Dodaj do ulubionych

Podstawówka Ad Astra

19.04.07, 12:29
Witam,

Wątek o gimnazjum pobudził mnie do działania.

Zamierzam wysłać dzieciaka do tej podstawówki.

Jakie macie doświadczenia?
Jakie są Wasze opinie na temat tej szkoły?

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • edycia_s Re: Podstawówka Ad Astra 20.04.07, 12:26
      MOja corka chodzi do zerowki.
      W zasadzie, to byla jedyna opcja, bo nie wchodzila dla mnie w gre szkola
      publiczna z 30 osobami w klasie. Mozna miec do tej skzoly uwagi, glownie jesli
      chodzi o stan budynku (dzierzawiony od proboszcza, brak sali gimnastycznej
      (mniejsze dzieci cwicza na wspolnym korytarzu a wieksze chodza do pobliskiej
      szkoly), za to nadrabia iloscia roznorakich zajec ponadprogramowych: judo,
      basen, tenis, tance, zajecia teatralne. Sama pewnie bym nie zorganizowala jej
      zajec, ile daje szkola. Corcia jest zadowlona, to jak na razie jest najwazniejsze.
      Drugi wielki plus to fakt, ze w tak malej szkole nie ma miejsca na anonimowosc,
      patologie. jak dotad, nie spotkalam sie z przemoca czy w ogole agresja wsrod
      dzieci. No i wychowawczyni, majac szostke maluchow naprawde poswieca im uzo uwagi.

W razie pytan - sluze (na forum).

Edyta
      • mike_54432 Re: Podstawówka Ad Astra 20.04.07, 14:23
        Dziękuję za te informacje.

Jest więc wielce prawdopodobne, że nasze dzieci będą wspólnie chodzić do jednej
        klasy. Może więc warto podtrzymać kontakty.

To prawda, że i dla nas ważne jest, aby faktycznie nauczyciele poświęcali duzo
        uwagi dzieciakom.

Dopytam jeszcze o efekty pracy wychowawczyni w zerówce.
        Co dzieciaki juz potrafią chodząc do tej zerówki?

Pozdrawiam,
        Mike_54432
        • edycia_s Re: Podstawówka Ad Astra 24.04.07, 16:24
          Coz, jesli chodzi o postepy w nauce to start dzieciakow w szkolnej zerowce,
          rzecz jasna, nie byl rowny.
          Moja Gabrysia poszla do szkoly umiejac biegle czytac i pisac, takze dodawac i
          odejmowac :)
          Wg programu - dziaciaki poznaly caly alfabet i potrafia skladac wyrazy. Licza i
          dodaja do 10.
          Gabi wiec czasami sie nudzila, ale procz czytania, pisania i liczenia maja
          swietna pania od angielskiego i IMO Gabi umie duzo slowek i nie boi sie mowic po
          angielsku. Bardzo lubi zajecia z religii, siostra Sara prowadzi wesole zajecia.
          Wychowawczyni jest spokojna i wywazona osoba, przejmujaca sie dziecmi, dobrze
          wspolpracujaca z rodzicami. Procz tego zajecia komputerowe, ale chyba bez
          fajerwerkow, zajecia teatralne, muzyka, choc na ten temat Gabi sie nie
          wypowiada, wiec nie wiem :)

To chyba tyle....

Pozdrawiam,
          e
    • jola_231 Re: Podstawówka Ad Astra 26.04.07, 17:10
      Ja wypisałam moje dziecko z tej szkoły po pół roku. Nie podobało nam się wiele
      rzeczy - brak porządnej szatni z szafkami, sali gimnastycznej, jedzenie w
      klasie na książkach, kiepskie warunki sanitarne (jedna wspólna ubikacja).
      Jednym słowem nie polecam.
      • edycia_s Re: Podstawówka Ad Astra 30.04.07, 08:36
        Tak, w pierwszym poscie napisalam, ze stan budynku rodzi uwagi. Ja mialam
        watpliwosci jesli chodzi o te szkole, ale mojemu mezowi bardzo sie spodobala,
        stad jej wybor.
        Ubikacje sa dwie na parterze (bo na pietrze gdzie jest gimnazujm to nie wiem).
        W szatni jedynie haczyli na ubrania i laweczki do zmiany butow, ale za to dzieci
        w swoich klasach maja duze pudla do trzymania swoich rzeczy, takze zapasowych
        ciuchow (kazdy uczen ma swoje pudlo). Sali gimnastycznej z prawdziwego zdarzenia
        - brak, dzieciaki chodza do sasiadujacej szkoly.
        Coz, musze zaakceptowac takie warunki, bo nie ma w okolicy alternatywy, a nie
        zgadzam sie na nauke w klasie liczacej 30 i wiecej dzieciakow.

Chyba ze jest w okolicy dobra, mala szkola a ja jej nie znam...?

pozdrawiam,

E
        • mr.marker Re: Podstawówka Ad Astra 30.04.07, 12:44
          Pani edyciu_s prosze o więcej informacji na temat szkoły( bo strona
          internetowa nie zawiera) tzn. czy szkoła posiada: stołówkę, sklepik szkolny,
          gabinet pielęgniarski-stomatologiczny, psychologa-logopedę-pedagoga, świetlicę
          szkolną, plac zabaw dla dzieci.Jak wygląda pracownia informatyczna( ile
          stanowisk)Czy w szkole działają jakieś organizacje młodziezowe ZHP, ZHR, chór
          szkolny itp.Z góry dziękuję.
          • edycia_s Re: Podstawówka Ad Astra 07.05.07, 11:05
            Jedzenie jest dowozone (catering), dzieci niestety jedza w swoich klasach
            sklepiku brak
            Gabinetu lekarskiego brak
            plac zabaw - szkola stoi duzym ogrodzie, dzieci sie tam bawia, wejscie i
            wyjscie z placu mozliwe tylko przez szkole,
            swietlica - po zajeciach dzieci korzystaja z calego parteru, czyli swoich i
            innych klas plus malej sali gimn.
            prac.komp - nie wiem, ile jest stanowisk :( Ale z tego co wiem, siedza przy
            kompie po 2 osoby
            o orgranizacjach mlodziezowych nic nie wiem, moja corka jest w "0" i nie
            interesowalam sie nimi...choru chyba nie ma, Gabi chodzi do kolka teatralnego.

Nie ukrywam ze nie moze sie ta szkola porownac z dobrze wyposazonymi szkolami "z
            tradycjami" ale mnie przekonaly b.dobre wyniki i jej kameralnosc. Licze ze braki
            zostana uzupelnione a jest taka szansa bo szkola czeka na zwolnienie wiekszego
            Domu Katolickiego i tam przeniesc klasy.

pozdrawiam.
        • anna20007 Re: Podstawówka Ad Astra 30.04.07, 21:30
          A czy sprawdzałaś SP5? Klasy liczą po 18 - 20 uczniów, od pierwszej klasy j.
          angielski, informatyka. Opieka logopedy, pedagoga, reedukacja i korektywa o ile
          będzie dziecko potrzebowało. Swietlica, obiady na miejscu. Pojedź, zapytaj i
          zobacz.To ul. Wczasowa 5 w Zespole Szkół nr 2.
          • bmateuszczyk Re: Podstawówka Ad Astra 05.05.07, 10:34
            anna20007 napisała:

> A czy sprawdzałaś SP5? Klasy liczą po 18 - 20 uczniów, od pierwszej klasy j.
            > angielski, informatyka. Opieka logopedy, pedagoga, reedukacja i korektywa o ile
            > będzie dziecko potrzebowało.

Dokładnie tak samo jest w SP2 na Szkolnej. We wszystkich mareckich podstawówkach
            jest logopeda, korektywa i angielskich w najmłodszych klasach (płaci za to miasto).
            Pozdrawiam
            Bea
        • jola_231 Re: Podstawówka Ad Astra 09.05.07, 13:08
          My wozimy nasze dzieci do Szkoły Aktywności Twórczej w Zielonce. Jest tam
          bardzo dużo zajęć (łucznictwo, ceramika, akrobatyka, klub młodych odkrywców),
          małe klasy i świetna kadra nauczycielska. Szkoła też niepubliczna, ale wygląda
          jak prawdziwa szkoła - sala gimnastyczna, szatnia, sanitariaty, plac zabaw,
          boisko na zewnątrz z tartanem
          • edycia_s Re: Podstawówka Ad Astra 09.05.07, 15:16
            Ogladalam te szkole. Wyglada swietnie, rzeczywiscie. Niestety, musielismy
            zrezygnowac ze wzgledu na polozenie - dojazd do Radzymina, gdzie mieszkam, jest
            stamtad komunikacja publiczna niemal niemozliwy. A zdarza sie, ze Gabi musi
            wracac ze szkoly autobusem z babcia.

A tak przy okazji - jakie sa ceny czesnego?

pozdrawiam.
    • buda5 Re: Podstawówka Ad Astra 01.05.07, 10:00
      A ja poleciłabym SP3przy ul. Pomnikowej. Uczniowie w szkole nie są
      anonimowi,nie ma przemocy i agresji.Panuje miła atmosfera. Dzieci przede
      wszystkim czują się bezpiecznie. A ile jest zajęć dodatkowych! Naprawdę jest w
      czym wybierać.W tej chwili jest trochę ciasno, ale szkoła jest w trakcie
      rozbudowy. Naprawdę polecam.
    • aggak1 Re: Podstawówka Ad Astra 03.05.07, 02:26
      Witam!!!

szukam w markach dobrej szkoły dla mojej córeki bedzie teraz szła do zerówki
      też zastanawiałam sie nad tą szkołą ale nic o nie wiem jeśli posiada pan adres
      internetowy tej szkoł to prosze mi go podać. Jak wyglądaja odpłatności
      Pozdrawiam Agata
      • mike_54432 Re: Podstawówka Ad Astra 13.06.07, 16:48
        Witam,

Moja żona była ostatnio na dniu twartym tej szkoły.
        W sumie wygląda ciekawie.

Strona dość uboga: www.adastra.neostrada.pl/
        Warto jednak się tam przejechac i porozmawiać z rodzicami, nauczycielami i
        Dyrektorką.

Bez wątpienia szkoła ma swoje minusy [wcześniejsze posty].
        Ma też kilka istotnych [przynajmniej dla nas] plusów. Głównie to klasy liczące
        max. 10 - 12 osób. To daje możliwość efektywnej pracy z każdym z Uczniów.
        Poza tym bardzo spodobał mi się miesięczny sposób "rozliczania" efektów nauki.

Zdecydowanie więcej informcji na miejscu.

Podjeliśmy decyzje o puszczeniu dzieciaków do tej szkoły. Jedno idzie do "0" a
        drugie do pierwszej klasy.
        Mam nadzieję, że nie bedzie potrzeby przepisywanie dzieciaków do innych szkół.

Co do odpłatności to wiem, że wpłaca się:
        - wpisowe [jednorazowo]
        - czesne przez 12 miesięcy w roku [łącznie z wakacjami]

Przyznam się, że o cenach nie napiszę ... u mnie tym zajmuje się żona :)
        Zwyczjanie nie wiem.

Pozdrawiam,
        Mike_54432
        • edycia_s Re: Podstawówka Ad Astra 14.06.07, 10:54
          > Podjeliśmy decyzje o puszczeniu dzieciaków do tej szkoły. Jedno idzie do "0" a
          > drugie do pierwszej klasy.
          > Mam nadzieję, że nie bedzie potrzeby przepisywanie dzieciaków do innych szkół.

To bedziemy sie spotykac :)
          Jak sie nazywa Twoje malenstwo (te z 1 kl.)?

A jesli chodzi o czesne - 600 zl. Podobno przy trzecim jest znizka. Jak sie
          razem potargujemy to moze przy drugim tez nam dadza. Ja za rok wysylam mlodszego
          syna.
          • mike_54432 Re: Podstawówka Ad Astra 20.06.07, 20:05
            Super!
            Warto się spotykać. Będziemy mieli wpływ na to co się dzieje w szkole ;)

Syn ma na imię Szymon.
            Córa [Dominika] idzie w tym samym czasie do "0". Przy dwójce chyba dostalismy
            jakąś zniżkę.
            Nie wiem teraz jaką. Jak sprawdze to napiszę. wykorzystasz :)

A gdzie Twoja córa chodziła do przdszkola? Może chodzili razem?

Swoją drogą warto zrobić gdzieś na początku roku szkolnego spotkanie rodziców.
            Przynajmniej się poznamy i może jakoś ... zintegrujemy :)

Pozdrawiam!
            • p.tyrka Re: Podstawówka Ad Astra 27.07.07, 01:14
              Witam
              Moja Karolina także idzie we wrzesniu do 1 kasy do AD ASTRY więc się spotkamy.

Czytam tą cała powyższą korenspondencje i to co się przewija to warunki bytowe -
              ale to jest tak naprawdę 3-rzędna sprawa.
              Właśnie jestem po lekturze wyników egzaminu 6-klasistów w szkołach podstawowych
              w Markach. Powiem szczerze : przepaść. Może nie chodzi o sume punktów: 33 przy
              sredniej krajowej 27 i niewiele ponad 27 dla pozostałych szkół w Markach to nie
              jest duża róznica. Chodzi o to że najniżsy wynik ze sprawdzianu to 27 punktów-
              to znaczy że szkoła pochyla sie i poświęca czas dla kazego ucznia z klasy.
              Inna klasyfikacja wg nabytych umiejętnisci wykazanej na egzaminie:
              w czytaniu i pisaniu pierwszei drugie miejsce i niewielnie róznice procentowe
              ale wykorzystanie wiedzy w praktyce czy rozumowanie: o 25 % lepszy wynik od
              średniej krajowej i od wszystkich pozostałych szkół w Markach

Wiem że takie pozycjonowanie szkół nie znaczy ze w innej szkole moja córka
              sobie by nie poradziła ale wolę dać jej większą szansę nawet kosztem
              poplamionych książek cateringową zupą.

Pozdrawiam i do zobaczenia 3 wrzesnia

pt

wyniki testów mozna znaleźć:
              egzaminy.scholaris.pl/2007/list.php?powId=1434&gmId=143402&type=sp
              • bmateuszczyk Re: Podstawówka Ad Astra 27.07.07, 07:35
                p.tyrka napisał:

> wyniki testów mozna znaleźć:
                > <a
                href="egzaminy.scholaris.pl/2007/list.php?powId=1434&gmId=143402&type=sp"
                target="_blank">egzaminy.scholaris.pl/2007/list.php?powId=1434&gmId=143402&type=sp</a>

Bardzo ciekawy link. Niestety szkoła mojej córki wypadła najgorzej w Markach,
                tylko 25,7 punktu. A jeszcze 4 lata temu była powyżej średniej.

Pozdrawiam
                Bea
                • p.tyrka Re: Podstawówka Ad Astra 28.07.07, 00:34
                  a wydawoło mi się ze najgorzej wypadła 5.

A tak w ogółe topozrowionka dlaciebie n Szanownego Sławka. jak się mieszka w
                  domu?

Piotr Tyrka
                  • bmateuszczyk Re: Podstawówka Ad Astra 28.07.07, 08:38
                    p.tyrka napisał:

> a wydawoło mi się ze najgorzej wypadła 5.

Piątka ma średni wynik 26,5, a dwójka 25,7.

> A tak w ogółe topozrowionka dlaciebie n Szanownego Sławka. jak się mieszka w
                    > domu?

Dzięki w imieniu własnym i Sławka. W domu mieszka sie rewelacyjnie. Zapraszamy w
                    odwiedziny :)
                    Pozdrawiam
                    Bea
    • ewa16111 Re: Podstawówka Ad Astra 16.05.07, 22:19
      Ja gorąco polecam SP2 przy ulicy Szkolnej. Jak dla mnie rewelacja.Szkoła
      posiada szatnię z szafkami, stołówkę - smaczne obiady, dzieci jeżdżą na basen,
      świetlica, jest logopeda, psycholog, pedagog, korektywa, koło teatralne, chór,
      koło plastyczne, informatyczne - nowy sprzęt, internet, komputery dostępne
      również w bibliotece, koło matematyczne, polonistyczne, historyczne,
      ikonograficzne, ekologiczne, bogaty program wychowawczy - szczególnie w klasach
      młodszych, budynek po remoncie, nowe wyposażenie sal lekcyjnych, liczne pomoce
      dydaktyczne, nauczyciele kompetentni, życzliwi dzieciom.
      • bmateuszczyk Re: Podstawówka Ad Astra 31.07.07, 09:37
        ewa16111 napisała:

> Ja gorąco polecam SP2 przy ulicy Szkolnej. Jak dla mnie rewelacja.Szkoła
        > posiada szatnię z szafkami, stołówkę - smaczne obiady, dzieci jeżdżą na basen,

Wszystko pięknie, tylko polecam kilka postów wyżej link do wyników egzaminów
        szóstych klas z mareckich podstawówek. Czar pryska.

Pozdrawiam
        Bea
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka