Dodaj do ulubionych

podwójne staccato

18.05.13, 09:05
hej, mam pytanie do grających na instrumentach dętych. Po jakim czasie od rozpoczęcia nauki wprowadza się podwójne staccato?
Obserwuj wątek
    • linusia_75 Re: podwójne staccato 20.05.13, 13:38
      U córki /flet/ 4 klasa/6.
      Nie powiem, kłopoty z tym były na początku.
      • azja3000 Re: podwójne staccato 21.05.13, 08:29
        a na czym polegał problem i jak udało się go przezwyciężyć? Na jakich utworach było wprowadzane?
        • linusia_75 Re: podwójne staccato 21.05.13, 09:50
          Tak precyzyjnie to trudno mi opisać, bo ja nie gram. Chodziło o prawidłową, czyli precyzyjną ale delikatną i szybką pracę języka.
          Byłoto potrzebne do Badinerie Bacha. Bez tego utworu nie da się zagrać w tempie zbliżonym do docelowego. Ale też chyba podwójne staccato było wpisane w program klasy.
          • azja3000 Re: podwójne staccato 21.05.13, 12:06
            wow Badinerie w 4 klasie! Jestem pod wrażeniem - to bardzo trudny utwór! Brawo dla Córki smile
            • linusia_75 Re: podwójne staccato 21.05.13, 12:19
              Dziękuję w imieniu córki.
              Wiesz, utwór to jedno, wykonanie to drugie wink. A i wersje jednego utworu bywają różne.
              Badinerie córka grała już na konkursie w 3 klasie, ale wolniej, bez podwójnego staccato.

Co do ćwiczenia - to dużo na sucho, w dowolnej wolnej chwili, bez instrumentu. Przyjdzie moment, że się załapie i potem już poleci.
              • wiola.1230 Re: podwójne staccato 21.05.13, 23:33
                Witam,jestem mamą młodej pianistki ale bardzo spodobały mi się twoje słowa,, Wiesz, utwór to jedno, wykonanie to drugie wink. A i wersje jednego utworu bywają
                różne.
                Badinerie córka grała już na konkursie w 3 klasie, ale wolniej, bez podwójnego
                staccato. Moja młoda w pierwszej klasie gra marsza tureckiego ponoć słowa uznania itd.ALe właśnie wolniej i jedną część tzn 1 kartkę a nie dwie ,oddałas swoimi słowami całą istotę porównań smiledziękuję i pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka