Dodaj do ulubionych

Zakup drogich podręczników org. przez szkołę

16.06.11, 16:03
pani wyszła z taką propozycją, że przez wydawnictwo będzie taniej i wydawnictwo obiecało, że jak cała klasa kupi bezpośrednio u nich to kupią klasie rzutnik w prezencie i w ogóle pani podała tysiąc argumentów, że warto (np. że w tym roku dzieci miały rózne wydania i były nieznaczne różnice).

Wszyscy rodzice od razu - och jaki to cudowny pomysł. I niestety teraz gdy przyszło do szczegółow to okazało się, że podana cena była tylko za pakiet (ja myslałam, że też za informatykę i zadania) i okazuje się, że ta cena za pakiet jest 40 złotych wyższa niż na Gandalfie. Wkurza mnie to, bo czuję się jak staruszka ze wsi, której akwizytor coś wcisnął bo nie umie korzystać z netu i do sklepu ma daleko.

Co byscie zrobili na moim miejscu, zbuntowali się czy karnie kupili książki w szkole?

N.B. Moim zdaniem to nauczyciele nie powinni robić takich rzeczy to jest gdzieś na granicy ...
Obserwuj wątek
    • mama_kotula Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 16.06.11, 16:14
      Co roku mamy taką propozycję, co roku kupuję w Gandalfie.
      Zakup książek przez szkołę nie jest tańszy - generalnie chodzi o to, że szkoła kupując większy pakiet, otrzymuje zestaw pomocy (plansze itp.) dla nauczyciela no i wydawnictwo obiecuje różne cuda gwizdki z których mają korzystać dzieci.
      Ja wychodzę z założenia, że pomoce typu rzutnik szkoła powinna zapewnić sama, a nie ze zrzutki rodziców.

Co zrobić? To zależy od ciebie. U mnie przy dwójce dzieci to jest 80zł więcej, ja kupuję przez Internet (przy 2 kompletach przekraczam próg darmowej wysyłki), większość rodziców w szkole.
      • asia_i_p Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 16.06.11, 19:28
        Zależy których książek. Podręczniki językowe, kiedy księgarnia da nam te swoje - 15%/ - 20%, bardzo trudno jest dostać taniej. Często mamy tak, że uczniowie nie chcą nam wierzyć, sprawdzają cenę, okazuje się, że taniej się nie da i domawiamy jeszcze trochę - na szczęście księgarnia nie robi problemów i dosyła ile trzeba, pokrywając koszty przesyłki. Oczywiście o rzutnikach mowy nie ma, ale są książki dla nauczycieli, płyty do klasy, video, testy (taka standardowa "obudowa" podręcznika) + jakieś książki językowe typu czytadła i książki na nagrody w konkursie.
        Nie wiem, może rodzice powinni to przejąć i negocjować właśnie z księgarniami, a nie z wydawnictwami.
    • coronella Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 16.06.11, 17:27
      zbuntowałam się i nie zapłaciłam. Wyszło by mnie 50 zł drożej, niż kupno prywatnie w księgarni. Bez przesady.
    • zuzanka79 Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 16.06.11, 17:32
      Mieliśmy podobny problem, w rezultacie stanęło na indywidualnym zakupie podręczników. Efekt? Może i zaoszczędzone ale dzieci mają dwa wydania boxów z 2010 i 2011 roku. Z boxów 2011 zniknęły karty ze sprawdzianami - może je dokupić nauczyciel za .. 19,98 komplet dla jednego ucznia ( kto za to zapłaci nie wiadomo - rodzice nie bo nie wiedzieli o wejściu nowego wydani, pani - a dlaczego niby ona - też nie wiedziała?), nauczyciel został bez podręczników i materiałów pomocowych ( książki metodyczne, scenariusze, płyty z opowiadaniami, wspomniane sprawdziany które byłyby w pakiecie itp. może/musi je sobie kupić/zapłacić sam). Nie wiem czy te 40 zł różnicy z czego 10 zł to prowizja wracająca do ucznia to aż taka oszczędność. Wiem, że w przyszłym roku ( tak jak w ubiegłym) książki zamówię w szkole.
      • coronella Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 16.06.11, 17:35
        może dla niektórych 40 zł to śmieszna kwota, dla mnie różnica 50 zł na samym boxie, wartym 180 zł (Gandaf), to bardzo duzo. A jeszcze religia i angielski. Mamy podany który rok wydania kupić, więc pomyłki nie będzie.
        • zuzanka79 Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 16.06.11, 17:45
          My też mieliśmy podany rok wydania, ale po 20 maja wyszło wydanie wznowione - dodruk ( treści merytoryczne podręcznika i kart pracy nie uległy zmianie) bez sprawdzianów. A tych boxów ze sprawdzianami już nigdzie nie ma - to był ubiegłoroczny nakład.
          Niestety w momencie podawania informacji dla rodziców o wznowieniu wydania i zawartości nowych boxów nikt nie miał zielonego pojęcia - nawet konsultant regionalny WSiP.
      • mama_kotula Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 16.06.11, 17:45
        Cytat
        nauczyciel został bez podręczników i materiałów pomocow
        > ych ( książki metodyczne, scenariusze, płyty z opowiadaniami, wspomniane sprawd
        > ziany które byłyby w pakiecie itp. może/musi je sobie kupić/zapłacić sam)

Ej, no chwila. Z jakiej okazji ja - jako rodzic - mam fundować nauczycielowi materiały do pracy? W takim razie bardzo proszę, aby grono pedagogiczne mi ufundowało komputer. Też go potrzebuję do pracy i muszę sobie kupić sama.

Cytat
        Nie wiem czy te 40 zł różnicy z czego 10 zł to prowizja wracająca do ucznia to aż taka oszczędność

Przy dwójce dzieci, jak pisałam, to spora oszczędność. 80 zł, które można przeznaczyć na część wyprawki.
      • iwoniaw No moment, z tego co wiem, to wydawnictwo 16.06.11, 18:08
        oferuje szkole/nauczycielowi różne bonusy za sam fakt wybrania ich podręcznika spośród wielu obecnych na rynku, a gdzie rodzice to kupią, to mu wszystko jedno - wszak chodzi im o zbyt na nakład, a nie o to, który pośrednik zarobi więcej. Wiem to stąd, że szkoła mojego dziecka absolutnie nie prowadzi akcji "kup u nas", a różne dodatki (jak np. drugi komplet książek - tych nie do wypełniania) od wydawnictwa dostają (i w zw. z tym "czytanki" dziecinosić do szkoły nie muszą)
        • asia_i_p Re: No moment, z tego co wiem, to wydawnictwo 16.06.11, 19:29
          Tak jest z językowymi, nie wiem czy z nauczaniem początkowym też.
          • iwoniaw Re: No moment, z tego co wiem, to wydawnictwo 17.06.11, 12:31
            W klasie mojego dziecka tak jest właśnie z pakietem do nauczania zintegrowanego (znaczy, edukacji wczesnoszkolnej czy jak się tam to teraz oficjalnie nazywa) - wiem, że na pewno te bonusy szkoła dostaje i ma (w tym nawet drugi komplet czytanek, w zw. z czym dzieci swoich nie muszą nosić do szkoły, o pomocach dla nauczyciela i gadżetach do prowadzenia lekcji, a tym bardziej formularzach sprawdzianów nie wspominając), a do zakupu książek "u siebie" nie namawia (sama właśnie odebrałam paczkę od kuriera z netowej księgarni).
            Więc nie wiem, jakim cudem jednemu nauczycielowi wybierającemu dany podręcznik wydawnictwo miałoby tak bardzo iść na rękę, a innego narażać na znaczne koszty, jeśli nie zostanie ich skutecznym akwizytorem?
    • pacynka27 Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 16.06.11, 18:49
      W szkole syna podręczniki do I i II klasie były kupowane przez szkołę. Faktycznie były nieco droższe niż w księgarni. Teraz pani prosiła o deklarację czy chcemy podręczniki ze szkoły czy kupimy samodzielnie. Zadeklarowałam że samodzielnie, jak się okazało jako jedyny rodzić wink
    • asia_i_p Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 16.06.11, 19:20
      Jak masz gdzie kupić, to kup taniej.
      Nie wiem, dlaczego to tak działa - u nas, kiedy wydawnictwo dawało promocję, to rzeczywiście taniej się tych książek nie dało dostać. A i tak na tym nie tracili, wiem na pewno, bo prowadziłam taki kiermasz, pomylili się i przesłali mi katalog z cenami hurtowymi - więc już z tymi maksymalnymi obniżkami i tak mieli marżę jakieś 10 zł na książce.
      Z tym, że myśmy w zasadzie nie negocjowali z wydawnictwem, tylko z księgarnią, może księgarnie są porządniejsze.
      • asia_i_p Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 16.06.11, 19:30
        Nie wiem, dlaczego to tak działa - u nas, kiedy wydawnictwo dawało promocję, to
        > rzeczywiście taniej się tych książek nie dało dostać
        Miało być, kiedy księgarnia dawała promocję.
        • grocholica Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 16.06.11, 21:47
          A moim zdaniem wydawnictwa sprzedając "hurtowo" małym księgarniom, kiermaszom, szkołom i tak dają cenę dużo wyższą niż gigantom typu merlin. Ostatnio kupowałam książkę na zakończenie roku dla dzieci - wydawnictwo oferowało mi cenę jak ze swgo sklepu internetowego czyli 21 PLN, a w Merlinie płaciłam 18,5. I nie sądzę, by Merlin nie zarobił... Z podręcznikami jest zapewne podobnie...
    • solaris31 Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 17.06.11, 08:32
      zakup ksiązek przede mną, bo moja starsza idzie do 1 klasy.

ale z drugiej strony - oboje z męzem jesteśmy nauczycielami. oboje zamiawialismy podręczniki przez szkołę dla uczniów. mnie zawsze wychodziło taniej, nie dostawałam żadnych, absolutnie żadnych profitów od wydawnictw ani za wybranie, ani za zakup ich książek. ale wiem, że są takie wydawnictwa, które to robią.

mąż tez zamiawiał książki ze swojego przedmiotu, bo było trudno dostępne, i też przy zamówieniu hurtowym udało się wynegocjowac korzystną cenę.

teraz książki u nas kupują rodzice, szkołom nie wolno. ogólnie myślę, że może to dobrze jednak, bo nie zawsze jest to uczciwe ze strony wydawnictw.

co do prezentów dla szkół - prezenty dają wszyscy, ubezpieczyciele na przykład też wink jest to nagminna praktyka. a te prezenty z wydawnictw to się przynajmniej przydają do czegoś, bo u nas osttanio jedna z firm, która ubezpieczała dzieci, dała w prezencie kalendarze wink

gdyby zakup podręczników miał być przez szkołę, w dobrej cenie - to niech i ten rzutnik będzie wink ale jak piszę - cena jednak jest dzisiaj najważniejsza, bo jako rodzic mam sporo wydatków. z drugiej strony , rozumiem tez trochę nauczycieli, bo szkoły sa tak niedoinwestowane, że prezent w postaci mapy czy rzutnika to niemal skarb wink

ale oczywiście - nie dopłacałabym do prezentów, najważniejsza jest cena.
    • dorek3 Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 17.06.11, 09:25
      W zeszłym roku przed pierwsza klasą padła taka propozycja. ale na zasadzie dobrowolności. większość, nie chcąc sobie zawracać głowy, zdecydowała się na zakup przez szkołę. Ja kupiłam w Gandalfie. Pani z tego tytułu dostała dla siebie komplet gratis +materiały dodatkowe.
      W tym roku już zbiorowo kupowaliśmy w Gandalfie (niestety już bez dodatkowego upustu). A Pani i tak zestaw swoich materiałów dostanie. Ale przypuszczam że może w tych materiałach nie ma aż takich gratisów jak rzutnik.

Dla mnie to miało znaczenie. Teraz będziemy jeszcze zbiorowo poszukiwać upustów na książki do języków. Przeraża mnie ile kosztuje np płyta CD - niemiecki I rok ponad 100 zł. A do tego książki i wszystko razy 4 (dwa języki, dwoje dzieci)
      • thaures Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 17.06.11, 09:48
        Moja koleżanka pracuje w szkolnej bibliotece, kupuje zestawy książek bezpośrednio od wydawnictwa, ma upusty i z tego co wiem zarabia grosze dla szkoły na całym zestawie. Pod koniec wakacji płakała, bo w supermarkecie widziała te zestawy dużo taniej niż ona płaciła u wydawnictwa. Płakała, bo twierdziła,że rodzice będą ją traktować jak złodziejkę... Chciała jak najlepiej, a wyszło jak wyszło.
    • magdatysz Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 17.06.11, 09:50
      merlin 206 zł za pakiet
      merlin.pl/Nowe-Juz-w-szkole-3-Pakiet-dla-ucznia-klasa-3-szkola-podstawowa_Nowa-Era/browse/product/1,916062.html#fullinfo
      w szkole 175 zł
      wybór jasny
      • dorek3 Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 17.06.11, 09:53
        W Gandalfie 171,66 zł.
        • mak-111 Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 17.06.11, 11:26
          u nas w szkole wyszlo niecala zlotowke drozej niz w gandalfie, a wszyscy beda miec pewnosc, ze bedzie to samo zawierac caly komplet. jednak nikt nam nie narzucal kupna na kiermaszu a jedynie zaproponowal. jesli roznica w cenie bylaby tak duza (50 zl wg mnie to sporo w porownaniu do calego kosztu podrecznikow) to kupilibysmy gdzie indziej. to mile, ze szkola moze dostac rzutnik jednak nie bedzie to prezent od wydawnictwa a od rodzicow, ktorzy dokladaja do tego interesu. uczciwiej byloby zrobic jakas zrzutke lub kiermasz prac i zebrane fundusze przeznaczyc na zakup takiego sprzetu.
    • agni71 Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 17.06.11, 11:04
      Ja dla starszej córki kupiłam przez szkołe, tzn. trójka klasowa załatwiala wszystkie formalności, nie wiem, czy nauczycielka dostała z tego względu jakies profity? Ale cena była OK, podręcznik "Razem w szkole" dla kl. III kosztował 185zl za pakiet. W gandalfie jest 3 czy 4 zl taniej. W ten sam sposób zamówiłam rózniewz podr. i ćwiczenia do j. ang - cena również zbliżona do gandalfowej. W sumie dałam 250 zł.

Natomiast dla młodszej corki kupuje sama (nikt z rodziców nie podjął się załatwiania zakupu) - na razie cena najniższa jest w Gandalfie - za pakiet + ksiązka do informatyki + angielski wychodzi mi na razie 240 zł.

Dla mnie tez cena jest istotna, chociaż gdyby w prezencie miała być jakaś naprawdę fajna i przydatna pomoc do szkoły, to ewentualnie skłonna byłabym zapłacić do 30 zł więcej.
      • matizka Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 17.06.11, 12:32
        W gandalfie pakiet to 183,94 versus 215 pln co oznacza 31 PLN w kieszeni - przesyłka pow. 150 złotych gratis.

W sumie to mogłabym np. kupić tylko pierwszy semestr koleżanką i też przesyłka byłaby gratis, a wydałabym na razie 90 złotych zamiast 215.

Mam z tym wszystkim tylko dodatkowy problem - ja np. nie jestem najbiedniejsza z klasy, ale strasznie mnie denerwuje gdy ktoś uważa mnie za głupszą od siebie ( a tak chyba traktuje rodzicó wydawnictwo).
      • przeciwcialo Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 19.06.11, 16:48
        A darmowa wysyłke mają?
    • magnolia1973 Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 17.06.11, 12:46
      Wyraźnie droższych niż w necie absolutnie bym nie kupiła.
      Ale kupiłam droższe o około 10 zł niż najtańsza oferta jaką znalazłam w necie. (Ceny przesyłki nie liczę, bo przy wspólnych zakupach z koleżanką wysyłka byłaby za darmo.) Darowałam sobie to 10 zł, bo przez szkołę była sprawa pewniejsza. W zeszłym roku mieliśmy kłopot z jednym dodatkowym podręcznikiem, spoza kompletu. Trzeba było anulować zamówienie w jednej księgarni, pogonić, żeby oddali pieniądze, a potem zamawiać w innej. Uznałam, że nie warto ryzykować. I inni rodzice podobnie chyba, bo miało się zebrać 2/3 chętnych z klasy by księgarnia zapewniła szkole podany rabat i tyle się zebrało.

Ale na zakup podręczników droższych już o 50 zł niż w necie absolutnie bym się nie zgodziła. Inni rodzice niech robią co chcą. Dla mnie byłoby to nieakceptowalne, nieważne co szkoła za to dostanie.
    • aglod2 Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 19.06.11, 21:02
      A mi się wydawało, że minęły czasy, że wydawnictwa wymuszają zakup książek przez szkoły. Tak jest przynajmniej w przypadku naszej placówki.

Od jakiś kilku lat książki kupują rodzice sami, nie było problemu nawet z wyd. Didasko. Wydawnictwa chętnie dostarczały pakiety dla nauczycieli, a często nawet dodatkowe publikacje, jeśli dyrektor szkoły poświadczył, że nauczyciele pracują na danym pakiecie. Nigdy nie było problemów.
      Wcale mi nie śpieszno do zbierania tej ogromnej ilości pieniędzy i martwienia się czy nic nie brakuje, czy ktoś mi nie ukradnie.

Osobiście jestem przeciwna by wydawnictwa dawały nauczycielom więcej niż pakiet podręczników, przewodników i płyt potrzebnych do realizacji programu. Dla mnie ważne jest czy podręcznik pozwoli mi zrealizować podstawę programową w sposób ciekawy i interesujący dla ucznia i dla mnie. Nie dałam się nigdy złapać na gażety.

Od jednego z wydawnictw mamy dostać rzutniki, ale sami zaproponowali i nie wymuszali zakupu książek przez szkołę w wydawnictwie.
    • atena12345 Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 21.06.11, 09:07
      matizka napisała:

>
      > N.B. Moim zdaniem to nauczyciele nie powinni robić takich rzeczy to jest gdzieś
      > na granicy ...

A moim zdaniem rodzice moja swój rozum i moga zadecydować. Nie obwiniaj PAni. Trzeba było sie dopytać, zorientować.
      u nas w szkole jest kiermasz, dyrektor namawia do kupowania tam, bo potem dostaje ksiązki na nagrody dla dzieci. Box do 2 klasy kosztował 229 zl, w internecie 177 zł ... no sorrki, ale to przeszło 50 zl różnicy. Rodzice sie "rzucili" pokupowali, teraz placzą, że można było taniej smile
    • minkapinka Re: Zakup drogich podręczników org. przez szkołę 21.06.11, 11:47
      Zbuntowałbym się, zamówienie podeczników to nie jest wielki problem, po co przepłacac.
      W nas w szkole zamówieniem podreczników zajęła się trójka klasowa, mają kosztować mniej niz w Gandalfie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka