Dodaj do ulubionych

Projekt ZTM – Linia Nocna

13.02.07, 16:48
ZTM dzisiaj oficjalnie dzisiaj zamieścił propozycję trasy linii nocnej m.in do
Marek: www.ztm.waw.pl/nocne.pdf
"625 Dw. Centralny - Emilii Plater - Świetokrzyska – Marszałkowska - Pl.
Bankowy – Andersa – Miedzyparkowa - Most Gdański – Jagiellońska - Cyryla i
Metodego (powrót Targowa – Ratuszowa) – Targowa – Ząbkowska – Radzymińska –
Naczelnikowska - Ks. Ziemowita - Kraśnicka – Radzymińska – Marki/Ząbki"

Jak widać linia by była wspólna dla Marek i Ząbek. A trasa całkiem atrakcyjna.

A tu jest całościowy schamat tras:
www.ztm.waw.pl/images/schematy/nowe-nocne.jpg
Czy nasi Radni się zgodzą?
Obserwuj wątek
    • j.w.orlowski Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 13.02.07, 17:33
      >logan.marki napisał:
      > A tu jest całościowy schamat tras:
      > www.ztm.waw.pl/images/schematy/nowe-nocne.jpg
      > Czy nasi Radni się zgodzą?

Nie wiem co masz na myśli nasi radni chyba, że mieszkasz w Ząbkach.
      Po obejrzeniu proponowanej trasy zauważyłem, że kierunek jazdy autobusu jest
      wyjazd z Ząbek koło M1 do Zacisza Radzymińską. Omijając tym samych granicę
      Marek. Jeżeli trasa będzie dotyczyć naszych granic miejskich bedzie to
      pozytywny wniosek.
      • logan.marki Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 13.02.07, 18:09
        j.w.orlowski napisał:

> Po obejrzeniu proponowanej trasy zauważyłem, że kierunek jazdy autobusu jest
        > wyjazd z Ząbek koło M1 do Zacisza Radzymińską. Omijając tym samych granicę
        > Marek. Jeżeli trasa będzie dotyczyć naszych granic miejskich bedzie to
        > pozytywny wniosek.

Zarówno trasa w części opisowej, jak i na mapie wyraźnie wskazuje że autobus
        jadąc od Dw. Centralnego pojedzie Ząbkowską, potem tym wiaduktem jaki łączy się
        z Radzymińską obok OBI i dalej prosto Radzymińską do Marek ( dokładnie po trasie
        718/805).

I tu jest już problem: Czy Radni (także Pan) zgodzą się finansować tę linię
        dalej na terenie Marek, a wtedy wjedzie ona do Marek, bądź w przeciwnym
        przypadku z dużym prawdopodobieństwem ona zostanie skierowana na pętli Zacisze,
        bądź gdyby Ząbki były zainteresowane pod M1.

Decyzja więc leży w rękach Radnych – Marki zapłacą linia wjedzie do Marek, Marki
        nie zapłacą to ZTM też tak sobie poradzi, że stratny nie będzie. A linia tak czy
        owak powstanie.

Sprawa się tylko waży o jej dalszą trasę patrząc od Zacisza w kierunku Marek.
        • pix3 Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 13.02.07, 19:33
          Jak dla mnie, sprawa jest oczywista - linia powinna WJECHAC do miasta Marki.
          Może jakby tak przycisnąć radnych, to może tak bardzo by się nie zastanawiali
          nad tą formą poprawy komfortu życia w Markach.
          Więc drodzy moi kochani członkowie samorządu, tu się nie ma czym zastanawiać,
          tylko trzeba dogadać się z ZTM ( jak również w sprawie strefy miejskiej ).
          CHOĆ RAZ POKAŻCIE, ŻE JESTEŚCIE UŻYTECZNI !!
          • xxmarksxx Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 13.02.07, 20:08
            ...."CHOĆ RAZ POKAŻCIE, ŻE JESTEŚCIE UŻYTECZNI !!"....
            ....i ze glosy na WAS oddane nie byly slepym strzalem!!
          • j.w.orlowski Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 13.02.07, 20:23
            >pix3 napisał:
            >Więc drodzy moi kochani członkowie samorządu, tu się nie ma czym zastanawiać,
            >tylko trzeba dogadać się z ZTM ( jak również w sprawie strefy miejskiej ).
            >CHOĆ RAZ POKAŻCIE, ŻE JESTEŚCIE UŻYTECZNI !!

Zgodnie z obowiązującym prawem dogadać się z ZTM może jedynie Burmistrz Miasta.
            Członkowie samorządu (Radni) mogą jedynie w głosowaniu przedstawioną propozycję
            poprzeć lub ją odrzucić. Poczekajmy jakie będą propozycje.
            • logan.marki Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 13.02.07, 21:00
              j.w.orlowski napisał:

> Członkowie samorządu (Radni) mogą jedynie w głosowaniu przedstawioną propozycję
              > poprzeć lub ją odrzucić. Poczekajmy jakie będą propozycje.

Propozycja już została przez ZTM dawno przekazana – Burmistrz już kilkakrotnie
              przedstawiał warunki jakie postawił ZTM – i są one jasne i czytelne.

Jak pisała prasa parę dni temu, teraz ZTM będzie się kolejno do zainteresowanych
              gmin zgłaszał na szczegółowe konsultacje – pierwszy do negocjacji poszedł
              Raszyn, potem jest Otwock.

Radni u nas też muszą podjąć decyzję – czy linia ma docierać do dawnej pętli
              Marki FOC, do pętli przy ulicy Dużej, a może aż do pętli przy ulicy Legionowej.

ZTM z pewnością wyliczy jakie będą koszty kursowania linii do każdej z tych
              pętli, i radni wybiorą czy w ogóle chcą korzystać z tej oferty, a jeżeli tak, to
              jak daleko wgłąb miasta ma ta linia docierać, tak aby za jak najmniejsze
              pieniądze zapewnić największy komfort maksymalnej liczbie mieszkańców – bo
              przecież wiadomo iż im dalej linia będzie jechała od granic Warszawy, tym więcej
              przejechanych kilometrów, i większe dopłaty.
              • tomt3 Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 13.02.07, 21:39
                Ja nie jeżdżę autobusami,a jeżeli już to bardzo bardzo rzadko.Ale jeżeli ma
                nocny jechać do Marek(jeżeli będzie jeździł)to nie może być tak,że dojeżdża do
                początku lub połowy miasta.Bo znów okaże się że są lepsi i gorsi,ale płacić będą
                za to wszyscy po równo.Tym mieszkającym w głębi i na końcu Marek,ten autobus to
                będzie przydatny jak zającowi dzwonek.Zaraz ktoś napisze że z FOC czy z Dużej to
                już tylko kawałek drogi do pętli w Strudze,ale mało kto zgodzi się,żeby
                spacerować sobie pojedynczo po naszym mieście w środku nocy.A znając władze tego
                miasta(znaczna część to zasiedziali radni + wielokadencyjny burmistrz),można
                spodziewać się decyzji odwrotnych do oczekiwań mieszkańców.Dla naszego dobra.
                • soviet46 ... karawana idzie dalej 14.02.07, 08:25
                  tomt3 napisał:

> znając władze tego
                  > miasta(znaczna część to zasiedziali radni +
                  > wielokadencyjny burmistrz),można
                  > spodziewać się decyzji odwrotnych do oczekiwań mieszkańców.

Wielokadencyjny Burmistrz i zasiedziali radni nie zostali
                  narzuceni mieszkańcom Marek siłą przez wojska okupacyjne.
                  Zostali wybrani w demokratycznych wyborach.
                  I przyjmij do do wiadomości.

Zadaj sobie pytanie - dlaczego zostali wybrani ?
                  Może dlatego że mieszkańcy mają takie a nie inne
                  oczekiwania wobec burmistrza i radnych?
                  I właśnie ten a nie inny burmistrz został większością
                  głosów wybrany za spełniającego ich oczekiwania?

Dlaczego upierasz się sikać pod wiatr?
                  Czy masz jakąś manię prześladowczą?

Kartagina została już dawno zburzona.
                  Jak chcesz przejść do historii, to wymyśl coś nowego.
                  Najlepiej coś konstruktywnego.

Dla naszego dobra.
                  • tomt3 Re: ... karawana idzie dalej 14.02.07, 10:58
                    soviet46 napisał:
                    > Zadaj sobie pytanie - dlaczego zostali wybrani ?

Na temat tych co głosowali na byłych/obecnych radnych i burmistrza mam własną
                    opinię,pokrywającą się z moją opinią na temat poprzednich władz.Podejrzewam że
                    część tych wyborców to najdalej była w Wołominie lub Radzyminie,co by też
                    tłumaczyło ich niewiedzę na temat innych miast,że może być lepiej,że władza ma
                    służyć mieszkańcom.Bardzo dużo jeździłem po kraju i wiem jak wyglądają i jak
                    funkcjonują miasta.Mniejsze i większe.Na zadupiach i w pobliżu większych
                    miast.Jak się w nich żyje.Marki są na szarym końcu.Tu nie ma nic.Po za
                    sztandarowym wodociągiem.Tylko obiecanki,wizje,strategie,i podobne duperele,na
                    które niektórzy się łapią.Że będzie lepiej.I tak od 15 lat.

> I właśnie ten a nie inny burmistrz został większością
                    > głosów wybrany za spełniającego ich oczekiwania?

Pierwsze moje zdanie powyżej.

> Zostali wybrani w demokratycznych wyborach.
                    > I przyjmij do do wiadomości.

Przyjąłem dawno do wiadomości ale nie znaczy to,że muszę być zadowolony,i nie
                    będę krytykował władz i ich wyborców.

> Kartagina została już dawno zburzona.

Gratuluję oczytania i rozległej wiedzy.Proponuję w następnych wyborach
                    startować na stanowisko burmistrza.

• mongoose69 Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 14.02.07, 12:36
                  > Tym mieszkającym w głębi i na końcu Marek,ten autobus to
                  > będzie przydatny jak zającowi dzwonek.

Czegoś tu nie łapię... Czyli ludziom z początku Marek nocny jest bardziej
                  przydatny niż ludziom z końca Marek? Na jakiej podstawie wysnuwasz takie
                  wnioski?
                  • tomt3 Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 14.02.07, 12:56
                    To proste.Jeżeli pętla była by koło FOC to większość mieszkańców Pustelnika jak
                    i Strugi,nie mając możliwości dalszego dojazdu,z pewnością nie korzystała by z
                    tej linii.Jeżeli pętla była by na Dużej,dotyczy to głównie mieszkańców Strugi.O
                    nocnym kilkukilometrowym spacerku pisałem wcześniej.Mieszkający na początku i w
                    centralnej części miasta,w każdym wariancie mają możliwość dojechania w pobliże
                    domu.I o to chodziło mi z tym dzwonkiem i zającem.
                    • logan.marki Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 14.02.07, 13:25
                      Z tą Legionową to tak ławo może nie być.
                      ZTM ze względów bezpieczeństwa stawia odnośnie lokalizacji duże wymagania np. w
                      Legionowie linia nocna ma mieć pętle na parkingu pod budynkiem Komendy Policji,
                      a w Karczewie pod budynkiem tamtejszego ratusza.

A co ma do zaaferowania pętla przy Legionowej? Las? Gdzie tam kierowca może
                      bezpiecznie odbyć autobusem postój w środku nocy?

Przy Dużej to jeszcze kierowca mógłby teoretycznie pojechać pod bramę do ochrony
                      osiedla Horowa Góra, pod FOCem to wcale nie ma problemu, bo tam na około firmy i
                      osiedla.
                      A przy Legionowej? - pustkowie. Nawet nie ma ani jednego jakiegoś większego
                      pilnowanego obiektu.

• tomt3 Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 14.02.07, 14:01
                        Masz rację co do bezpieczeństwa na Legionowej.Różnie tam bywa.Miasto powinno
                        zadbać o bezpieczeństwo na tej pętli i to nie tylko w kontekście linii nocnej.Bo
                        może się okazać że będzie się o niej za jakiś czas mówić "była pętla".Ideałem by
                        było żeby kursował Piłsudskiego do końca Marek,na wiadukcie zawracał a postój
                        miał np.koło UM w zatoczce.Trasa prosta,szybka,bo w nocy to się jedzie
                        ekspresowo,a od głównej ulicy miasta to każdy jakoś dojdzie do domu.
                        • logan.marki Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 14.02.07, 14:36
                          tomt3 napisał:

> Ideałem by
                          > było żeby kursował Piłsudskiego do końca Marek,na wiadukcie zawracał a postój
                          > miał np.koło UM w zatoczce.Trasa prosta,szybka,bo w nocy to się jedzie
                          > ekspresowo,a od głównej ulicy miasta to każdy jakoś dojdzie do domu.

Jest to jakieś rozwiązanie.
                          Ewentualnie można by coś pokombinować z tym placykiem obok domu handlowego na
                          rogu. Wtedy by autobus skręcał w Legionową, nie stawał jak 718 na przystanku,
                          tylko zawracał przed tym domem handlowym, i zatrzymywał się dopiero na sąsiednim
                          przystanku przy Piłsudskiego w kierunku Warszawy.

Nie nadkładał by wtedy zbędnych kilometrów jadąc aż na koniec Marek do wiaduktu
                          (co by się przełożyło na mniejsze dopłaty), oczywiście pod warunkiem że da się
                          na tym placyku zawrócić 12 metrowym autobusem, i nie jest on w nocy blokowany
                          przez jakieś parkujące samochody.

A potem mógłby jechać prosto, i mieć na przystanku obok UM w kierunku Warszawy
                          postój. Tylko znając ludzi to będzie dochodziło do awantur, dlaczego kierowca
                          dojechał tylko do UM i stoi, zamiast jechać od razu do Warszawy.
                          • tomt3 Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 14.02.07, 15:24
                            Ten placyk bez jakiś przeróbek to chyba się nie nadaje,na raz to raczej nie
                            wykręci.A co do awantur to będą krótko,ludzie się przyzwyczają że tam jest
                            "pętla" i autobus parę minut musi postać,a jak się nie będzie podobało to zawsze
                            mogą iść dalej pieszo.Generalnie,żeby UM pokombinował z trasą wzdłuż
                            Piłsudskiego mniej więcej "od deski do deski"(przecież nie chodzi tu o 100 czy
                            200m w te czy we wte),pomyślał o ewentualnej zawrotce,dogadał się z MZK,to na
                            pewno ludzie będą zadowoleni.Z każdej "dzielnicy" będą mieli zapewniony dostęp
                            do nocnego.A wracając do wiaduktu to odległość tam i z powrotem od skrzyżowanie
                            Piłsudskiego/Legionowa wynosi około 1,5km więc jest bliżej niż do pętli 718 w
                            jedną stronę.
    • marekkolod Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 14.02.07, 08:32
      Nawet gdyby miał wozić tylko powietrze to powinien dojeżdżać do ul. Legionowej,
      za autobus płacą wszyscy mieszkańcy Marek ze swojego ciężko wypracowanego
      budżetu a nie Pan Burmistrz lub Państwo Radni którzy tym budżetem dysponują.
      Jeśli cena za usługę ZTM drastycznie różniłaby się i chodziłoby o te kilka
      kilometrów z Dużej na Legionową wtedy można szukać innych rozwiązań.
      • logan.marki Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 14.02.07, 10:56
        marekkolod napisał:

> Jeśli cena za usługę ZTM drastycznie różniłaby się i chodziłoby o te kilka
        > kilometrów z Dużej na Legionową wtedy można szukać innych rozwiązań.

Stawka za każdy przejechany kilometr jest jedna i ta sama – tak więc taka jaka
        będzie długa trasa, takie będą koszty. A to czy radni uznają że lepiej
        zaoszczędzić kwotę X pieniędzy kosztem krótszej trasy, czy może zdecydują się na
        dłuższą trasę i tym samym większe koszty, to jest już ich suwerenna decyzja.

ZTM jest jak usługodawca, który dostosuje swoje usługi do zamówienia klienta.
    • vrx1 Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 14.02.07, 16:09
      Rzadko jeżdże komuniakcja miejską czy tez podmiejską. Jestem jak najbardziej za
      tym by nocny autobus docierał do Marek tzn (Marki, Pustelnik, Struga).
      Zastanawia mnie tylko jedno: skoro 718 (lina dzienna!) uchodzi za jedną z
      najbardziej niebezpiecznych lini podmiejskich to co będzie się działo w
      autobusie nocnym do Marek??? Jestem przekonany że bez ochrony w autobusie
      podmiejskim jeżdżącym w nocy do Marek linia długo nie przetrwa.
      • logan.marki Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 14.02.07, 16:25
        vrx1 napisał:

> skoro 718 (lina dzienna!) uchodzi za jedną z
        > najbardziej niebezpiecznych lini podmiejskich

Dobrze powiedziane – uchodzi.
        A prawda jest taka, że nie jest najbardziej niebezpieczna (a wręcz przeciwnie),
        gdyż jako taka niczym nie odbiega od standardu bezpieczeństwa w dzisiejszych
        czasach. Takie są teraz czasy, i nic tego nie zmieni. Sam jeżdżę o różnych
        porach, tak jak i wielu moich znajomych, zarówno liniami do Marek jak i innymi,
        i przez tyle lat nie spotkałem żadnej sytuacji którą mógłbym powiedzieć,że była
        zagrożeniem dla mnie albo osób postronnych.

A i jakoś kierowcy (a „paru” ich znam) nie narzekają ani na 718, ani tym
        bardziej na linię 805. Dochodzi wręcz do sytuacji, iż gdy jakiś kierowca chce
        sobie ustawić grafik i mieć w nim 718 albo 805 musi się zgłosić do dyspozytora
        ze 3 tygodnie wcześniej, bo już wszystkie zmiany są obsadzone. A na takie
        niepozorne 169 często dyspozytor musi wieczór wcześniej ściągać na siłę
        kierowców na następny dzień, bo nie ma chętnych do wzięcia zmiany.

Ale już nie zagłębiajmy się w te tematy, bo wątek całkiem zejdzie na boczny tor.
        • vrx1 Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 14.02.07, 20:40
          www.biznespolska.pl/wiadomosci/prasa/?cityid=&contentid=135064
          Nie mój wymysł szanowny Panie logan. Ja tylko stwierdzam fakty. Artykułów
          dotyczących niebezpieczeństwa na lini 718 moge znaleźć kilkanaście.
          • logan.marki Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 15.02.07, 10:42
            vrx1 napisał:

> <a
            href="www.biznespolska.pl/wiadomosci/prasa/?cityid=&contentid=135064"
            target="_blank">www.biznespolska.pl/wiadomosci/prasa/?cityid=&contentid=135064</a>
            > Nie mój wymysł szanowny Panie logan. Ja tylko stwierdzam fakty. Artykułów
            > dotyczących niebezpieczeństwa na lini 718 moge znaleźć kilkanaście.

To jak już wrzucasz takie artykuły (które na marginesie powstały jednocześnie w
            ostatnich tygodniach w kontekście propozycji ZTM wprowadzenia ochrony w środkach
            komunikacji miejskiej), to jeszcze powinieneś dodać coś innego – oświadczenie
            ZTM które zostało wystosowane parę dni później, w których to w/w instytucja
            odcina się od danych zawartych w zamieszczonych na ten temat artykułach, i
            stanowczo stwierdza że nie pochodzą one od nich, i są one nieprawdziwe.

Gazeta Wyborcza napisała raczej skromny artykuł na ten temat.
            Ale „Rzeczpospolita” jak napisała artykuł, to prawie każda linia autobusowa i
            tramwajowa została przez nich uznana za szczególnie niebezpieczną (w tym nasze
            718).
            A nawet za najbardziej niebezpieczną uznano linię 308 , która to na marginesie
            nie istnieje ładnych parę lat.

Jak widzisz tak to jest z tymi artykułami. Piszą je osoby na podstawie...
            właściwie na jakiej podstawie, skoro nawet ZTM się odcina od ich prawdziwości?

Ps. I dla tych co wierzą we wszystko co pisze prasa, uprzejmie donoszę iż wg.
            prasy praktycznie wszystkie linie jakie jeźdża po Targówku, Pradze Płn., a nawet
            centrum Warszawy to najbardziej niebezpieczne.

• logan.marki O plotkach... 14.02.07, 16:47
        I jeszcze coś ta temat plotek:
        Kiedyś mąż mojej koleżanki zwichnął nogę na przystanku przy Targowej jak wsiadał
        do tramwaju. Było ślisko (zima), ktoś przebiegł obok szybko, a on się przewrócił
        i stąd uraz.
        Powiedziała swojej znajomej o wypadku – po 3-4 miesiącach jak już sprawa obiegła
        bliższe i dalsze kręgi znajomych na przystanku w Markach podchodzi do mojej
        koleżanki jej jakaś daleka znajoma, i się jej zapytała jak się czujej jej mąż,
        którego podobno te 3-4 miesiące wcześniej pobito na Targowej, w wyniku czego
        właśnie zwichną nogę.

Z linią 718 i krążącymi w społeczeństwie legendami jest tak samo jak z powyższą
        historią.
        • tomt3 Re: O plotkach... 14.02.07, 20:24
          Z tego co słyszałem to nie chodzi o bezpieczeństwo w autobusie jako takim,a o
          samą pętlę.Tam się nieraz rozgrywają ogniste sceny.
          • logan.marki Re: O plotkach... 15.02.07, 10:46
            tomt3 napisał:

> Z tego co słyszałem to nie chodzi o bezpieczeństwo w autobusie jako takim,a o
            > samą pętlę.

Masz rację. Problemem jest nie sama linia, ale je pętla.
            Postawienie kamery w tym miejscu, i wyposażenie odpowiedniego stanowiska na
            naszym komisariacie, aby obraz z niej mógł być przesyłany drogą radiową to
            wydatek rzędu 20 tysięcy złotych. Ale jakoś i tak tej kwoty nikt nie potrafi
            znaleźć w budżecie na realizację takiej skromnej inwestycji od wielu lat.

• vrx1 Re: O plotkach... 14.02.07, 20:27
          achaaa czyli to raczej bezpieczna linia podmiejska...super...w takim razie nie
          ma czego sie obawiać...
          • tomt3 Re: O plotkach... 14.02.07, 20:40
            vrx1 napisał:

> achaaa czyli to raczej bezpieczna linia podmiejska

Nie znam innych linii podmiejskich ale zakwalifikował bym ją właśnie jako raczej
            bezpieczną(żona codziennie jeździ i jakoś żadnych specjalnych incydentów nie
            zauważyła.Co prawda tylko w godzinach rannych i popołudniowych).
            • pix3 Re: O plotkach... 15.02.07, 17:33
              Jeżdżę "siedemsetką" i "osiemsetką" od lat i zgodzę się, że niebezpiecznie
              bywało dawniej, ale obecnie jest super a największym problemem ( szczególnie w
              ciepłych porach roku ) są dziadki z workami śmieci, pijaki i inne śmierdziuchy
              , którzy ubrzydzają podróżnym czas spędzany w autobusie.
              Myślę, że autorom twierdzeń o rzekomych zagrożeniach w autobusach lini
              podmiejskich celowo zależało na przedstawieniu ww lini w bardzo negatywnym
              świetle, w celach tylko sobie wiadomych.
              Co do bezpieczeństwa to wielokrotnie byłem świadkiem kradzieży, form przemocy i
              innych niebezpiecznych zachowań na linich typowo miejskich jeżdżących po
              Pradze, Bródnie a nawet w centrum.
              Tylko nich nikt zaraz nie zacznie udowadniać że za ww działania są
              odpowiedzialni przede wszystkim mieszkańcy terenów podmiejskich bo to kłamstwo
              i pomówienie.
              Pozdrawiam.
            • logan.marki Re: O plotkach... 15.02.07, 18:34
              tomt3 napisał:

> Nie znam innych linii podmiejskich ale zakwalifikował bym ją właśnie jako raczej
              > bezpieczną(żona codziennie jeździ i jakoś żadnych specjalnych incydentów nie
              > zauważyła.Co prawda tylko w godzinach rannych i popołudniowych).

Spróbuj się kiedyś przejechać np. ostatnimi kursami, i zobaczysz że też nic
              niezwykłego nie uświadczysz. Trasa jak każda inna.
              Jeżeli by było tak niebezpiecznie (jak tu niektórzy imputują publicznie), to Ja
              już powinienem być dawno zgarnięty z tamtej pętli przez policję w plastikowym
              worku, i teraz bym już pewnie wąchał kwiatki od spodu.

A jak widać żyje, i mam się całkiem dobrze ;-)
              A nie raz już miałem okazję w wolnych chwilach zaliczać ostatnie kursy linią 718
              do Marek jeżdżąc ze znajomymi kierowcami, nie raz także osobiście wyręczałem
              kierowcę ściągając w nocy zwykłe tablice boczne i zakładając w ich miejsce żółte
              zjazdowe na pętli przy Legionowej po godzinie 23, i nawet przy otwartych
              drzwiach (tu się pewnie przestraszyli wszyscy wyznawcy teorii o niebezpiecznej
              718) i nigdy nic mnie nie spotkało.
              • tomt3 Re: O plotkach... 15.02.07, 19:08
                Faktycznie,parę razy słyszałem o tym niebezpieczeństwie o którym pisał pix3-to
                te smrodziuchy.Podobno nieraz to autobus za krótki żeby uciec przed
                smrodem.Można tylko współczuć tym,co w swojej nieświadomości usiądą później na
                takim siedzeniu.Kiedyś na życzenie pasażerów kierowca musiał usuwać takiego
                delikwenta i podobno nie było to takie łatwe-słowne wypraszanie mało co dało,a
                złapać takiego za kołnierz to nie lada przeżycie.
                • logan.marki Re: O plotkach... 17.02.07, 20:35
                  A jednak muszę złożyć publiczną samokrytykę. Dzisiaj sobie uświadomiłem iż
                  pisząc, ze nigdy nie byłem świadkiem przejawu agresji w autobusie linii 718
                  minąłem się z prawdą.

Był taki jeden przypadek...
                  Był zwykły roboczy dzień... godziny popołudniowe. Było ich dwie. Jedna wsiadał
                  drugimi drzwiami, a druga trzecimi drzwiami zaraz za przegubem. Obie upatrzyły
                  ten sam cel – miejsce siedzące które się właśnie przed chwilą zwolniło. Obie
                  natychmiast ruszyły... ale ta która wsiadała drugimi drzwiami rzutem torebką
                  zaklepała miejsce pierwsza i zdążyła zasiąść.
                  Dosłownie ułamki sekund potem doleciała druga – wywiązała się wielka awantura
                  słowna. Kiedy wyzwiska nie pomogły, wtedy ta stojąca zaczęła okładać torebką po
                  głowie swoją rówieśniczkę.
                  Jednak ta nie była dłużna – zaczęła pluć na agresorkę, jednocześnie wymachując
                  nogą w celu jej kopnięcia. Całej sytuacji przygadał się kierowca i wszyscy
                  pasażerowie w autobusie.
                  Po 2 przystankach jedna z uczestniczek bójki wysiadła, posyłając na odchodne
                  swojej rywalce wiązankę epitetów.

I co jest najciekawsze w tej historii to jej bohaterki – co niedziela obserwuję
                  obie emerytki w kościele jak się wzajemnie podczas mszy prześcigają która
                  głośniej zaśpiewa, a potem która pierwsza dobiegnie do ołtarza po Komunię ;-)
    • aniabi Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 17.02.07, 20:56
      O rany ale się usmiałam buuuuuuuuuaaaaaahhahahhahahha!!!
      Ale poprawiłes mi humor!!Dzięki!!! Ale jedno można stwierdzić, Babcie Markowskie
      są baaaaardzooo bojowe ;-)
    • logan.marki Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 27.02.07, 08:03
      ZTM zrobił krok drugi – podał proponowane trasy w strefie podmiejskiej.

Większość ma jeden wspólny mianownik – jadą najbliżej jak się da od granicy
      Warszawy, i mają zawsze pętle albo pod komisariatami policji albo Urzędami
      Miast/Gmin.

Do Marek linia 625 ma jeździć pod Urząd Miasta gdzie ma mieć pętlę.

Wszystkie gminy mają się zdecydować do 19 marca czy interesuje ich taka
      współpraca. Linie ewentualnie ruszą w pierwszych dniach kwietnia.

Myślę że cel jaki przyświecał ZTM przy ustalaniu tras jest oczywisty.
      • marekkolod Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 27.02.07, 10:47
        Wtorkowy Dziennik w warszawskim dodatku strona III ma obszerny artykuł o
        podmiejskich liniach nocnych ZTM. W Markach ma jeździć 615 Radzymińską,
        Piłsudskiego przez Marki postój pod KP Marki. koszt 7923zł składka wraz z
        Ząbkami. o ile to prawda to propozycja jest bardzo ciekawa.
        • logan.marki Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 27.02.07, 13:03
          marekkolod napisał:

> W Markach ma jeździć 615 Radzymińską,
          > Piłsudskiego przez Marki postój pod KP Marki. koszt 7923zł składka wraz z
          > Ząbkami. o ile to prawda to propozycja jest bardzo ciekawa.

Jak zawsze w „Dzienniku” pokręcili – podali trasy, ale zamienili numerki 615 na
          625 i odwrotnie.
          Ale reszta się zgadza.
          • tadek1947 Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 27.02.07, 13:10
            Jak nie czytaliście prasy to:

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3948586.html
            * 625 (Marki): Radzymińską i Piłsudskiego do urzędu miasta.

a tu opinie do ZTM:
            www.ztm.waw.pl/konsultacje-zmiany.php
            i nasze opinie na forum:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=484&w=58103304&a=58103304
    • logan.marki Re: Projekt ZTM – Linia Nocna 28.02.07, 19:15
      Przeliczyłem tę kwotę jaką chce ZTM – przy kwocie 7923zł za trasę w strefie
      podmiejskiej miesięcznie, stawce MZA za wozokilometr, 30 dniach w miesiącu, i 4
      kursach na noc.

Wychodzi, że linia za tę kwotę przejedzie 1320,5km , co daje 44 kilometry na
      jedną noc (przy 30-dniowym miesiącu), i po 11 kilometrów za cały przejazd w
      strefie podmiejskiej (przy 4 kursach na noc), czyli 5,5km na jeden pół kurs do
      pętli w strefie podmiejskiej.

A granica Warszawy jest mniej więcej w połowie trasy między przystankiem
      „Bystra” a „Stacją Benzynową”. Od tamtego miejsca jak by nie liczyć 5,5
      kilometra to odcinek może do skrzyżowania do Wspólnej – maksymalnie pętla przy
      Dużej jako miejsce do zawracania bez postoju.

Jak widać ZTM chyba sam zadecydował że dalej jeździć nie będzie.
      • tadek1947 NOCNY DO STRUGI 30.03.07, 07:35
        Aż 37 linii nocnych w Warszawie i okolicach

N61 - jak N11 do skrzyżowania Radzymińskiej i Jórskiego, a dalej Radzymińską do
        Marek (pętla przy ul. Wczasowej).

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34864,4025510.html
        Tu mapka
        www.ztm.waw.pl/images/schematy/nowenocne.gif
        • mongoose69 Re: NOCNY DO STRUGI 30.03.07, 12:15
          Super - czyli jednak całe Marki będą mogły korzystać z nocnej lini, a nie tylko
          połowa. Z tego co widzę, autobus ma zawracać na wiadukcie trasy Nieporęt -
          Rembertów w Strudze. Ciekawe czemu aż tak skomplikowali - czyżby nie dało się
          zawrócić na placyku przed domem handlowym?
          • tadek1947 Re: NOCNY DO STRUGI 06.04.07, 08:44
            Nocnym autobusem poza Warszawę
            Krzysztof Śmietana
            2007-04-05, ostatnia aktualizacja 2007-04-05 22:50

Pięć linii nocnych zacznie wyjeżdżać pod koniec maja poza Warszawę. W czwartek
            Zarząd Transportu Miejskiego podał ich dokładne trasy
            Trasy będą wydłużone równocześnie z wielką rewolucją w komunikacji nocnej w
            obrębie Warszawy. Wtedy zmieni się też numeracja: "sześćsetki" zastąpi literka N
            z dwucyfrowym numerem. A oto linie, które zaczną dojeżdżać do miejscowości
            podwarszawskich:

N61 z Dworca Centralnego do Marek: E. Plater, Świętokrzyska, Marszałkowska, al.
            „Solidarności”, Targowa, Ząbkowska, Radzymińska, Naczelnikowska, Księcia
            Ziemowita, Kraśnicka, Radzymińska, Piłsudskiego do wiaduktu drogi nr 631 nad
            trasą białostocką w Markach

N62 z Dworca Centralnego do Ząbek i Zielonki: E. Plater, Świętokrzyska, al. Jana
            Pawła II, Słomińskiego, most Gdański, Starzyńskiego, św. Wincentego, Kołowa,
            Ossowskiego, Barkocińska, Myszkowska, Handlowa, Pratulińska, Trocka,
            Radzymińska, Łodygowa i dalej przez Ząbki: Warszawską, Piłsudskiego, ks.
            Skorupki i przez Zielonkę: prymasa St. Wyszyńskiego, Kolejową, do pętli przy ul.
            Piastowskiej

N63 z Dworca Centralnego do Legionowa: E. Plater, Świętokrzyska, Tamka, most
            Świętokrzyski, Wybrzeże Szczecińskie, Okrzei, Sierakowskiego (powrót: mostem
            Śląsko-Dąbrowskim i Dobrą), al. „Solidarności”, Targowa, Ratuszowa (powrót:
            Inżynierską, Wileńską) Dąbrowszczaków, Jagiellońska, Modlińska, Obrazkowa,
            Myśliborska, Porajów, Świderska, Świętosławskiego (powrót: Ćmielowską),
            Światowida, Ordonówny, Mehoffera, Modlińska i dalej przez Jabłonnę, a potem
            Legionowo: Warszawską, Sobieskiego, Piłsudskiego, Sowińskiego, Mickiewicza do
            pętli przy Jagiellońskiej

N85 z Dworca Centralnego do Piastowa i Pruszkowa: Al. Jerozolimskie, Grójecka,
            Kopińska, Al. Jerozolimskie, Kleszczowa, Ryżowa, Dzieci Warszawy, Sławka,
            Pużaka, Kompanii Kordian, Regulska, Sosnkowskiego (powrót: Spisaka), Kościuszki,
            Cierlicka, Lalki, Jagiełły, Warszawska i dalej przez Piastów: Warszawską,
            Kopernika, Kujawską, Wojska Polskiego, wiaduktem Okulickiego, Tysiąclecia i
            przez Pruszków: al. Dwudziestolecia, Partyzantów, Bohaterów Warszawy, al.
            Dwudziestolecia, Wojska Polskiego, Plantową do pętli na osiedlu Staszica

N88 z Dworca Centralnego do Janek: Al. Jerozolimskie, Grójecka, al. Krakowska,
            Na Skraju do Palucha i znowu al. Krakowską do pętli przy centrum handlowym w
            Jankach.

Wszystkie autobusy wyjeżdżające poza Warszawę będą kursować co godzinę. Nie
            wiadomo jeszcze, kiedy linia nocna dotrze do Konstancina. Wciąż trwają rozmowy w
            tej sprawie z miejscowym samorządem. W przyszłości linie nocne być może będą
            dojeżdżać także do innych miejscowości. Pod warunkiem, że ich władze zadeklarują
            finansowanie kursów.

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34864,4042634.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka