Dodaj do ulubionych

Ważny interes podatnika

IP: *.tele2.pl 23.10.03, 13:03
Ostatnio w Biuletynie BIP Marki przeczytałem o umorzeniach podatkowych.
Pretekstem umorzenia jest "ważny interes podatnika". Pytanie, co to jest
ważny interes podatnika? Dla jednych podatników jest brak możliwości kupna
chleba dla innych brak możliwości kupna samochodu. Może ktoś zna kryteria
ważności.
Obserwuj wątek
    • bromba.i.inni Re: Ważny interes podatnika 23.10.03, 13:06
      > Może ktoś zna kryteria
      > ważności. [?]

Każdy dorosły i wykształcony człowiek je zna. Tylko altruiści i oszuści udają,
      że tego nie wiedzą.

bii
      • Gość: Jan Re: Ważny interes podatnika IP: *.tele2.pl 23.10.03, 14:11
        To jest żart czy głupia odpowiedż. Jestem dorosły i wykształcony. Do grupy
        altruistów i oszustów nie należę.Płacę podatki prawidłowo. Według informacji
        mam prawo podejżewać "uderz w stół a nożyce się odezwą". I kto tu jest
        altruistą.
        • rafal.redel Re: Ważny interes podatnika 23.10.03, 14:29
          Gość portalu Jan napisał:
          > (...) I kto tu jest altruistą.

Panowie, to do tego już doszło, że określenie "altruista" używane jest w celu
          spostponowania rozmówcy? :-)
          • Gość: Irytek Re: Ważny interes podatnika IP: 195.94.206.* 02.11.03, 09:51
            rafal.redel napisał:

> Gość portalu Jan napisał:
            > > (...) I kto tu jest altruistą.
            >
            > Panowie, to do tego już doszło, że określenie "altruista" używane jest w celu
            > spostponowania rozmówcy? :-)
            Bardzo ciekawe zjawisko.Przy bardzo dużej chęci bycia grzecznym w stosunku do
            rozmówcy,stosowany jest synonim określenia raczej pejoratywnego. Nie wygodniej
            jest powiedzieć wprost, co się myśli?
            pzdr
        • bromba.i.inni Re: Ważny interes podatnika 24.10.03, 10:38
          Gość portalu: Jan napisał(a):

> To jest żart czy głupia odpowiedż.

Zadne z tych twierdzeń nie jest wlasciwe.

> Jestem dorosły i wykształcony. Do grupy altruistów i oszustów nie
          > należę.Płacę podatki prawidłowo. Według informacji mam prawo podejżewać
          > "uderz w stół a nożyce się odezwą". I kto tu jest
          > altruistą.

Wszystko niestety wskazuje na to, ze jest pan altruista. A mowiac bardziej
          jasno: nie zalicza sie pan z pewnoscia do waskiego grona ludzi
          dysponujacych "dostepem do ucha cesarza".

bii

ps. nie bardzo rozumiem zdanie: "Według informacji mam prawo podejżewać "uderz
          w stół a nożyce się odezwą""
          • Gość: Inny_Jan Re: Ważny interes podatnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 19:01
            bromba.i.inni napisała:

> ps. nie bardzo rozumiem zdanie: "Według informacji mam prawo
            > podejżewać "uderz w stół a nożyce się odezwą""

Ja zrozumiałem w ten sposób: złodziej widzi wokół siebie samych złodzieji,
            itd,itp.

W mojej ojczyźnie mówi się: "Ci, którzy wiedzą, nie mówia. Ci, którzy mówią,
            nie wiedzą"

Uważam że Jan postawił poważne i zasadnicze pytanie o uznaniowość w
            podejmowaniu decyzji "ze względu na ważny interes podatnika"
            Twoja odpowiedż była rodem z magla.
            W rekcji na Twój post Ja_sam, zadał Ci trafne pytanie:
            -
            Pusciłeś bąka,
            niech sie błąka?
            -
            Pzdr
      • Gość: ja_sam Re: Ważny interes podatnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 07:11
        -
        Pusciłeś bąka,
        niech sie błąka?
        -
    • Gość: czytelnik Re: Ważny interes podatnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.03, 18:51
      Dzisiaj w BIP-ie pojawiła sie nowa lista umorzeń podatkowych
      marki.bip.ornak.pl/pl/bip/pomoc_publiczna
    • Gość: greg Re: Ważny interes podatnika IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.03, 00:37
      Jestem na tej liście. Dzięki tej pomocy udało mi się utrzymać miejsce pracy dla
      trzech osób (dwie musiałem zwolnić). Proponuję każdemu założyć własny biznes w
      pomieszczeniu powyżej 300m2 i zatrudnić pięć osób (legalnie !),wykonać kilka
      intratnych zleceń i czekać na forsę. Powodzenia
      • Gość: MPL Re: Ważny interes podatnika IP: 195.136.50.* 01.11.03, 01:40
        Gość portalu: greg napisał(a):

> Proponuję każdemu założyć własny biznes w
        > pomieszczeniu powyżej 300m2 i zatrudnić pięć osób (legalnie !),wykonać kilka
        > intratnych zleceń i czekać na forsę. Powodzenia

Popieram Pana racje. Wystarczy się przyjrzeć wzlotowi i upadkowi "zagłębia
        tekstylnego" w Zielonce. Od prymusa do pariasa przedsiębiorczości - wycieczka
        trwająca 14 lat. A przecież tak jest nie tylko tam...

