Dodaj do ulubionych

OT: wspaniałe warzywa

15.07.11, 01:04
Ponieważ wiem, że wiele z Was dba o to, co je, przedstawiam Wam Pana Ziółkosmile
To będzie lekko zmodyfikowany post, który napisałam na forum Kuchnia.
Im więcej jem moich środowych zakupów, tym bardziej zachwycam się tymi warzywamibig_grin

Po małych perturbacjach (najpierw zapomniałam na śmierć, wczoraj pomyliłam dni) trafiłam dziś do Pana Ziółko. A właściwie do Państwa Ziółko. Bo Pan, Pani i Młodzieniec Ziółkawink
Niczego nie oczekiwałam, bo tylko dwie wizje mogłabym mieć:
1. Tzw. chłop. Z samochodu sprzedający ziemniaki, marchewkę i buraki. Albo:
2. Eko-handlarz. Kilka pęczków zwiędniętej marchewki, parchate jabłka wielkości śliwki, oklapnięta sałata. Ceny od 10 zł/szt.
A tu co? Niespodzianka! Rozłożony namiot, skrzynek multum, a jaka zawartość! Niektóre warzywa widziałam po raz pierwszy w życiu na żywo.
Nie wymienię wszystkiego, od razu zaznaczam.
Dużo ziół (choć mojej bazylii zapomnieliwink); pyszne pomidory - koktailowe, arbuzowe, podłużne; ogórki - w ogóle nie gorzkie; cukinie - wielkości palca, małe, średnie, duże, kwiaty; malutkie bakłażaniki; brokuł; kalafiory - białe, pomarańczowe, fioletowe(!); fenkuł; wiele rodzajów sałat - główki, liście - np. rukola; cukrowy groszek - słodki i chrupiący; patisony chyba; rzodkiewka; marchewka; pietruszka; natka i inna zielenina; cebula - trzy rodzaje i pęczki ze szczypiorkiem; czosnek, kapusta.
Bardzo ładne, duże, świeże. Ceny bardzo przystępne, raczej takie bazarkowe-niższe. Państwo bardzo mili, doradzają, odpowiadają z czym to się je. Klientów było dziś sporo.
Nie wiem, jak ja teraz będę jadła. Nie mam pomidorów z Hiszpanii, kalafiora z Włoch, ziemniaków z Maroka, sałaty z Holandii, czosnku z Chin. Wszystko z Falenicywink
Smakoszom i nie tylko bardzo polecam. Dodam, że są też w Konstancinie, w Otwocku i w Falenicy (nie wiem jednak gdzie kiedy). W wakacje są, planują pod Fortecę przyjeżdżać do końca pażdziernika (zależy od pogody). Szkoda, że raz w tygodniu, ja bym tak ze dwa razy chciała.
Po raz pierwszy jedliśmy fioletowego kalafiora i groszek cukrowy, pierwsze w tym roku leczo - przepyszne. Papryki jeszcze nie mieli, mam jakąś zagraniczną pewnie, ale pomidory podłużne za to tak piękne, jak jeszcze nigdy takich nie widziałam.
Kupowałam jak dziecko z komuny na wycieczce w Berlinie Zachodnimwink, a i tak nie wzięłam wszystkiego, na co miałam ochotę. Za tydzień szaleję dalejsmile
Państwo są slow-foodowcami.
www.niam.pl/wydarzenia_kulinarne/warszawa/412-warzywa_prosto_od_rolnika.html
Obserwuj wątek
    • klarci Re: OT: wspaniałe warzywa 15.07.11, 11:50
      za daleko mi do nich wink

mi zostaje tylko ecobazar na żelaznej, tylko, że tam niestety polskich warzyw i owoców prawie nie ma sad, większość sprowadzanych i stanowczo nie na moją kieszeń - już nie wspomnę, że mi nie smakują tongue_out
      jednak polskie, to polskie podniebienie wink
      • aldakra Re: OT: wspaniałe warzywa 15.07.11, 16:05
        zazdroszczę smile
        ja na sierpień wyjeżdżam w piękne cudowne miejsce gdzie jest ogródek z pysznymi warzywami, a to czego akurat nie ma można na targu od rolnika i działkowca dostać (większość sprzedaje nadmiary ze swoich ogródków - niepryskane!) w niskich cenach.....już się nie mogę doczekać smile
      • kropkaa Re: OT: wspaniałe warzywa 16.07.11, 19:46
        Klarci, z Żelaznej na Zakroczymską aż tak daleko nie jest, a warzywa naprawdę przednie. Jakoś nigdy nie rozumiałam fenomenu pomidorków koktajlowych. Dopóki nie zjadłam od nich - sama słodycz! Rukola - idealna - ostra, ale nie gorzka. I mogę pisać i pisać.
        • juleg Re: OT: wspaniałe warzywa 17.07.11, 11:52
          I ja kocham eko koktailowe, najlepsze z mozarelląsuspicious
          Dzięki za namiar, póki co jedziemy na wakacje w miejsce gdzie jest mnóstwo warzyw hodowanych na gnojówcewink, ostatnio też odkryłam na bazarku położonym kilka km od domu, kilku świetnych działkowiczów, z genialnymi warzywami, w zatrważająco niskich cenachsuspicious
        • klarci Re: OT: wspaniałe warzywa 18.07.11, 17:43
          to podaj mi konkretne namiary jak ich znaleźć.
          no ja na Żelazną w sumie też dojeżdzam z Targówka wink
          w ostatnią sobotę całkiem nieźle obkupiłam się w nasze warzywka, co mi poprawiło humor, bo przy mojej diecie ciężko bez dobrych warzyw.
          część oczywiście mam od rodziców i teście czasami coś kupią od rolnika - ale za rzadko tam jeździmy, żeby to wystarczyło.
          jajka ostatnio tylko od takiego lokalnego hodowcy mamy.
          ciasta na nich wychodzą przednie wink
          • klarci Re: OT: wspaniałe warzywa 18.07.11, 17:46
            inna sprawa, że nie do końća wierzę, że nie pryskają tego sad
            przy takim dużym asortymencie i ilości to nieuniknione sad
          • kropkaa Re: OT: wspaniałe warzywa 18.07.11, 20:40
            Klarci, z Targówka masz bliżej niż na Żelazną. To jest przy Fortecy czyli między Mostem Gdańskim, Wisłostradą, Wywórnią Papierów Wartościowych i stadionem Polonii. Na placu przed wejściem głównym do Fortecy. W środy.
            • klarci Re: OT: wspaniałe warzywa 18.07.11, 22:38
              ło matko, może znajdę, chociaż nie mam pojęcia gdzie jest ta forteca. autem z młodym ciężko będzie. szkoda, że nie we wtorki, bo wtedy akurat jeżdzę koło gdańskiego - tak muszę specjalnie.
              póki co w ten czwartek wybieram się na Grochowską, żeby uzupełnić pomidorki i ogóreczki eko smile
              a potem zobaczymy smile
              • klarci Re: OT: wspaniałe warzywa 18.07.11, 22:40
                a tak przy okazji - bywasz tam w środy?

napisz jak autem dojechać - może być na gazetową.
                może wogóle się spotkamy przypadkiem wink
                • kropkaa Re: OT: wspaniałe warzywa 20.07.11, 12:25
                  Bywam to za dużo powiedzianewink - byłam w zeszłym tyg. i wybieram się dziś. Mam zamiar chodzić, bo mam blisko, a warzywka pyszne i zioła wspaniałe.
                  W tym linku jest mapka z dojazdem:
                  www.niam.pl/wydarzenia_kulinarne/warszawa/412-warzywa_prosto_od_rolnika.html
                  Z Zakroczymskien można skręcić w taką drogę utwardzaną, która prowadzi do Fortecy i zaparkowac na placu.
                  • klarci Re: OT: wspaniałe warzywa 20.07.11, 22:38
                    dzisiaj odpuściłam, ale za tydzień chyba będę smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka