04.02.06, 17:44
Czy ktoś ma doświadczenia z Linuxem?

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski
Obserwuj wątek
    • xxmarksxx Re: Linux 04.02.06, 20:11
      mam...
      pozdrwiam
      www.MaRkS.pl
    • dorotka0602 Re: Linux 05.02.06, 12:05
      tak, podaje kontakt pawel.krol@n-comp.net
      Pozdrawiam,
      Pawel
      • gbetina Re: Linux 05.02.06, 19:59
        www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=292
        krok po kroku bez zbednej teorij
        jak zainstalowac i wszystko co trzeba wiedziec na poczatek
        pzdr
        gbetina
        • jerzykrajewski7 Re: Linux 05.02.06, 22:04
          Drogi Gebetino!

Pytałem o doświadczenia. Mam pytania?
          1. Czy prostaw jest konwersja plików Windowsówyc tekstowych (z Worda),
          kalkulacyjnych (z Excela) na plik Linuksowe?
          2. Czy jeżeli mailem wyślę tekstowy plik wordowy, to ktoś kto ma Windows
          odczyta go bez problemu?
          3. Co z programami graficznymi? Czy jpg, pdf, tif będą otwierały sie w
          programie linuksowym?
          4. Jak konwertują się pliki z Open Office na Linuxa?
          5. Zamierzam kupic nowy, dobry komputer do grafiki i gier. Czy można kupić
          komputer z zainstalowanym dobrym oprogramowaniem Linux?
          6. Kto zapewni mi dobry serwis Linuxa, gdyby cos złego się działo?

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski

• kalidor Re: Linux 05.02.06, 22:14
            Jesli do gier to bedzie chyba problem. Wiele gier nie bedzie dzialalo na
            linuxie.
          • nierymek Re: Linux 05.02.06, 23:47
            1. Czy prostaw jest konwersja plików Windowsówyc tekstowych (z Worda),
            > kalkulacyjnych (z Excela) na plik Linuksowe?

pakiet openoffice da radę. ewentualnie można kupić program, którym nazywa się
            CrossOver Office i zainstalować normalny pakiet MS Offcie windowsowy.

2. Czy jeżeli mailem wyślę tekstowy plik wordowy, to ktoś kto ma Windows
            > odczyta go bez problemu?

bez problemu

3. Co z programami graficznymi? Czy jpg, pdf, tif będą otwierały sie w
            > programie linuksowym?

większość standardów graficznych, muzycznych i tekstowych jest obsługiwana przez
            programy pod Linuksem.
            do obróbki zdjęć np polecam program Gimp, do pobrania z www,gimp.org
            Dostępny również na Windows.

4. Jak konwertują się pliki z Open Office na Linuxa?

nie ma takiej potrzeby - pakiet OpenOffice jest dostępny na Linuksa

5. Zamierzam kupic nowy, dobry komputer do grafiki i gier. Czy można kupić
            > komputer z zainstalowanym dobrym oprogramowaniem Linux?

na to pytanie niestety nie znam odpowiedzi, jednakże w zakresie instalacji mogę
            służyć pomocą

Pozdrawiam.
            • szifox Re: Linux 18.02.06, 10:32
              Jest jeszcze jeden ważny aspekt dotyczący przenoszenia danych z windows na linux. Polskie znaki w Windows są kodowane w standardzie WINDOWS-1250 i po przeniesienu na Linux, który koduje je w innym standardzie (np: ISO-8859-2 lub UTF8) mogą być nieczytelne. Dlatego w wielu przypadkach takie dane należy uprzednio przekonwertować do docelowego formatu. Można to zrobić narzędziami linuksowymi lub programem pod windows np: grzegżółka

www.gzegzolka.com/
              w przypadku problemów (nie tylko z linuxem) polecamy nasze usługi, jesteśmy firmą z Radzymina ale mamy wielu zadowolonych klientów z Marek
              www.DataQ.pl
              • nierymek Re: Linux 18.02.06, 12:07
                szczerze mówiąc nie miałem nigdy problemów z kodowaniem, większość programów pod
                Linuksem obsługuje WINDOWS-1250
              • jerzykrajewski7 Re: Linux 18.02.06, 12:24
                Odezwę sie do Pana telefonicznie, ale teraz porozmawiajmy tu, to może
                skorzystają inni forumowicze.

Krok po kroku.

Chce mieć nowy, lepszy komputer. Kupię cześci i fachowiec mi go złoży. Nie
                będzie tam Windowsów. Rozumiem, że Wasza firma może zainstalować Linuxa.
                1. Ile to będzie kosztowało?
                2. Czy na Linuxie będzie chodził Internet Explorer?
                3. Czy na Linuxie będzie chodził Outlook Express?
                4. Płatnik, program do rozliczania się z ZUS, chodzi na Windowsach. Jak sobie z
                tym poradzić?
                5. Konwertowanie plików z Worda i Excela na podobne pliki w Linuxie i odwrotnie?

Ile będzie kosztowało zainstalowanie programów radzących sobie z tymi
                problemami i szkolenie dla pracowników, jak to wszystko obsługiwać?

Ile będzie kosztowała Wasza pomoc w sytuacjach awaryjnych? Jak szybko
                udzielacie takiej pomocy?

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski

• nierymek Re: Linux 18.02.06, 16:07
                  > 2. Czy na Linuxie będzie chodził Internet Explorer?

jest takie coś co nazywa się Wine - program do uruchamiania aplikacji
                  windowsowych. nie wszystko da się uruchomić na tym, ale Internet Explorera bez
                  problemu - używałem swojego czasu nawet. Outlooka nigdy nie instalowałem, ale
                  podejrzewam że to również jest możliwe. Jednakże osobiście uważam że do poczty i
                  www lepiej używać innych programów. wybór jest: m.in. Firefox (www), Thunderbird
                  (mail), Konqueror (www), Evolution (podobny do outlooka jest)

Kwestia Płatnika jest też jakoś rozwiązywalna: www.janosik.net/index.html

> 5. Konwertowanie plików z Worda i Excela na podobne pliki w Linuxie i odwrotnie
                  > ?

OpenOffice radzi sobie wyśmienicie.

Właściwie większość tych programów znajduje się standardowo w każdej dystrybucji
                  linuksa.
                  Jeśli ktoś jest zainteresowany to dysponuję kilkoma sztukami płyt z Ubuntu -
                  fajna, lekka i bardzo łatwa w obsłudze dystrybucja. Oczywiście za darmo mogę dać
                  i pomóc przy instalacji.
              • jerzykrajewski7 Kontakt 18.02.06, 12:30
                Na wszelki wypadek podaję jednak kontakt mailowy do siebie:
                jerzy.krajewski@ibs.edu.pl. Oszczędzam również na rozmowach telefonicznych.

A tak przy okazji. Mam krewną w Anglii, z którą chciałbym pogadać przez telefon
                za pośrednictwem internetu. Jak to najtaniej i najprościej zrobić?

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski
                • nierymek Re: Kontakt 18.02.06, 15:56
                  skype. pod linuksa też jest.
                  • jerzykrajewski7 Syn mnie czegos nauczył 18.02.06, 21:40
                    Dziękuję za radę. Zapytałem syna Łukasza (13 lat) i okazało się, że on ze Skype
                    korzysta od lata zeszłego roku. Przed chwilą pokazła mi, jak obsługuje się ten
                    program. Wspólnie założyliśmy dla mnie adres (numer kontaktowy). Jak chcecie
                    pogadać ze mna za darmo kontaktujcie się przez Skypa na adres jerzykrajewski7.

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski
          • szifox Re: Linux 18.02.06, 10:20
            jest jszecze jeden
      • maniekzmarek Re: Linux 05.02.06, 20:44
        Ja z nim miałem kontakt...ach... ależ on był super...takiego drugiego jak on nie ma na świecie...
    • lakers2 Re: Linux 10.02.06, 19:36
      Witam
      Proponuje instalacje Madriva Linux plus Winda na jednym kompie i nauka nauka
      nauka ............. nie potrzeba zadnego wsparcia a juz jakby co to polecam
      www.linux.com.pl/forum
      pzdr.
      lakers2
    • jerzykrajewski7 Open Office 15.03.06, 21:36
      Darmowy program OpenOffice, który zainstalowałem na swoim komputerze jest
      naprawde dobry.

Do widzenia Microsoft.

Pozdrawiam
      Jerzy Krajewski
      • w.karpinski Re: Open Office 15.03.06, 21:56
        jerzykrajewski7 napisał:

> Do widzenia Microsoft.

Panie Jerzy,
        przykro, ale muszę Pana rozczarować,
        Do widzenia Microsoft - żeby tak powiedzieć i zrobić,
        musi Pan poczekać na zgodę Pana Ryszarda Krauze.
        Może za rok, dwa.

Pozdrawiam
        W.Karpiński

Będzie mógł Pandopiero jak dostanie Pan zgodę od Pana Ryszarda Krauze nie da
        Panu zgody na "Do widzenia Microsoft"

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka