Dodaj do ulubionych

Drogie Poznanianki

16.04.10, 17:38
Piszę do was z zapytaniem - czy podzieliłybyście się namiarami na
lekarza ginekologa w Poznaniu, który poprowadzi ciążę i nie będzie
marudził, że karmię piersią starsze dziecko i planuję rodzić w domu?

W wyszukiwarce tego forum znalazłam: 1) dr Dmochowskiego (w tej
chwili dostać się na wizytę do niego graniczy z cudem - długie
terminy oczekiwania) i 2) opis lekarza wklejony przez sun.pl (bez
namiarów na lekarza) co to był z tych wyrozumiałych 3) namiary na
lekarza z Przeźmierowa (ale to troszkę daleko jak dla mnie).

Będę bardzo bardzo bardzo wdzięczna za namiary!
Obserwuj wątek
    • aldakra Re: Drogie Poznanianki 16.04.10, 17:52
      I co by nie było, pierwsze dziecko w domu urodziłam i inaczej sobie
      nie wyobrażam smile a na dobrym lekarzu mi zależy bo ja z tych co się
      przejmują głupimi komentarzami sad i nie chcę mieć dodatkego stresu.
      • hab_ek Re: Drogie Poznanianki 21.04.10, 11:40
        Hej,
        Odzywam się bo widzę, że cisza całkowita.
        Ale niestety nie mogę pomóc. Ja mam szczęście 'dostawać' się do Dmochowskiego, a innych namiarów nie posiadam. Tzn. mam w komórce kilka telefonów do lekarzy z których byłam silnie niezadowolona i którzy mi komentarze serwowali namiętniesad
        Mam nadzieję, że któraś dziewczyna będzie Ci w stanie pomóc. Trzymam kciukismile
        pozdrawiam,
        P.S. Coś się szykuje?? smile
        • aldakra Re: Drogie Poznanianki 21.04.10, 13:21
          Dzięki że się odezwałaś, a ja już myślałam że Poznanianki mnie
          olały wink a tak na poważnie myślałam że po prostu mało kto tu
          ostatnio zagląda.

Zapytam Cię może - jak to zrobić by się zapisać na wizytę do
          Dmochowskiego - jest moim lekarzem - prowadził w połowie moją
          pierwszą ciążę (w połowie bo wyjechałam za granicę i tam rodziłam) i
          dzwonię do rejestracji w ostatni piątek i Pani mi mówi że nie ma
          jeszcze grafiku na czerwiec (?) o co chodzi z grafikiem? no to ja
          jej na to że jestem w ciąży i raczej pierwszą wizytę fajnie by było
          odbyć chociaż pod koniec pierwszego trymestru i ze względu na ten
          durny przepis z becikowym i tak w ogóle chcę wiedzieć i być spokojna
          że wszystko gra. A pani mi na to że może w następny piątek będzie
          grafik i nic nie obiecuje (?) No i daletgo zaczęłam szukać innego
          lekarza...może to tylko wtajemniczeni mogą się w ten grafik wpisać
          czy jak? Jak wiesz jak to działa z tą rejestracją i o co chodzi będę
          wdzięczna za informację smile
          • joannapoznan Re: Drogie Poznanianki 21.04.10, 14:27
            wybacz brak odzewu ale nie pomogę też, ja prowadzę już druga ciążę u
            Wandelta. Jestem bardzo zadowolona ale nie odkrywam się przed nim z
            moimi planami bo nie chcę się stresowaćwink jego lubię i czuję się
            odpowiednio "zaopiekowana" więc nie brałam pod uwagę opcji zmiany
            lekarza. Moja połozna nie wymaga zaświadczenia od lekarza więc
            siedzę cichowink
          • hab_ek Re: Drogie Poznanianki 21.04.10, 16:09
            Hej,
            Napiszę Ci szczerze, że jak mam poważny problem to po prostu piszę maila do dr. Dmochowskiego, ewentualnie dzwonię i się przypominam i tak właśnie się 'wciskam'. Jak już się w ciąży 'załapiesz' to z wizyty na wizytę Cię bez problemu się wpisujesmile
            Jeśli chodzi o grafik to wynika on z tego, że w Poznaniu jest tylko 1 lub 2 dni w tygodniu przyjmowania pacjentek. Także wiele osób musi odpaść... Niestety. Jak się pojawi informacja o terminach na kolejny miesiąc to jest najczęściej kwestia dnia lub dwóch i już wszystko zajętesad Trzeba dzwonić i pytać niemal non-stop.
            A jeśli chodzi o przepis becikowy to może się mylę, ale wydaje mi się, że to już się zmieniło... albo ma. Nie jestem pewna.
            • aldakra Re: Drogie Poznanianki 27.04.10, 16:01
              Ponieważ nie dostałam od żadnej dobrej duszy namiarów na lekarza
              postanowiłam jednak powalczyć o przyjęcie do doktora
              Dmochowskiego...no i może się uda (?) a jak się nie uda i pójdę do
              kogoś z przypadku to postaram się nie stresować i nie przejmować.
              A przepis o becikowym zmieniono - sprawdziłam! - nie trzeba zgłosić
              się do 10 tygodnia jedynie mieć poświadczone 3 wizyty lekarskie w
              każdym trymestrze ciązy jedna.
              No i pewnie jesli z maleństwem w brzuszku wszystko będzie prawidłowo
              to w odpowiedniej chwili się do was zgłoszę z prośbą o trzymanie
              kciuków za udany poród domowy smile
              • annairam Re: Drogie Poznanianki 03.05.10, 18:31
                Przy pierwszych dwóch ciążach nie miałam planów domowych i nie wiem co mój
                lekarz na ten temat uważa.

Po względem opieki w ciąży bardzo mi odpowiadał. Profesjonalizm, szacunek,
                cierpliwość i wyważenie. Przeciwnik wielu badań tylko po to by je zrobić bo inne
                kobiety miały. Znam jednak i przypadki trudnych ciąż jakie prowadził i kobiety
                były bardzo zadowolone. Wiem jednak, że nie wszystkim ten "typ" odpowiada.

Usg zdecydowanie z umiarkowaniem. W pierwszej ciąży robił mi tzw. genetyczne, na
                połówkowe wysłał (jak twierdził dla zdrowej sytuacji bo nie jest nieomylny) do
                specjalisty. Trzeciego nie chciałam, lekarz nie komentował. Z badania podał mi
                wręcz idealna masę córki i jej ułożenie.
                Druga ciąża. Sytuacja z usg identyczna. Bardzo pomógł mi ustalając odpowiednią
                dietę. Zwolennik ruchu i przeciwnik sztucznych witamin. Przy drugim dziecku nie
                wzięłam jednej pastylki, synek urodził się zdrowy a ja ostatnie wyniki też
                miałam świetne. Mały dziwnie się układał bo jeszcze w 9 miesiącu zmieniał
                pozycję z główkowej na miednicową. Lekarz przekonywał i uspokajał w kwestii
                porodu sn przy takim ułożeniu. Skończyło się jednak główkowo.

Jeśli chciałabyś namiary to mogę wysłać na priv.

• karj-oka Re: Drogie Poznanianki 03.05.10, 21:46
                  Aldakra, ja tylko dla porządku się melduję - Poznaniankasmile - bo lekarza żadnego
                  nie mogę Ci polecić. Próbowałam trzech i teraz już nie szukam, bo to chyba
                  strata czasu (wiem, że Dmochowski jest ok., ale, jak już sama sprawdziłaś,
                  trudno się do niego dostać).

Ja chodzę do mojej stałej ginekolożki, nie wspominam o planach domowego, recepty
                  na witaminki i inne takie chowam do kieszeni i wyrzucam po wyjściu z gabinetu,
                  nakaz (sic!) odstawienia rocznego synka od piersi z uwagi na ciążę zignorowałam.
                  No i tak oto ja sobie daję radę z służbą medycznąwink

Pozdrawiam i życzę znalezienia dobrego i przychylnego lekarza i udanego domowego!smile
                • aldakra Re: Drogie Poznanianki 04.05.10, 08:14
                  To ja poproszę o namiary na tego leakrza na priv smile
                  • aldakra Re: Drogie Poznanianki 04.05.10, 08:20
                    to było oczywiście do annairam smile

A taki ogólny mi się wniosek nasuwa...co z tymi lekarzami?????? Czy
                    nie można normalnego znaleźć, który się nie będzie doszukiwał
                    patologii, nie będzie niepotrzebnie medykamentów przepisywał, nie
                    będzie ciąży traktował jak choroby i nie będzie krzyczał że kobieta
                    to wariatka bo chce karmić dziecko będąc w ciąży i rodzić w domu sad
                    Dobra, to może ekstremum, ale często niestety takie jest podejście.

Ja zupełnie nie mam doświadczeń z lekarzami - brak mi pozytywnych,
                    bo niewiele kontaktu z nimi miałam. W Holandii położne prowadziły
                    moją ciążę, a to zupełnie inna jakość i atmosfera. I musze
                    powiedzieć że mi ciężko z Polską rzeczywistością, ale trzeba się
                    dostosować i myślę że będzie dobrze. Pozdrawiam!
                    • karj-oka Re: Drogie Poznanianki 04.05.10, 09:26
                      Aldakra, wydaje mi się niestety, że to nie przesadzone co piszesz tylko normauncertain
                      Zapewne cudnie jest mieć dobrego lekarza, z którym można współpracować, który
                      traktuje jak partnera, nie jak nie mającego o niczym pojęcia petenta i
                      potencjalną patologię. Chciałam nawet w drugiej ciąży jeździć do Wrocławia do
                      Ptreeti Agrawal, bo uważam, że ten raz w miesiącu warto byłoby się poświęcić dla
                      spokojnej, przyjaznej i pełnej zrozumienia atmosfery, ale... Gdyby to była
                      pierwsza ciąża byłoby łatwiej. Teraz, podróż z rocznym dzieckiem to jednak duże
                      utrudnienie i dla mnie i dla dzieciaka. Ale Preeti serdecznie polecam!
                      • aldakra Re: Drogie Poznanianki 04.05.10, 11:59
                        No ja się niestety też nigdzie z Poznania nie wybiorę bo dla mojej
                        dwulatki limit w aucie to 15 minut. Może trzeba po prostu cierpliwie
                        znieść te lekarskie comiesięczne wizyty i się nie przejmować. Ja
                        chyba jakaś przewrażliwiona jestem wink
                        • aldakra Re: Drogie Poznanianki 08.05.10, 08:28
                          No muszę się pochwalić wink po 4 tgodniach wyczekiwania i dzwonieniu
                          co piątek by podjąć próbę rejestracja do lekarza na termin
                          czerwcowy - wczoraj się udało! No z 30 kilka razy numer wybierałam
                          by się dodzwonić sad masakra jakaś z tą rejetracją. No ale się udało
                          i 5 czerwca mam nadzieję dowiem się że z maluszkiem w brzuszku
                          wszystko ok smile trzymajcie proszę kciuki by było dobrze!
                          • hab_ek Re: Drogie Poznanianki 08.05.10, 22:08
                            Będzie doskonalesmile
                            Trzymam kciuki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka