rasgeea 22.11.06, 08:59 "Całe życie ludzkie czymże jest innym, jak nie jakąś komedią, w której każdy wystepuje w innej masce i każdy gra swoją role, dopóki reżyser nie spędzi go ze sceny." Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anulkina Re: życie to teatr 22.11.06, 09:03 oczywiscie,ze tak :) polecam prace Goffmana na ten temat ;) i od razu kojarzy mi sie Wiersz Szymborskiej i cytat: "charakter jak płaszcz w biegu dopinany" Odpowiedz Link Zgłoś
rasgeea Re: życie to teatr 22.11.06, 09:05 znam, znam, znam :)))))) piękny jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
anulkina Re: życie to teatr 22.11.06, 09:06 przeczytaj sobie koniecznie: Erving Goffman "Człowiek w teatrze życia codziennego", to jest socjologiczne ujęcie ale nawet dla laika zrozumiałe i interesujące" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
rasgeea Re: życie to teatr 22.11.06, 09:10 i tak właśnie zrobię:) Jeszcze dziś pobiegnę do biblioteki - najpóźniej jutro:) dziekuje za polecenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
anulkina Re: życie to teatr 22.11.06, 09:13 tylko wiesz- ja studiuje socjologie, mnie ta jego teoria fascynuje, a Ciebie nie musi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rasgeea Re: życie to teatr 22.11.06, 09:16 ja tam jestem otwarta na propozycje i mam wszechsronne zainteesowania:) Mam koleżankę która studiuje bibiotekoznaswto i niejedną ksiengą mnie zainteresowała:) Odpowiedz Link Zgłoś
ebi3 Re: życie to teatr 22.11.06, 09:19 Jak się nie nudzić na scenie tak małéj, Tak niemistrzowsko zrobionéj, Gdzie wszystkie wszystkich Ideały grały, A teatr życiem płacony ....Norwid Odpowiedz Link Zgłoś
rasgeea Re: życie to teatr 22.11.06, 09:24 piekne to... w "Lalce" Rzepski ładnie też mówi, że życie to teatr..... Odpowiedz Link Zgłoś
anulkina Re: życie to teatr 22.11.06, 09:29 tak i jeszcze mi sie podobał cytat o tym, ze dziwne jest zycie, zycie którego początku nie pamiętamy a końca nie znamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ebi3 Re: życie to teatr 22.11.06, 09:34 Ignacy Rzecki;) kurcze ale zadalas mi zadanie, pewnie wroce dzis do domu i bede szukac tego cytatu;) Odpowiedz Link Zgłoś
anulkina Re: życie to teatr 22.11.06, 09:41 ehh ja w mojej 3tomowej Lalce mam pozaznaczane cytaty jeszcze od LO :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ebi3 Re: życie to teatr 22.11.06, 09:45 no wlasnie ja tez;) i mam zeszyt z cytatami z lektur - polonistka kazala nam zalozyc;) na bank znajde;) Odpowiedz Link Zgłoś
rasgeea Re: życie to teatr 23.11.06, 07:58 miałam dokładnie napisać dziś ten cytat z Lalki ale niestety zapomniałam, m,iałam inne zajęcia. Jutro się poprawię:) Odpowiedz Link Zgłoś
gloria_harla Re: życie to teatr 23.11.06, 07:46 Życie jest tylko przechodnim półcieniem, nędznym aktorem, który swoją rolą przez parę godzin wygrawszy na scenie, w nicość przepada powieścią idioty, głośną, wrzaskliwą, a nic nie znaczącą... Szekspir (nie gwarantuję za dosłowność cytatu, bo cytowane z pamięci) Odpowiedz Link Zgłoś
gloria_harla Re: życie to NIE teatr 23.11.06, 07:50 tak dla równnowagi: "Życie to jest teatr, mówisz ciągle, opowiadasz; maski coraz inne, coraz mylne się nakłada; Wszystko to zabawa, wszystko to jest jedna gra Przy otwartych i zamkniętych drzwiach. To jest gra! Życie to nie teatr, ja ci na to odpowiadam; Życie to nie tylko kolorowa maskarada; Życie jest straszniejsze i piękniejsze jeszcze jest; Wszystko przy nim blednie, blednie nawet sama śmierć! Ty i ja - teatry to są dwa..." Stachura, "Życie to nie teatr" Odpowiedz Link Zgłoś
rasgeea życie..... 23.11.06, 08:06 „Wędrówką jedną życie jest człowieka: Idzie tam. Idzie tu, Brak mu tchu! Jak zjawa senna życie jest człowieka: Zjawia się. Dotknąć chcesz, Lecz ucieka! To nic! Dopóki sił, Trzeba śnić, Będę śnić! To nic! Dopóki sił, Będę szedł, Będę biegł, Nie dam się!” Edward Stachura Odpowiedz Link Zgłoś
gloria_harla Re: życie..... 23.11.06, 08:16 :) rozmarzyłam się... kiedyż to było... Odpowiedz Link Zgłoś