14.04.11, 20:01
Tak się zaczęłam zastanawiać co z tymi zerówkami. Dzieci rocznik 2007 w przyszłym roku, czterolatki, będą normalnie chodzić do przedszkola, a potem co? Jako pięciolatki w dalszym ciągu w przedszkolu czy już w szkole w zerówce? Jak jest u was? Ponoć w miejskich będą nalegać na zerówkę w szkołach by tam były etaty na n-li, zgadza się? Już zgłupiałam sama...
Obserwuj wątek
    • paskap Re: mamy 2007 14.04.11, 20:32
      Już się trochę sama doedukowałam :-) wiem, że zerówek już nie ma, nie będzie. Chodzi mi o to jak jest w waszych przedszkolach? Tak na logikę to prywatne będą chciały zatrzymać dzieci, a co z miejskimi?
      • ireland1 Re: mamy 2007 15.04.11, 09:16
        Miejskie chyba będą likwidować zerówki w przedszkolach, ale głową nie ręcze. Mój syn zostaje w przedszkolu prywatnym ale mogłabym go również posłać do szkoły do zerówki. To jest tylko i wyłacznie mój wybór. Jeżeli odejdą dzieci z jego grupy to dopiszą nowe, które przyjdą z innych przedszkoli albo takie które wogóle do przedszkoli nie chodziły. Mój syn jest pierwszym rocznikiem, który musi iść do zerówki, wię może za rok będą lepiej wiedzieć jak to będzie...
        • mikkator Re: mamy 2007 18.04.11, 20:39
          zaciekawił mnie ten wątek bo w sumie również i moje dziecko dotyczy. Zadzwoniłam do jednego z toruńskich państwowych przedszkoli i Pani z którą rozmawiałam twierdziła, że rodzice mają wybór i dzieci w wieku 5 lat mogą być jeszcze w przedszkolu.
          • ireland1 Re: mamy 2007 18.04.11, 21:06
            Aha no to może zostawiają w państwowych też. Gdzieś słyszałam, że nie ale widocznie ktoś mnie w błąd wprowadził. Pewnie,że możesz wybrać czy zostaje w przedszkolu czy dajesz do szkoły, mój zostaje w przedszkolu a do szkoły pójdzie jako 6latek do pierwszej klasy.
            • ana1216 Re: mamy 2007 20.04.11, 15:50
              w przedszkolach likwidowane są grupy 5 godzinne bezpłatne, jesli dziecko chodzi na cały dzień odpłatnie to jest w grupie "zerówkowej"
    • patrilla Re: mamy 2007 29.04.11, 12:04
      też mnie to ciekawi i wcale nie cieszy córka jest w prywatnym przedszkolu więc raczej nie będzie problemu wiem, że przy niektórych szkołach są grupy przedszkolne dla 4-5 latków, jednak raczej jej nie będę przenosiła.
      ta "zerówka" rok wcześniej wcale mnie nie cieszy jak sobie poradzą rodzice pracujący do 16 przecież zerówka to 5h a potem co świetlica a tam jedna pani i dzieci w różnym wieku :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka