mike_54432 19.04.07, 12:29 Witam, Wątek o gimnazjum pobudził mnie do działania. Zamierzam wysłać dzieciaka do tej podstawówki. Jakie macie doświadczenia? Jakie są Wasze opinie na temat tej szkoły? Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edycia_s Re: Podstawówka Ad Astra 20.04.07, 12:26 MOja corka chodzi do zerowki. W zasadzie, to byla jedyna opcja, bo nie wchodzila dla mnie w gre szkola publiczna z 30 osobami w klasie. Mozna miec do tej skzoly uwagi, glownie jesli chodzi o stan budynku (dzierzawiony od proboszcza, brak sali gimnastycznej (mniejsze dzieci cwicza na wspolnym korytarzu a wieksze chodza do pobliskiej szkoly), za to nadrabia iloscia roznorakich zajec ponadprogramowych: judo, basen, tenis, tance, zajecia teatralne. Sama pewnie bym nie zorganizowala jej zajec, ile daje szkola. Corcia jest zadowlona, to jak na razie jest najwazniejsze. Drugi wielki plus to fakt, ze w tak malej szkole nie ma miejsca na anonimowosc, patologie. jak dotad, nie spotkalam sie z przemoca czy w ogole agresja wsrod dzieci. No i wychowawczyni, majac szostke maluchow naprawde poswieca im uzo uwagi. W razie pytan - sluze (na forum). Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
mike_54432 Re: Podstawówka Ad Astra 20.04.07, 14:23 Dziękuję za te informacje. Jest więc wielce prawdopodobne, że nasze dzieci będą wspólnie chodzić do jednej klasy. Może więc warto podtrzymać kontakty. To prawda, że i dla nas ważne jest, aby faktycznie nauczyciele poświęcali duzo uwagi dzieciakom. Dopytam jeszcze o efekty pracy wychowawczyni w zerówce. Co dzieciaki juz potrafią chodząc do tej zerówki? Pozdrawiam, Mike_54432 Odpowiedz Link Zgłoś
edycia_s Re: Podstawówka Ad Astra 24.04.07, 16:24 Coz, jesli chodzi o postepy w nauce to start dzieciakow w szkolnej zerowce, rzecz jasna, nie byl rowny. Moja Gabrysia poszla do szkoly umiejac biegle czytac i pisac, takze dodawac i odejmowac :) Wg programu - dziaciaki poznaly caly alfabet i potrafia skladac wyrazy. Licza i dodaja do 10. Gabi wiec czasami sie nudzila, ale procz czytania, pisania i liczenia maja swietna pania od angielskiego i IMO Gabi umie duzo slowek i nie boi sie mowic po angielsku. Bardzo lubi zajecia z religii, siostra Sara prowadzi wesole zajecia. Wychowawczyni jest spokojna i wywazona osoba, przejmujaca sie dziecmi, dobrze wspolpracujaca z rodzicami. Procz tego zajecia komputerowe, ale chyba bez fajerwerkow, zajecia teatralne, muzyka, choc na ten temat Gabi sie nie wypowiada, wiec nie wiem :) To chyba tyle.... Pozdrawiam, e Odpowiedz Link Zgłoś
jola_231 Re: Podstawówka Ad Astra 26.04.07, 17:10 Ja wypisałam moje dziecko z tej szkoły po pół roku. Nie podobało nam się wiele rzeczy - brak porządnej szatni z szafkami, sali gimnastycznej, jedzenie w klasie na książkach, kiepskie warunki sanitarne (jedna wspólna ubikacja). Jednym słowem nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia_s Re: Podstawówka Ad Astra 30.04.07, 08:36 Tak, w pierwszym poscie napisalam, ze stan budynku rodzi uwagi. Ja mialam watpliwosci jesli chodzi o te szkole, ale mojemu mezowi bardzo sie spodobala, stad jej wybor. Ubikacje sa dwie na parterze (bo na pietrze gdzie jest gimnazujm to nie wiem). W szatni jedynie haczyli na ubrania i laweczki do zmiany butow, ale za to dzieci w swoich klasach maja duze pudla do trzymania swoich rzeczy, takze zapasowych ciuchow (kazdy uczen ma swoje pudlo). Sali gimnastycznej z prawdziwego zdarzenia - brak, dzieciaki chodza do sasiadujacej szkoly. Coz, musze zaakceptowac takie warunki, bo nie ma w okolicy alternatywy, a nie zgadzam sie na nauke w klasie liczacej 30 i wiecej dzieciakow. Chyba ze jest w okolicy dobra, mala szkola a ja jej nie znam...? pozdrawiam, E Odpowiedz Link Zgłoś
mr.marker Re: Podstawówka Ad Astra 30.04.07, 12:44 Pani edyciu_s prosze o więcej informacji na temat szkoły( bo strona internetowa nie zawiera) tzn. czy szkoła posiada: stołówkę, sklepik szkolny, gabinet pielęgniarski-stomatologiczny, psychologa-logopedę-pedagoga, świetlicę szkolną, plac zabaw dla dzieci.Jak wygląda pracownia informatyczna( ile stanowisk)Czy w szkole działają jakieś organizacje młodziezowe ZHP, ZHR, chór szkolny itp.Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia_s Re: Podstawówka Ad Astra 07.05.07, 11:05 Jedzenie jest dowozone (catering), dzieci niestety jedza w swoich klasach sklepiku brak Gabinetu lekarskiego brak plac zabaw - szkola stoi duzym ogrodzie, dzieci sie tam bawia, wejscie i wyjscie z placu mozliwe tylko przez szkole, swietlica - po zajeciach dzieci korzystaja z calego parteru, czyli swoich i innych klas plus malej sali gimn. prac.komp - nie wiem, ile jest stanowisk :( Ale z tego co wiem, siedza przy kompie po 2 osoby o orgranizacjach mlodziezowych nic nie wiem, moja corka jest w "0" i nie interesowalam sie nimi...choru chyba nie ma, Gabi chodzi do kolka teatralnego. Nie ukrywam ze nie moze sie ta szkola porownac z dobrze wyposazonymi szkolami "z tradycjami" ale mnie przekonaly b.dobre wyniki i jej kameralnosc. Licze ze braki zostana uzupelnione a jest taka szansa bo szkola czeka na zwolnienie wiekszego Domu Katolickiego i tam przeniesc klasy. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anna20007 Re: Podstawówka Ad Astra 30.04.07, 21:30 A czy sprawdzałaś SP5? Klasy liczą po 18 - 20 uczniów, od pierwszej klasy j. angielski, informatyka. Opieka logopedy, pedagoga, reedukacja i korektywa o ile będzie dziecko potrzebowało. Swietlica, obiady na miejscu. Pojedź, zapytaj i zobacz.To ul. Wczasowa 5 w Zespole Szkół nr 2. Odpowiedz Link Zgłoś
bmateuszczyk Re: Podstawówka Ad Astra 05.05.07, 10:34 anna20007 napisała: > A czy sprawdzałaś SP5? Klasy liczą po 18 - 20 uczniów, od pierwszej klasy j. > angielski, informatyka. Opieka logopedy, pedagoga, reedukacja i korektywa o ile > będzie dziecko potrzebowało. Dokładnie tak samo jest w SP2 na Szkolnej. We wszystkich mareckich podstawówkach jest logopeda, korektywa i angielskich w najmłodszych klasach (płaci za to miasto). Pozdrawiam Bea Odpowiedz Link Zgłoś
jola_231 Re: Podstawówka Ad Astra 09.05.07, 13:08 My wozimy nasze dzieci do Szkoły Aktywności Twórczej w Zielonce. Jest tam bardzo dużo zajęć (łucznictwo, ceramika, akrobatyka, klub młodych odkrywców), małe klasy i świetna kadra nauczycielska. Szkoła też niepubliczna, ale wygląda jak prawdziwa szkoła - sala gimnastyczna, szatnia, sanitariaty, plac zabaw, boisko na zewnątrz z tartanem Odpowiedz Link Zgłoś
edycia_s Re: Podstawówka Ad Astra 09.05.07, 15:16 Ogladalam te szkole. Wyglada swietnie, rzeczywiscie. Niestety, musielismy zrezygnowac ze wzgledu na polozenie - dojazd do Radzymina, gdzie mieszkam, jest stamtad komunikacja publiczna niemal niemozliwy. A zdarza sie, ze Gabi musi wracac ze szkoly autobusem z babcia. A tak przy okazji - jakie sa ceny czesnego? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
buda5 Re: Podstawówka Ad Astra 01.05.07, 10:00 A ja poleciłabym SP3przy ul. Pomnikowej. Uczniowie w szkole nie są anonimowi,nie ma przemocy i agresji.Panuje miła atmosfera. Dzieci przede wszystkim czują się bezpiecznie. A ile jest zajęć dodatkowych! Naprawdę jest w czym wybierać.W tej chwili jest trochę ciasno, ale szkoła jest w trakcie rozbudowy. Naprawdę polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
aggak1 Re: Podstawówka Ad Astra 03.05.07, 02:26 Witam!!! szukam w markach dobrej szkoły dla mojej córeki bedzie teraz szła do zerówki też zastanawiałam sie nad tą szkołą ale nic o nie wiem jeśli posiada pan adres internetowy tej szkoł to prosze mi go podać. Jak wyglądaja odpłatności Pozdrawiam Agata Odpowiedz Link Zgłoś
mike_54432 Re: Podstawówka Ad Astra 13.06.07, 16:48 Witam, Moja żona była ostatnio na dniu twartym tej szkoły. W sumie wygląda ciekawie. Strona dość uboga: www.adastra.neostrada.pl/ Warto jednak się tam przejechac i porozmawiać z rodzicami, nauczycielami i Dyrektorką. Bez wątpienia szkoła ma swoje minusy [wcześniejsze posty]. Ma też kilka istotnych [przynajmniej dla nas] plusów. Głównie to klasy liczące max. 10 - 12 osób. To daje możliwość efektywnej pracy z każdym z Uczniów. Poza tym bardzo spodobał mi się miesięczny sposób "rozliczania" efektów nauki. Zdecydowanie więcej informcji na miejscu. Podjeliśmy decyzje o puszczeniu dzieciaków do tej szkoły. Jedno idzie do "0" a drugie do pierwszej klasy. Mam nadzieję, że nie bedzie potrzeby przepisywanie dzieciaków do innych szkół. Co do odpłatności to wiem, że wpłaca się: - wpisowe [jednorazowo] - czesne przez 12 miesięcy w roku [łącznie z wakacjami] Przyznam się, że o cenach nie napiszę ... u mnie tym zajmuje się żona :) Zwyczjanie nie wiem. Pozdrawiam, Mike_54432 Odpowiedz Link Zgłoś
edycia_s Re: Podstawówka Ad Astra 14.06.07, 10:54 > Podjeliśmy decyzje o puszczeniu dzieciaków do tej szkoły. Jedno idzie do "0" a > drugie do pierwszej klasy. > Mam nadzieję, że nie bedzie potrzeby przepisywanie dzieciaków do innych szkół. To bedziemy sie spotykac :) Jak sie nazywa Twoje malenstwo (te z 1 kl.)? A jesli chodzi o czesne - 600 zl. Podobno przy trzecim jest znizka. Jak sie razem potargujemy to moze przy drugim tez nam dadza. Ja za rok wysylam mlodszego syna. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_54432 Re: Podstawówka Ad Astra 20.06.07, 20:05 Super! Warto się spotykać. Będziemy mieli wpływ na to co się dzieje w szkole ;) Syn ma na imię Szymon. Córa [Dominika] idzie w tym samym czasie do "0". Przy dwójce chyba dostalismy jakąś zniżkę. Nie wiem teraz jaką. Jak sprawdze to napiszę. wykorzystasz :) A gdzie Twoja córa chodziła do przdszkola? Może chodzili razem? Swoją drogą warto zrobić gdzieś na początku roku szkolnego spotkanie rodziców. Przynajmniej się poznamy i może jakoś ... zintegrujemy :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
p.tyrka Re: Podstawówka Ad Astra 27.07.07, 01:14 Witam Moja Karolina także idzie we wrzesniu do 1 kasy do AD ASTRY więc się spotkamy. Czytam tą cała powyższą korenspondencje i to co się przewija to warunki bytowe - ale to jest tak naprawdę 3-rzędna sprawa. Właśnie jestem po lekturze wyników egzaminu 6-klasistów w szkołach podstawowych w Markach. Powiem szczerze : przepaść. Może nie chodzi o sume punktów: 33 przy sredniej krajowej 27 i niewiele ponad 27 dla pozostałych szkół w Markach to nie jest duża róznica. Chodzi o to że najniżsy wynik ze sprawdzianu to 27 punktów- to znaczy że szkoła pochyla sie i poświęca czas dla kazego ucznia z klasy. Inna klasyfikacja wg nabytych umiejętnisci wykazanej na egzaminie: w czytaniu i pisaniu pierwszei drugie miejsce i niewielnie róznice procentowe ale wykorzystanie wiedzy w praktyce czy rozumowanie: o 25 % lepszy wynik od średniej krajowej i od wszystkich pozostałych szkół w Markach Wiem że takie pozycjonowanie szkół nie znaczy ze w innej szkole moja córka sobie by nie poradziła ale wolę dać jej większą szansę nawet kosztem poplamionych książek cateringową zupą. Pozdrawiam i do zobaczenia 3 wrzesnia pt wyniki testów mozna znaleźć: egzaminy.scholaris.pl/2007/list.php?powId=1434&gmId=143402&type=sp Odpowiedz Link Zgłoś
bmateuszczyk Re: Podstawówka Ad Astra 27.07.07, 07:35 p.tyrka napisał: > wyniki testów mozna znaleźć: > <a href="egzaminy.scholaris.pl/2007/list.php?powId=1434&gmId=143402&type=sp" target="_blank">egzaminy.scholaris.pl/2007/list.php?powId=1434&gmId=143402&type=sp</a> Bardzo ciekawy link. Niestety szkoła mojej córki wypadła najgorzej w Markach, tylko 25,7 punktu. A jeszcze 4 lata temu była powyżej średniej. Pozdrawiam Bea Odpowiedz Link Zgłoś
p.tyrka Re: Podstawówka Ad Astra 28.07.07, 00:34 a wydawoło mi się ze najgorzej wypadła 5. A tak w ogółe topozrowionka dlaciebie n Szanownego Sławka. jak się mieszka w domu? Piotr Tyrka Odpowiedz Link Zgłoś
bmateuszczyk Re: Podstawówka Ad Astra 28.07.07, 08:38 p.tyrka napisał: > a wydawoło mi się ze najgorzej wypadła 5. Piątka ma średni wynik 26,5, a dwójka 25,7. > A tak w ogółe topozrowionka dlaciebie n Szanownego Sławka. jak się mieszka w > domu? Dzięki w imieniu własnym i Sławka. W domu mieszka sie rewelacyjnie. Zapraszamy w odwiedziny :) Pozdrawiam Bea Odpowiedz Link Zgłoś
ewa16111 Re: Podstawówka Ad Astra 16.05.07, 22:19 Ja gorąco polecam SP2 przy ulicy Szkolnej. Jak dla mnie rewelacja.Szkoła posiada szatnię z szafkami, stołówkę - smaczne obiady, dzieci jeżdżą na basen, świetlica, jest logopeda, psycholog, pedagog, korektywa, koło teatralne, chór, koło plastyczne, informatyczne - nowy sprzęt, internet, komputery dostępne również w bibliotece, koło matematyczne, polonistyczne, historyczne, ikonograficzne, ekologiczne, bogaty program wychowawczy - szczególnie w klasach młodszych, budynek po remoncie, nowe wyposażenie sal lekcyjnych, liczne pomoce dydaktyczne, nauczyciele kompetentni, życzliwi dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
bmateuszczyk Re: Podstawówka Ad Astra 31.07.07, 09:37 ewa16111 napisała: > Ja gorąco polecam SP2 przy ulicy Szkolnej. Jak dla mnie rewelacja.Szkoła > posiada szatnię z szafkami, stołówkę - smaczne obiady, dzieci jeżdżą na basen, Wszystko pięknie, tylko polecam kilka postów wyżej link do wyników egzaminów szóstych klas z mareckich podstawówek. Czar pryska. Pozdrawiam Bea Odpowiedz Link Zgłoś