Dodaj do ulubionych

Wada postawy u 6 latki

12.09.10, 08:03
Mam taki problem, córce wyszło że ma prawostronne skrzywienie kręgosłupa płaskostopie i lekkie skrzywienie kolan.Byliśmy w poradni rechabilitacji pani doktor stwierdziła że ta wada postawy nie jest duża ale przepisała nam ćwiczenia,i tu mam problem. Cwiczenia są w szpitalu oddalonym od nas jakieś 25 kilometrów. Musiałybyśmy jezdzić co drugi dzień przez 1,5 miesiąca w takich godzinach jak córka ma szkołe. Zrezygnowaliśmy z tego bo jest to nie wykonalne,godzin tam też nie da się zmienić. Córka chodzi raz w tygodniu na basen, myśle że to też jej coś pomoże, co jeszcze mogę zrobić? słyszałam o jakiś szelkach na plecy, może jakieś ćwiczenia mogłybyśmy robić w domu tylko nie wiem jakie.
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: Wada postawy u 6 latki 12.09.10, 08:30
      basen nie zniweluje skrzywienia i nie wyprostuje nóg. dziecko zaczyna naukę w szkole i siedzenie, mniej ruchu pogłębi tylko wadę. no i młoda rośnie.,
      musicie solidnie ćwiczyć (oprócz basenu).
      poszukaj poradni rehabilitacyjnej rejonowej. albo znajdź prywatnie rehabilitanta, ułoży Wam zestaw ćwiczeń do domu.
      basen raz w tygodniu (pływanie kraulem, grzbietem, a nie zabawa w wodzie!), tak żeby się zmęczyć to raczej profilaktyka.
    • lolinka2 Re: Wada postawy u 6 latki 12.09.10, 10:12
      i sprawdź prawe biodro, bo skrzywienie na prawo w tym wieku i płaskostopie mnie się z doświadczeń z własnym dzieckiem kojarzy z jakąś pominiętą w dzieciństwie dysplazją prawego biodra.
      Do dobrego (!) ortopedy na początek - obejrzeć to, prześwietlić co trzeba, wtedy rehabilitacja i ćwiczenia. Sporty jak najbardziej - ale NIE tenis, szermierka i jazda konna (bo sprzyjają skrzywieniu jednostronnemu) - i to jest profilaktyka i rozwój mięśni. Dodatkowo rehabilitacja, na początek to są ćwiczenia zalecone przez lekarza rehabilitanta i wykonywane pod jego nadzorem, potem dostajesz serię ćwiczeń do domu. Warto, naprawdę warto.
      • emilli3 Re: Wada postawy u 6 latki 12.09.10, 19:57
        Dzięki dziewczyny, skonsultujemy to z ortopedą ale prywatnie.
        • jola_ep Re: Wada postawy u 6 latki 12.09.10, 20:09
          > Dzięki dziewczyny, skonsultujemy to z ortopedą ale prywatnie.

Może podpadnę, ale moim zdaniem zdecydowanie ważniejsza jest właściwa rehabilitacja. Jeśli nie możecie dojeżdżać, to poszukaj dobrego, sprawdzonego fizjoterapeuty prywatnie. Zostaniesz przeszkolna, dziecko nauczy się ćwiczeń. I co bardzo ważne - Ty też: na co masz zwracać uwagę, jak korygować dziecko itp. (bo przecież w tym wieku nie może jeszcze ćwiczyć samo). Potem będziecie się spotykać regularnie - najlepiej co najmniej raz na dwa tygodnie (choć znam takich, co spotykają się raz na miesiąc). Ćwiczenia muszą być indywidualnie dobrane do wady. Fizjoterapeuta powienien zbadać dziecko, sprawdzić, jak reaguje na ćwiczenia (np. zbadać skoliometrem czy po ćwiczeniach zmienił się kąt rotacji kręgosłupa). Powinien zainteresować się zdjęciem RTG. Co więcej - zazwyczaj ćwiczenia powinny być co jakiś czas zmieniane, w zależności od potrzeb.

Do ortopedy też oczywiście możesz iść, ale nie licz, że dobierze ćwiczenia, bo on nie jest od tego. A - jak zrozumiałam - u lekarza już byłaś?

Pozdrawiam
          Jola
          • lolinka2 Re: Wada postawy u 6 latki 12.09.10, 20:43
            dokładnie: bez zespołu ani rusz.
            Należy do ortopedy na ocenę i diagnozę, i z tym do lekarza rehabilitanta - po program ćwiczeń. Wówczas z fizjoterapeutą te ćwiczenia wykonujesz.
            • jola_ep Re: Wada postawy u 6 latki 12.09.10, 22:04
              > Należy do ortopedy na ocenę i diagnozę, i z tym do lekarza rehabilitanta - po p
              > rogram ćwiczeń. Wówczas z fizjoterapeutą te ćwiczenia wykonujesz.

Bardzo ważne, aby to był zespół.
              Ale u nas np. ortopeda stwierdził: trzeba ćwiczyć.
              Lekarz rehabilitacji (prywatnie, sprawdzony, polecany) - ćwiczyć PNF

A "szczegóły" określał fizjoterapeuta. Przy okazji "robiąc diagnozę" równie dobrą co lekarze...

Dlatego jeśli lekarz stwierdzi, że potrzebne są ćwiczenia, to w tym momencie najważniejszą osobą staje się wykwalifikowany fizjoterapeuta.

Mieliśmy też kontakt z ćwiczeniami grupowymi (pierwsze zalecenia ortopedy) - ale to była zwyczajna strata czasu... Lepiej już było iść na basen uncertain

Pozdrawiam
              Jola
              • cysia.b Re: Wada postawy u 6 latki 13.09.10, 09:36
                Czy możecie polecić rehabilitanta albo zespół w Warszawie?
                dzięki
                • jola_ep Re: Wada postawy u 6 latki 13.09.10, 13:25
                  > Czy możecie polecić rehabilitanta albo zespół w Warszawie?

Dużo dobrego słyszałam o dr Agnieszce Stępień, Orthos (jeśli chodzi o wady postawy i skoliozy)

Pozdrawiam
                  Jola
                  • lolinka2 Re: Wada postawy u 6 latki 14.09.10, 10:38
                    p. Agnieszka jest ponoć najlepsza w temacie.
                    A z ortopedów dr n. med. Artur Biel - zresztą współpracują ze sobą - to dr Biel dał mi namiary na p. Agnieszkę.
                    Wystrzegać się radzę Lux Medu w tym zakresie - osobiście najadłam się stresu w ilości nadmiernej ze względu na dziwne rozpoznania stawiane przez tamtejszych ortopedów i radiologów. Zupełnie "z kosmosu" i "od czapy".
                    • mami7 Re: Wada postawy u 6 latki 14.09.10, 12:45
                      pani Agnieskz ajest bardzo dobra, ale nie sposób sie do niej dostać. skupila sie glownie na prowadzeniu kursow i konsultuje najtrudniejsze przypadki. z tego co widzę w Orthosie niektóre "przypadki" sa tam bardzo trudne.
                      zawsze mozna sie tam umowic do innego rehabilitanta.
    • kanna Re: Wada postawy u 6 latki 12.09.10, 21:03
      Ja będę jeździła na rehabilitacje ręki po skręceniu łokcia u syna. Szkolę sobie nadrobi, a ćwiczenie ze specjalistą to co innego niz z rodzcem.
      prywatnie chciali ponad 700 zł za 10 spotkań po pół h.
      • jola_ep Re: Wada postawy u 6 latki 12.09.10, 22:00
        Bardzo dobrym rozwiązaniem jest korzystanie z dobrej rehabilitacji na NFZ, jak się da oczywiście.

Należy się jednak liczyć z tym, że w przypadku skoliozy dwa miesiące to dużo za mało. Zazwyczaj. Dopóki nie znamy jej przyczyny (a w ogromnej większość tak jest) trzeba czasem ćwiczyć przez cały okres, gdy dziecko rośnie. Najbardziej niebezpieczne są zaś tzw. skoki wzrostowe. Wtedy _koniecznie_ trzeba dziecko kontrolować, aby szybko zadziałać, zanim skolioza stanie się duża i trudna do opanowania...

Pozdrawiam
        Jola
        • kim2kim3 Re: Wada postawy u 6 latki 14.09.10, 09:34
          U tak małego dziecka wykryta skolioza faktycznie musi być kontrolowana i trzeba dużo ćwiczyć. Mój synek ma 4 latka i pediatra ostatnio stwierdziła skoliozę. Wystraszona pytam czy da mi skierowanie do specjalisty. Ona, że nie, bo mały się tylko garbi, skrzywienia nie widać, a musiała coś w papierach napisać. Zgłupiałam. Chodzimy wprawdzie na basen, ale synek nie chce się uczyć pływać. Nie wiem czy iść w końcu prywatnie do ortopedy, czy nie uzna, ze jestem przewrażliwiona.
          • jola_ep Re: Wada postawy u 6 latki 14.09.10, 20:00
            > czy iść w końcu prywatnie do ortopedy, czy nie uzna, ze jestem przewrażliwiona

To, co sobie pomyśli o Twojej wrażliwości, to akurat najmniejszy problem smile
            Masz rozpoznanie pediatry? Idź, ale wybierz takiego z doświadczeniem w wadach postawy u dzieci. Z drugiej strony u nas pediatra od razu dała skierowanie.

Pozdrawiam
            Jola
            • nienarzekam7 Poradnik - prosty kręgosłup 19.04.11, 12:50
              polecam też dokształcać się, oprócz konsultacji z lekarzem smile fajny poradnik jest np tutaj: homedicspolska.blogspot.com/2011/04/poradnik-jak-uniknac-wad-postawy.html samemu można zwracać uwagę na to, co się robi, żeby sobie nie zaszkodzić
    • mama_dorota Re: Wada postawy u 6 latki 14.09.10, 12:32
      Ja dorzucę jeszcze jedną radę, bardziej na przyszłość w twojej sytuacji. Kupując tornister czy plecak szkolny zwróć uwagę na to, aby był jak najlżejszy. Zazwyczaj im bardziej się dziecku podoba, tym jest cięższy. Te z kółeczkami są bardzo ciężkie, a też je trzeba nosić po schodach.

Moja córka jest oburzona, że ma lekki sportowy plecak z jedną kieszenią w środku, podczas gdy koleżanki mają śliczne z wieloma kieszonkami, ale jestem nieugięta. Podjęłam taką decyzję z chwili, gdy się dowiedziałam, że syn znajomych (szkoła obok domu, wysportowany chłopak) ma po I klasie skrzywienie kręgosłupa, którego nie miał rok wcześniej. Powód łatwo tu odgadnąć. Twoje dziecko skrzywienie już ma, więc trzeba je chronić tym bardziej.

Moja córka (8 lat) uczy się grać na skrzypcach. Jest bardzo narażona na skrzywienie, tym bardziej, że jest wysoka i szczupła. Specjalnie z tego powodu w drzwiach pokoju dzieci wisi drążek do podciągania (koszt poniżej 50 zł). Zresztą niejeden skrzypek czy altowiolista korzysta z takiego przyrządu, bo grając po kilka godzin dziennie (dzieci przynajmniej 30-60 minut) z ułożonymi niesymetrycznie rękoma muszą się liczyć z różnymi wadami postawy. Nie znam się dobrze na wadach postawy, ale warto zapytać ortopedę lub rehabilitanta o to, czy by się taki i wam nie przydał.
      • kanna Re: Wada postawy u 6 latki 14.09.10, 23:08
        Plecak się niestety nie sprawdził u nas, zeszyty wyglądały jak wyciągnięte psu z gardła uncertain
        • lolinka2 Re: Wada postawy u 6 latki 14.09.10, 23:09
          lekki tornister z usztywnionymi plecami i szerokimi paskami - to jest to. Pochwałę ortopedy dostał, bo go widział smile
    • marghe_72 Re: Wada postawy u 6 latki 19.04.11, 14:42
      Nie bagatelizuj problemu.
      Ja poniekąd tak zrobiłam.. efekt - zagrożenie gorsetem, a być może i operacją.
      Czeka nas wieloletnia rehabilitacja..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka