kejzi-mejzi 01.03.09, 18:24 Niedawno to odkryłam, czy to przeciwskazanie do PD? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaakaa Re: Mam przepuklinę brzuszną 01.03.09, 21:22 Ja też mam - dość sporą nad pępkiem. Została mi po pierwszej ciąży. Nie była przeciwwskazaniem. Odpowiedz Link
kejzi-mejzi Re: Mam przepuklinę brzuszną 01.03.09, 21:27 Dzięki za odpowiedź, pocieszyłas mnie. Odpowiedz Link
jola-kropek Re: Mam przepuklinę brzuszną 01.03.09, 21:46 ja tez mam.... od pepka w gore... tez po pierwszej ciazy pozostalosc... tez nie byla przeciwwskazaniem ... teraz po ponad roku od porodu, miesnie nieco sie zeszly, ale nadal jest mala dolinka.... moze kiedys wroci to cos do normy. Odpowiedz Link
monicus Re: Mam przepuklinę brzuszną 01.03.09, 23:07 czy to jest ta miekka szpara miedzy dawnym "kaloryferem", znaczy od pepka pod mostek srodkiem jest jakby pusto? Odpowiedz Link
oldzinka Re: Mam przepuklinę brzuszną 02.03.09, 07:15 Przepuklina to raczej kojarzy mi się z tym, że coś wystaje a nie jest wklęsłe. Monicus chyba piszesz o normalnym rozejściu się mięśni brzucha podczas ciąży. Też tak mam. Odpowiedz Link
kaakaa Re: Mam przepuklinę brzuszną 02.03.09, 10:18 Moniko, taka szpara, to jest rozstęp między mięśniami prostymi brzucha. To dosyć normalne po ciąży i porodzie. Jak napniesz mięśnie, to możesz wtedy w środek między mięśnie włożyć palce, bo jest tam taka miękka dziura. Ale to nie koniecznie musi wię wiązać z przepukliną. Choć może. Przepuklina jest związana z przemieszczaniem się w tą "dziurę" narządów jamy brzusznej w związku z ubytkami w powięzi. Czyli pomiędzy mięśniami "kaloryfera" coś wyłazi i powstaje na środku brzucha górka. Jak się tę górkę delikatnie uciśnie, to zazwyczaj można ją wcisnąć z powrotem do jamy brzusznej. Odpowiedz Link
monicus Re: Mam przepuklinę brzuszną 02.03.09, 10:19 yhm. to jeszcze nie wychodzi. zanczy wychodzi wszystko przed szereg po obiedzie. ale to raczej puchlina niz przepuklina Odpowiedz Link
jola-kropek Re: Mam przepuklinę brzuszną 02.03.09, 11:21 wlasnie... jak ta przerwa byla wieksza, to czasem cos wylazilo, heh uczucie jakby cie dziecko w brzuchu pieta potraktowalo... tyle ze dziecka nie bylo ... teraz jak sie zmniejszyla, to jakos nie czuje zeby cos tam chcialo sie przemieszczac... podobno operacje sie na to robi? mi przeszlo samo, tzn nie jest jeszcze idealnie, ale powooooli wraca do normy. Odpowiedz Link