Gość: maciek IP: proxy / 212.93.39.* 30.10.02, 18:58 Tak się składa że jestem "napływowy" i nie wiem, czy mieszkam w Markach, czy w Pustelniku. Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić, czy granicą Marek i Pustelnika jest ulica Wspólna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hirek Re: Gdzie się zaczyna Pustelnik IP: *.chello.pl 30.10.02, 19:12 Według mnie Pustelnik to dzielnica Marek. Kiedyś (tak mi się wydaje) było to odrębne miasto, tak jak Struga. Ale teraz obydwa są częścią Marek. A rzeczywiście granica Pustelnika to ul.Wspólna. Ale to też tylko moja opinia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuldi-Marejka Re: Gdzie się zaczyna Pustelnik IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.10.02, 08:50 Kochani! jesteście w błędzie. Pustelnik dzieli się na dwie części: Pierwszy i Drugi ( nie zachodni i wschodni jak błędnie informują mapy), a od strony Marek dzielą go dawne glinki koło Safaii i przy między Stawową i XX-lecia PRL (dziś J.P. II). Na wschodzie graniczy z Zieleńcem, a północne rubieże to ulica Graniczna. Pustelnicki las ( od zachodu ), z powodów nikomu nie wiadomych należy do gminy Nieporęt ( to mi wygląda na pomysł Nadleśnictwa) i Warszawa Biłołęka ( dawniej Olesin, Mańki, Wojdy). Mańki i Wojdy to oczywiście nazwiska miejscowych ziemian. Tu nadmieniam o koniugacjach i powiązaniach etnicznych tej części Warszawy z nami. Zawsze Olesiniaki dmuchali do naszych szkół (najwięcej do trójki) i sklepów na swoich ognistych rumakach ( marki Ukraina itp. ), a dziś są Warszowioki. Może kiedyś sobie przypomną gdzie jest ich Ojczyzna. Tym co sugerują, że Pustelnik jest dzielnicą Smarków, postaram się przygotować dowody na starożytność jego historii ( tak poważnie to proszę sprawdzić w ref. Architektury i Bud. w U.M.M., gzie w Smarkach występują stanowiska archeologiczne). Czy wiecie skąd nazwa „Pustelnik”? Legend jest kilka, ale żadna nie sięga bliżej niż do Średniowiecza. Jeśli żyje jeszcze Pan (chyba Lewicki) z biblioteki w Trójce, to warto by było go odwiedzić - On wie wszystko. Parafrazując słowa pewnego burmistrza: „Pustelnik mój widzę ogromny”. Zuldi P.S . Czy ktoś wie co się dzieje z Brominą? (Nie tłumaczę kim jest Bromina, bo jeśli ktoś nie wie kim jest, to skąd może wiedzieć co się z nią dzieje.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffix Re: Gdzie się zaczyna Pustelnik IP: *.braun.de 31.10.02, 09:28 Gość portalu Zuldi-Marejka napisał: > Kochani! jesteście w błędzie. Pustelnik dzieli się na dwie części: Pierwszy i > Drugi ( nie zachodni i wschodni jak błędnie informują mapy), a od strony > Marek dzielą go dawne glinki koło Safaii i przy między Stawową i XX-lecia PRL > (dziś J.P. II). Na wschodzie graniczy z Zieleńcem, a północne rubieże to > ulica Graniczna (...) NARESZCIE taki podejrzany element naplywowy jak ja moze sie dowiedziec ciekawych rzeczy od Prawdziwego Pustelniczanina (czy to poprawna forma???) > Tym co sugerują, że Pustelnik jest > dzielnicą Smarków, postaram się przygotować dowody na starożytność jego > historii ( tak poważnie to proszę sprawdzić w ref. Architektury i Bud. w > U.M.M., gzie w Smarkach występują stanowiska archeologiczne). Otoz to. Mozna tez poczytac o ostatnich badaniach archeologicznych na stronie marki.net.pl - Pustelnik zdecydowanie starozytny (inna sprawa czy ci starozytni mieli w ogole cos wspolnego ze Slowianiami :-)) > Czy wiecie skąd nazwa „Pustelnik”? Legend jest kilka, ale żadna nie sięga > bliżej niż do Średniowiecza. Jeśli żyje jeszcze Pan (chyba Lewicki) z > biblioteki w Trójce, to warto by było go odwiedzić - On wie wszystko. Jestem zapisany do biblioteki przy Trojce ale jak dotad spotykalem tam tylko Pania. Tak wiec opowiedz nam Zuldi w wolnej chwili, pls > Parafrazując słowa pewnego burmistrza: „Pustelnik mój widzę ogromny”. Pytalem Cie w ktoryms watku o Pustelnikowskich separatystow, do ktorych najwyrazniej sie zaliczasz, ale dyplomatycznie mi nie odpowiedziales :-) Wnioskuje z tego niezbicie, ze naplywowi nie moga poczuwac sie do idei Pustelnikowskiego (Pustelnikowego? Pustelniczego?) separatyzmu. Czyzby do hasla "Wolny Pustelnik" nalezalo dorzucic "Pustelnik dla Prawdziwych Pustelniczan?" :-) > P.S . Czy ktoś wie co się > dzieje z Brominą? (Nie tłumaczę kim jest Bromina, bo jeśli ktoś nie wie kim > jest, to skąd może wiedzieć co się z nią dzieje.) Ale jak ktos juz powie co sie dzieje z Bromina, to wyjasnisz nam kto zacz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuldi- Marejka Re: Do Rafi......... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.10.02, 10:55 Bronina - białogłowa w konnym zaprzęgu, handlująca serem i mlekiem. Czasami biegła za nimi krowa (pewnie chodziło jej o należny udział w zyskach). Jak we śnie. Ostatnie konne zaprzęgi widuję na bazarkach, ale pozbawione są tej specyficznej reklamy audio. Donośny głos Brominy mógł równać się jedynie z głosem Butelkarza. Wskakiwaliśmy jej na wóz, a ona nas batem przez twarz. Ale jak miała dobry humor to dała poprowadzić. Armia Wyzwolenia Pustelnika w zasadzie nie istnieje, dlatego jeszcze Cię do niej nie werbuję, separatyzm pozostał mi z czasów podstawówki, gdy Marki były nam wrogie. Na tej kanwie zbudowałem swą wewnętrzną tożsamość, która daje mi poczucie przynależności do jakiegoś miejsca i ludzi – genius locci (dopiero teraz sobie to uświadomiłem). Zawsze byłem przeciwny kosmopolitycznemu podejściu moich ziomków, którzy zawsze chcieli „jak najdalej stąd”. To słaba cech, powodująca odlot cennych egzemplarzy. Kto ją posiada nie zatrzyma się na Warszawie, a na Chicago. I co wtedy ? Przyjdzie Pan Krajewski i powie że nas przewietrzy – a jeśli ten smród jest największą prawdą o tym miejscu. Nie mówię, że tak jest dobrze, ale swoje miasto trzeba kochać, a Kochanki nie można się brzydzić. Zuldi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuldi-Marejka Re: Do Rafi......... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.10.02, 11:21 W bibliotece siedzi Pani. I jak, fajna? Pseudo "Nasza"- moja sąsiadka. Kiedyś wspomniałem o jej migrenach, powodowanych naszą twórczością. Jest wyjątkowa, bo ze Śląska (lubi porządek), ale będzie Legendą jak Bromina. Pan Lewicki siedział w starej bibliotece szkolnej ( 50 pozycji w księgozbiorze ). Wieść gminna niesie, że pewien Starzec po problemach rodzinnych ( zła kobieta ), nie wydzierżył i zaszył się w krzakach. Dziś nazwali byśmy Go Lumpem, Menelem, Chlorem itd............, ale wtedy został Pustelnikiem. W okolicy odbywało się polowanie. Jakaś Królowa (ponoć ze Śląska) nadziała się na dzika, dwór nie wiedzieć czemu Ją olał, a Pustelnik przygarnął i wyleczył. Wdzięczna Władczyni postawiła Kaplicę ( tam jak Zakon w Pustelniku ), a miejsce nazwała Pustelnikiem. Do dziś paru współczesnych Pustelników, czeka na swoją królewnę w krzakach pod Safają, a pani Tereska siedzi w bibliotece i nic nie kuma - taka tradycja. Legend jest pewnie wiele - ta była konglomeratem skrawków z mego dzieciństwa. Zuldi - wieszcz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Gdzie się zaczyna Pustelnik IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.10.02, 16:08 Tu Bromina! Odpowiedz Link Zgłoś
pustelnik2 Re: Gdzie się zaczyna Pustelnik 31.10.02, 09:16 Historycznie rzecz biorąc i nie wdając się nazbyt w szczegóły Pustelnik był miejscem , gdzie przed kilkuset laty osiedlił się samotny człowiek nazwany później Pustelnik'iem .Było to wcześniej nim powstała osada dziś zwana Markami. Granica pomiędzy Markami i Pustelnikiem przebiega ciągle jeszcze - choć tylko w pamięci ludzkiej - po terenie (gdzie kiedyś były glinianki zwane: Elka, Madziary, Jajko, Sześćdziesiątka, Trzonek)pomiędzy ulicą Stawową i osiedlem nazywanym XX-lecia PRL czyli rejonem ulicy Gen.Zajączka i dalej ul.Sowińskiego. Po zachodniej stronie ul.Piłsudskiego granica ta przebiegła w przybliżeniu dzisiejszą ul.Słoneczną. Granica pomiędzy Strugą i Pustelnikiem przebiegała na tzw.Rościszewie , w rejonie dzisiejszych ulic Chopina - Mała po stronie zachodniej i ul. Stepowej - po stronie wschodniej od ul Piłsudskiego. Dziś granice pomiędzy historycznymi miejscowościami (niesłusznie) wyznaczane są przez zasięg parafi mareckiej ( do ul. Wspólnej) i stąd też może powstać złudzenie, że obszar od ul.Wspólnej należy do Marek. Wiecej szczegółow znajdziecie Państwo w opracowaniu historycznym P. Zbigniewa Paciorka - historyka z Marek - dostępnym w Urzędzie Miasta, zapewne u Burmistrza Werczyńskigo. Pytajcie Go o to na jego stronie internetowej lub na stronie www.marki.pl/ . Pozdrawiam P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffix Re: Gdzie się zaczyna Pustelnik IP: *.braun.de 31.10.02, 09:31 pustelnik2 napisał: > Wiecej szczegółow znajdziecie Państwo w opracowaniu historycznym P. Zbigniewa > Paciorka - historyka z Marek - dostępnym w Urzędzie Miasta, zapewne u > Burmistrza Werczyńskigo. Pytajcie Go o to na jego stronie internetowej lub na > stronie www.marki.pl To Pan Zbigniew Paciorek ma wlasna strone internetowa? Czy moglbym prosic o podanie adresu tej strony? Odpowiedz Link Zgłoś
pustelnik2 Re: Gdzie się zaczyna Pustelnik 31.10.02, 09:54 Nie sądzę , aby P. Zb.Paciorek miał własną strone internetową. Jednakże opracowanie dot. dzisiejszego miasta Marki widziałem w Urzedzie miasta , zaś jedynymi adresami jakie znam są te podane w poprzednim "wejściu" na forum. P. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.redel Re: Gdzie się zaczyna Pustelnik 26.02.04, 18:47 to może warto by postawić przy Piłsudskiego tabliczki z informacją, gdzie zaczyna się Pustelnik, żeby ta nazwa nie zatarła się w pamięci następnych pokoleń? Odpowiedz Link Zgłoś
orlowski8 Re: Gdzie się zaczyna Pustelnik 26.02.04, 20:05 Urodziłem się w Pustelniku II k/warszawy, tak było w metryce i we wniosku o nowy dowód osobisty. Jestem starej daty i odczułem przykrość gdy Urząd Miejski odrzucił wpis prawdziwego miejsca urodzenia a wpisał w miejsce urodzenia Marki. Jak walczyć o prawdziwość wpisu, a jeżeli "jutro" nazwą Marki "Paryżem" to gdzie się urodziłem? Jednak warto było zatrzymać choćby: Marki , Marki - Pustelnik I, Marki - Pustelnik II oraz Marki - Struga. Jest pytanie kto zna legendę połączenia tych miejscowości?. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.redel Re: Gdzie się zaczyna Pustelnik 27.02.04, 08:55 orlowski8 napisał: > Jest pytanie kto zna > legendę połączenia tych miejscowości?. Ja nie znam, więc chętnie posłucham, (tzn. poczytam). To chyba XX-wieczna legenda, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
orlowski8 Re: Gdzie się zaczyna Pustelnik 27.02.04, 10:21 O ile pamiętam, to było za czasów Naczelnika P.Longosza, który zamieszkiwał w Strudze a Przewodniczącym Rady był p. śp. Przybysz. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.redel Re: Gdzie się zaczyna Pustelnik 27.02.04, 10:47 ok, tylko gdzie tu element legendy? Odpowiedz Link Zgłoś
orlowski8 Re: Gdzie się zaczyna Pustelnik 27.02.04, 11:45 Jeden mieszka w lesie a drugi nie żyje a to wszystko wiąże się z formą legendy. żartowniś jestem - co!!! Odpowiedz Link Zgłoś