bazylea1 26.01.11, 13:21 co w dzisiejszych czasach zwyczajowo dostają dzieci, z dużych miast i przeciętnie zamożnych rodzin? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniaop Re: jakie prezenty na komunię? 26.01.11, 13:56 Moje dostanie "luksusowe" wydanie Biblii dla doroslych. 2 lata temu kupilismy Chrzesnicy ladny krzyzyk, taki bardziej bizuteryjny dla dziewczynki. Znajomi czesto kupuja tez male aparaty fotograficzne, zegarki flik-flaki i bransoletki Charms wraz z przywieszkami- to ostatnie dla dziewczynek of kors. Odpowiedz Link Zgłoś
onoma-topeja Re: jakie prezenty na komunię? 26.01.11, 16:24 moj syn w tym roku ma komunie,od dawna marzy o ps3 i telefonie "takim jak ma ciocia" wiec chrzestna wziela na siebie zakup tego telefonu Odpowiedz Link Zgłoś
kadwa3 Re: jakie prezenty na komunię? 26.01.11, 16:35 u nas byl aparat od chrzestego, telefon od chrzestnej-od nas wymarzone mp3 dziadkowie zlozyli sie na pieknie wydana biblie do ktorej wpisali sie wszyscy goscie. reszta gosci zeby nie bylo przesady zlozyla sie na mini wieze za ok 300 zl. rok wczesniej u syna bardzo podobne prezenty-mimo zamoznosci niektorych czlonkow rodziny uwazam ze nie powinno sie przesadzac-corka moich kuzynow dostala 9 tys. w gotowce i drugie tyle w prezentach Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: jakie prezenty na komunię? 03.02.11, 17:35 U nas tez telefon z duzą ilościa gier. Odpowiedz Link Zgłoś
gopio1 Re: jakie prezenty na komunię? 26.01.11, 16:45 O! Widzę, że nieśmiertelny wątek już się pojawił Odpowiedz Link Zgłoś
tititu Re: jakie prezenty na komunię? 03.02.11, 09:41 Dlatego wlasnie, ze "niesmiertelny" proponuje go przyszpilic, zeby sobie wisial do czerwca. Dzieki temu nie bedziemy sie "potykac" o kolejne posty na ten temat jak teraz o 6-cio latki w 1 klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
agach77 Re: jakie prezenty na komunię? 26.01.11, 18:44 tak zaczyna się wyścig (w klasie już rozpoczęły się licytacje kto, co i ile dostanie), denerwują mnie te licytacje Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: jakie prezenty na komunię? 26.01.11, 18:53 jak się zaczyna, że się zapytałam? chcę wiedzieć jakie są zwyczaje, mój syn nie idzie i muszę się psychicznie przygotować na "a moi koledzy mają już to i to, kup mi..." za moich czasów był rower, zegarek, ale teraz 8latki już dawno takie rzeczy mają Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: jakie prezenty na komunię? 26.01.11, 20:47 U mnie w okolicy jest "trend" rodzinnej zrzuty na jeden konkretny prezent-albo komputer, albo telewizor, albo PS 3 z kilkoma grami. Odpowiedz Link Zgłoś
magdatysz Re: jakie prezenty na komunię? 27.01.11, 23:00 mój tez nie idzie do komuni. Na razie zawsze tłumaczę że nie musi mieć wszystkiego tego co koledzy. Szczerze mówiąc to nawet nie wiem kiedy te dziecieki z klasy komunie mają - tyle że w maju. Odpowiedz Link Zgłoś
kunnegunnda Re: jakie prezenty na komunię? 27.01.11, 23:12 nie wiem, to chyba zalezy. moj syn tradycyjnie, ale chyba najbardiej "biednie" wsrod kolegów. rower (noo, wypasiony), mp3, zegarek tez wypasiony i Biblie. Kasy nie akceptujemy, a osób bliskich zaledwie kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jakie prezenty na komunię? 28.01.11, 09:48 Tylko Biblia (co prawda z wpisem ks. Indrzejczyka). Odpowiedz Link Zgłoś
tititu Re: jakie prezenty na komunię? 29.01.11, 00:23 Ja rozwazam zakup czegos z elektroniki (telefon, tablet) i nasluchuje co zdeklaruja inni, zeby nie zdublowac. Pomysl z charms tez mi sie podoba. Generalnie od wrzesnia/pazdziernika wiekszosc osob, ktore bedzie zaproszone dostaje kota (zeby tego gorzej nie nazwac) i zadrecza wszystkich naokolo pytaniami co dziecko chce. Dziecko chcialoby zabawki i cos z elektroniki jak np. telefon, niekoniecznie wypasiony. Ale jak "wywiadowcy" slysza, ze dziecko nie marzy o kolejnej Biblii czy swietym obrazku (ma juz tego troche z chrztu) to obrazaja sie na czasy i wychowanie dzieci. Wiec nie rozumiem po co te pytania jak i tak ludzie nie zamierzaja dziecku kupic tego, co chce. To nie do Autorki watku tylko takie rozwazanie o polnocy. Odpowiedz Link Zgłoś
zakletawmarmur Re: jakie prezenty na komunię? 03.02.11, 00:33 Ale jak "wywiadowcy" slysza, ze dziecko nie marzy o > kolejnej Biblii czy swietym obrazku (ma juz tego troche z chrztu) to obrazaja s > ie na czasy i wychowanie dzieci. Wiec nie rozumiem po co te pytania jak i tak l > udzie nie zamierzaja dziecku kupic tego, co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: jakie prezenty na komunię? 29.01.11, 08:22 U nas w rodzinie jest zwyczaj dawania kasy. Jak dziecko uzbiera większą sumke to mozna kupić coś na co nie byłoby mnie stać a o czym dziecko marzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Quad, ofkors ;) 02.02.11, 21:47 U mojego syna żadnych licytacji nie ma. Pewnie dostanie psp, albo telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
siuniek Re: jakie prezenty na komunię? 03.02.11, 09:43 może nie jesteśmy z dużego miasta, może nie jesteśmy przeciętnie zamożni ale polecam lekturę goscniedzielny.wiara.pl/zalaczniki/2010/05/04/1272979592/1272979610.pdf na str. 4 -5 może komuś się przyda Odpowiedz Link Zgłoś
wilk.w.owczej.skorze Re: jakie prezenty na komunię? 03.02.11, 16:57 Wycieczka do Ziemi Świętej, w dzisiejszych czasach, może okazać się podróżą w jedną stronę Ja bym nie ryzykował. Odpowiedz Link Zgłoś