naqoura1967 12.04.10, 21:31 Czy ktoś wie gdzie w Markach lub najbliższych okolicach można kupić flagę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j.w.orlowski Re: Symbole Narodowe 12.04.10, 22:15 W najblizszą niedzielę przy kościele św. Izydora Odpowiedz Link Zgłoś
papi.mk Re: Symbole Narodowe 12.04.10, 22:20 W Markach, niestety, nie wiem, gdzie można zaopatrzyć się we flagę. Ale na pewno na ul. Jagiellońskiej 1 albo 3, obok prokuratury, jest sklep z akcesoriami kibica i symbolami narodowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-en Re: Symbole Narodowe 13.04.10, 09:48 Jedź do sklepu: Warszawa, ul.Górczewska 24, tel. (22) 632-10-59, Godziny otwarcia: Pon.-Pt. 9.00 - 17.00, Sob. 9.00 - 13.00 www.okopowaflagi.pl/page/pl/oferta/az/ A. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_de Re: Symbole Narodowe 13.04.10, 13:30 podobno wczoraj w całej Warszawie flagi były nie do zdobycia Odpowiedz Link Zgłoś
naqoura1967 Re: Symbole Narodowe 13.04.10, 21:09 Dziękuję za wszystkie wskazane miejsca zakupu, pozostałych zainteresowanych zakupem np. flagi informuję iż są one do nabycia przed wejściem do M! w budkach z tzw artykułami góralskimi lub w... markecie Praktiker. Odpowiedz Link Zgłoś
tadek1947 Re: Symbole Narodowe 14.04.10, 21:02 Blisko metra Ursynów - ul.Polnej Róży 6 www.e-flagi.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=75 Odpowiedz Link Zgłoś
kater24 Re: Symbole Narodowe 15.04.10, 12:29 Przed godziną zakupilam flagę wlaśnie wsklepiku góralskim przed M1 ,a nigdzie nie było-dzięki za wiadomosc na forum,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kama2201 Re: Symbole Narodowe 20.04.10, 11:34 Dlaczego na wielu domach zamiast flagi Polski wywieszano banderę marynarki handlowej?PozdKM. Odpowiedz Link Zgłoś
k_zomer Re: Symbole Narodowe 20.04.10, 15:16 Pewnie dlatego, że nie wszyscy wiedzą, że to bandera marynarki... Myślą, że to flaga z godłem... Odpowiedz Link Zgłoś
kama2201 Re: Symbole Narodowe 20.04.10, 15:25 A ci co sprzedają takie flagi/bandery też o tym nie wiedzą?.Nie wiem kto ma się wstydzić-sprzedający czy kupujący?.PozdKM. Odpowiedz Link Zgłoś
alinaka2 Re: Symbole Narodowe 20.04.10, 19:03 oj, nie tylko uzywana jest także przez przedstawicielstwa dyplomatyczne Rzeczypospolitej za granica, jako bandera oficjalna polskiej floty handlowej oraz marynarki wojennej. Te bez orła wykupili, lepsza taka niż żadna:) Odpowiedz Link Zgłoś
naqoura1967 Re: Symbole Narodowe 20.04.10, 23:06 Kama 2201, skoro poruszyłeś problem flagi (w twoim mniemaniu bandery) to chcę Ci wyjaśnić że: Polska flaga państwowa z godłem pełni rolę bandery na wodach morskich, natomiast flaga państwowa bez godła pełni rolę bandery na wodach śródlądowych. W związku z powyższym wszyscy wywiesili bandery. Teraz Ty się wstydź. Odpowiedz Link Zgłoś
kama2201 Re: Symbole Narodowe 21.04.10, 11:21 Czyżbyś znajdował się na wodach śródlądowych?.Ja pisałem o budynkach które jak wiesz znajdują się na lądzie.PozdKM. Odpowiedz Link Zgłoś
naqoura1967 Re: Symbole Narodowe 21.04.10, 14:49 Na Twoje stwierdzenie (Dlaczego na wielu domach zamiast flagi Polski wywieszano banderę marynarki handlowej?), przytoczyłem Tobie definicję flagi państwowej z godłem i bez godła, więc czytaj ze zrozumieniem (NA BUDYNKACH SĄ FLAGI PAŃSTWOWE A NA WODACH SĄ BANDERY) i nie zarzucaj że na budynkach powieszono banderę. Odpowiedz Link Zgłoś
tomt3 Re: Symbole Narodowe 21.04.10, 15:26 Flaga z godłem używana jest do reprezentowania naszego kraju głownie za granicą, więc wywieszana jest na naszych statkach i ambasadach.Ale zakazu wywieszania jej w kraju na budynkach czy w innych miejscach to chyba nie ma.Banderą nazywa się flagę na okręcie. Odpowiedz Link Zgłoś
j.w.orlowski Re: Symbole Narodowe 21.04.10, 17:37 Wyzwala sie nasza natura. Było pytanie: gdzie można kupić flagę a dotarliśmy do przepychanki o składnikach flagi. Encyklopedyczna wypowiedź brzmi: "Flaga Rzeczypospolitej Polskiej (Flaga Polski) – według ustawy z dnia 31 stycznia 1980 r. o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej oraz o pieczęciach państwowych jest nią prostokątny płat tkaniny o barwach Rzeczypospolitej Polskiej i proporcji 8: 5, umieszczony na maszcie. Zgodnie z art. 6 ust. 2 ustawy, za flagę Polski uważany jest wariant z godłem Polski, umieszczonym pośrodku białego pasa. Barwy Rzeczypospolitej Polskiej stanowią składniki flagi państwowej Rzeczypospolitej Polskiej. Ustawa stanowi, że barwami Rzeczypospolitej Polskiej są kolory biały i czerwony, ułożone w dwóch poziomych, równoległych pasach tej samej szerokości, z których górny jest koloru białego, a dolny koloru czerwonego. 2 maja jest w Polsce oficjalnie obchodzony jako Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej. Życzę powodzenia w zakończeniu dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś