urszulka_ma 01.01.07, 01:11 ...styczeń, 2007 Roku!:) zielonezero.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
urszulka_ma wreszcie? 01.01.07, 23:28 ..już zmęczony świętami?;) dziś mija wyjątkowy poniedziałek.. Wszystkim, samych radosnych i pogodnych poniedziałków życzę:) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: już.. 03.01.07, 06:58 "... już, drgnęłam, żyję. Już, już motorem biję..." Z podręcznego śmietniczka pamięci, coś o maszynie na węgiel. Autor znany, ale nie pamiętam, kto. :0) W każdym razie wchodzenie na obroty standardowe trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Re: już.. 03.01.07, 07:09 Śląsk śpiewa Słyszycie, jak huczą młoty, Turbiny turkotem trajkocą ? Pracują dniem i nocą, Wre głuchy rytm roboty. Dymią bure kominy, Piece hutnicze płoną, Dudnią, dudnią maszyny, Łuną palenisk czerwoną Czarna zasnuwa się dal. Śląsk śpiewa, Głos ma węgiel i stal: W trzewiach ziemi rytm twardy, Głucho walą kilofy, oskardy, Stuk uparty, łomot w skały Ziemi hardej wyrywa kawały. Na dół, do góry, Do góry, na dół, W grób sztolni, W mroczny padół. Dźwigają czarne kamienne plony Ludzie podziemni, śląskie pierony. Windy, świdry jeżdżą ze zgrzytem. Wiercą, rąbią w ziemi rozrytej, Węgiel, węgiel niosą z głębiny Na żer spragnionej ruchu maszyny. Maszyna śpiewa: Już, już drgnęłam, żyję. Już, już motorem biję. Ogniem błysnął pęd-duch. Zawył, świsnął ruch – ruch, Świst, świst, łoskot stalowy, Zgrzyt, zgrzyt, równy, miarowy. Koła wzębione w zębate szyny, Tłoki – pompy, tłoki – turbiny, Drgają raźnym rytmem żelaznym ... Warczy, turkoce serce maszyny. J. Tuwim Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: już.. 03.01.07, 08:39 Zaklady o ruchu ciaglym pracowaly nieprzerwanie. To.ya tez czuje milosc do tego slaskiego spiewu,jak ja ? Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: już.. 03.01.07, 09:27 W szczenięcych latach recytowałem ten wiersz, na przemian z "Lokomotywą". Jako ćwiczenie na dykcję i zarazem "dyżurny" repertuar na różne "okolicznościówki". Niezależnie od sentymentu dla autora. Zapomniałem, wstyd! Dzięki za przypomnienie. Gdzieś w domowej biblioteczce pokutuje pamiątkowy egzemplarz "Kwiatów polskich". Prezent od niezapomnianej koleżanki... Eeeech, zebrało się na wspominki. :0) OLDSENTYMENT Odpowiedz Link Zgłoś
zielona.plama Re: już.. 10.01.07, 08:52 to.ya napisała: > Maszyna śpiewa w elektrycznej kuchni?:) zielonezero.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?306165 Odpowiedz Link Zgłoś
hrunio już..??? 03.01.07, 10:14 ooo... rzeczywiście już 2007 :))) najlepszego! :) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma już.. 14.01.07, 10:14 ..15 raz gramy wszyscy razem:) zielonezero.blox.pl/2007/01/Gramy.html#ListaKomentarzy Odpowiedz Link Zgłoś