Dodaj do ulubionych

Kolacja dla znajomych-pomyslsy

28.11.03, 11:38
Napisalam posta na forum kuchnia, ale tu tez zapytam o pomysly na jakas mila,
prosta i szybka kolacje dla znajomych.
Spotykamy sie jutro, w Andrzejki, bedziemy pili winko, no i chcialam cos
zrobic fajnego do jedzenia.
Mi przychodzi do glowy tylko makaron.
Obserwuj wątek
    • kasienka80 z lososiem wedzonym 28.11.03, 11:41
      Wiesz co ja robilam zeby byl szybki i strasznie smaczny makaron?
      Kupilam najtanszego lososia wedzonego i pokroilam go na kawaleczki, wrzucilam
      na patelnie razem z cala fura koperku posiekanego, zalalam smietana (niekwasna)
      i podgrzalam, ale nie zagotowywalam.
      Potem zalewasz tym makaron i potem jestes slawna wszedzie gdzie sie pojawisz,
      ze robisz super dania ;-))))
        • kasienka80 Re: Kolacja dla znajomych-pomyslsy 28.11.03, 11:50
          A ja sobie postawilam za cel poznac jak najwiecej serow francuskich, wiec mam
          ksiazke o serach i ja czytam a potem spisuje nazwy i mowie do Sebka: dzisiaj
          jemy taki i taki ser :-)
          juz na pare smierdzieli trafilam hahaha

          a wogole to dzisiaj w szkole produkowalismy ser ;-) nie ma to jak Technologia
          zywnosci hahaha
          • ariel23 Re: Kolacja dla znajomych-pomyslsy 28.11.03, 11:54
            kasienka80 napisała:

            > A ja sobie postawilam za cel poznac jak najwiecej serow francuskich, wiec mam
            > ksiazke o serach i ja czytam a potem spisuje nazwy i mowie do Sebka: dzisiaj
            > jemy taki i taki ser :-)
            > juz na pare smierdzieli trafilam hahaha

            Ja ostatnio mam bzika na punkcie serow kozich i owczych.
            Wczoraj jadlam pyszny ser kozi- francuski wlasnie-nie pamietam nazwy, ale
            zakochalam sie w nim (tylko strasznie drogi).
            No i jeszcze mi odbilo na punkcie bryndzy :)

            >
            > a wogole to dzisiaj w szkole produkowalismy ser ;-) nie ma to jak Technologia
            > zywnosci hahaha

            Jaki? Dobry wyszedl?
              • ariel23 Re: Kolacja dla znajomych-pomyslsy 28.11.03, 12:01
                kasienka80 napisała:

                > A ja bryndzy jeszcze nie jadlam ;-(((( nadrobie w lutym w Zakopcu.
                > A ser jaki wyszedl to sie okaze w styczniu, bo teraz dojrzewa....piekny
                > smierdzielek plesniowy ;-))))

                A jak go robilas? Napiszesz tak w skrocie? Bom strasznie ciekawa :)
                I gdzie dojrzewa?
                • kasienka80 technologia sera ;-)))) 28.11.03, 13:30
                  No wiec pisze w skrocie:
                  do mleka dodaje sie kultury bakterii mlekowych, podpuszke i jeszcze troche
                  rzeczy, zeby bakterie chorobotworcze sie nie rozwinely. Nastepnie czeka sie az
                  utworzy sie skrzep, potem sie go kroi i powstaja takie fajne ziarna serowe,
                  ktore plywaja w serwatce. Nastepnie napelnia sie takie formy metalowe tym
                  ziarnem-my robilismy ser tradycyjny wiec napelnialismy prawdziwa chochla ;-)
                  potem serwatka odcieka i ser sie robi zwarty i przyjmuje ksztalt i wyglad
                  krazka sera. Potem sie go wrzuca do solanki, albo soli na sucho czyli posypuje
                  sola, a na koniec hop do dojrzewalni, gdzie bedzie sie wytwarzal "bukiet
                  smakowo-zapachowy" hahaha pieknie opisane ;-))) bedziemy go jeszcze w miedzy
                  czasie nacierac bakteriami, ktore dadza charakterystyczna pomaranczowa skorke.

                  Podoba mi sie to !!!!
                    • kasienka80 Re: Super! 28.11.03, 20:24
                      Do po Swietach, bo potem bedziemy je sprzedawac.
                      W domu sera takiego nie zrobisz, ale twarog tak.....nasze mamy pewnie robily ;-
                      ) tzn moja napewno, bo tez studiowala technologie zywnosci, a poza tym kiedys
                      sie robilo- szczegolnie jak bylismy mali, w latach 80
    • mocca2003 Re: Kolacja dla znajomych-pomyslsy 28.11.03, 12:08
      Podam ci moje propozycje :
      strogonow ( łatwy w przyrządzeniu :)
      pomidory pieczone z mozzarellą
      grzanki z feta i pomidorami
      brokuły zapiekane z szynka
      spaghetti z oliwa i czosnkiem
      speghetti alla carbonara
      oreccheitte al salmone affumiciato (z wędzonym łososiem )
      fettuccine al pesto
      conchglioni al salmone ( nie prbowałam , ale trzeba uważac , aby nie rozgotowac
      muszli )
      cannelloni sorenckie
      i co ty na to ?
      jakbys chciałą jakiś przepis to daj mi znać pozdrawiam
      • ariel23 Re: Kolacja dla znajomych-pomyslsy 28.11.03, 12:23
        chiara76 napisała:

        > W razie co możesz zrobić te danie z polędwicy, o które mnie pytałaś , jak
        była
        > mowa o mojej rocznicy Ślubu. Ono też jest szybkie i naprawdę dobre.

        No wlasnie tez o tym pomyslalam, i nawet dokopalam sie do tamtego watku :)
    • mocca2003 strogonow 28.11.03, 12:45
      składniki dla 6 skromnych osób
      400 gram polędwicy
      2 lyzki oliwy z oliwek
      1 cebula
      1 łyżka mąki
      1/2 szklanki smietany
      papryka czerwona , żólta
      ogórki kiszone wedle uznania ( ja dodaję cały słoik bo je uwielbiam )
      mała puszka koncentratu pomidorowego ( ja dodaje przecier pomidorowy mojej
      mamy )
      sól , pieprz
      polędwice opłukać , osuszyć pokroić w cienkie paseczki
      cebule obrać pokroić drobno i razem z polędwicą obsmażyć na patelni
      .
      Przełozyć do garnka , zalać 1/2 litra wrządku. zagotować , zmniejszyc ogień i
      gotowac 5 minut . Dodać przecier pomidorowy , pokrojona w kostkę paprykę i
      ogórki kiszone doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą pieprzem . Mąkę
      rozprowadzić ze smietaną , wlać do potrawy zagotować .
      Podstawa strogonowa sa ogórki kiszone i dobra śmietana . Jeżeli chcesz możesz z
      robić gęsciejszą lub bardziej wodnistą . Ja podaję strogonowa ze świeżą
      bagietką. Pycha życze smacznego .
    • mocca2003 grzanki z fetą i pomidorami przepis 28.11.03, 12:51
      składniki :
      kilka bułek lub bagietka
      kilka pomidorów
      czosnek( najlepiej świeży )
      suszone oregano , bazylia
      1 opakowanie serka fety
      Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i popiekamy na blaszce kromki bułki
      posmarowane oliwą z dwóch stron . Gdy sie lekko zarumienią nacieramy
      czosnkiem , układamy pokrojona fetę , posypujemy ziołami i nakładamy na
      wierzch pomidory . Wkładamy z pwrotem do piekarnika i czekamy , aż feta lekko
      sie rozpuści . Wyciągamy i szybko zjadamy :)
      do tego jakies dobre winko !!!!!!!!
      to danie ma swoj włoska nazwę ( bruschietto chyba ?)
    • mocca2003 brokuły zapiekane z szynką przepis 28.11.03, 13:00
      składniki na 4 porcje ( jak zwykle skromnych niezbyt głodnych gości )
      brokuły mrozone 500 gram ( ja wolę świeże )
      szynka około 100-200 gram
      ser żółty tarty 50 gram
      mąką 2 łyzki
      śmietana 100 ml
      rosołek 1 kostka
      2łyzki masła

      kostkę rosołowa rozpuścić w podanej na opakowaniu z rosołków ilości wrzącej
      wody . Brokuły zagotować kilka minut tylko tyle , aby były al dente.
      Wyjąć .Mąke połączyć ze śmietaną dodac do rosołku zagotować .
      pokroic szynkę w drobne paseczki , ser zetrzec na tarce .
      Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego położyć brokuły , szynkę ser na
      wierzch . Zalać sosem . zapiekać około 10 minut . smaczenego
      daj znac w poniedziałek na co sie zdecydowałaś
      buziaki pa pa

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka