Dodaj do ulubionych

odparzenie :(

25.08.11, 20:36
Nie na temat, ale coś może poradzicie mądre mamy. Moje dziecko ma odparzoną skórę sad i to nie w miejscu gdzie jest pieluszka tylko pod kolanami! sad
To moje drugie dziewcze to taka kluseczka bardzo bogata w tłuszczyk...takie słodkie fałdki prawie wszędzie posiada smile ale te pod kolanami są niefajne - dzieci przeważnie mają nóżki lekko ugięte no i Łusia ma tak taki wałek tłuszczu i w zgięciu pod kolanem się skórka odparzyła - wygląda jak takie pęknięcie, zaczerwienione jest. Nawet w chuście przestałam ją nosić bo przecież chusta też pod kolanami przechodzi i nie chcę by coś ją tam tarło.

Czym to wyleczyć? Pupę bym po prostu wietrzyła, jest ciepło więc nogi ma gołe - w teorii są cały czas wietrzone, ale w praktyce ta fałdka cały czas zagięta jest. Smaruję Sudocremem od wczoraj, ale efektu na razie nie ma sad Macie jakieś sposoby na takie przypadłości? Jak to szybko zaleczyć?
Obserwuj wątek
    • bejsi Re: odparzenie :( 25.08.11, 20:41
      Polecam Ci Sudokrem.
    • nuit4 robisz tak: 25.08.11, 20:47
      osuszaj to-albo zasypka dla dzieci, albo maka ziemniaczana (zasypki sa robione na bazie wlasnie m. ziemn.). bardzo ladnie leczy skore przemywanie rany naciagiem siemienia lnianego-jak tak Angelowi przemywalam skore atopowa. lyzke lub dwie siemienia zalewasz goraca woda (powiedzmy 1/4 szklanki) i 'glutem' ktory sie z tego robi przemywasz skore.
    • hab_ek Re: odparzenie :( 25.08.11, 21:16
      Hej,
      Nie wiem w jakim dokładnie wieku jest Twoje maleństwo (sorry), ale skonsultowałabym z kimś to odparzenie. To nie musi być odparzenie (opis: "jakby pęknięcie") a uczulenie. Miałam niestety taki przypadek w rodzinie - brak tolerancji na różne produkty pokazywał się właśnie w zagięciach nóżek i rączek (nieregularnie).
      Odnośnie leczenia - sudocrem, wietrzenie wg mojej wiedzysmile
      pozdrawiam i szybkiego rozwiązania problemu,
    • kropkaa Re: odparzenie :( 26.08.11, 13:29
      Sprawdź skórę za uszami - pęknięcia skóry tamże są charakterystyczne dla alergii czy nietolerancji.
      • kaakaa Re: odparzenie :( 26.08.11, 14:23
        To może być odparzenie (gorąco ostatnio, a jak skóra do skóry stale przylega, to o odparzenie nietrudno), a może być też objaw jakiejś nietolerancji pokarmowej. Jeśli tylko w tym jednym miejscu a reszta skóry jest ładna, nie sucha, nie pękająca, bez wywypki, to raczej odparzenie. Moim dzieciom w najtłuściejszej fazie też się tak czasem robiło (pod pachami, pod szyją). Szczególnie pięknie wygląda to pod szyją - jakbym dziecku gardło próbowała poderżnąć wink
        Można czymś smarować, co przyspiesza gojenie (bepanten, alantan, sudokrem), warto odkażać - najbardziej polecam octenisept, bo nie piecze - i koniecznie trzeba osuszać - w tym celu świetnie sparwdza się zasypywanie mąką ziemniaczaną, bo chłonie wilgoć. Jak masz kawałek naturalnego nie barwionego jedwabiu, to można wkładać pomiędzy fałdki - działa odkażająco i przyspiesza gojenie.
        O! to się pomądrzyłam wink
        • aldakra Re: odparzenie :( 26.08.11, 16:33
          Dzięki za rady. Sprawdzałam inne miejsca i znalazłam jeszcze małe coś pod paszką, ale za uszami i w innych miejscach nic nie ma, więc to raczej odparzenie. Przecierałam jeszcze wczoraj mąką ziemniaczaną i wykonałam telefon do koleżanki której córa też się w tych fałdkach odparzała i poleciła mi specyfik: Tanno-hermal lotio - coś a la talk w płynie z czymś tam jeszcze - pomogło w zasadzie od razu!!! Już wdzę że jest lepiej smile inne fałdki by się nie zrobiły podobne odparzenia przecieram teraz mąką ziemniaczaną, do wałków pod szyją u mego dziecka się ciężko nawet dostać i ciężko dojrzeć co tam jest wink Pierwszy raz mam z takim tłustym bobasem do czynienia, co dziecko to inne smile
          Dzięki za rady!
          • eps Re: odparzenie :( 26.08.11, 21:59
            ja takie miejsca to dokładnie myję, osuszam i smaruję wazeliną bez dodatków.
            po kilku dniach nie ma śladu.
            U nas Sudokrem na takie sprawy sie nie sprawdza.
            Moje wszystkie dzieci urodziły sie tłuściutkie (4kg, 4,4,kg, i 4,7 kg wink ) i później też szybko przybierały na wadze, wiec u nas wazelina królowała w takich przypadkach.
            • gos85 Re: odparzenie :( 27.08.11, 11:42
              u nas sudokrem tylko pogarszał sprawę, miałam wielkie pudlo i nigdy go nie zuzyłam..
              pomagał alantan, wietrzenie, osuszanie (chociaz mąka ziemniaczana uczulała..)
              nie było oktaniseptu ale teraz bym go użyła smile
    • kapyl Re: odparzenie :( 28.08.11, 09:24
      Jeżeli karmisz piersią, dodawaj swojego mleka do kąpieli (ostatnio temat wyskoczył na forum rówieśniczym). No i wietrzenie i zasypywanie mąką ziemniaczaną.
      • pstrabiedronka Re: odparzenie :( 01.09.11, 10:40

jeśli to maluszek zupełny to może nie jest todobry pomydsł, ale jak moim dzieciom tak gdzies po 5 miesiacu zycia odparzyła się pupa to zawsze myłam dokładnie ciepła woda i mydlem dla dzieci ale koneicnzie kostkowym !! nie żadnymi żelami, tylko mydłem. Np Bobas czy coś. Efekt zadziwiający smile
        • 987ania Re: odparzenie :( 01.09.11, 11:19
          Ja swoje dziecko od pierwszych dni myłam mydłem w kostce dla dzieci. Dlaczego miałby to być zły pomysł?
          • aldakra Re: odparzenie :( 01.09.11, 19:48
            maluszek to już 4 miesięczna panienka, mydło w kostce mamy i stosuję. Teraz w tych miejscach pod kolanami schodzi skóra.... tak jakby było przesuszone, czy tak to ma wyglądać - w sensie czy taka skóra jest normalna po odparzeniu?
          • pstrabiedronka Re: odparzenie :( 01.09.11, 22:22
            987ania napisała:

> Ja swoje dziecko od pierwszych dni myłam mydłem w kostce dla dzieci. Dlaczego m
            > iałby to być zły pomysł?

bo niektórzy uważają, że lepiej wogóle nie myc detergentami.
            Ja czasem myłam ale niecodziennie, jeśli myłam detergentem to właśnie mydłem w kostce a nie żelem.
            Ale raczej myłam samą ciepłą wodą, ewentualnei z jakims dodatkiem - czasem oilatum, choc rzadko, czasem troszkę krochmalu.

Moje dzieci jesienne - zimą się nie pociły ani nie babrały się na dworze w niczym. także uwazałam, że sama woda jest ok.
            • hortensjaaaa Re: odparzenie :( 02.09.11, 09:50
              heh, ja jestem z tych, które przez pierwszych kilka miesięcy myją dziecko samą wodą..wink
              a już w ogóle jestem zwolenniczką kąpieli co drugi lub trzeci dzień a nie codziennie..

aldakra
              a rozważałaś opcję uczulenie?
              • aldakra Re: odparzenie :( 02.09.11, 13:00
                opcja uczulenie....to by było dziwne bo u mnie nie ma alergii w rodzinie....ale zajrzałam dziś małej za uszka i ma tam taką jakby suchą skórę...czy możecie opisać jak takie zmiany alergiczne wyglądają, które byłyby zlokalizowane za uszkami czy w zgięciach - pod kolanami itp.?
                • kropkaa Re: odparzenie :( 05.09.11, 09:28
                  Za uszkami zmiany alergiczne to pęknięcie skóry. Wygląda to najczęściej jak w miarę pionowa kreska; skóra jest po prostu pęknięta, brzegi nieślimaczące się.
    • agaguru Re: odparzenie :( 04.09.11, 21:41
      Moj tluscioch kilka dni mlodszy tez takie miewa pod kolankami i absolutnie odradzam sudocrem, wg mnie kompletnie nie pomaga a pogarsza sytuacje i jak juz ranka jest otwarta to piecze (sprawdzilam na sobie), polecam przemywanie wacikiem z przegotowana woda + linomag na zmiane z bepanthenem. A jak alergia (przerabialam u starszej) to bedzie miala ranki za uszkami, szorstkawa skore (albo np tylko kilka suchych kropek porozrzucanych po cialku), tendencje do ciemieniuchy lacznie z ciemieniucha na brwiach no i bankowo sensacje zoladkowe z dziwnymi kupami (zielonkawe, sluzowate)
      • aldakra Re: odparzenie :( 06.09.11, 20:48
        Dobra, w takim razie obstawiam jednak odparzenia...bo na alergię mi to ni jak wygląda. Dobrze że się upały skonczyły. Sudocrem już też zamieniłam na inny krem i wyglądają te miejsca lepiej! A ja myślałam że sudocrem najlepszy wink bo przy pierwszym dzieciu się sprawdził. Zobaczę co będzie dalej, no i oby przeszło. Dzięki bardzo za opis!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka