jola-kropek 04.07.08, 22:31 chyba bede hostowac ten film w wisconsin.... tylko jajaks wieksza sale musze zalatwic, bo u mnie w domu to moze na jakies 15-20 osob by bylo.... ciesze sie ze ten film powstal... o porodzie od troszke innej strony oto zwiastun: orgasmicbirth.com/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
soldie Re: orgasmic BIRTH mialo byc oczywiscie:) 07.07.08, 18:28 super, a może mieszkasz w okolicach łodzi, bo chętnie na projekcje bym wpadła Odpowiedz Link
monicus Re: orgasmic BIRTH mialo byc oczywiscie:) 07.07.08, 20:52 w usach mieszka w łiskonsinie. daleko do łodzi Odpowiedz Link
oldzinka Re: orgasmic BIRTH mialo byc oczywiscie:) 07.07.08, 21:03 Szczerze mówiąc to orgazm podczas porodu wydaje mi się równie prawdopodobny jak to, że mój mąż zacznie wytwarzać mleko w piersiach (obydwie koncepcje przeczytałam na stronie Laury Shanley) Odpowiedz Link
kropkaa Re: orgasmic BIRTH mialo byc oczywiscie:) 07.07.08, 21:26 Jakoś mało prawdopodobne wydaje mi się przeżywanie orgazmu, gdy główka dziecka rozrywa cię od wewnątrz... Ale może był taki przypadek... Odpowiedz Link
imbirka Re: orgasmic BIRTH mialo byc oczywiscie:) 07.07.08, 21:44 Podczas porodu w ciele kobiety zachodzą podobne reakcje fizjologiczne, jak w czasie seksu. W końcu chodzi o to, aby się otworzyć i przyjąć w pełni, to co przynosi dana sytuacja. Tak jak seks, poród jest sterowany przez najstarsze struktury mózgu, odpowiedzialne za zachowania instynktowne. Także w czasie seksu wydziela się oksytocyna i endorfiny, adrenalina potrafi przeszkodzić. Kiedyś słuchałam wykładu położnej Magdy Witkiewicz oo II okresie porodu, bardzo ciekawego - mówiła m.in. że aby krocze w pełni się otworzyło, śluzówka w pochwie i clitoris nabrzmiewają, dzięki czemu wnętrze kobiety bardziej się otwiera, aby dać drogę główce dziecka. Czasami położne proszą kobietę, aby tuż przed porodem główki, dotknęły swojej waginy i pozwoliły jej się bardziej otworzyć. Odpowiedz Link
imbirka Re: orgasmic BIRTH mialo byc oczywiscie:) 07.07.08, 21:32 No, ale w tym filmie nie do końca o to chodzi to jest film o porodzie naturalnym i tym, czy może być on dla kobiety. Pokazuje poród jako element życia seksualnego kobiety, jako coś co daje ogromną siłę, jest przeżyciem na granicy życia i śmierci, bólu i przyjemności. No i oczywiście pokazuje, co zachodnia współczesna kultura i nadużywanie technologii medycznej z porodem zrobiły. www.orgasmicbirth.com/what-is-orgasmic-birth Odpowiedz Link
jola-kropek Re: orgasmic BIRTH mialo byc oczywiscie:) 08.07.08, 05:37 hmmm... mi wydaje sie jak najbardziej prawdopodobne przezycie orgazmu... ale nie o to chyba chodzi.... wiecie... TROCHE SIE WSTYDZILAM O TYM PISAC, A CO DOPIERO MOWIC.... ALE PODCZAS PORODU NAPRAWDE WSZYSTKO JEST TAKIE WRAZLIWE TAM NA DOLE....... NO ALE MNIEJSZA O WIEKSZOSC W CO KT WIERZY... PAMIETAM TYLKO TE SPOJRZENIA JAKIE SOBIE Z MALZEM PUSZCZALISMY Z SAMEGO RAMa tuz po.... jak po super udanej lozkowej nocy, jakbysmy wyprobowali cos nieco "zboczonego" i jakby nam sie to strasznie spodobalo...z takim lekkim zawstydzeniem.... hihi.... dreszcze mnie do tej pory przechodza jak o tym pomysle.... przypuszczam ze przy nastepnym razie jeszcze bardziej sie wyluzuje i kto wie? moze akurat bedzie sie dzialo jeszcze inaczej pewnie juz tym razem bez poloznej, choc udala nam sie babka, nie powiem.... no i to dopeiro za ladnych pare lat a co do filmu... jak ktos bedzie to zapraszam do mnie! Odpowiedz Link
oldzinka Re: orgasmic BIRTH mialo byc oczywiscie:) 08.07.08, 12:52 Zgadzam się z tym, że poród należy to intymnej sfery życia kobiety, razem z seksem, orgazmami itp. Ale jak dla mnie orgazm w porównaniu z porodem to zupełnie inna skala doświadczeń, to jak porównywać dmuchnięcie do huraganu. Jak podczas wyłaniania się dziecka z pochwy można poczuć, że ma się orgazm? Dla mnie to kosmos. A filmu nie widziałam i nie wiem o czym jest, ale o orgasmic birth jest na stronie bornfree, do której link jest u góry. Odpowiedz Link
soldie Re: orgasmic BIRTH mialo byc oczywiscie:) 08.07.08, 13:22 No ja niestety nie wiem czym jest poród naturalny tak do końca, ale skłonna jestem wierzyć w to co pisze jola-kropek Skurcze to jazda nieziemska(zwłaszcza jak użycza ci jeszcze oxy hehe) ale myślę, ze samo wychodzenie dziecka to niezwykłe przeżycie (i jak ja bardzo pragnę tego doświadczyć), wiele zależy od psychiki i otwarcia sie głownie psychicznie i z seksem ma to wiele wspólnego.No szkoda jola-kropek ze tak daleko mi do ciebie Odpowiedz Link
tusia21 Re: orgasmic BIRTH mialo byc oczywiscie:) 20.11.08, 20:19 Wczoraj widziałam film. Zrobil na mnie niesamowite wrazenie. Żałuje, ze nie miałam takiej wiedzy, jak teraz zanim urodziłam dzieci. Teraz z pewnoscią mój poród wyglądałby inaczej. Może jeszcze kiedy będzie mi dane przezyć cud narodzin, ale tym razem we własnym domu, a nie szpitalnej sali. Odpowiedz Link
jusder Re: orgasmic BIRTH mialo byc oczywiscie:) 20.11.08, 21:03 A czy ktoś ma możliwość udostępnienia tego filmu inaczej niż poprzez stronę orgasmicbirth.com?? cena 35$ plus przesyłka - nie do przyjecia a strasznie chciałabym ten film obejrze - splakałam sie wlaśnie jak bóbr na zwiastunie .... Odpowiedz Link
kaakaa Re: orgasmic BIRTH mialo byc oczywiscie:) 20.11.08, 21:11 Fundacja Rodzić po Ludzku ma ten film z polskim udźwiękowieniem. Może go rozpowszechniają? A może planują jakieś pokazy? Warto się z nimi w tej sprawie skontaktować. Wczoraj była premiera na konferencji. Na mnie jakiegoś wielkiego wrażenia ten film nie zrobił - wydał mi się, z jednej strony dość oczywisty (pokazywał jak powinien wyglądać poród bez medycznych ingerencji) a zdrugiej, jak dla mnie za bardzo amerykański. Myślę jednak, że dla wielu osób mógłby być przełomem w myśleniu o porodzie jako doświadczeniu. Odpowiedz Link
tusia21 Re: orgasmic BIRTH mialo byc oczywiscie:) 20.11.08, 21:49 Bede chciala go zdobyc i zorganizowac jakis pokaz w klubie9miesiecy Odpowiedz Link
jola-kropek kakaa 21.11.08, 14:59 ...bo to amrykanski film dlatego taki amerykanski. mi sie podobal. wierze, ze dla kobiet, ktorenie mialy stycznosci z tematyka "domowo-porodowa" moze on byc nieco szokujacy- w pozytywnym znaczeniu tego slowa. Odpowiedz Link
ludolphine wczoraj widzialam 17.12.08, 15:30 I jestem rozczarowana... oczekiwalam, ze mnie natchnie na cudny porod, a nie natchnal, no wiecie, mistycznie Ale to prawda, ze bardzo ladnie pokazuje dlaczego nie warto medykalizowac porodow. Odpowiedz Link