IP: 62.154.238.* 19.02.02, 14:59
ponizej najpopularniejsze imiona w niemczech w roku 2001 (w nawiasie pozycja z
2000). a moze ktos wie jakie imina najchetniej nadaje sie w polsce?

Die beliebtesten Mädchen und Jungennamen 2001, in Klammern die Positionen des
Jahres 2000:

1. Marie (1), 2. Sophie (2), 3. Maria (3), 4. Anna/Anne (4), 5. Laura (5), 6.
Michelle (8), 7. Lea (6), 8. Julia (7), 9. Sarah (10), 10. Lisa (-).

1. Leon (4.), 2. Alexander (1), 3. Maximilian (2), 4. Lukas (3), 5. Paul (6),
6. Tim (5), 7. Jonas (8), 8. Niklas (7), 9. Jan (10), 10. Daniel (9).
Obserwuj wątek
    • Gość: Ala Re: imiona IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.02, 15:34
      jakub, michal, jan,kacper,patryk,

zuzanna, julia, klaudia, maja,natalia,aleksandra
      w warszawie

jak jestes ciekawy danych z us wejdz na strone bajbus
      • Gość: Halina Re: imiona IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.03.02, 10:09
        Ladne imiona sa w Warszawie.
    • Gość: gagata76 Re: imiona IP: *.client.attbi.com 08.10.02, 07:49
      Mieszkam na stale w USA ale obracam sie w polskim towarzystwie,wsrod znajomych
      i rodziny dominujace imiona dla dzieci to:
      Dziewczynki---Julia,Natalia,Aleksandra,Klaudia ,Wiktoria
      szalenie czesto w polonijnych rodzinach dawane sa imiona amerykanskie ( i
      czesto sa nawet zle wymawiane przez rodzicow!) Kroluja
      Nicole,Jessica,Tiffany,Emma.
      Chlopcy to :Michal,Mateusz,Jan,Damian...
      Z amerykanskiech cala fala Kevin,Matthew,Justin
      • Gość: naat Re: imiona IP: 157.25.122.* 08.10.02, 17:41
        czy nie uwazacie, że nadajac dziecku "dziwne" imie rodzice robią mu krzywdę?
        Moi znajomi nazwali swoją córeczkę Beatrycze. Słodka trzylatka już teraz wpada
        w szał gdy w przedszkolu dzieci nie potrafią wymówic jej imienia, a gdy ktoś
        zwraca sie do niej pełnym imieniem krzyczy: ja nie jestem Beatryce ja jestem
        Becia!
        Z drugiej strony czy dobrze jest wybierac imiona "na fali"? w mojej klasie
        były same Anie , Kasie i Magdy, za kilka lat w klasach beda same Klaudie i
        Zuzie... sama nie wiem co lepsze
        • Gość: dodo Re: imiona IP: 209.226.65.* 08.10.02, 18:40
          posmialam sie - moj syn kupil sobie w ikea meble o wdziecznym imieniu "niklas" -
          to juz prawie tak jakbym miala niemieckiego wnuka wink
          wsrod znajomych dzieci - glownie same michaly. i to od 20-latkow po 2-latki -
          w polsce i poza. a dziewczynki - same julie ale to te z ostatnich 10 lat.
          tyle obserwacji z boku, mnie juz nadawanie imion dotyczyc nie bedzie choc moje
          dzieci wiedza, ze marzy mi sie wnuczka basia. ale co z tym moim marzeniem
          zrobia, to juz zupelnie ich sprawa smile
          • Gość: baccar Re: imiona IP: 213.231.15.* 09.10.02, 10:55
            Jest duża szansa, moja koleżanka nazwała tak swoja córeczkę, wiec musi byc cos
            na rzeczy. Na pewno obciachem nie jest juz takie imię . Ja swojemu nadałem pół
            roku temu Jan i myslałem że jak na dzisiejsze czasy to dośc oryginalnie, a tu
            czytam, że wcale nie. A Beatrycze wydaje mi sie dziwoloągiem takim jakby ktoś
            nazwał synka Dżek albo Ajzeja, zamiast Jacek lub Izajasz. W każdym razie czego
            to ludzie nie wymyslą.....
            • agat1 Re: imiona 09.10.02, 14:35
              A ja szukam imienia dla dziecka, które dopiero się urodzi i nie mam pomysłu.
              Starszy syn ma na imię Julian ; początkowo, kiedy ejszcze nie wiedzieliśmy, ze
              będzie chłopcem, myślałam o Julii dla dziewczynki, ale chyba któs z góry nad
              tym czuwał, bo byłaby to piąta Julia w tej samej grupie przedszkolnej.
              Ale z imion przeczytanych w tym wątku spodobała mi się Laura dla dziewczynki,
              kto wie.
              Ja też uważam, że nie należy dzieciom nadawać imion udziwnionych, które bardzo
              często nie pasują do nazwiska . Poza tym nadanie imienia jakiegoś bohatera np.
              filmu czy powieści powoduje często, że dziecko się do tej postaci upodabnia -
              ciekawe...
              • niedzwiedziczka Re: imiona 09.10.02, 14:57
                Wejdź na stronę edziecko, tam masz cały katalog imion
                łącznie z ich pochodzeniem.
                Ja mam córeczkę Anię (mąż wybierał), gdyby był chłopiec -
                byłby Krzyś. Basia też mi się podoba.
              • Gość: 6529917 ja też to miałem IP: *.shell.nl 18.10.02, 10:00
                Przed ciążą zawsze myślałem, że imię przyjdzie samo do głowy. Ale potem mijały
                kolejne miesiące ciąży, już znaliśmy płeć, a imię jakoś nie chciało się
                wyklarować.

Większość imion, które nam się podobały, z kimś nam się kojarzyła, a tego
                chcialiśmy uniknąć. Z drugiej strony, żadne udziwnione imiona nie wchodziły w
                grę. Nic nam się nie przyśniło, tradycji rodzinnej nie było, żadna
                babcia/dziadek nic nie poradziła, no i pat...

w końcu postanowiłem, że syn będzie nazywał się tak jak ja. Ale żona mówi: na
                głowę upadłeś, jak ja was potem odróżnię w domu...

No i niemal w ostatniej chwili zgodziliśmy się na pewne sympatyczne imię, które
                od jakiegoś czasu chodziło nam po głowie. Problem polegał na tym, że
                fonetycznie kiepsko łączyło się z nazwiskiem, coś w rodzaju "chrząszcz brzmi w
                trzcinie". Trudno, będzie używał formy zdrobnionej.
              • Gość: ania Re: imiona IP: *.k.mcnet.pl 18.10.02, 17:34
                agat1 napisała:

> A ja szukam imienia dla dziecka, które dopiero się urodzi i nie mam pomysłu.
                > Starszy syn ma na imię Julian ; początkowo, kiedy ejszcze nie wiedzieliśmy,
                ze
                > będzie chłopcem, myślałam o Julii dla dziewczynki, ale chyba któs z góry nad
                > tym czuwał, bo byłaby to piąta Julia w tej samej grupie przedszkolnej.
                > Ale z imion przeczytanych w tym wątku spodobała mi się Laura dla dziewczynki,
                > kto wie.
                > Ja też uważam, że nie należy dzieciom nadawać imion udziwnionych, które
                bardzo
                > często nie pasują do nazwiska . Poza tym nadanie imienia jakiegoś bohatera
                np.
                > filmu czy powieści powoduje często, że dziecko się do tej postaci upodabnia -
                > ciekawe...

Moja córka (3 lata) ma na imię Pola (na drugie Ada).

