Dodaj do ulubionych

O rasizmie

24.03.09, 17:29
Szanowni Współforumowicze.
Zostałem ostatnio pomówiony w wyjątkowo wredny sposób przez Lynxa o
rasizm, a widzę, że i Maria wzięła to za dobrą monetę.
Przyczynkiem do tego stała się poniższa dyskusja:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10607&w=93050780
a której elementy znalazły się też tutaj:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25822&w=93015341
Przykro mi jest, że Lynx nie umie myśleć i bojkotuje kulturowo
uwarunkowaną poligamię tudzież bardzo rzadko występującą
wstrzemięźliwość seksualną u mieszkańców Afryki subsaharyjskiej - ja
zaś, co stało się powodem obrzydliwej dla mnie łatki, jaką Lynx mi
przyczepił, uznaję ową poligamię i brak wstrzemięźliwości jako FAKT.
Przy okazji nadmienię, że nigdy nie przyszłoby mi do głowy pisać o
"czarnuchach", jak to czyni Lynx.
Mogłem się denerwować w dyskusjach, co wynikało z różnicy poglądów i
barku możliwości porozumienia się z dyskutantem. Mogłem wchodzić w
utarczki słowne. Ale bez przesady, chamstwo skierowane ku mnie
osobiście BEZ najmniejszych powodów (uprzejmie proszę o dokładną
analizę moich wpisów w podlinkowanych postach) to już przegięcie.
Najbardziej szlag mnie trafia, że przez jednego prostaka muszę
udowadniać, że nie jestem wielbłądem...
Dziękuję za uwagę. I uprzejmie proszę przyczynę mojej furii, czyli
Lynxa, o nie zabieranie głosu w tym wątku przynajmniej do momentu,
gdy wypowie się kilka bezstronnych osób.
Ps. najzabawniejsze jest to, że ani poligamii, ani wstrzemięźliwości
seksualnej nie traktuję jako czegoś złego, co mogłoby być podstawą do
segregowania ludzi na gorszych i lepszych. A rasizm chyba na tym
polega - ja tylko mówię, że jedni ludzie różnią się od drugich.
Równie dobrze mógłbym zostać pomówiony o rasizm stwierdzając:
"mieszkańców Dalekiego Wschodu charakteryzuje jedzenie pałeczkami"...
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: O rasizmie 24.03.09, 17:34
      Naumo....
      Nosil wilk razy kilka, poniesli i wilka:)
    • lynx.rufus RASIZM NIE PRZEJDZIE! 24.03.09, 17:47
      A właśnie 21 marca miał miejsce Międzynarodowy dzień walki z rasizmem. Cóż za
      ironia...

gente Ruthenus natione Polonus Lynx Rufus
      • grzespelc Re: RASIZM NIE PRZEJDZIE! 24.03.09, 20:06
        > A właśnie 21 marca miał miejsce Międzynarodowy dzień walki z rasizmem.

Z czym? Właśnie udowodnino mi, ze rasizmu nie ma, a kto mówi, że jest ten
        nienawidzi własnego narodu.
        • lynx.rufus Re: RASIZM NIE PRZEJDZIE! 24.03.09, 20:25
          grzespelc napisał:

> > A właśnie 21 marca miał miejsce Międzynarodowy dzień walki z rasizmem.
          >
          > Z czym? Właśnie udowodnino mi, ze rasizmu nie ma, a kto mówi, że jest ten
          > nienawidzi własnego narodu.

Jak widać przesądy rasistowskie utrzymały się wśród ateistów. W sumie to nic
          dziwnego, to straszne towarzystwo...

• grzespelc Nauma :) 24.03.09, 20:04
      Olej Lynxa, przecież nie będziesz się przejmował prowokacjami na takim poziomie.
      Nie stać gościa na myślenie, nie ma argumentów, to próbuje sztuczek.
      • lynx.rufus Re: Nauma :) 24.03.09, 20:24
        grzespelc napisał:

> Olej Lynxa, przecież nie będziesz się przejmował prowokacjami na takim poziomie
        > .
        > Nie stać gościa na myślenie, nie ma argumentów, to próbuje sztuczek.

Bla bla bla - na myślenie? To już nie ma mowy o programach, maszynach? Czy może
        kolega kalipelc sam już się gubi w tych wszystkich bredniach, które tu wypisuje?
        I gdyby to tylko chodziło o głupie przepychanki słowne, ale bronisz rasisty! To
        chyba jest karalne, nie...?

• stephen_s Re: Nauma :) 24.03.09, 22:12
          Lynx, no dajże już spokój. Nauma ma rację.
          • lynx.rufus Re: Nauma :) 24.03.09, 22:48
            Nauma nie ma żadnej racji. To znaczy, ma o tyle, że pewnie nie jest rasistą. Ale:

1. śmiechu z niego miałem co niemiara. Myślę, że nie tylko ja, a śmiech to zdrowie.

2. nauma wyraził opinię po prostu bezdennie głupią i krzywdzącą Murzynów. Za
            głupotę się płaci, niech się cieszy, że tak małą. Bo, i tu przechodzimy do pkt 3,

3. na tym forum i nie tylko bardzo łatwo szafuje się oskarżeniami o
            antysemityzm, rasizm, nietolerancję i co tam jeszcze się znajdzie. Nieważne co,
            ważne że podłe. Z tą różnicą, że nauma rzeczywiście napisał głupotę, więc można
            się było do niego przyczepić. Ale to ja. Gdyby uwzięła się na niego nasza
            gospodyni, czyli Agora, facet pewnie zostałby obsmarowany w kilkunastu
            artykułach, a do sądu wpłynąłby pozew stowarzyszenia "Otwarta Rzeczpospolita" o
            podsycanie rasizmu, mowę nienawiści i nawoływanie do ... no, nienawiści.

Więc tak, nauma nie jest rasistą, on tylko czasem powie coś rasistowskiego. I
            głupiego, ale na to nie ma paragrafu.

• gumpel Re: Nauma :) 24.03.09, 23:57
              Kiedyś w telewizji miałem okazję usłyszeć argumentację pana Mazowieckiego (syna,
              chyba Wojciech ?) że Murzynek Bambo to wiersz rasistowski, gdyż utrwala
              stereotypy na temat mieszkańców Afryki i jako taki powinien zniknąć ze szkolnych
              czytanek.

Przy takim ujęciu rasizmu wypowiedź Naumy z wątku o BXVI była bez wątpienia
              rasistowska i Lynks ma rację, że w pewnych środowiskach Nauma miałby
              przechlapane za prawicowe odchylenie ;-) Sęk w tym, że takie politpoprawne
              ujęcie rasizmu jest bezdennie głupie (moim zdaniem ) i wszystkie znaki na niebie
              i ziemi (czyli sposób pisania) wskazują, że według Lynksa też. Przecież on sobie
              kpi z tej politpoprawnej retoryki doprowadzając to ujęcie rasizmu do absurdu
              (przyznam, że czytałem wpisy Lynksa z dużym rozbawienem).

Nie wiem Naumo czemu załozyłeś ten wątek. Traktujesz te "oskarżenia" poważnie ?
              W wątku o B XVI odpowiadałeś na nie właściwie, czyli kpiną (Twoje wpisy tam też
              czytałem z uśmiechem na twarzy - że tak napiszę: obydwoje Panowie wykazali się
              dużą zręcznością w prawieniu sobie "komplementów", co świadczy o niewątpliwej
              inteligencji obydwu). No chyba, że podzielasz Naumo zdanie pana Mazowieckiego,
              że Murzynek Bambo jako wiersz propagujący postawy rasistowskie powinien być
              wycofany ze szkół. To wtedy masz rzeczywiście problem ...

G.
            • nauma Re: Nauma :) 25.03.09, 00:04
              Facet, po pierwsze prosiłem, żebyś nie strzykał tu jadem zanim nie
              wypowiedzą się inni.
              A po drugie...
              To, co teraz napisałeś, to już jest śmieszność posunięta do granic
              absurdu. Już pal sześć Twoje potrząsanie szabelką typu "podsycanie
              rasizmu", które jest na poziomie piaskownicy. To raczej Tobie za
              pisanie o "czarnuchach" groziłoby coś takiego, ale jak sam słusznie
              zauważyłeś, na głupotę nie ma paragrafu.
              Rusz tyłek i wpisz w wyszukiwarkę chociażby słowa "Afrykanin",
              "poligamia" i "kultura", a dotrzesz do wielu opracowań NAUKOWYCH,
              które mówią, iż w kulturach afrykańskich poligamia (i zarazem
              aktywność seksualna!) w ciężkich warunkach bytowych była
              koniecznością, aby mieć... wiele dzieci! Co ważniejsze, a) nadal jest;
              b) uwarunkowań tego typu nie da się pozbyć przez jedno pokolenie, vide
              polska niechęć do np. par bez ślubu. I oskarżaj o rasizm nie mnie,
              tylko naukowców, którzy do takich stwierdzeń dochodzą! Bezdennie
              głupie jest w imię własnej zajadłości sprzeciwianie się faktom i
              atakowanie tych, którzy te fakty znają. Zwłaszcza, jeśli polega to na
              krzywdzeniu innych swoją złośliwością. Tym bardziej, jeśli oficjalnie
              przyznajesz się, że robisz to dla "śmiechu". Zjechałeś poniżej poziomu
              "jajcowego", człowieku...
              Pewnie niewiele Cię to obejdzie, ale od dziś trafiasz u mnie na listę
              ignorowanych. Szkoda mojego czasu na dialogi z człowiekiem, który dla
              jaj przykleja innym ohydne łatki. Napiszę pewnie coś jeszcze będącego
              pokłosiem tego zdarzenia, ale w innych kwestiach nie mam już do Ciebie
              siły. A szkoda, bo w przeciwieństwie do Ciebie miałem do Ciebie
              szacunek. Którego Ty nie kojarzysz nawet w kontekście używania
              wielkiej litery.
              I wiesz co Ci jeszcze powiem? Jak się patrzę na Twoją stopkę, na to
              "natione Polonus", to szlag mnie trafia, że tacy ludzie żyją w tym
              kraju i ośmielają się swoją "polskość" podkreślać pod takimi
              "jajecznymi" tekstami. Nie no, ubaw miałem po pachy...
              • nauma Re: Nauma :) 25.03.09, 00:09
                Gumpel, jak opublikowałeś swój wpis, ja pisałem poprzedni :)
                Dotychczasowe rozmowy z Lynxem nauczyły mnie, że nie objawia on
                poczucia humoru. A nawet gdyby je ujawniał, są granice robienia sobie
                jaj... Potraktowałem te oskarżenia poważnie właśnie z tego powodu.
                Gdyby rzucał je jakiś skrajny głupek, po prostu bym to zignorował.
                Ale w tym przypadku było to niemożliwe, niestety...
              • lynx.rufus Re: Nauma :) 25.03.09, 00:17
                Twój problem polega na tym, że ja _czytam_ teksty, do których się odnoszę. I
                mogę wyśmiewać twoje zadęcie, gdy na przykład zestawię sobie jeden starszy cytat
                z dwoma nowszymi:

Cytat numer 1:

"Kościół niestety PRZYKŁADA swoją rękę do epidemii AIDS w Afryce nie chcąc
                przede wszystkim zrozumieć ludzi, do których kieruje swój przekaz."

Cytat numer 2:
                "Szkoda mojego czasu na dialogi z człowiekiem, który dla jaj przykleja innym
                ohydne łatki."

Cytat numer 3:

"w kulturach afrykańskich poligamia (i zarazem aktywność seksualna!) w ciężkich
                warunkach bytowych była koniecznością, aby mieć... wiele dzieci"

To teraz wyjaśnij mi, że nie przyklejasz łatki. A zaraz potem, jak zamierzasz
                walczyć z AIDS stosując prezerwatywy niezapobiegające poczynaniu dzieci.

Jak widzisz, sam dbasz o to, żeby było wesoło.

• maria421 Re: Nauma :) 25.03.09, 10:57
                  Naumo, rasista to Ty nie jestes, ale po tym co ostatnio napisales wnioskuje ze
                  jestes pozbawionym wyczucia na ironie i absolutnie pozbawionym zdolnosci
                  autoironii egocentrykiem.
                  • nauma Re: Nauma :) 28.03.09, 14:49
                    Mario, jakbym nazwał Cię np. złodziejką, tak dla zgrywu, i to wiele razy to
                    powtórzył, to pewnie pękłabyś ze śmiechu? Jakbyś poczuła się urażona, to znaczy,
                    że też jesteś egocentryczną ponuraczką... Ironia i humor na poziomie Leppera
                    mnie niestety nie bawi.
                    • maria421 Re: Nauma :) 28.03.09, 15:23
                      Naumo, mnie tez tu nazywano rasistka. I to nie tak dla zgrywu, lecz zupelnie
                      powaznie.
                      • lynx.rufus Re: Nauma :) 28.03.09, 19:01
                        maria421 napisała:

> Naumo, mnie tez tu nazywano rasistka. I to nie tak dla zgrywu, lecz zupelnie
                        > powaznie.

I było to wyjątkowo podłe, gdyż Ty rasistką nie jesteś.

• isma Re: Nauma :) 28.03.09, 15:32
                nauma napisał:

Jak się patrzę na Twoją stopkę, na to
                > "natione Polonus", to szlag mnie trafia, że tacy ludzie żyją w tym
                > kraju i ośmielają się swoją "polskość" podkreślać pod takimi
                > "jajecznymi" tekstami. Nie no, ubaw miałem po pachy...

Jak by Ci to, Nauma... Erudycja ogromnie ulatwia zycie. Stopka Lynxa, hmmmmmm,
                poza swoim literalnym sensem, mozliwym w przyblizeniu do odtworzenia za pomoca
                slownika lacinsko-polskiego ;-))), ma tez pewien kontekst, ktory, jak mniemam,
                jest Ci raczej obcy, bo inaczej bys sie czepial zupelnie czego innego ;-))).
                • a000000 Re: Nauma :) 28.03.09, 17:31
                  nauma napisał:

> Jak się patrzę na Twoją stopkę,to szlag mnie trafia,
                  (to dotyczy lynxa...)

ale stopka jajca, łamiąca nietykietę, już Cię nie rusza?
                  • nauma Re: Nauma :) 30.03.09, 00:20
                    Jajco rusza mnie nie tylko z powodu stopki, to chyba oczywiste; odkąd napadł na
                    Oko ignoruję go.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka