Dodaj do ulubionych

wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubicie

09.07.03, 19:48
dzisiaj byłam w herbaciarni i kupiłam na wagę lady gray
mam już tylko puszkę po oryginalnej Twinings'a- (LADY GRAY a delicately
flavoured citrus tea)
ta na wagę to nie całkiem to samo (mocniej się zaparza i ma bardziej
intensywny aromat cytrusowy, ale taki sam albo bardzo podobny) ale jest ok

lubię też mieszanki herbat czarnych z zielonymi z jakimiś aromatami

albo owocowe ale zależy jakie, kupowałam kiedyś malinową i nie było w niej
żadnej maliny, nie tak dawno kupowałam malinową, w której były maliny :)

Obserwuj wątek
    • lucy_fair Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 09.07.03, 20:48
      A ja po prostu i mało wyrafinowanie - earl grey, różnych firm, i ta na wagę i
      ta najzwyklejsza, ze sklepu w paczce. Póki co nie znalazłem smaku, który mółby
      ją przebić. A i tak najbardziej lubię kawę ;)
      • tylma earl grey 09.07.03, 20:53
        lubię earl grey właśnie dlatego też lady grey - sorki to "a" to było z rozpędu

bo jest takim urozmaiconym earl grey'em :)
        • lucy_fair Re: earl grey 09.07.03, 20:58
          tylma napisała:

> lubię earl grey właśnie dlatego też lady grey - sorki to "a" to było z
          rozpędu
          >
          > bo jest takim urozmaiconym earl grey'em :)

A to nie piłem, nie piłem. Można to dostać w Polsce? Dlaczego urozmaicony? Z
          dodatkami?
          • tylma lady grey 09.07.03, 21:03
            można dostać oryginalny widziałam dzisiaj po 18 zł za 100g, ale kiedyś był
            nawet w tańszy "stokrotkach"
            ma aromat cytrusowy, oprócz liści herbaty :) i aromatu bergamotowego, aromat
            pomarańczowy, kwiatki bławatka i skórki z pomarańczy i cytryny
            • lucy_fair Re: lady grey 09.07.03, 21:08
              To chyba cuś łagodniejsze niż zwykły earl grey. A może, sądząc po
              nazwie, "damska" wersja? ;)
              • tylma Re: lady grey 09.07.03, 22:59
                lucy_fair napisał:

> To chyba cuś łagodniejsze niż zwykły earl grey. A może, sądząc po
                > nazwie, "damska" wersja? ;)

chyba nawet masz rację :)
    • ana_75 Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 09.07.03, 21:30
      Moja ulubiona to owoce leśne ze sklepu "Five o'clock" (148 zł/kg)
    • shawman Ognisty Kwiat 10.07.03, 14:44
      Lepszej herbaty niż Ognisty Kwiat dotąd nie piłem... W herbaciarni w Realu jest
      wiele niezłych gatunków (chociaż drogich!), wśród nich ten - polecam. Oprócz
      tego lubię klasycznego Five O'Clocka i Earl Greya.

Aha, z ciekawostek - kiedyś skusiłem się na tybetańską herbatę wędzoną - szok!!
      • tylma Re: Ognisty Kwiat 10.07.03, 18:18
        kiedyś kupiłam w realu earl greya na wagę i zapach miał taki jakby ktoś wlał
        tam perfumy - więcej tam nic nie kupowałam
    • rubeus jestem profanem :) 10.07.03, 16:54
      bo mnie wszystko jedno co pije - byle była rano zaparzona w imbryku z dodatkiem torebki miety...
      • ballerinapl Re: jestem profanem :) 14.07.03, 17:33
        A ja ostatnio zasmakowałam rozanej herbaty i stalam sie
        jej goraca wielbicielka!
    • sumerolog Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 10.07.03, 23:19
      Lady Gray?
      Hm... Earl Grey jest na tyle dobry,. że chyba wypróbuję to o czym piszesz...
      A moja ulubiona to Promyk Słońca... Nie mam zielonego poęcia co nadaje jej taki
      doskonały smak, ale musze powiedzięc, że rzadko mi się zdarzało pić równie
      dobrą herbatę...
      No i oczywiście jaśminowa;P
    • frunze Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 15.07.03, 15:35
      Na ogół piję owocowe, różne w zależności od pory roku, kupowane w Demmersie.
      Ukochana to ogień w kominku, korzenna, z goździkami, czasami, jak nie zakupię
      na czas herbaty na wagę łaszczę się na herbatę cynamonową i goździkową w
      torebkach, nie pamiętam jakiej firmy, z serii herbaty świata, czy coś takiego.
      Mnie smakuje, ale to nie to samo co ważona :) Z herbat nieowocowych toleruję
      zieloną, ale gołą, bez żadnych opuncji i innych tego typu. Nie cierpę
      czerwonej bo mi śmierdzi wędzonką :)
      • marialudwika Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 26.07.03, 14:03
        Moja ulubiona herbata jest mieszanka earl grey + ceylon + angielska mieszanka
        Pickwick.Najwiecej dodaje earl grey.Lubie tez herbatki
        owocowe,czasem.Pozdrawiam "herbaciarzy"
        ML
        • nocny_marek Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 30.07.03, 23:55
          Czesc ksiaze diablow! Mamy znow wspolny temat! Miasto Neptuna + ja tez jestem
          kawoszem! A herbatka? Tylko w chlodnych miesiacach - Lipton albo Pickwick z
          dodatkiem lipy (a`la nature) albo macierzanki i cytrynki - nie jestem
          wymagajacy...
      • pompompom Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 19.04.05, 18:26
        Ogień w kominku jest przepyszny. Lubię też z Demmersa zielone (japońskie moim
        zdaniem mniej gorzkie od chińskich). Na przykład taki Zielony skarb (Sencha z
        kawałeczkami pomarańczy i wanilii z delikatnym aromatem pomarańczowym.
        A dzisiaj nabyłam Wiosenne Oczarowanie (mieszanka herbat chińskich i
        cejlońskich z aromatem poziomki leśnej, mandarynki, strokrotki oraz kawałkami
        truskawek. Posłodziłam ją odrobiną syropu truskawkowego. Hmm... dobre to.
        Lubię czarne aromatyzowane (np. taka śmietankowo-truskawkowa, Vanillia Bourbon
        czy Hot Spice, Zimowe Marzenie). Te lubię pić z odrobiną mleka, bez cukru. Z
        mlekiem lubię też Wschodniofryzyjską Niedzielną (Assam z kawałkami wanilii).
        Kupiłam też Yunnan Gold, ale mi jakos nie idzie (zalatuje ziemią).
        Ciekawe czy ktoś próbował Formosa Ali San Green OOlong Tea. Kosztuje zawrotne
        jak na herbatę (63 pln za 100 gram). Ponoć ręcznie rolowana.
    • beduinka Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 20.02.04, 20:39
      różne herbatki z krajów arabskich
      tam wszędobylakie, każdy wypija tam kilka-kilkanaście szklaneczek dzienek
      tego "trunku"
      zazwyczaj ze świeżą miętą
      ja lubię mieszanki typu: saharyjska, beduińska
      a i uwielbiam jeszcze karkade
    • gosia_samosia Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 26.02.04, 19:34
      moja ulubiona to IRISH CREAM teekane
    • wera44 Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 27.02.04, 22:01
      Witajcie!Rano piję imbirową z mlekiem,po objedzie mocną imbirową z obrobiną
      cynamonu-delicje.
      • bmp Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 28.02.04, 13:18
        Moja to też Irish Cream, ale ostatnio piłem bardzo dobrą herbatkę Migdałową.
        Niezłe są Owoce Lasu. Przyzwoicie smakuje Hiszpańska Mandarynka.
    • oldpiernik Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 28.02.04, 13:20
      ulubiona, to znaczy smaczna?
      bo cenowo ulubiona jest jedna, ale o tym sza;)
      lubię zaparzoną razem mieszankę zielonej miętowej z dość mocną czarną
      wykwintność herbacianych aromatów tak silnie zależy od jakości wody, że czasem
      w innym miejscu ta sama herbata staje się nektarem, a gdzie indziej...
      • gatta13 Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 28.02.04, 23:37
        Ach, i tu oldpiernik... :))) Moje ulubione nie są cenowo ulubione, ale 18zł za
        10 deko to jakieś zdzierstwo jest już. Mój jedynie słuszny earl grey superior
        wyceniono na 4,50. A woda najlepsza w kieleckiem, prosto ze studni. Niestety,
        daleko mam, a przywieziona w butelce już nie taka. :(
        • wedrowiec2 Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 29.02.04, 09:47
          Szczecińska woda kranowa nie nadaje się do parzenia herbaty. Kupuję
          pięciolitrowe baniaki wody z Żywca (właściwie ze Ślemienia) "Żywiecki
          kryształ". Woda jest dobra, nie ma własnego smaku i nie zostawia osadu na
          naczyniach. Ne etykiecie jest rysunek górala w kapeluszu, podobna woda, ale z
          rysunkiem takiego jednego z bokobrodami:) jest zdecydowania gorsza.
          • gatta13 Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 29.02.04, 12:30
            Poszukam górala w kapeluszu. :))
            • oldpiernik Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 01.03.04, 09:00
              "gościa w kapeluszu" spożywamy na surowo, albo z sokiem aroniowym made in nasza
              kuchnia ;)))
              do miejsca poboru tej wody mam niecałe 30km:)
              ale z naszą kranówą ta mięta i coś na czarno dobrze się komponuje
              liptonowości różne
              elgrejowate perfumy też
              w ostateczności mister j... baaardzo niedrogi ;)
              • gatta13 Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 01.03.04, 17:48
                oldpiernik napisał:

> "gościa w kapeluszu" spożywamy na surowo, albo z sokiem aroniowym made in
                nasza
                >
                > kuchnia ;)))
                >
                Kanibal czy jak ?!? :))
                • wedrowiec2 Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 01.03.04, 19:22
                  gatta13 napisała:

> Kanibal czy jak ?!? :))

Tak, jeśli "gościa w kapeluszu" spożywa na surowo, to jest kanibalem.
                  Ja "gościa w kapeluszu" konsumuję tylko po przegotowaniu.
                  • gatta13 Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 01.03.04, 19:39
                    Odmawiam spożywania gościa w kapeluszu w jakiejkolwiek postaci. Ten kapelusz
                    jest łykowaty.
                    • wedrowiec2 Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 01.03.04, 20:04
                      Kapelusz jest wielokrotnego uzytku - służy do odcedzania gościa.
                      • wera44 Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 30.03.04, 13:48
                        Pomijam faceta w kapeluszu i wracam do herbaty.Herbata o nazwie "owocowy
                        kosz",to nic że szok cenowy,ale warto dla smaku i aromatu.Polecam naprawdę
                        pychotka.Ostatnio skusiłam się na "vanila chai" to raczej błąd.Nie odpowiada mi
                        smak ,ani zapach.Zdecydowanie po obiedzie herbatka imbirowa.wera
    • spyheart Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 07.04.04, 23:24
      Czarna
      nieslodzona
      z dodatkiem cytryny minimalnie
      mocnA
      • cathrine1 Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 10.07.04, 23:34
        uwielbiam greya, senche (moze byc z jasminem),yoge i wszystkie odmiany wyzej
        wymienionych.
        mam caly arsenal puszek w kuchni. uwielbiam herbaciarnie, herbaty pije ogromne
        ilosci,przepadam za herbacianymi gadgetami;)
        Pozdrawiam i ciesze sie, ze znalazlam to forum
    • milimaniak Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 11.08.04, 21:32
      tylma napisała:

> dzisiaj byłam w herbaciarni i kupiłam na wagę lady gray
      > mam już tylko puszkę po oryginalnej Twinings'a- (LADY GRAY a delicately
      > flavoured citrus tea)
      > ta na wagę to nie całkiem to samo (mocniej się zaparza i ma bardziej
      > intensywny aromat cytrusowy, ale taki sam albo bardzo podobny) ale jest ok
      >
      > lubię też mieszanki herbat czarnych z zielonymi z jakimiś aromatami
      >
      > albo owocowe ale zależy jakie, kupowałam kiedyś malinową i nie było w niej
      > żadnej maliny, nie tak dawno kupowałam malinową, w której były maliny :)
      >
      >

A ja już od dobrych kilku lat piję liściastą zieloną herbatkę :D ... co prawda,
      teraz w lato rzadziej (zastępują ją napoje i inne "orzeźwiacze"), ale nie
      zapominam o niej :D
    • contia_tenuis Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 26.08.04, 21:18
      Herbatę uwielbiam ale tradycyjną czarną z cytryną, ewentualnie Earl Grey lub
      zieloną.
      PZDR
    • herbacianka Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 23.09.04, 10:08
      Witam wszystkich herbaciarzy :-))
      Ze swoim nickiem powinnam na to forum dotrzec już dawno - a znalazłam je dziś
      dopiero... Bez herbaty żyć nie mogę - a ta najukochańsza to waniliowa.
      • ksz50 zielona DILMAH 14.11.04, 00:06
    • kumquat Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 14.11.04, 12:51
      Zdecydowanie Rooibos (najlepiej z miodem), chociaz to podobno nie jest wlasciwie herbata tylko inna
      roslina.
      • pulsarkowy Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 26.06.05, 20:39
        "Rooibos nie jest typową herbatą, wytworzoną z krzewu z pochodzącego z rodziny
        Camellia, produkowany jest z czerwonokrzewu (Aspalathus linearis), znany jest
        również pod nazwą Redbush, Redbos. (...) Ze względu na brak kofeiny, herbatę
        rooibos można pić w dużych ilościach oraz bez obawy wieczorem, przed
        zaśnięciem. Nadaje się też znakomicie jako herbata uspokajająca, pomaga przy
        bólach głowy. Herbata ta nie zawiera konserwantów ani barwników. "
        [za www.republika.pl/omihal/rooibos.html]

rzeczywiscie pyszna jest.
        natomiast przy okazji powiem, ze moje ulubione herbaty 2 od wielu wielu lat to
        Lapsang Souchong - czarna herbata palona i suszona po fermentacji w dymie
        sosnowym, no i japonska Bancha Hojicha (nie jestem pewien pisowni) - pyszna
        zielona herbata palona.

a w ogole to witam wszystkich herbaciarzy, skoro juz tu wdepnalem :)
        • pasjonataherbaty Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 20.12.05, 14:59
          miło poznać osobe która lubi lapsang souchong, swiadczy to tylko o tym iż sie
          jest pasjonatą tego szlachetnego naparu ( tak mi sie przynajmniej wydaje)

pozdrawiam
    • m_alina Re: wasza ulubiona herbata lub jaką wogóle lubici 27.11.04, 13:51
      Nie mam ulubionego gatunku herbaty. W ogóle herbata to dla mnie napój
      szczególny, piję najwyżej 2 filizanki dziennie, wtedy kiedy jest czas tylko dla
      mnie - odpoczynek. Za to lubię eksperymentować z dodatkami (imbir, wanilia,
      mleko, cytryna) i kosztować ich różne gatunki.
      Nigdy jednak nie sypię do herbaty cukru.
      Nowy, nieznany mi gatunek na początek zaparzam sam, bez dodatków, aby poznać
      smak, moc, aromat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka