kocianna Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 12.03.12, 11:19 WSO i PSO z wychowania fizycznego uległy tak daleko idącym zmianom w porównaniu "naszych" czasów szkolnych, że ogólna sprawność fizyczna nie ma absolutnie żadnego wpływu na stopień. Z tego, co wiem, ocenia się raczej "stosunek do przedmiotu" i "staranie się", i jest to chyba jedyny przedmiot szkolny, w którym zachowanie może mieć wpływ na stopień. Porozmawiałabym z panią (bez atakowania jej). Jeśli pani okaże się betonowa, zrobiłabym tak, jak ktoś już sugerował - podanie o egzamin komisyjny... Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 12.03.12, 14:19 Kidy jeszcze moje dziecię chodziło na wf, oceny były dwóch rodzajów: za jak piszesz "staranie się" oraz za wykonanywanie konkretnych ćwiczeń według konkretnych algorytmów. Za "staranie się" mała piątki, plusy, czasem nawet szóstkę (choć szóstki były za udział w zawodach, na które raczej nie jeździła), za wykonywanie ćwiczeń (typu: wynik w biegu na 100 metrów, wynik w skoku w dal) miała czwórki, rzadko piątki. Przez jakiś czas za udokumentowane regularne uczestniczenie w jakichś zajęciach sportowych pozaszkolnych była "ocena w górę", tak że na koniec roku, przy ocenie ze średniej na 4, dostawała 5 (bo trenowała poza szkołą), niestety później to zniesiono. Mimo wspomnianych treningów, oceniania była jako średnio sprawna. I ok, wiem, że była dobrze rozciągnięta i z doskonałą koordynacją, kontrolą nad ciałem, ale nie tak silna ani nie tak szybka, żeby dostawać piątki. Obecnie natomiast, nie wnikając w szczegóły, dzieciak jest po kontuzji (żeby tam trening pozaszkolny, wf w szkole i pewne cudne ćwiczenie z programu), która uwidoczniła wrodzony problem, i w szkole długo, długo nie poćwiczy. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_j Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 15.03.12, 19:43 Tyle że podania o egzamin komisyjny nie można pisać ot taki sobie, bo się ktoś nie zgadza z oceną. Musiałby w ogóle nie chodzić na wf z powodu np. długotrwałej choroby względnie mieć niedostateczny na koniec, żeby przystąpić do egzaminu poprawkowego. Ale tak to nic z tego. U moich dzieciaków ale to w gimnazjum też są idiotyczne sprawdziany na ocenę, np. z brzuszków, podciągnięć, trafiania piłką do bramki, stanie na rękach, podbicia piłką siatkową, trafienia do kosza itp, ale na szczęście liczą się też postępy, tzn. jeśli w drugim semestrze ktoś poprawi wynik, to dostaje wyższą ocenę. Ale to i tak głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 23.03.12, 12:24 Jak najbardziej można, jeżeli nie zgadzasz się z oceną. W podstawówce miałam komisa z biologii, której nienawidziłam. Uczyłam się tego, z klasówek 5 a na koniec roku 4 - powodem było - brak zaangażowania w przedmiot, co oznaczało, że nie latałam za panią i nie robiłam gazetek itd. Ponieważ to była 8 klasa i koniec szkoły, zawalczyłam o komisa. Była afera, że jak to z 4 na 5? to bez sensu. Uparłam się, rodzice mnie poparli. Komisa zdałam, chociaż pani bardzo się starała, żebym nie zdała. Na szczęście druga biologiczka była ok. I jak dostałam złośliwie pytania wychodzące poza program, to natychmiast była reakcja ( mimo, że umiałam ). Zdanie tego komisa i utarcie nosa tej s.ce to był najpiękniejszy dzień w w podstawówce. Wf w szkole to porażka, zarówno u mnie jak i teraz u syna Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 12.03.12, 15:00 Mam wrazenie ze jezeli o czyjas sprawanosci tu chodzi to raczej o spawnosc intelektualna nauczyciela. Taki WFista intesywnie porafi zniechecic nawet do tak symapatycznych przedmiotu. U mojej corki w gimazjum podobnie sypmatyczne metody stosowano na 'muzyce' a w liceum to praktycznie ze wszystkiego. Jak polowa klasy nie ma jedynek to nauczyciel nieszczesliwy jest ze 'za latwo'. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 12.03.12, 18:54 Dwutakt to nie jakies cuda. Skoro sprawny to powinien zrobic go bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_j Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 15.03.12, 19:55 Ale to nie chodzi o to zapewne, że nie jest w stanie go zrobić. Znając warunki w naszych szkołach pewnie dwutakt ćwiczyli przez dwie lekcje i sprawdzian. Mało kto, kto nie gra dodatkowo na podwórku w daną grę, po kilku lekcjach jest w stanie zrobić idealnie dwutakt, podbić kilkadziesiąt razy piłkę siatkową nad głową czy trafić ileś tam razy do kosza, jeśli w kosza grają raz na ruski miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 12.03.12, 21:28 Mialam w podstawowce podobna sytuacje, kilka lat trenowalam gimnastyke artystyczna i wiele mozna bylo o mnie powiedziec, ale na pewno nie to, ze bylam niewygimnastykowana, natomiast moja gra w siatkowke polegala na tym, ze uciekalam przed lecącą pilka i tez nigdy nie mialam 5. panie mialy tabelki - ze sklony, ze stanie na glowie, pilka lekarska, i wlasnie ta nieszczesna siatkowka. (uciekam przed pilkami do dzisiaj, mam jakas traume z dziecinstwa) Odpowiedz Link Zgłoś
doroti.net Re: ocena z wf 15.03.12, 19:53 ocena z wf to juz było forum.gazeta.pl/forum/w,33,132749519,132749519,ocena_z_W_F.html Odpowiedz Link Zgłoś
doroti.net zmiany 15.03.12, 20:11 Nowa podstawa programowa wf. Każda szkoła będzie miała swobodę w organizacji lekcji wychowania fizycznego w zależności od lokalnie występujących warunków. – Podstawową zmianą w nauczaniu kultury fizycznej jest podział lekcji na dwie części: pierwszą obejmującą zajęcia w systemie klasowo-lekcyjnym i drugą realizowaną w systemie zajęć pozalekcyjnych. Każdy uczeń będzie miał od 100 do 150 godzin WF-u w ciągu roku szkolnego przez 12 lat edukacji i będą one znacznie bardziej atrakcyjne niż dotychczas –powiedział Wojciech Przybylski. – Zmiany w podstawie programowej dają realną szansę na to, aby frekwencja na zajęciach wychowania fizycznego zdecydowanie wzrosła – ocenił dr Marek Lewandowski, niezależny ekspert z dziedziny wychowania fizycznego. Zgodnie z założeniami nowej podstawy programowej szkoły będą rozliczane z efektów nauczania poszczególnych przedmiotów. W przypadku wychowania fizycznego efektami mają być między innymi umiejętność samodzielnego oceniania przez ucznia własnej sprawności fizycznej czy zaszczepienie uczniowi praktykowania zachowań zdrowego trybu życia. – Edukacja zdrowotna to bardzo istotny element wprowadzanych zmian. Uważamy, że podniesie ona rangę nauczycieli wychowania fizycznego – tłumaczył Tomasz Frołowicz, członek zespołu opracowującego projekt nowej organizacji lekcji wychowania fizycznego. * * * Pierwsza część zajęć z wychowania fizycznego obejmie zajęcia realizowane w systemie klasowo-lekcyjnym, podczas których realizowane będą wymagania określone w podstawie programowej. Druga część obejmie zajęcia, które będą realizowane w systemie zajęć pozalekcyjnych. Obecność na obu typach zajęć będzie obowiązkowa. Jednak zajęcia realizowane w systemie pozalekcyjnym będą fakultatywne, co do treści. Szkoła i rodzice zdecydują o wyborze jednego z bloków tematycznych, wśród których znajdą się profile: sportowy, rekreacyjny, turystyczny, taneczny oraz edukacja zdrowotna. Odpowiedz Link Zgłoś
canuck_eh Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 19.03.12, 13:33 Kiedys swego czasu bylam przez rok w szkole krawieckiej.Nie cierpialam tej szkoly jak ognia.Pani z matematyki mnie tez.Stopnie niestety musiala mi wystawiac zupelnie inne w dzienniku niz w swoim notesiku notatki na moj temat.Ja notorycznie czytalam na lekcjach.Zadania rozwiazywane na tablicy - ta sie mnie pyta dlaczego nie uwazam to jej odpowiadam ze dziewczyna zle robi i z bledami.Kobieta sie miota ze dobrze wiec podchodze i pokazuje juz 3-4 bledy i wyjasniam gdzie i jak zostaly popelnione.Darla sie na mnie ze mnie obleje na koniec roku, a ja jej ze stoickim spokojem ze ja wtedy poprosze o egzamin komisyjny.Wiec z synem rozmawiaj zeby sie tymi lufami nie przejmowal skoro jest sprawny fizycznie i na koniec roku poproscie o egzamin komisyjny, ale poproscie by owy egzamin ocenial inny nauczyciel bo macie obawy ze owa nauczycielka nie ocenia syna prawidlowo. Ja nawet tez kiedys juz w LO w pierwszej klasie nauczycielowi od fizyki powiedzialam jak chcial ponad 3/4 klasie wystawic paly na polrocze ze jak taka syt. zaistniala w klasie to musi cos byc z nauczycielam nie tak a nie z klasa.Bo jak kilkoro uczniow zgarnie lufy to jeszcze ok, ale 3/4 klasy?To nauczyciel ma problemy z dotarciem do klasy.Zgadnij ile bylo ocen niedostatecznych na polrocze? Odpowiedz Link Zgłoś
doroti.net sprawdź podstawę programową 19.03.12, 22:35 Ocena z wf to średnia ocen: frekfencji,sprawności,postępów,aktywności itp Więc egzamin komisyjny nic nie da bo jak dzieciak dostanie 5 to jeszcze musi mieć niezłe oceny z ww. Zwyczajnie nauczycielka wf jest porażką i jakim programem ona idzie? WARTO ZOBACZYĆ PROGRAM NAUCZANIA ZŁOŻONY U DYREKCJI SZKOŁY tam są wszystkie wytyczne i sprawdziany cząstkowe i wiele innych... canuck_eh napisała: > Kiedys swego czasu bylam przez rok w szkole krawieckiej.Nie cierpialam tej szko > ly jak ognia.Pani z matematyki mnie tez.Stopnie niestety musiala mi wystawiac z > upelnie inne w dzienniku niz w swoim notesiku notatki na moj temat.Ja notoryczn > ie czytalam na lekcjach.Zadania rozwiazywane na tablicy - ta sie mnie pyta dlac > zego nie uwazam to jej odpowiadam ze dziewczyna zle robi i z bledami.Kobieta s > ie miota ze dobrze wiec podchodze i pokazuje juz 3-4 bledy i wyjasniam gdzie i > jak zostaly popelnione.Darla sie na mnie ze mnie obleje na koniec roku, a ja j > ej ze stoickim spokojem ze ja wtedy poprosze o egzamin komisyjny.Wiec z synem r > ozmawiaj zeby sie tymi lufami nie przejmowal skoro jest sprawny fizycznie i na > koniec roku poproscie o egzamin komisyjny, ale poproscie by owy egzamin ocenial > inny nauczyciel bo macie obawy ze owa nauczycielka nie ocenia syna prawidlowo. > Ja nawet tez kiedys juz w LO w pierwszej klasie nauczycielowi od fizyki powiedz > ialam jak chcial ponad 3/4 klasie wystawic paly na polrocze ze jak taka syt. za > istniala w klasie to musi cos byc z nauczycielam nie tak a nie z klasa.Bo jak k > ilkoro uczniow zgarnie lufy to jeszcze ok, ale 3/4 klasy?To nauczyciel ma probl > emy z dotarciem do klasy.Zgadnij ile bylo ocen niedostatecznych na polrocze? Odpowiedz Link Zgłoś
andalus Re: sprawdź podstawę programową 20.03.12, 09:04 zwrócę waszą uwagę jak ten przedmiot się nazywa- wychowanie fizyczne. Moje najstarsze dziecko ma zwolnienie z wf. Długo chorował i miał przeciskazania( serce). Chciałam aby na wf ćwiczył. Jednak było wiadomo,że nie będzie nigdy mieścił się w normach zakładanych przez nauczyciela. Po paru obrzydliwych odzywkach wf-istki przyniosłam kolejne zwolnienie. W gimnazjum poszłam do nauczyciela. Przez pierwsze pól roku syn miał dopasowany wysiłek do możliwości, Potem zmienił się nauczyciel i sam poprosił o zwolnienie, bo nie będzie stosował innej skali ocen. więc w końcu nie wiem jak to jest z tymi ocenami. najmłodsze wg wf-iski maja kiepską koordynację, co mnie bawi bo jedno jest mistrzem regionu w teakwondo. pomogła dopiero rozmowa trenara ze szkołą. Odpowiedz Link Zgłoś
canuck_eh Re: sprawdź podstawę programową 20.03.12, 20:10 OK, ale jezeli ma wystawiona pale za robienie pompek, za rzut y do kosza, za bieg , za jakies inne cwiczenia ktore spokojnie mozna wykonac na nazwijmy to egzaminie komisyjnym.Bo masz racje to czy sie udziela juz nie to musi byc notowane w czasie roku.Frekfencja - notowana w czasie roku.on sie moze nie zgodzic z wystawiona ocena za wykonywanie poszczegolnych cwiczen.Nie wim teoretyzuje.Nie wiem czy moge.Nie wiem jak wygladaja teraz zajecia z WF.Pamietam jak wygladaly jak ja chodzilam.Mielismy np zaliczenia z biegania, z robienia przysiadow, z roznych cwiczen gimnastycznych.I jak tutaj stawialaby mu notorycznie lufy - tu moglby sie z tym nie zgodzic.Tu moglby prosic o poprawienie oceny. Nie wiem czy"se" dobrze mysle Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 20.03.12, 11:27 A może Twój syn reprezentuje postawę "jestem taki świetny, trenuję to i tamto, to co się będę na zwykłym wuefie wysilał"? Odpowiedz Link Zgłoś
doroti.net Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 20.03.12, 12:01 Często i tak bywa mama-ola napisała: > A może Twój syn reprezentuje postawę "jestem taki świetny, trenuję to i tamto, > to co się będę na zwykłym wuefie wysilał"? Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 22.03.12, 06:47 Nie moze tez tak byc ze wszyscy z WF maja same piatki. Powinno byc takie samo zroznicowanie jak na matematyce czy fizyce. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 23.03.12, 10:28 a niby dla czego nie maja miec? A moze wogole nie powinno byc z tego przedmiotu ocen? WF ma za zadanie usprawnic fizycznie dziecko, cwiczenia trzeba dostosowac do jego mozliwosci a nie karac za fizyczne deficyty ktorych dzieciak nie przeskoczy. Nie mozna od kazdego wymagac by byl mistrzem biegania i plywania i nawet nie ma takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
doroti.net Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 23.03.12, 10:47 Dlatego też świadomy, wykształcony,zreformowany nauczyciel wf bierze wszystkie te aspekty pod uwagę a ocena z wf to średnia 4 wymogów, i nawet dzieciak z dysfunkcjami może dostac bdb, a mistrz w jakiejś dyscyplinie,który wszystkie rozumy pozjadał i olewa przedmiot dostanie dst! Tak jest w większości szkół,ale jak już pisałam są nauczyciele i nauczyciele. W większości szkoł ocena z wf podwyższa średnią ocen na koniec roku i daje motywację ( oceniamy chęć, postęp, zaangażowanie, frekfencję i dodatkowo sprawność= 5,5,5,4,3 każdy sobie policzy) Raczej tego nie spotyka się na innych lekcjach... 71tosia napisała: > a niby dla czego nie maja miec? A moze wogole nie powinno byc z tego przedmiotu > ocen? WF ma za zadanie usprawnic fizycznie dziecko, cwiczenia trzeba dostosowa > c do jego mozliwosci a nie karac za fizyczne deficyty ktorych dzieciak nie prze > skoczy. Nie mozna od kazdego wymagac by byl mistrzem biegania i plywania i nawe > t nie ma takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
doroti.net przykładowe kryteria 23.03.12, 10:53 Każda szkoła ma kryteria Ocena z wychowania fizycznego na koniec semestru i na koniec roku szkolnego jest wypadkową takich składników jak: 1. Stopień opanowania wymagań programowych podstawowych ponadpodstawowych Poziom umiejętności ruchowych Właściwe wykorzystanie zdolności koordynacyjno – kondycyjnych Poziom wiedzy Postęp w usprawnianiu 2. Aktywność Zaangażowanie w wykonywanie ćwiczeń i zadań zbliżone do maksymalnych swoich możliwości Inwencję twórczą Aktywny udział w zajęciach i współuczestnictwo w ich organizacji Reprezentowanie szkoły w zawodach Udział w zajęciach pozalekcyjnych ( SKS, kółka sportowe) Uprawianie sportu wyczynowo( uzyskanie znaczących osiągnięć) 3. Frekwencja – uczestnictwo w zajęciach Spóźnienia Nieobecności nieusprawiedliwione Nieobecności usprawiedliwione Jednostkowe zwolnienia z ćwiczeń Ucieczki z zajęć 4.Postawa ucznia Dyscyplina podczas zajęć Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa podczas lekcji Przestrzeganie regulaminu korzystania z obiektów sportowych Postawa ,,fair play” podczas lekcji Higiena ciała i stroju Współpraca z grupą Uczniowie którzy ze względu na stan zdrowia nie mogą w pełni brać udziału w zajęciach wychowania fizycznego , zobowiązani są do przedstawienia odpowiedniego zaświadczenia lekarskiego nauczycielowi prowadzącemu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 23.03.12, 10:56 pewnie, ze nie kazdy musi byc bardzo wysportowany. ale skoro juz jest przecietny, to czemu ocena ma stwierdzac co innego, ze jest "dobry"? co to szkodzi, ze bedzie mial na swiadectwie rzetelne "dostateczne", tym bardziej wlasnie, ze to nie "realny" problem, ze nie jest sportowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
doroti.net Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 24.03.12, 09:42 mamusia1999 napisała: > pewnie, ze nie kazdy musi byc bardzo wysportowany. ale skoro juz jest przecietn > y, to czemu ocena ma stwierdzac co innego, ze jest "dobry"? co to szkodzi, ze b > edzie mial na swiadectwie rzetelne "dostateczne", tym bardziej wlasnie, ze to n > ie "realny" problem, ze nie jest sportowcem. A DLACZEGO MA MIEĆ DST SKORO Z INNYCH KRYTERIÓW KTÓRE PODAŁAM DOSTAŁ 5, 4??? jeśli dostaje dst to świadczyc może tylko że nie wykazuje chęci w podanych krtyteriach.... a każdy nauczyciel na początku roku przedstawia ucznia program nauczania i kryteria oceniania-wpisane do dziennika. Odpowiedz Link Zgłoś
anitat Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 25.05.12, 10:19 U nas to samo, syn trenuje szermierkę i w tym jest dobry, ogólnie bardzo dobrze "rozwinięty" sportowo, pompki i 50 zrobi, i dobrze rozciągnięty, ale nie lubi gier zespołowych (siatkówkę w tym roku mają), nie lubi rzucać piłeczką palantową, itp, itd, i też ma 3 w porywach do 4 z wf, ale też się specjalnie nie stara, choć też nie "gwiazdorzy". Nie wiem jak jest u was w regulaminie, ale powinno byc tak, że jak dziecko odnosi jakieś konkretne sukcesy w sporcie poza szkołą to powinni mu podnieść ocenę końcową (u nas się to stosuje) Odpowiedz Link Zgłoś
aniko16 Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 20.03.12, 13:18 Moje (od dzisiej 12 letnie) dziecko ma 4 z wf i jest to jedna z najsłabszych ocen w klasie. Klasa jest sportowa, trenują koszykówkę. Jednak nie przyszłoby mi do głowy aby iść do nauczyciela twierdząc, że zasługuje na więcej bo świetnie gra w tenisa, jeździ na nartach, pływa, a przez 4 lata treningów karate zdobywał kolejne pasy. Co ma piernik do wiatraka? Na dodatek trener krytykuje dodatkowe zajęcie (u nas tenis) bo uważa, że nie tak ręka się układa. Każda dłuższa przerwa kończy się obozem koszykarskim, nie może być tak że najpierw obóz potem rodzinne narty, bo "zgubią" rytm koszykarski. Acha, jest świetny w dwutakcie, ale mało wytrzymały w pompkach i bieganiu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 20.03.12, 16:59 u nas dosc normalnie. Mloda plywa w klubie i z "plywania" ma celuajace. ale jak jej dryblowanie i strzelanie goli w nozna nie wychodzi mimo wielotygodniowego treningu na lekcjach, to ma z noznej 3 i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
tulka7 Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 22.03.12, 00:54 A z ciekawości - pani moderator, czemu mój wątek został przeniesiony z ematki? Czyżby złamał jakieś zasady, albo kryteriów nie spełniał? PS. Dzięki, dziewczyny, za opinie i głosy wszelkie. Zbiorczo odpowiem - komisyjnego nie rozpatrujemy, bo i po co. Młody zgarnia te pały po drodze, ale na koniec zawsze wychodzi ocena pozytywna bardzo. Nie gwiazdorzy na wf-ie - to do tych, co sugerowały, że tak być może. I pani wf-istka go lubi, tyle że - co wyszło w luźnej z nią rozmowie - takie ma sposoby motywacji "Ciebie stać na więcej, więc Ci podkręcę śrubę!" Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 24.03.12, 12:18 czyli po prostu nastepny nauczyciel debil, ktory batem i jedynka 'motywuje'. Odpowiedz Link Zgłoś
renata_72 Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 23.05.12, 14:42 mój gimnazjalista ( gra w piłkę nozną, szczupły, wysportowany) notorycznie otrzymuje z biegów na różnych dystansach 0 punktów na 10 mozliwych ( mamy system oceniania punktowy), ponoć nie miesci sie w zakresie czasowym, to po co wogóle biegnie?? Jak dla mnie zero motywacji Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 23.05.12, 14:57 Ja tak a propos oceniania w ogóle. Mój syn kończy I klasę, do której poszedł jako 6-latek. A tam liczenie 3+7, 4+2 itp. w ten deseń, najbardziej skomplikowane mają działania typu 14 - 2 - 3 -1. A on dodaje w pamięci liczby 2- i 3-cyfrowe, , mnoży w pamięci np. 315 x 3 i potrafi jeszcze parę innych rzeczy z matematyki. A z rachunków (u nich się to nazywa rachunki) nie ma najwyższej oceny. Jeszcze większe moje zdziwienie wzbudził fakt, że z jakiegoś testu mu wyszło, że rozpoznaje kolory na poziomie 25-49%. A on zna mnóstwo kolorów z odcieniami, nie tylko biernie, ale i czynnie, o swoim ręczniku np. nie powie, że jest żółty, tylko że żółtawy. A z wf-u też ma nie najwyższą ocenę, chociaż jest bardzo szczupły, gibki i ogólnie wysportowany. Poza szkołą trenuje gimnastykę sportową. Obiecałam sobie kiedyś, że nie będę walczyć o oceny mojego dziecka i generalnie wezmę to wszystko na luzie, bo najważniejsze, co umie itd. Ale wyniki testu powaliły mnie swoją głupotą. Aha, bo tam jeszcze było, że cyfry i litery rozpoznaje na poziomie 80% czy jakoś tak. Chłopak sprawnie czyta, liter nie myli, o cyfrach nawet nie wspomnę, tylko garstka ich jest, to co tu mylić. Skąd te 80%... Odpowiedz Link Zgłoś
gorn73 Re: ocena z Wf-u, trzymajcie mnie!:D 25.05.12, 08:18 Och nie przejmujcie się. Mój 12-latek od dwóch lat trenuje MMA (3 razy w tygodniu - trening przypomina katorgę . Jest potężnym gościem (na dzień dzisiejszy 178 wzrostu i 85 kg wagi). Silny jest jak koń, potrafi zrobić szpagat, wstać z pleców na nogi tzw "sprężynką", robić mostek opierajac się na samej głowie, a z w-f mierne, tróje, od święta czwórka. I ma na to powiem brzydko wyje....ane Ja również. Kiedys się dołował marnymi ocenami za te dwutakty i inne pierdoły. Udało mi się mu to rozgadać i odpowiednio zapatrywać na tę szkolną wuefową siermięgę świadectwo w ubiegłym roku z czerwonym paskiem, srednia 5,4 (z w-f 4) w tym roku identycznie - prognozowane oceny - średnia 5,36. (z w-f 4) Odpowiedz Link Zgłoś