Dodaj do ulubionych

Urodziny 8-latki

27.12.11, 16:59
Córka ma wkrótce urodziny. Chcieliśmy je urządzić na kręgielni, ale ona chce zaprosić prawie cała klasę i jeszcze kilka kolezanek, co daje ponad 20 osób. A to okazuje się już spory koszt. pozostaje ograniczyć liczbę gości albo cos innego. Ale co? Jak urządzić urodziny bez wpędzania się w kilkusetzłotowe wydatki? Myślałam już o zaproszeniu do domu, czy to dobry pomysł, bo mieszkanie niezbyt duże? Jakie zabawy zaproponować?
Obserwuj wątek
    • mama_kotula Re: Urodziny 8-latki 27.12.11, 18:02
      Są dwie opcje - ograniczyć liczbę gości (jest to jak najbardziej wykonalne, dziecko 8-letnie jest już w stanie zrozumieć, że za organizację urodzin się płaci i nie na wszystko nas stać) albo urządzić urodziny na większą liczbę osób w tańszym niż kręgielnia miejscu. Przy czym ja bym wybrała to pierwsze.

W zapraszanie do domu bym się nie bawiła, prawdę mówiąc - szczególnie przy małym mieszkaniu - ale co kto lubi. Ja wolę wydać kilkaset złotych ;-D
    • dorotakatarzyna Re: Urodziny 8-latki 28.12.11, 01:09
      Moja ósme urodziny obchodziła w klubie wspinaczkowym. Impreza na 15 osób, w sumie też mnie kosztowało ze 400 złotych. Ale dzieci się wyszalały i było super.
      Przerabiałam też imprezy domowe - wtedy ograniczone do kilku osób. Dzieci nie trzeba zabawiać, radzą sobie same. Tylko ten bałagan...
      Najlepsze są urodziny na powietrzu, ale to nie ta pora roku.
      • magda1104 Re: Urodziny 8-latki 28.12.11, 12:14
        No właśnie, dzieci są ruchliwe i najlepiej byłoby, gdyby miały okazję do aktywności. Macie jakieś pomysły - co nie zrujnuje kieszeni rodziców?
        • magda1104 Re: Urodziny 8-latki 28.12.11, 12:55
          A lodowisko? jak wygląda tam sprawa jedzenia? Oczywiscie kryte lodowisko i przy kilkunastu dzieciakach. Mogłaby być frajda, ale duza odpowiedzialność chyba...
          • agni71 Re: Urodziny 8-latki 28.12.11, 14:07
            Ja, jako osoba odpowiedzialna za dzieci, chyba bym zawału dostała na lodowisku....
            Ja robię zazwyczaj domowki, zapraszamy kilkoro dzieci, z moja trójką + jakims przyprowadzanym czasem rodzeństwem gości robi sie kilkanaście osób. Z tym, ze u mnie o takiej porze roku, ze często udaje sie imprezę częściowo przenieść do ogrodu.
            A 9-latce zrobiłam urodziny w kinie, ale tez nie dla całej klasy, tylko kilkorga dzieci. Z tym, ze nie była to zorganizowana impreza, tylko po prostu zaprosilismy dzieciaki do kina. Dodatkową atrakcja bylo to, ze mogli sobie do woli wybrać jedzenie i picie smile Dzieciom sie podobało.

Ostatnio z kolei córka była na organizowanej imprezie w teatrze. Bardzo udane urodziny, ale na pewno było drogo (impreza w weekend, zaproszona cała klasa). Nas nie stać, ale jesli kogos stać, to chyba warto. Dzieciaki były zachwycone.
            • tymianek21 Re: Urodziny 8-latki 28.12.11, 21:22
              My naszemu 6 latkowi też zrobiliśmy w kinie tzn. zaprosiliśmy wybrane przez niego osoby na seans oraz dokupiliśmy zestaw popcorn+ coca-cola. Wybraliśmy seans w sobotę przed 13 wobec tego bilety były dużo tańsze niż na seans popołudniowy. Syn nie chciał iść już do bawialni.
    • ewaewa123 Re: Urodziny 8-latki 30.12.11, 08:12
      Przerobiliśmy już kilka opcji, najlepszą zdecydowanie były urodziny na świeżym powietrzu, grill, trampoliny, ale to nie ta pora roku, nasza ma na wiosnę urodziny. Kręgielnia, lodowisko, kino, albo takie miejsce, gdzie się płaci nie za osobę tylko za za wynajem sali, wtedy obojętnie, ile osób przyjdzie, tylko żebyście mogli towarzystwo ogarnąć. Z doświadczenia wiem, że najlepsze imprezy to tak około 10 osób, alba zasada wiek + 1 dziecko.
    • kanna Re: Urodziny 8-latki 30.12.11, 19:24
      Ja - po wielu "kulkowych" i innych próbach - kolejny rok urządzam już w domu (z tym, ze mam sporo miejsca) i się świetnie sprawdza.

1. zasada "same się sobą zajmą" przy ponad 10 dzieci powoduje wrzaski, spychanie ze schodów i inne atrakcje.
      2. Ja zwykle organizuję "kino" (wypożyczam rzutnik i daje film na ścianę + popcorn z mikrofali).
      3. Sprawdzają się kalambury, konkursy, chusta z uchwytami (spadochron).
      4. Sprawdza się pieczenie i dekorowanie ciasteczek oraz robienie pizzy na gotowych blatach.

5. U znajomych dzieci często bywa klauno - iluzjonista (wszędzie ten sam wink zapraszany na domowe pokazy.
      6. Nie robię też tortu, a stertę muffinek ułożonych w tortownicy.
      • magda1104 Re: Urodziny 8-latki 30.12.11, 21:50
        Dzięki, dziewczyny.
        Ja też coraz bardziej skłaniam się ku "domówce", na razie udało się ograniczyć liczbę gości do 14 osób... Przyznam, ze i mnie jest trudno, bo znam te wszystkie dzieciaki, fajne są, jeżdżę z nimi na wycieczki - niektóre pewnie bardziej lubię niż moja córka, która zresztą twierdzi, ze lubi wszystkich. Szkoda, ze to zimowa pora, trzeba w pomieszczeniu zrobić, niestety.
    • mama303 Re: Urodziny 8-latki 31.12.11, 19:26
      Ja organizowałam w pizzerii, dzieciaki robiły sobie same pizzę, były jakieś konkursy, zabawy. Fajne sprawa. W tym roku jednak córka chce zrobić impreze w domu, ma być muzyka, tort koniecznie domowej roboty i dużo swobody smileNo i córka chce zaprosic tylko kilka koleżanek.
      • magda1104 Re: Urodziny 8-latki 03.01.12, 17:26
        ostatecznie stanęło na kręgielni, liczba gości ograniczona.
        Dzięki za wpisy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka