Dodaj do ulubionych

dodatkowe dni wolne w szkole-podstawa prawna

13.10.10, 14:39
Czy znacie podstawę prawną dodatkowych dni wolnych w szkole. w mojej szkole są to 14.10, 12.11, 5.o4 (test klas szóstych) i dzień po Bożym Ciele. Nigdzie nie mogę tego znależć - czy są to dni wolne od zajęć dydaktycznych tzn, nie ma lekcji czy w ogóle wolne.
mam wrażenie, że to jest jakaś wolna amerykanka
Obserwuj wątek
    • lena99 Re: dodatkowe dni wolne w szkole-podstawa prawna 13.10.10, 14:46
      Tu masz linki
      tnij.org/il5h
      i szczegółowo bip.men.gov.pl/images/stories/APsr/rozdkow5.10.pdf
      • iwoniaw Czy ja dobrze widzę, że to oznacza 15.10.10, 20:42
        że o terminie ferii zimowych możemy się dowiedzieć dopiero 31. grudnia?!
        No chyba ich bogowie opuścili uncertain
        • ezmd99 Re: Czy ja dobrze widzę, że to oznacza 17.10.10, 18:45
          2) ferie zimowe trwają dwa tygodnie w okresie od połowy stycznia do końca lutego,
          z zastrzeŜeniem ust. 2; terminy rozpoczęcia i zakończenia ferii zimowych w szkołach
          na obszarze poszczególnych województw ogłasza - po zasięgnięciu opinii
          wojewodów i kuratorów oświaty - minister właściwy do spraw oświaty i wychowania,
          nie później nż do końca czerwca każdego roku poprzedzającego o dwa lata rok,w którym będą trwały ferie zimowe.”;
          Dwa lata do przodu, czyli zdużym wyprzedzeniem
          • iwoniaw ust. 2, o którym piszesz 18.10.10, 09:28
            mówi wyraźnie, że w tym roku do 31.12. czy się mylę?
            Cytatezmd99 napisała:

> 2) ferie zimowe trwają dwa tygodnie w okresie od połowy stycznia do końca luteg
            > o,
            > z zastrzeŜeniem ust. 2;
            • grenlandia33 Re: ust. 2, o którym piszesz 18.10.10, 09:39

Przeciez terminy ferii w tym roku sa juz dawno znane. Mazowieckie np. ma w ostatnim rzucie dwa ostatnie tygodnie lutego. Polecam wujka Google smile
            • lena99 Re: ust. 2, o którym piszesz 18.10.10, 09:43
              § 2. Minister właściwy do spraw oświaty i wychowania do dnia 31 grudnia 2010 r.
              ogłosi - po zasięgnięciu opinii wojewodów i kuratorów oświaty - terminy rozpoczęcia i
              zakończenia ferii zimowych w roku szkolnym 2011/2012 w szkołach na obszarze
              poszczególnych województw.

Czyli do 31.12.2010 r. będą ogłoszone terminy ferii dla przyszłorocznego roku szkolnego! Terminy ferii w obecnym roku szkolnym są już podane.
              • iwoniaw Dzięki Lena 18.10.10, 11:05
                coś mi się przestawiło z rocznikami. Idę szukać terminów ferii, skoro już są wink
    • magdazaw Re: dodatkowe dni wolne w szkole-podstawa prawna 13.10.10, 15:00
      powinny to być dni wolne od zajęć dydaktycznych, ale jeśli rodzice zgłoszą, że dziecko nie ma z kim zostać to w szkole powinny być zajęcia opiekuńczo - wychowawcze.
      Ostatnio rozmawiałam na ten temat z osoba z kuratorium i ona powiedziała mi to po dokładnym przeczytaniu rozporządzenia.
      • marianna18 a wolny 14.10 na jakiej podstawie prawnej? 13.10.10, 15:21
        na tej samej czy innej?
        • kasiu78 Re: a wolny 14.10 na jakiej podstawie prawnej? 15.10.10, 16:53
          Na podstawie Karty Nauczyciela art. 74
    • sion2 Re: dodatkowe dni wolne w szkole-podstawa prawna 15.10.10, 17:57
      Rok szkolny w tym roku konczy sie dzien przed Bożym Ciałem. Wyjatkowo w środę, wlasnie dlatego że jest przepis że edukacja sie powinna zakonczyc w najblizszy piątek po 20 czerwca, a dzien przed tym piatkiem wypada Boze Cialo (bardzo pozno w tym roku) i dlatego MEN zdecydowal ze rok szkolny konczy sie w srode przed Bozym Cialem.
    • hawela Re: dodatkowe dni wolne w szkole-podstawa prawna 17.10.10, 20:24
      14.10 - absolutnie. Jest wolny, ale tylko do zajęć dydaktycznych, opiekuńcze muszą być
      12.11 - może być wolny, ale dopiero po odpracowaniu (czyli pewnie pójdą do szkoły w którąś sobotę)
      piątek po Bożym Ciele - wolny

• beata7305 Re: dodatkowe dni wolne w szkole-podstawa prawna 17.10.10, 22:38
      Podstawa prawna:
      Dzienniku Ustaw nr 186 poz. 1245 z 6 października 2010 r.

W tym roku dzień po Bożym Ciele to już są wakacje.
      Dodatkowe dni wolne są to dni wolne od zajęć dydaktyczno-wychowawczych. Szkoła musi zorganizować zajęcia opiekuńcze, czyli świetlica musi być czynna.
    • kasiulka_26 Re: dodatkowe dni wolne w szkole-podstawa prawna 18.10.10, 11:17
      a 7 stycznia będzie wolny?? bo 6 chyba tak smile
      • agulka04 Dni wolne ustala szkoła 18.10.10, 12:02
        6 dodatkowych dni wolnych od zajęć dydaktycznych ustala szkoła (proponuje dyrektor, opiniują: rada pedagogiczna, rada rodziców i samorząd uczniowski).

Te dni mogą być całkiem różne w różnych szkołach.
        U nas np. jednym z takich dni jest 2 listopada.

Szkoła zapewnia wtedy opiekę (najczęściej są to dyżury nauczycieli w świetlicy).

Nie są to dni do odpracowania !!!
        • aduerin Re: Dni wolne ustala szkoła 25.10.10, 22:08
          wystarczy siegnac po aktualne rozporzadzenie opublikowane w Dzienniku Ustaw - tak dowiesz sie prawdy, bo tu na forum znajduje sie sporo blednych informacji. oto fragment rozporzadzenia:
          Dyrektor szkoły lub placówki, po zasięgnięciu opinii rady szkoły lub placówki, a w przypadku szkół lub placówek, w których rada nie została powołana, rady pedagogicznej, rady rodziców i samorządu uczniowskiego, biorąc pod uwagę warunki lokalowe i możliwości organizacyjne szkoły lub placówki, może, w danym roku szkolnym, ustalić dodatkowe dni wolne od zajęć dydaktyczno-wychowawczych, w wymiarze dla:

1) szkół podstawowych, zasadniczych szkół zawodowych, szkół policealnych oraz placówek kształcenia praktycznego i placówek kształcenia ustawicznego - do 6 dni,

2) gimnazjów - do 8 dni,

3) liceów ogólnokształcących, liceów profilowanych, liceów uzupełniających, techników i techników uzupełniających - do 10 dni
          co do terminu ferii to kwestia zostala rozwiazana, ale jesli ktos ma watpliwosci to neich po prostu przeczyta ze zrozumieniem ow dokument.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka