Dodaj do ulubionych

Jakosc wody w Markach

IP: 213.77.127.* 15.05.02, 18:14
Halo,

Mamy wlasne ujecie w okolicach Granicznej. Jest to studnia 15metrowa wiercona.
Wyniki wody sa zadowalajace, ale zbyt duzo w niej zelaza i manganu. DO
przykrych efektow ubocznych nalezy nie tylko osad na sanitariatach (wystarcza 2
tygodnie), a takze lekki smrodek (organiczny). Rozwazamy zalozenie filtrow lub
podlaczenie sie do wodociagu (w lipcu ma byc w Granicznej).

Jakie sa wasze doswiadczenia z woda w Markach?
Czy ktos korzysta z filtrow - kogo mozna polecic do ich zalozenia?

Pozdrawiam,
M.P.Lubiszewski
Obserwuj wątek
    • Gość: Raffix Re: Jakosc wody w Markach IP: *.braun.de 16.05.02, 09:48
      Gość portalu: MPL napisał(a):
      (...)
      > Mamy wlasne ujecie w okolicach Granicznej. Jest to studnia 15metrowa wiercona.
      > Wyniki wody sa zadowalajace, ale zbyt duzo w niej zelaza i manganu. DO
      > przykrych efektow ubocznych nalezy nie tylko osad na sanitariatach (wystarcza 2
      > tygodnie), a takze lekki smrodek (organiczny). Rozwazamy zalozenie filtrow lub
      > podlaczenie sie do wodociagu (w lipcu ma byc w Granicznej).
      > Jakie sa wasze doswiadczenia z woda w Markach?
      > Czy ktos korzysta z filtrow - kogo mozna polecic do ich zalozenia?

Oto krótki opis moich doświadczeń:
      1)
      Pierwszą studnię wierciliśmy na ok 18 metrów i woda była również silnie
      zażelaziona. Nie mieliśmy natomiast problemu z zapachem o którym piszesz (albo
      jesteśmy niewrażliwi :-)). Założyliśmy więc odżelaziacz firmy bodajże z Kobyłki,
      którą polecił mi hydraulik - w domu mogę sprawdzić nazwę i kontakt. Urządzenie to
      radziło sobie z zażelazieniem bardzo dobrze. Jedyną uciążliwością była
      konieczność częstego płukania odżelaziacza (polega to na przełączeniu kilku
      zaworów i puszczeniu przez odżelaziacz w odwrotnym kierunku) - trzeba było to
      robić co najmniej raz w tygodniu.
      2)
      Bodaj kilka miesięcy po przeprowadzce dowiedzieliśmy się, że w Markach występuje
      specyficzna sytuacja - woda na płytszych pokładach (ok. 10 metrów) jest wyższej
      jakości jeżeli chodzi o poziom żelaza i manganu. Oczywiście wzrasta pewnie ryzyko
      skażenia organicznego. Jako, że wodę do picia kupujemy oddzielnie, zdecydowaliśmy
      się na wywiercenie drugiej studni - sąsiad polecil nam fachowca, który podobno
      zawsze trafia w najmniej zażelaziony pokład. Rzeczywiście się udało - odżelaziacz
      płuczę teraz najwyżej 2 razy do roku i nie mamy problemów z osadem. Żadnych
      podejrzanych zapachów nie czujemy.
      3)
      W tym roku powinien do nas dotrzeć wodociąg - prawdopodobnie zdecydujemy się na
      jego podłączenie i wtedy być może zaczniemy używać wody z kranu także do picia.
      Podobno marecka stacja uzdatniania jest całkiem dobra - czy ktoś ma jakieś
      informacje potwierdzające tę "plotkę"?
      • Gość: MPL Re: Jakosc wody w Markach IP: 213.77.127.* 16.05.02, 13:55
        Halo,

a propos:
        > Podobno marecka stacja uzdatniania jest całkiem dobra - czy ktoś ma jakieś
        > informacje potwierdzające tę "plotkę"?

Bylem w stacji kilka razy, za pierwszym razem rezolutna sekretarka dala
        mi "swiezutkie" (majace ponad 1.5 roku) badanie wody i... tyle.

Drugim razem udalo mi sie bez problemu (poza natretnymi pytaniami
        pracownika: "jak tu sie dostalem?!" - przez furtke) dostac 5 litrow wody na probe
        oraz aktualne wyniki.

Woda nie jest zla, ale mineralna nie jest. Jest to po prostu silnie odfiltrowana
        i 2 razy w roku (w lecie) chlorowana. Gotujemy na niej herbate i kawe od pol roku
        i... zyjemy ;-)

Obecny koszt przylacza (zakladajac, ze posesja graniczy ze "zwodowana" ulica)
        wynosza ok. 4000-5000 PLN, z czego 1000 przypada na sam projekt i uzgodnienia,
        150 na wodomierz i rzeszta na materialy i robocizne samego przylacza.
        1m3 wody kosztuje obecnie 2.40 PLN.

Osobna sprawa jest sytuacja, gdy posesja do takiej ulicy nie przylega (tak jest w
        naszym przypadku...). Do kosztu wspomnianego powyzej nalezy doliczyc projekt i
        wykonanie "glownego kolektora". W przyszlym tygodniu moge cos na ten temat
        wiedziec, dam znac.

Jezeli chodzi o plany UM, to na lipiec planowane jest pociagniecie rur ulica
        Graniczna (17.05 roztrzygniety ma byc przetarg).
        Zainteresowanych z tego regionu moge poinformowac (nieoficjalnie!), ze w dniu
        28.05, w Szkole nr 5 odbedzie sie spotkanie przedstawicieli UM z zainteresowanymi
        wlascicielami posesji przy Granicznej i okolicach.

Interesuje mnie sprawa filtrow. Na naszym osiedlu dzialaja juz 2 instalacje,
        jedna automatyczna i jedna manualna. Koszt wykonania od 4500-7000 PLN, ale woda
        nie ustepuje "wodociagowej", a nie trzeba placic za jej pobor (poza energia
        elektryczna).

Slyszalem o jeszcze tanszych intalacjach, byc moze ktos z Was cos na ten temat
        wie?

Pozdrawiam,
        Michal Piotr Lubiszewski

• Gość: Xtender Re: Jakosc wody w Markach IP: *.image.ru / *.image.ru 18.05.02, 16:38
      Ze cztery lata temu wzielem prubke wody z domu i dalem znajomemu (mial wtyki ze
      studiow) zeby zawiuzl ja na badania do sanepidu. Nie zgadniecie co powiedzieli
      po zbadaniu? Z kad to szambo!!!! a Ja znam ludzi ktorzy te wode pili!!!! Teraz
      sie jakosc polepszyla... troszke, a Ja zamontowalem zestaw filtrow w domu i mam
      spokuj.
    • Gość: PIOTR Re: Jakosc wody w Markach IP: 195.136.252.* 21.05.02, 09:15
      Witaj!
      Mieszkam blisko Ciebie na Szymanowskiego mam ten sam problem z wodą!
      Już w trakcie budowy zauważyłem,że woda jest strasznie zażelaziona co z tym
      zrobić?Zastanawiałem się dosyć długo.Moi sąsiedzi myśleli,że jak wywiercą
      głębszą studnię to przejdą przez pokład żelaza i wpadli w jeszcze większy!
      Założyłem dwa filtry żeby oczyścić tę wodę.Powiem szczerze ,że zdają egzamin
      bardzo dobrze.Co jakiś czas trzeba je czyścić,ale wystarcza na jakieś dwa
      miesiące to czyszczenie.Tak jak i Ty czekam na wodocią!!!!
      Pozdrawiam
      • Gość: Raffix Re: Jakosc wody w Markach IP: *.braun.de 21.05.02, 10:43
        Gość portalu: PIOTR napisał(a):
        >(...)
        >Tak jak i Ty czekam na wodocią!!!!
        >(...)

Jednak do podlewania ogrodu pewnie będzie warto zostawić hydrofor.
        • Gość: br Re: Jakosc wody w Markach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.02, 12:30
        • Gość: br Re: Jakosc wody w Markach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.02, 12:39
          Gość portalu: Raffix napisał(a):

> Gość portalu: PIOTR napisał(a):
          > >(...)
          > >Tak jak i Ty czekam na wodocią!!!!
          > >(...)
          >
          > Jednak do podlewania ogrodu pewnie będzie warto zostawić hydrofor.

Raffix,
          Ty częściej podlewaj ogródek, bo nie urośnie
          pozdrowienia
          br
          • Gość: MPL Re: Jakosc wody w Markach IP: 213.77.127.* 27.05.02, 18:53
            Do wszystkich posiadaczy filtrow!

Czy moge prosic o adresy/kontakty firm zakladajacych filtry na Nasza Wode?

Dziekuje z gory,

Pozdrawiam,
            Michal P. Lubiszewski
            • Gość: Leszek Re: Jakosc wody w Markach IP: *.pl 27.05.02, 22:02
              Panie Michale
              tuż kolo naszego osiedla jest sklep hydrauliczny Jan-Pol Olimpijska iles,
              Bardzo mila obsluga
              Filtr reczny okolo 1300, automatyczny 2500
              do tego dochodzi hydrofor 300l z pompa okolo 1950
              razem tworzy to taka kobyle ze w naszych kotlowniach nic sie juz nie zmiesci
              dlatego ja na razie licze na wodociag.
              Pozdrawiam
              Leszek
              • Gość: Raffix Re: Jakosc wody w Markach IP: *.braun.de 28.05.02, 09:19
                Gość portalu: Leszek napisał(a):
                > Panie Michale
                > tuż kolo naszego osiedla jest sklep hydrauliczny Jan-Pol Olimpijska iles,
                > Bardzo mila obsluga
                > Filtr reczny okolo 1300, automatyczny 2500
                > do tego dochodzi hydrofor 300l z pompa okolo 1950
                > razem tworzy to taka kobyle ze w naszych kotlowniach nic sie juz nie zmiesci
                > dlatego ja na razie licze na wodociag.
                > Pozdrawiam
                > Leszek
                Ja właśnie kupowałem w Jan-Polu podobny zestaw prawie 3 lata temu i generalnie
                jestem zadowolony. Część urządzeń (pompa i hydrofor) musiałem wstawić do
                specjalnie wykopanej w tym celu mikropiwniczki pod kotłownią bo rzeczywiście
                trochę miejsca te "gadżety" zajmują.
                Nie jestem tylko pewien, czy pod pojęciem "filtr" rozumiesz sprzedawany tam
                wówczas odżelaziacz czy też jakiś prawdziwy filtr, który usuwa też inne
                zanieczyszczenia. Ja mam tylko odżelaziacz ale właśnie żelazo i mangan są w
                naszej okolicy największym problemem. Nawet nie wiem czy mangan jest przez to
                ustrojstwo zatrzymywany...
              • Gość: MPL Re: Jakosc wody w Markach IP: 213.77.127.* 03.06.02, 21:43
                Gość portalu: Leszek napisał(a):

> Panie Michale
                > tuż kolo naszego osiedla jest sklep hydrauliczny Jan-Pol Olimpijska iles,
                > Bardzo mila obsluga
                > Filtr reczny okolo 1300, automatyczny 2500
                > do tego dochodzi hydrofor 300l z pompa okolo 1950
                > razem tworzy to taka kobyle ze w naszych kotlowniach nic sie juz nie zmiesci
                > dlatego ja na razie licze na wodociag.

Czy mowa jest o tym sklepie przy Pilsudskiego po prawej, przed
                swiatlami "koscielnymi"? Jezeli tak, to rzeczywiscie obsluga mila, wzialem oferte
                i odpowiadajac Rafalowi moge uspokoic, ze jest to "prawdziwy" filtr i oczyszcza z
                zelaza i manganu i wielu innych niechcianych substancji. Firma produkujaca te
                urzadzenia (nie jest to ta sama firma) zyczy sobie najpierw probke wody i na tej
                podstawie dobiera tzw. złoże (tj. wlasciwy filtr).

My sie chyba na nich zdecydujemy. Instalacje trzeba jednak powierzyc komus innemu.

Poza tym Nasz Hydraulik Osiedlowy pan M. takze przyniosl mi oferte stacji filtrow
                z otwocka. Koszt podobny, z instalacja wychodzi nieo taniej, ale złoże jest
                dobierane na podstawie wyników badań wody. Takze się zastanawiamy...

Czy to Pan byl na zebraniu 28.05?

Pozdrawiam,
                Michal P. Lubiszewski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka