Dodaj do ulubionych

Świetlica dla pierwszaka

28.09.11, 09:04
Pani świetliczanka odmówiła mi dzisiaj przyjęcia pierwszoklasisty do świetlicy. Chciałam go zapisać, ponieważ od października rozpoczynam pracę i nie mam, przynajmniej na razie, nikogo kto mógłby go odebrać bezpośrednio po lekcjach. Chodzi do szkoły codziennie na ósmą i kończy o 11:30 i 12:35. Wg Pani ze świetlicy karty należało składać do 9 września, 12 było posiedzenie komisji, a teraz nie ma już żadnej możliwości dopisania go, bo dzieci za dużo i tak zostało przyjętych (i jak to pani podkreśliła należy jej z tego powodu współczuć). Nie widziałam potrzeby zapisania go we wrześniu, bo jeszcze nie pracowałam. Po południu idę na rozmowę do pani dyrektor i proszę o podpowiedź, czy są jakieś przepisy regulujące tę kwestię, czy szkoła może się wypiąć na moje dziecko, dziecko ma 7 lat i nie wyobrażam sobie, żeby dać mu klucz i sam żeby siedział pół dnia w domu. Pani świetliczanka zaproponowała, że ostatecznie może go przyjąć na moje oświadczenie, że dziecko zostaje na moją odpowiedzialność i szkoła za niego nie odpowiada i to na góra jedną, dwie godziny tygodniowo. Jak tę sprawę rozwiązać? Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • asiakh Re: Świetlica dla pierwszaka 28.09.11, 09:22
      U nas też też zapisy były do 9 września i zapewne powiedzieliby to samo co u ciebie,bo dzieci mnóstwo. Ja to rozumiem, są zasady którym należy się podporządkować i tyle. U nas wielu rodziców zapisuje dzieci na początku roku nawet mimo tego, że chodzą do świetlicy sporadycznie, właśnie dlatego, żeby potem nie było problemu.
      Pewnie po rozmowie z dyr. zapiszą Twoje dziecko, bo sytuacja jest zrozumiała, ale rozumiem, że mogą się burzyć.
    • budzik11 Re: Świetlica dla pierwszaka 28.09.11, 11:26
      U nas nie ma żadnego problemu z dopisaniem dziecka. Akurat wczoraj zapisywałam córkę (fakt, że tylko na 1 godzinę tygodniowo), wystarczyło wypisanie formularza z danymi i złożenie u opiekuna świetlicy.
    • annes67 Re: Świetlica dla pierwszaka 28.09.11, 11:32

ROZMOWU NA SZCZEBLU (...) POWINNA CI POMÓC.NIE ODPUSZCZAJ!!
    • bbkk Re: Świetlica dla pierwszaka 28.09.11, 11:33
      a czy byłaś o tym poinformowana wcześniej? że właśnie takie zasady panują w tej szkole?
      jeśli nie to Twoje odwołanie powinno zostać rozpatrzone pozytywnie
    • joasia401 Re: Świetlica dla pierwszaka 29.09.11, 08:49
      No właśnie nikt na początku roku szkolnego nie informował o tym, że tylko zapisać można do 9 września, poza tym na karcie zgłoszeniowej muszą być pieczątki z zakładów pracy obojga rodziców, więc nawet gdybym złożyła deklarację w terminie i tak nie dostałby tam miejsca.
      Poza tym nie widziałam powodu upychania dziecka w świetlicy, jak nie pracowałam, chociaż codziennie mnie prosił, żeby go zapisać. (Pani oprowadziła klasę po wszystkich pomieszczeniach szkolnych i świetlica bardzo się młodemu podobała). Dzięki za numer artykułu, nie będę się już przepychała z Panią ze świetlicy (ona z tych najważniejszych z całej szkoły) tylko napiszę pismo do dyrekcji i mam nadzieję na pozytywne rozwiązanie. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
      • lejdi111 Re: Świetlica dla pierwszaka 01.10.11, 12:35
        ojej a moze u nas też sa takie zasady sad. Ja szukam pracy a jak juz to zrobię to planowałam zapisać dzieciaka właśnie do świetlicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka