aariel 01.01.04, 22:34 Zakladam nowy watek z pytaniem: co polecacie do czytania??? (fajnego oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia721 Re: Ksiazki do czytania 01.01.04, 22:55 Normalnie byłam pewna na 100% że za chwilę założysz taki wątek!:) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia721 Re: Ksiazki do czytania 02.01.04, 21:36 Ja poleciłabym powiesci Hanny Kowalewskiej "Tego lata, w Zawrociu" i "Górę śpiących węży". Mają taki fajny klimat i trochę detektywistyczną fabułę oraz z zupełnie z innej bajki Romy Ligockiej "Dziewczynkę w czerwonym płaszczyku", Imre Kertesza "Los utracony". W celach rozrywkowych czytałam sobie anegdoty " Pani Magdo pani pierwszej powiem" Magdy Jethon(może zresztą ktoś słuchał w radiowej Trójce).Przeszłam również przez wszystkie powieści Segala i uważam, że jako czytadła mogą być!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 ... 01.01.04, 23:21 Czytam tak dużo, że nie sposób wyliczyć wszystkich autorów. dziś czuję się jakaś odmóżdżona, więc wszystkicj autorów nie polecę, ale lubię: Isabell Allende, książki Sowy ("Smak świeźych malin", "Cierpkość wiśni" itd). Ostatnio odkryłam Joy Fielding, jest ona dobrym obserwatorem obecnych czasów, jej książki to połączenie książki psychologiczno-obyczajowej i kryminału, naprawdę polecam, mogę podać tytuły, jak ktoś będzie zainteresowany. jak ktoś naprawdę będzie ciekawy, to napiszę więcej autorów, bo mamzwyczaj spisywania sobie tego, co czytałam , żeby nie zapomnieć fajnych nazwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Niania w Nowym Jorku 02.01.04, 12:11 Ja ostatnio czytalam fajna lekka ksiazke: Niania w Nowym Yorku. Swietnie opisane zycie amerykanskich bogaczy, ktorzy zatrudniaja mloda dziewczyne do opieki nad ich dzieckiem. Fajnie sie to czytalo Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Tak i jeszcze... 02.01.04, 12:19 "Nie wiem, jak ona to robi", też dobre, przypomniało mi się teraz. A nianię czytałam i też mi się podobała. Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Re: Tak i jeszcze... 02.01.04, 12:26 A o czym jest "Nie wiem jak ona to robi"? Ja chce sobie kupic jakas ksiazke w poniedzialek przed wyjazdem i moze mi pomozecie? Ty Chiara czytasz duzo, to polec jakas taka fajna ksiazeczke, co by sie latwo czytala jak NIANIA Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 "Nie wiem, jak ona to robi"... 02.01.04, 12:40 ...Allison Pearson. Opowiada o współczesnej kobiecie sukcesu, która usiłuje łączyć wiele na raz, bycie matką, karierę, bycie żoną... moim zdaniem ciekawa. Wspomniana przeze mnie Joy Fielding, naprawdę pisze dobre książki, ja czytałam ostatnio jej "Grand Avenue". Niezłą ale bardzo smutną relacją współczesnych czasów jest książka czeskiego pisarza Ivana Klimy "Ani Święci ani Anioły". Opowiada samotnej matce , jej dorastającej córce , która wpada w narkomanię. Z lżejszych "Jestem nudziarą" Moniki Szwai. Trochę moim zdaniem w stylu Kasi i Tomka, nie wiem, czemu, ale mnie się kojarzyło. Z klasyki angielskiej prozy kobiecej, oczywiście Jane Austen, na przykład "Duma i Uprzedzenie", albo siostry Bronte... podobno teraz jest dobra książka, ale nie pamiętam dokładnie tytułu, widziałam w księgarni coś z Aniołem w tytule. Nie pamiętam ...wiem, że w Empiku było w nowościach. Brzmi ciekawie, książka opowiadana jest przez zamordowaną nastolatkę, która po śmierci wraca na ten świat chyba jako Anioł właśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
aariel Re: "Nie wiem, jak ona to robi"... 02.01.04, 15:57 chiara76 napisała: > Z lżejszych "Jestem nudziarą" Moniki Szwai. Trochę moim zdaniem w stylu Kasi i > Tomka, nie wiem, czemu, ale mnie się kojarzyło. Od kogos slyszlaam, ze te ksiazke czytala w odcinkach wlasnie Joanna Brodzik w radiowej Trojce. Moze dlatego Ci sie skojarzylo? Odpowiedz Link Zgłoś
monisb "Jestem nudziarą" 02.01.04, 19:02 Czytałam i bardzo mi się podobało. Właśnie taka lekka ksiązka, dobrze nastraja. Z lekkich polecam również "Chodźmy razem" Josie Lloyd & Emlyn Rees i ksiązki Sowy o których chiara wspominała Natomiast duże wrażenie zrobiła na mnie ksiązka Marqueza "Miłość w czasach zdrady" To jest książka która długo będę pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 masz rację 02.01.04, 20:06 O rety, gdzie ja mam głowę, oczywiście, że masz rację, stąd w ogóle sięgnęłam po tę książkę, z tym, że czytała ja w radiowej "Jedynce". Odpowiedz Link Zgłoś
monisb Re: masz rację 02.01.04, 21:12 A w radiowej Trójce Brodzik czytała "Nianię w Nowym Jorku" :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
aariel Spadajacy Aniol? 06.01.04, 16:18 chiara76 napisała: > podobno teraz jest dobra książka, ale nie pamiętam dokładnie tytułu, widziałam > w księgarni coś z Aniołem w tytule. Nie pamiętam ...wiem, że w Empiku było w > nowościach. Brzmi ciekawie, książka opowiadana jest przez zamordowaną > nastolatkę, która po śmierci wraca na ten świat chyba jako Anioł właśnie... Ja pare dni temu zakupilam taka ksiazke w dwupaku z ksiaka pt "Ostatnia Szansa", bo sobie ubzduralam, ze tutaj ja polecaliscie. W kazdym razie ja ja jak na razie bardzo polecam. A drugiej sie nawet nie przyjrzalam, ale to chyba ta o ktorej piszesz, wiec ciesze sie podwojnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 "Nostalgia Anioła" (oryg.tyt."The Lovely Bones") 06.01.04, 16:29 Nie Aariel, już ją nabyłam, otóż jest to "Nostalgia Anioła". Zaczęłam, książka jest bardzo smutna, trudna, ale jak na razie ciekawa, i na pewno niedługo ją skończę, choć na razie czytam głównie przed snem, a ona raczej się nie nadaje na takie przedsenne czytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
aariel Re: "Nostalgia Anioła" (oryg.tyt."The Lovely Bone 06.01.04, 16:33 chiara76 napisała: > Nie Aariel, już ją nabyłam, otóż jest to "Nostalgia Anioła". Aha, ale moze ta moja z tym aniolem w tytule tez sie do czegos nada. Ja teraz nie chce czytac smutnych ksiazek. Potrzebuje rozrywki! Ale jak mnie najdzie to ja chetnie przeczytam. A jak tam w ogole zdrowko? Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: "Nostalgia Anioła" (oryg.tyt."The Lovely Bone 06.01.04, 16:40 dziękuję, w miarę. Na razie w sobotę mam badania usg, a potem w przyszłym tygodniu zapiszę się do specjalisty i mojej internistki, niech dumają, co i jak. Trzymaj kciuki za usg, niech tam wyjdzie wszystko, jak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
aariel Re: "Nostalgia Anioła" (oryg.tyt."The Lovely Bone 06.01.04, 16:49 chiara76 napisała: > dziękuję, w miarę. Na razie w sobotę mam badania usg, a potem w przyszłym > tygodniu zapiszę się do specjalisty i mojej internistki, niech dumają, co i > jak. Trzymaj kciuki za usg, niech tam wyjdzie wszystko, jak trzeba. O rany, to jest to cos bardziej skomplikowanego niz myslalam. Bede trzymac kciuki! Ale na pewno wszytsko bedzie ok, zobaczysz :) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 ... 06.01.04, 17:01 no w sumie to nie jest przeziębienie:) Ale mam ciągle nadzieję, że wszystko będzie ok. Nie dam się w każdym razie! Odpowiedz Link Zgłoś
aariel Re: ... 06.01.04, 17:02 chiara76 napisała: > no w sumie to nie jest przeziębienie:) > Ale mam ciągle nadzieję, że wszystko będzie ok. Nie dam się w każdym razie! Na pewno bedzie ok! Wywal to chorobsko jak najdalej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
emilski emilski poleca....... 02.01.04, 12:47 ja polecam ROZMYSLANIA Marka Aureliusza.. nie da sie ich przeczytać " jednym tchem" ich przeczytanie zajmuje mniej wiecej rok jesli sie czyta w systemie jedna mysl na dzien. Aby Was zachęcic przytoczę jedna z moich ulubionych myśli z księgi IV./17/ " Nie żyj tak jakbyś miał żyć lat dziesięć tysięcy. Los wisi nad tobą. Dopóki żyjesz, dopóki można , bądz dobrym. " Przygody Koziołka Matołka tez są niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
mongfind Re: Ksiazki do czytania 05.01.04, 03:07 Ojej, ja teraz czytam do ostatniego egzaminu, mam do przeczytania strasznie dużo i to wcale niefajnych lektur... Ale tak do poczytania dla przyjemności to polecam "Madame" A.Libery. Cudeńko. Odpowiedz Link Zgłoś