Pozdrawiam
                Ania
    • Gość: MonikaK Re: imiona IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 00:50
      A ja mam Mieszka i Ziemka, którzy ze swoich imion są zadowoleni. Podobają mi
      się "stare", słowiańskie imiona. Na studiach znałam Dobrochnę i Klimka, myślę,
      że nie tylko mnie utkwili w pamięci dzięki oryginalnym im.. Zresztą kwestia
      gustu i tolerancji.
    • Gość: paula Re: imiona IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 00:02
      Wsrod piaskownicowych kolezanek mojego synka byly w tym roku WYLACZNIE Zuzie i
      Julki. Caly czs sie mylilam - czy ta dziewczynka to Zuza, czy Julka i nie raz
      sie niezle zaplatalam.
      A kiedys byly Kasie i Anki - ot, taka moda.
      CZESC
      • Gość: magdusma Re: imiona IP: 217.153.47.* 18.10.02, 13:58
        w mojej piaskownicy są oczywiście Julki i jeszczwe trzy Zosie
        moja Corka to porrostu Marta
        a następne będzie Ina
        albo Witold (jesli synek oczywiście)
        • agat1 Re: imiona 18.10.02, 14:31
          A ja mam syna Juliana, a z imieniem dla drugiego dziecka ogromny problem. Po
          prostu nie wiem i już ; co prawda mamy jeszcze trochę czasu, ale żadnych
          pomysłów. Co sądzicie o Laurze dla dziewczynki ? Chyba nie jest mocno
          udziwnione ?
          • ariana_ Re: imiona 18.10.02, 19:37
            A u mnie po podwórku biega Vanessa i Alan. No cóż kwestia gustu...Jeżeli pytasz
            o Laurę, to wg mnie jest właśnie udziwnione, ale powtarzam że o gustach się nie
            dyskutuje.Jeżeli tobie się podoba, to dlaczego masz nie nazwać tak córki?Mnie
            osobiście podobają się proste, wdzięczne imiona, zawsze modne i pasujące bez
            problemów do większości nazwisk.Dlatego dałam córce na imię Anna.Na pewno nie
            będzie się wstydzić w przyszłości.W dzisiejszych czasach to b.oryginalne imię ,
            bo prym wiodą właśnie Vanessy, Julie, Alany i Oliwie.
            Pzdr.
    • Gość: Doki Top 10 z Belgii IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 18.10.02, 20:13
      Dziewczynki: Laura, Marie, Julie, Emma, Sarah, Manon, Charlotte, Amber, Lisa, Camille.
      Chlopcy: Thomas, Maxime, Nicolas, Lucas, Robbe, Louis, Simon, Arthur, Robin, Dylan.
      Ale: Mohamed na 24. A na setnym: Delphine i Nick.
      • Gość: dodo Re: Top 10 z Belgii IP: 209.226.65.* 18.10.02, 20:55
        ale mohammed lub muhammed lub jeszcze jakas inna pisownia smile jest wciaz
        najpopularniejszym imieniem meskim na swiecie. i tak juz pewnie pozostanie
        przez jakis czas w przyszlosci smile
    • Gość: Anna Re: imiona IP: *.proxy.aol.com 21.10.02, 05:27
      Najpopularniejsze w USA (oficjalne dane)w roku 2001:
      1.Jacob 2.Michael 3.Joshua 4.Matthew 5.Andrew 6.Joseph 7.Nicholas 8.Anthony
      9.Tyler 10.Daniel 11.Christopher 12.Alexander
      1.Emily 2.Hannah 3.Madison 4.Samantha 5.Ashley 6.Sarah 7.Elizabeth 8.Kayla
      9.Alexis 10.Abigail 11.Jessica 12.Taylor
      Moj syn ma na imie Jacob.Gdy nazwalismy go tak 5 lat temu, wiele osob dziwilo
      sie, dlaczego wybralismy tak "niepopularne i staroswieckie" imie. Po pierwsze,
      imienia tego nie nosi nikt w naszej rodzinie, wiec jak jest mowa o Jakubie, to
      od razu wiadomo o kogo chodzi. Po drugie, jest to stare, tradycyjne imie, ktore
      nigdy nie wyjdzie z uzycia.Po trzecie, ma formy w obydwu jezykach, wiele
      zdrobnien i pasuje ladnie do nazwiska. Poza tym jest latwe w pisowni, co ma
      duze znaczenie w szkole, gdzie Kuba musi podpisywac sie kilka razy dziennie na
      swoich pracach.Dzieki zachowaniu pisowni amerykanskiej nigdy nie musze go
      literowac.I chociaz teraz jest to najpopularniejsze imie nadawane dla chlopcow,
      moj maly jest jedynym Jacobem w 30-osobowej grupie w kindergarten.
      • Gość: Marlena Re: imiona IP: *.ipt.aol.com 21.10.02, 16:20

Mieszkam we Francji i dalam mojej corce bardzo egzotyczne imie Zofia ,to
        oczywiscie jedyna Zosia w przedszkolu i dumnie podkresla ze nie Sofia tylko
        Zofia przez Z.Mam nadzieje ze nie obarczylam mego dziecka jakims dziwacznym
        imieniem ,czasami mam takie wrazenie gdy widze zdziwione twarze rodzicow, ale
        rzadko tez spotyka sie dzieci zadowolone ze swego imienia ,ja chcialam sie
        nazywac Klaudia albo Zuzanna ,smieszne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka