kawka_i_ciacho 03.11.10, 08:56 Bardzo proszę o wyjaśnienie pisowni słowa DZIUPLA. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morekac Re: ort 03.11.10, 10:37 Dziupla - bo ma taki otwór 'U'. Dziura też tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka_i_ciacho Re: ort 03.11.10, 12:46 Boskie Też tak myślę Ale tak serio proszę Bo to ani wyjątek, ani nie podchodzi pod żadną zasadę, więc jak ? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: ort 04.11.10, 06:37 Dlatego, że wszędzie tam, gdzie nie pisze się 'ó' pisze się 'u'. To 'ó' się wymienia i pisze się je w pewnych końcowkach oraz jest lista (nie taka znowu długa), kiedy to 'ó' się pisze, pomimo niewymieniania się na cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
dusia_dusia Re: ort 03.11.10, 12:56 Hm, w ramach samego tylko języka polskiego nic oprócz tego, co było wyżej, nie przychodzi mi do głowy. Natomiast w kontekście szerszym - słowiańskim - można to uzasadnić np. tym, że w innych słowiańskich językach odpowiednik wywodzący się z tego samego źródła pisze się właśnie przez U, a nie np. O czy E. Konkretnie mam na myśli rosyjski - DUPŁo (дупло. W odróżnieniu od takiej np. SÓJKI, która po rosyjsku jest SOJKA (сойка. Czy to coś pomoże, czy za trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka_i_ciacho Re: ort 03.11.10, 13:04 Jak dla mnie to wyjaśnienie jest bardzo sensowne, ale chyba jednak za trudne do trzeciej klasy podstawówki. Proszę o więcej pomysłów Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: ort 03.11.10, 13:32 Moze chodzi o to, ze nie spelnia kryteriow pisowni z o kreskowanym, np. nie wymienia sie na o jak w wyrazie dziob-dzioby Odpowiedz Link Zgłoś
aloiw1985 Re: ort 03.11.10, 23:46 dokładnie tak jak poprzedniczka- słowo nie wymienia się na o jak np w wyrazie stół - stoły Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: ort 04.11.10, 00:33 Jeżeli to 3 klasa to chyba tłumaczenie z kształtem dziupli w formie "U" będzie najlepsze Dzieciaki najszybciej uczą się przez skojarzenia (dorośli też). Ale chyba po prostu nie podlega regule na "ó" wymienne i nie jest żadnym wyjątkiem, jak wspomina dziura, rura, kura, chmura, mur... A może wymyślmy, że końcówka "-ur(a)" Ja, gdy tylko potrafię, to posiłkuję się językiem rosyjskim - działa! Odpowiedz Link Zgłoś