tajmk 14.03.11, 11:20 chcialam sie zapytac czy warto zaposac dziecko na takie zajecia czy strata czasu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniask_mama Re: szachy czy warto 14.03.11, 11:45 Warto, jeśli dziecko chce, a nie - jeśli chcą tylko rodzice Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: szachy czy warto 14.03.11, 13:05 Jeśli tylko dziecko się zgodzi, to warto! Moja córka chodzi od września i ja też się tym zafascynowałam, codziennie ćwiczymy, myślę, że to wspaniały rozwój dla mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka73 Re: szachy czy warto 16.03.11, 00:00 To zależy od jakości zajęć. Mój siedmiolatek gra z zapałem od roku, w domu rzadko komuś udaje się z nim wygrać, więc zapisałam go na zajęcia w szkole i porażka. Pan trener (tak się każe nazywać) zajmuje się wyłącznie chłopcami z szóstej klasy, a młodszym daje szachy i mówi "No to sobie pograjcie" . Moje dziecko robiło dobrą minę do złej gry, ale w końcu podziękowało za udział. Warto więc zorientować się co sekcja szachowa tak naprawdę ma w ofercie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasias76 Re: szachy czy warto 16.03.11, 17:32 Nie dziwię się Twojej reakcji na tego pana. Mój syn chodzi do I klasy podstawówki. Jak w szkole były eliminacje do etapu gminnego igrzysk młodzieży szkolnej w szachach, pan od wf nie bardzo był skłonny zabrać tam pierwszoklasistę, gdzie grali chłopcy z klas 4-6. Mina pana jednak zrzedła, bo syn w szkole wygrał, w etapie gminnym był drugi a w powiatowym trzeci. I zakwalifikował się do wojewódzkiego. Całe szczęście, że nie jestem skazana tylko na szkołę, bo ta instytucja niestety w obecnych czasach niewiele naszym dzieciom oferuje. Zapisz synka do porządnego kluby szachowego - tam większą uwagę zwracają na tych najmłodszych. Z drugiej strony robienie w szkole łączonych zajęć dla teoretycznie lepszych 6-klasistów ( tylko teoretycznie) i maluchów ( które teoretycznie nic nie wiedzą na temat grania) mija się z celem. Powinien być podział ze względu na umiejętności, bo albo jedni albo drudzy się będą nudzić.W takim przypadku chyba jednak lepiej, żeby " sobie pograli" ci, co już wiedzą więcej niż ci, którzy się mają czegoś nauczyć. Mam rację? Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: szachy czy warto 16.03.11, 11:36 A co to znaczy "warto"? A czy "warto" jeżdzić na rowerze albo iść do kina? Nie warto - strata czasu i pieniędzy nie przynosząca żadnych wymiernych korzyści. Tak samo szachy - nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: szachy czy warto 16.03.11, 18:41 Jak dobre te zajęcia, to pewnie, że warto Odpowiedz Link Zgłoś