Jednak kryteria wyboru beneficjentów "ostatniej deski ratunku" pozostają zawsze
        dyskusyjne.

MPL
        • Gość: czytelnik Re: Ważny interes podatnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.03, 07:28
          Gość portalu: MPL napisał(a):

> Jednak kryteria wyboru beneficjentów "ostatniej deski ratunku" pozostają
          > zawsze dyskusyjne.
          >
          Gdzie można poczytać o tych kryteriach?
          • Gość: Rafał R. Re: Ważny interes podatnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 02:40
            > Gość portalu: MPL napisał(a):
            > Jednak kryteria wyboru beneficjentów "ostatniej deski ratunku" pozostają
            > zawsze dyskusyjne.

Gość portalu czytelnik napisał(a):
            > Gdzie można poczytać o tych kryteriach?

No właśnie - tu chyba leży pies pogrzebany. Choć postęp jest niewątpliwy i
            łatwo dziś możemy sprawdzić, kto skorzystał z pomocy publicznej, to wciąż nie
            dowiadujemy się (przynajmniej w łatwy sposób) dlaczego ten właśnie a nie inny
            przedsiębiorca skorzystał z pomocy publicznej, jaką jest umorzenie zaległości
            podatkowych. Jeśli nie publikacja kryteriów (które określić pewnie niełatwo),
            to przynajmniej publikacja uzasadnień decyzji mogłaby uspokoić emocje z tym
            związane.

Chyba, że się mylę, bo pora późna i umysł jakby niezbyt lotny...
            • stary.pustelnik Re: Ważny interes podatnika 02.11.03, 09:17
              Gość portalu: Rafał R. napisał(a):

> No właśnie - tu chyba leży pies pogrzebany. Choć postęp jest niewątpliwy i
              > łatwo dziś możemy sprawdzić, kto skorzystał z pomocy publicznej, to wciąż nie
              > dowiadujemy się (przynajmniej w łatwy sposób) dlaczego ten właśnie a nie inny
              > przedsiębiorca skorzystał z pomocy publicznej, jaką jest umorzenie zaległości
              > podatkowych. Jeśli nie publikacja kryteriów (które określić pewnie niełatwo),
              > to przynajmniej publikacja uzasadnień decyzji mogłaby uspokoić emocje z tym
              > związane.

Mam nadzieję, ze publikacja informacji o tym kto skorzystał z pomocy publicznej
              jest pierwszym krokiem. Może nastepnym będzie publikacja uzasadnień?

Wnioski o udzielenie pomocy publicznej (z naszych wspólnych podatków)
              musiałyby być rzetelne a decyzje o udzieleniu pomocy jeszcze bardziej.

> Chyba, że się mylę, bo pora późna i umysł jakby niezbyt lotny...

Bardzo mnie się podoba ta myśl. To jest jak kropka nad "i".
              Ma w sobie coś z Zagłoby.

Jeśli jej, Rafale, nie zamieścisz przy kolejnej wypowiedzi, to czegoś mnie
              będzie brakować.

Pozdrawiam
              • Gość: Rafał R. Re: Ważny interes podatnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 09:26
                stary.pustelnik napisał:
                > Bardzo mnie się podoba ta myśl. To jest jak kropka nad "i".
                > Ma w sobie coś z Zagłoby.
                > Jeśli jej, Rafale, nie zamieścisz przy kolejnej wypowiedzi, to czegoś mnie
                > będzie brakować.

W takim razie pomyślę o wykorzystaniu tego zdania jako sygnaturki pod moimi
                wypowiedziami :-)
                • stary.pustelnik Re: Ważny interes podatnika 02.11.03, 10:22
                  Gość portalu: Rafał R. napisał(a):

> W takim razie pomyślę o wykorzystaniu tego zdania jako sygnaturki pod moimi
                  > wypowiedziami :-)

Przyznam się, że o tym myślałem.
              • Gość: słuchacz Re: Ważny interes podatnika IP: 213.17.162.* 12.11.03, 17:40
                > Mam nadzieję, ze publikacja informacji o tym kto skorzystał z pomocy
                publicznej
                >
                > jest pierwszym krokiem. Może nastepnym będzie publikacja uzasadnień?
                >
                > Wnioski o udzielenie pomocy publicznej (z naszych wspólnych podatków)
                > musiałyby być rzetelne a decyzje o udzieleniu pomocy jeszcze bardziej.
                >
                mam nadzieję, że ktoś udzieli publicznie wyjaśnień.
                pozdrawiam
      • Gość: czytelnik Re: Ważny interes podatnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.03, 07:25
        Gość portalu: greg napisał(a):

> Jestem na tej liście. Dzięki tej pomocy udało mi się utrzymać miejsce pracy
        dla trzech osób

Greg, jesteś więc drugim przypadkiem, (pierwszy znam osobiście), udzielenia
        pomocy ze względu na ważny interes podatnika. W Twoim przypadku można by dodać -
        oraz ważny interes pracowników.
        Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka