie (mozna nawet pisac "stan z dnia", ale w anglojezycznych opracowaniach nigdy czegos takiego nie widzialam, sama data wystarczy). Odpowiedz Link Zgłoś