Gość: dida IP: 194.129.43.* 06.03.02, 09:29 Uslyszalam tyle opinii, ze juz sama nie wiem czy podawac dziecku. Nie mam pewnosci, czy mu nie zaszkodze. A jakie jest Wasze zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jaacek Re: Zymafluor - tak czy nie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.03.02, 20:02 Zależy - jeśli Twoje dziecko nie ma innych źródeł fluoru, to chyba tak, jeśli używa fluorowanej pasty do zębów, to też zależy na ile umie ją wypluwać. Moje nie umie, a pasty bez fluoru nie chce wziąć do ust, więc dajemy spokój z Zymafluorem, ale bardzo bym chciał, żeby ktoś mi powiedział, jak porównać dawki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaSK Re: Zymafluor - tak czy nie IP: *.kato.gazeta.pl 08.03.02, 17:17 To jest tak, że najpierw trzeba wiedzieć, jaką zawartość fluoru ma woda "kranówka" (lub mineralna, jeśli taką dziecko pije). Od tego uzależnione jest podawanie w ogóle fluoru. - o "kranówce" można dowiedzieć się w sanepidzie. Moje dziecko od 6 tyg. życia ma podawany zymafluor w kroplach - najpierw 1, teraz 3 krople. Ma 19 m-cy i przepiękne białe ząbki. Oczywiście, ważne tu jest przede wszystkim mycie ząbków, sam fluor nie pomoże. Zwróćcie też uwagę na stan zębów rodziców - im jest gorszy tym bardziej bym zymafluor polecała. Bywa, że się przedawkuje, acz bardzo, bardzo rzadko. Może jeśli ktoś przedawkowuje zymafluor i do tego myje dziecku ząbki pastą z fluorem a dziecko ją połyka... wiadomo, umiar potrzebny. Sama pamiętam okropną fluoryzację w podstawówce, a wtedy stężenie fluoru w tym płynie do mycia było naprawdę spore, a jednak nie pamiętam, żeby ktoś przedawkował. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Zymafluor - tak czy nie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.03.02, 23:22 Z tego, co mówią zaprzyjaźnieni pedodonci, fluorzyca wcale nie jest taka rzadka wśród nadmiernie karmionych fluorem dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
yaa Re: Zymafluor - tak czy nie 12.03.02, 15:19 Yaa daję mojemu dziecku - raz dziennie 4 krople. Ma 2 lata i 4 miesiące. Myje zęby pastą z obniżoną zawartością fluoru. Mam nadzieję, że mu nic nie będzie. Pozdrawiam Yaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamusia Re: Zymafluor - tak czy nie IP: *.proxy.aol.com 17.03.02, 14:41 tez tak robie - bo nie znalazlam pasty dla dzieci bez fluoru. emilka dostaje fluoretten 0,25 od 1,5 roku (teraz ma 2,5)a przeciez urosla wiec chyba nie przedawkowujemy. ale wazna jest zawartosc fluoru w kranowce lub w wodzie mineralnej, jesli sie dziecku taka daje. Odpowiedz Link Zgłoś