Dodaj do ulubionych

Echo serca u 13 latka

15.11.10, 19:49
Witam,
czy któraś z Was robiła może echo serca u takiego dziecka? Miał robione EKG wyszło ok, no ale to do mnie nie przemawia. Czy echo serca dla dorosłych robi się tak samo jak dla dzieci? Bardzo często boli go w mostku, dzisiaj na WFie siedział dłuższą chwilę z Panią, bo po paru okrążeniach tak go cisnęło i kłuło w sercu, że Pani kazała przerwać bieg.
Jak się urodził to miał szmery w sercu, lekarka która go badała powiedziała, że albo wyrośnie , albo mu zostanie. Przy każdej wizycie moja pani doktor dokładnie go osłuchuje, ale nigdy nic nie mówiła. Nie należy raczej do tych, co to się boją kierownictwa i nie dają skierowań na dodatkowe badania.
Sama nie wiem, co mam o tym myśleć.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Echo serca u 13 latka 15.11.10, 19:59
      Tak samo. Mój syn miał (ma) nerwicę serca, bóle przechodzą mu po kazdym EKG.
      • mirszy Re: Echo serca u 13 latka 15.11.10, 20:24
        A jak to stwierdzono? Bierze jakieś leki?
        • verdana Re: Echo serca u 13 latka 15.11.10, 21:33
          Nie, na nerwicę leków się nie bierze. Stwierdzono, ze jest zdrowy.
          Córka też miała echo, bo w EKG były zmiany - ma zbyt niskie cisnienie. Też echo było OK.
          • mirszy Re: Echo serca u 13 latka 15.11.10, 21:37
            Dzięki
    • mara202 Re: Echo serca u 13 latka 15.11.10, 22:20
      Bóle nerwicowe nie mają związku z wysiłkiem fizycznym wiec to nie nerwica.
      Polecam wybrać się na ECHO, ale najlepiej prywatnie do kardiologa, który specjalizuje się w robieniu echa. Nie każdy bowiem potrafi takie badanie dobrze przeprowadzić i uchwycić wszystkie niuanse. Badanie przeprowadzone przez słabego kardiologa będzie niemiarodajne.
      W tym wypadku sugerowałabym albo przetrwały otwór owalny albo którąś z wrodzonych wad zastawkowych. Są możliwe do wysłuchania, ale do tego potrzeba wprawnego ucha lekarza, byle doktorek niewielkiej wady zastawkowej nie usłyszy, a nawet niewielka wada może dawać dolegliwości somatyczne.
      Dodatkowo przydałoby się zrobić pełne badanie horomonów tarczycy. Czy syn ma epizody tachykardii?
      • mirszy Re: Echo serca u 13 latka 16.11.10, 09:34
        Czy echo u dzieci robi się na tym samym sprzęcie co dla dorosłych? Pytam, bo słyszałam, że dla dzieci jest specjalne, a niestety w mojej okolicy nie ma.
        A co to jest tachykardia?
      • dorek3 Re: Echo serca u 13 latka 16.11.10, 09:34
        Ty lepiej niczego nie sugeruj bo wrodzona a niewykryta wada zastawkowa to poważny problem (mam dziecko z takową). Echo robi się wszystkim tak samo. Nie rozumiem dlaczego po wykryciu szmerów dziecko nie zostało zdiagnozowane do końca. To że najcześciej są to szmery niewinne (tzw struna rzekoma) to niczego nie dowodzi. Ja poszłabym jak najszybciej na echo z konsultacją i ew dalsze badania (Holter).
        • verdana Re: Echo serca u 13 latka 16.11.10, 09:41
          Echo to po prostu USG. Myslę, ze trzynastolatek to już nie malutkie dziecko i żaden specjalny sprzęt nie jest potrzebny.
          Nie nalezy się z góry denerwować - ja miałam szmery w sercu, a to, ze jest to efekt niedomykalnosci zastawki wykrytu kompletnie przypadkowo, gdy mialam już troje dzieci. I w moim wypadku ta niedomykalność jest wadą kosmetyczna, nie dającą żadnych skutkow zdrowotnych.
        • amandaas Re: Echo serca u 13 latka 16.11.10, 10:41
          Ty masz dziecko z wadą wrodzoną a ja conajmniej kilkoro takich pacjentów każdego dnia na oddziale. Sugeruję więc to co mi moje skromne doświadczenie podpowiada. Ja sama mam wade zastawkową tyle, że nabytą, po ukrytym zapaleniu wsierdzia.

Tachykardia to inaczej przyspieszona praca serca, normalnie serce bije ok 70 razy na minutę, gdy ilość uderzeń przekroczy 100 na minutę to już tachykardia. Wtedy należy diagnozować czy jest pochodzenia zatokowego, czy jest napadowa (to w holterze ekg wyjdzie), a przy występującej tachykardii pierwsze co się bada to poziom hormonów tarczycy (T3 T4 TSH) co pokaże czy tachykardia jest pochodzenia hormonalnego czy secowego.
          • dorek3 Re: Echo serca u 13 latka 19.11.10, 10:42
            A my gdzieś prowadziłyśmy dyskusję?

Czym innym są wnioski z daignostyki PO a czym innym jest zakładanie czegoś przed diagnozą.
            OK, z niedomykalnością I-stopnia można sobie żyć pewnie nawet bez kontroli ale trzeba najpierw wiedzieć że to tylko I-stopień, że się nie pogłębia, że pozostałe paametry hemodynamiczne są ok. Wtedy można być spokojnym. W innym przypadku to chowanie głowy w pisaek i narażanie sie na poważne problemy bo jak sama zapewne wiesz wady zstawokowe długo nie daja objawó a kiedy zaczynają dawać to operacja może nie przynieść oczekiwanych rezultatów.
            Ja na pewno jestem przewrażliwiona w temacie wad zastawkowych, ale tym bardziej nie rozumiem jak można ze szmerem przez kilkanaście lat bez diagnozy.
            • amandaas Re: Echo serca u 13 latka 19.11.10, 22:52

> Ja na pewno jestem przewrażliwiona w temacie wad zastawkowych, ale tym bardziej
              > nie rozumiem jak można ze szmerem przez kilkanaście lat bez diagnozy.

Widzisz, a ja rozumiem, obecnie mam na oddziale 67latka z kombinowaną wadą zastawkową. Dorobił się już nawet tachypnoe ze względu na głęboką niewydolność serca. Co nie przeszkadzało mu zaciekle kopać ogródka całą jesień.

Nie wiem jaki cel miał Twój wykład (poniekąd zabawny dla mnie) bo chyba obie się zgadzamy, że sprawa jest poważna i do natychmiastowego pogłębienia diagnostyki.
              • dorek3 Re: Echo serca u 13 latka 20.11.10, 21:22
                Nie wiem ani gdzie wykład ani gdzie coś śmiesznego napisałam
    • babsee Re: Echo serca u 13 latka 16.11.10, 08:58
      jako 14 latka miewalam napadowe bóle w mostku.EKG wychodzilo dobrze,lekarz nic ine slyszal az trafilam na innego pediatre, ktory twierdzil ze slyszal ewidentne szmery w sercu.Dostalam skierowanie na usg serca-wykazalo niedomykalnosc platka zastawki a wlasciwie 2 zastawek. Wiazalo sie to wlasnie z dojrzewaniem-serce nie nadązalo rosnąć./
      Zdaignozowana,wiedzialam co mi jest,jak moje serce reaguje na duzy wysilek,na zmiany cisnienia a moja Mama spala spokojnie.
      Zdiagnozuj dziecko,chocby prywatnie.To bardzo wazne.
    • morekac Re: Echo serca u 13 latka 16.11.10, 10:01
      Moja córka ma robione co roku. Zróbcie to echo - najlepiej u kardiologa dziecięcego.
    • dorotakatarzyna Re: Echo serca u 13 latka 18.11.10, 23:22
      Takie kłucie serca w tym wieku jest często spotykane, ale dla pewności trzeba zrobić badanie. Nawet prywatnie, gdy lekarz nie chce dać skierowania.
      Sama parę miesięcy temu martwiłam się kłuciem w sercu mego czternastolatka, do tego robiło mu się słabo i ciemno przed oczami. Zrobiłam wszystkie wyniki, ekg, na usg poszłam prywatnie, bo rodzinna nie widziała potrzeby. Wybrałam bardzo dobrego lekarza, zapłaciłam 150 zł, a zyskałam pewność że dziecko jest zdrowe. Czego i twojemu życzę. Aha, mojemu po jakimś czasie przeszło, już nie narzeka.
    • izabelcia1979 Re: Echo serca u 13 latka 19.11.10, 17:48
      cześć1
      Ja w tamtym roku robiłam
      echo synowi bo wcześniej miał EKG ale dr.zalecił ECHO.
      wszystko było super .Wysłała nas tam dr.rodzinna jak robiliśmy bilans 10latka bo wyczuła szmery w sercu-dowiedzieliśmy się że dzieci które szybkoo rosną mają taką przypadłość -sama zniknie w okresie dojrzewania,pozdrawiam
    • nena20 Re: zastawka trójdzielna 22.11.10, 19:34
      przepraszam, ze wcinam się w wątek ale mam pytanie, czy niedomykalnośc zastawki trójdzielnej 1 stopnia może się cofnąć. Dziecko ma 1 rok. Innych wad nie stwierdzono. Wiem, powinnam zapytać kardiologa ale jakoś z tego wszystkiego nie zapytałam, następna wizyta za tok. Z góry dziękuje. A i coś mówiła, ze to w wyniku infekcji bo innych wad nie widzi.
    • mirszy Re: Echo serca u 13 latka 24.11.10, 22:29
      UFF, byłam dzisiaj z młodym na echo i wszystko w porządku. Robiła pani doktor, która zajmuje się wyłącznie badaniem serduszka u dzieci, więc myślę, że dobrze trafiłam (z polecenia).
      Echo było robione łącznie z badaniem Dopplera.
      Dziękuję wszystkim za fachowe porady i te mniej również. Dzięki że jesteście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka