Dodaj do ulubionych

Centrum Nauki Kopernik

26.06.11, 13:57
Zamierzam w lipcu wybrać się z 9letnią córką do Warszawy. Chciałabym z nia odwiedzić Centrum Kopernika i planetarium. Jak najlepiej zorganizować wycieczkę? Czy może poswięcić jeden dzień na centrum drugi na planetarium? Córkę interesują doswadczenia, kosmos itp więc chyba nie będzie jej sie nudzić.
Obserwuj wątek
    • dunia34 Re: Centrum Nauki Kopernik 26.06.11, 20:16
      w planetarium spędza się godzinę (tyle trwają dwa filmy, które są pokazywane w czasie jednego pokazu). Planetarium i centrum można zwiedzać oddzielnie, bo są oddzielne bilety(w kasie planetarium jest oddzielny, bo jak pójdziesz do głównych kas to tam tylko sprzedają wspólny bilet) My w ciągu prawie 4 godzin zwiedziliśmy centrum i obejrzeliśmy film. Córka na pewno nie będzie się nudzić, bo każdy znajdzie tam coś interesującego dla siebie.
    • anka-itd Re: Centrum Nauki Kopernik 27.06.11, 11:12
      Kopernik to wizyta na cały dzień. Dziecko na pewno nie będzie się nudzić. Ty też nie. Jeżeli nie zal Ci 35 zł, to polecam Spacerownik po Koperniku do nabycia w Empiku. Kopernik ma to do siebie, że nie ma tam tradycyjnych przewodników - ludzi - są opisy do eksponatów i doświadczeń. I są też w środku młodzi ludzie "animatorzy", do których można sie zwrócić o pomoc. Gdy tylko są w pobliżu, korzystam z ich pomocy, bo w większości są to entuzjastycznie nastawiene do dzieci i świata osoby, które chętnie współpracują ze zwiedzającymi. Dzięki przewodnikowi - książce można sobie zaplanować, co dokładnie chce się zobaczyć - w przewodniku jest mnóstwo dodatkowych arcyciekawych informacji o instalacjach, budynku itp.

Ogród na dachu Kopernika jest trochę "księżycowy" jak dla mnie. Dlatego polecam Ci podejść sobie jakieś 200 m do budynku BUW-u i wejść do ich ogrodów. Wejście do ogrodów BUW-u jest darmowe, na górze są okienka przez które można podglądać studentów w czytelni, jest korytarz-żywopłot Laury i Petrarki i mostki nad magazynem książek. Z tarasu widokowego w ogrodach BUW-u rozciąga się przecudowny widok na gmach Kopernika. Wejdź też z dzieckiem koniecznie do samego BUW-u. Obecnie jest tam 3 mln woluminów, docelowo ma być 5 mln. Dlatego na razie jeszcze dwie podziemne kondygnacje nie są "zawalone" książkami tylko są częścią rozrywkową z placem zabaw Hula Kula, ścianką wspinaczkową, kręgielnią.

Udanego pobytu w stolycy życzęwink
    • alabama8 Re: Centrum Nauki Kopernik 28.06.11, 14:28
      Kopernik został otwarty pod koniec zeszłego roku i wciąż cieszy się (niestety) dużą popularnością. Musisz się liczyć z tym, że w wakacje mogą być do niego kolejki porównywalne do tych w weekendy przedwakacyjne (kiedy ludzie stali po 2 godziny). Nie wpuszczają tam wszystkich chętnych od razu - po centrum by się zapchało. Najrozsądniej jest zadzwonić do centrum i zapytać o kolejki, nie wybierać się w weekend, pojawić się przez centrum na godzinę przed otwarciem. Wtedy jest szansa, że w kolejce spędzisz mniej czasu, a więcej w środku - na zabawie.
    • gertruda.k Re: Centrum Nauki Kopernik 03.07.11, 19:57
      Może ktoś wybrał się już w czasie wakacji?
      Czy duże kolejki do kas? Ile czasu trzeba na to zarezerwować?
      • iza.74 niestety... 03.07.11, 23:42
        nie udało na sie dostac do Centrum. Stałam 1,5 godziny przed budynkiem i czekało mnie jeszcze drugie tyle w środku, taka była kolejka (piatek godz 10) kiedy oznajmiono nam, ze co jakiś czas sprzedaż może byc wstrzymywana na godzinę lub dwie, bo cały czas wpuszczane sa wycieczki a jak sie przepełni to trzeba czekać aż wyjdą. Zastanawiam się dlaczego w takim razie nie mozna wprowadzić rezerwacji biletów. Mogę tam pojechać za pół roku, ale miec pewnośc , że wejdę. Niestety, ponieważ zdrowie nie pozwala mi na tak długie stanie, musieliśmy w połowie drogi zrezygnowac z czekania, tym bardziej, zę z tymi przerwami trudno było przewidzieć ile godzin przyjdzie nam jeszcze stać.
        • gertruda.k Re: niestety... 04.07.11, 10:46
          Ale mnie nastraszyłaś! Chciałam jechać z dzieciakami z Poznania specjalnie tylko do centrum i wrócić.
          • jakw Re: niestety... 04.07.11, 12:22
            Zdaje się, że dość beznadziejna sprawa. Moja starsza już chyba ze 2 razy usiłowała dostać się w weekendy w czasie roku szkolnego i 2 razy była rezygnacja.
    • anka-itd Re: Centrum Nauki Kopernik 04.07.11, 08:20
      Izo, bardzo mi przykro;-(
      Ostatnio w tygodniu w ciągu dnia (w roku szkolnym) nie było już tak ogromnych kolejek. Można było wejść niemal z marszu. Oczywiście w środku pełno luda, bo ci z rezerwacji zawsze tłumnie wchodzą, ale gdy ja kupowałam swój bilet roczny, przede mną były dosłownie dwie rodziny. No ale teraz wakacje - to zmienia sytuację. Jeśli byłaś w piątek długiego weekendu, to może dlatego tyle ludzi.
      To jest właśnie głupie w Koperniku jeśli chodzi o indywidualnych turystytów: nie można zarezerwować. Grupowe rezerwacje też sajgon, ale przynajmniej mają pewność, że wejdą.
      Oprócz szkół grupowe rezerwacje robią przede wszystkim biura podróży i to chyba biura wprowadzają najwięcej osób.
      Ponieważ mieszkam rzut beretem od Kopernika mam dla siebie i dzieci karnet całoroczny, ale mam problem z wszystkimi kuzynami i gośćmi, którzy będą u nas na wakacje. Będę po prostu polować, kiedy będzie mniej luda i może uda mi się ich tam wziąć - ale po twojej relacji czarno to widzę. Bilety roczne są tylko imienne. Dla mnie rozwiązaniem byłoby gdyby wprowadzili karnety roczne na okaziciela - mogłyby być droższe, ale wtedy mając dwa takie karnety na okaziciela, zawsze tę dwójkę dzieci - szczególnie chodzi mi o moich chrześniaków mogłabym wprowadzić. W jedności siła: gdybyśmy tak zaczęli pisać do nich, żeby jednak umożliwili indywidualnym wchodzenie z rezerwacji albo wymyślili coś jak karnet roczny na okaziciela, może by coś wymyślili sensownego dla indywidualnych?
      • izak31 Re: Centrum Nauki Kopernik 04.07.11, 09:51
        System rozprowadzania biletów jest chory....Nie mozna kupic biletu kilka dni wczesniej na wystawy stałe. 2 lipca w sobotę, kolejka do kasy na 3h stania. Byłam tuz po 10.00 i stałam godzine w kolejce po bilety do planetarium (te mozna kupic wczesniej). Zenada,ze nie internetowej rezerwacji dla klientów indywidualnych. W dobie kiedy odchodzi się od prowadzenia kas....Mozna sprawę biletów rozwiazac na kilka sposobów: zmontowac grupę 10 osób i zrobic rezerwację grupową. albo byc około 9.00 pod planetarium. kupic (sobie lub komus) bilet do planetarium i wtedy mozna w kasie planetarium kupic bilet na wystawy.
        • k1234561 Re: Centrum Nauki Kopernik 04.07.11, 12:30
          Ja też byłam w zeszłym tygodniu w stolicy,na wyjeździe wakacyjnym i musiałm długo i cierpliwie tłumaczyć córce,że nie pójdziemy do Kopernika,bo nie mam zdrowia zrywać się bladym świtem,żeby być o 7 przed centrum i stać ze 3 godziny w kolejce.To jakaś masakra tam panuje.Szkoda wielka,bo w takim wypadku nie widzę dla nas szans,że kiedykolwiek odwiedzimy Kopernika.W wakacje zapchane,w ciągu roku szkolnego w weekendy zapchane,w ciągu tygodnia bez szans,bo jesteśmy z drugiego końca Polski i opuszczanie (niechorobowe) lekcji nie wchodzi u nas w grę.Szkoda,może kiedyś pójdą tam po rozum do głowy i zmienią zasady kupna biletów.
      • kilovolt Re: Centrum Nauki Kopernik 04.07.11, 12:54
        Skoro masz już bilet roczny to mam do ciebie pytanie odnośnie jego zasad. Czy po taki bilet stoi się w innej kolejce i czy mając już ten bilet można wchodzić do Kopernika bez tego długiego oczekiwania w ogonku? Czy ten ogonek jest bezpośrednio do kas, czy jednak do wejścia i mając bilet roczny i tak trzeba swoje odstać?
        • anka-itd Re: Centrum Nauki Kopernik 04.07.11, 15:24
          Odstać trzeba tylko raz, gdy się ten bilet kupuje. Później jest oddzielne stanowisko dla grup z rezerwacji (oni często dopiero w dniu wejścia odbierają swoje karty wstępu) i tych z biletami rocznymi i do niego się podchodzi. W ogólnej kolejce stać już nie trzeba, ale czasem w środku są takie tłumy, że i tak nie warto wchodzić. W weekedny w ogóle tam nie chodzę, bo po prostu strach, że dzieci pogubię. Ale w marcu, w kwietniu naprawdę bywało już całkiem przyzwoicie. Myślę, że tak samo będzie po wakacjach. Teraz może znowu jest tak tłoczno, bo po pierwsze wakacje, a po drugie ogrody na dachu i planetarium uruchomili.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka