Dodaj do ulubionych

fryzura dziewczynki / Komunia

26.03.12, 09:14
Ostatni raz widziałam Komunię dzieci w kościele jakieś 15 lat temu i wówczas nie przyglądałam się dzieciakom. Czasami rzuciły mi się w oczy dziewczynki - miniDamy - jak dla mnie trochę przesadzone. Wiem, ze to mi się nie podoba.
Teraz przyszedł czas na moją córkę. Zastanawiam się, czy jeśli nic jej przy włoskach nie zrobię ( loki i podobne historie ) to czy nie będzie jedyna w Kościele z prostymi włoskami jakie ma na co dzień ? Jej naturlane włoski są niestety cienkie i sztywne.

Dla mnie osobiście całe zamieszanie z ciuchami komunijnymi, przyjęciami nie ma znaczenia i wiele energii w to nie wkłądam. Nie chciałabym aby córcia poczuła się źle, bo kolezanki będą mieć piękne fryzury. W wieku 9 lat jest to już istotna sprawa.
Każda mama póki co mówi, ze fryzurka dziewczynki bardzo skromna ale znając zycie - dla każdego skromność oznacza co innego.

Czy warto zawołać na poranny ranek niedzielny fryzjerkę aby ułożyła dziecku na głowce fryzurę delikatną, skromną ? Ja sama mam dwie ręce i umiem co najwyżej zrobić dziecku waroczyk.
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 09:20
      Co znaczy skromna fryzurka?
      Jeśli nie chcesz nic robić po prostu niech ma czyste uczesane włosy.Może zakręcić,możesz upiąc spinkami,możesz jakiś warkocz francuski.No masa jest możliwości bez udziału fryzjer.
    • jowita771 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 09:21
      Moje do Komunii nie pójdą, ale gdyby szły, to zrobiłabym taką koronę z włosów, dobieraniec dookoła głowy. I w to jakieś kwiatki bym powpinała.
      • ichi51e2 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 29.03.12, 09:11
        dokladnie taka fryzuje mialam 22 lata temu - mama mi wplotla frezje we wlosy wiec pachnialy przepieknie (^_^) pieknie to wygladalo - widze dzis na zdjeciach zwlaszcza na tle lokow francuskich i tandentych wiankow - ale wtedy plakalam ukradkiem ze nie ma futerka i sukni na kole... dzieci glupie sa czasem...
        • ichi51e2 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 29.03.12, 09:13
          a przypomnialo mi sie ze jest taka strona:
          www.princesshairstyles.com/
          bardzo dobre instruktarze wideo do wszystkiego choc czesc wycieta w kosmos ;p
    • aneta-skarpeta Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 09:22
      mi sie najbardziej podobają co najwyzej delikatne fale-wiadomo, że dziewczynki chca miec wyjątkowa fryzurę, ale stawiam na naturalność

ew jakies podpiecie włosów z nad uszu do tyłu etc

żadnych świderków, koków i ton lakieru
    • penelopa40 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 09:25
      dużo zależy od córki...moja miała te sprawy gdzieś... fryzury koleżanek ją nie interesowały, sukienki też nie... na pewno nie czuła się źle...
      i tak była 1. jedyna bez wianka, 2. jedyna z krótkimi włosami, takimi jak co dzień...
      u żadnego fryzjera nie byłyśmy , ani ona ani ja... miała włosy podpięte jedynie 2 maleńkimi spinkami po bokach i wpięty grzebyk z białymi kwiatami, mój od ślubu nota bene...
      większość miała jakieś tam loki, plecionki, warkocze i inne + wianki sztuczne lub z prawdziwych kwiatów na długich włosach... moja jakiegokolwiek wianka kategorycznie odmówiła....
      więc skonsultuj z córką i się absolutnie nie przejmuj...
      • marysienka44 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 09:29
        Ja od dwóch lat mam upatrzoną fryzurkę, już sie nauczyłam tak czesać, wychodzi super, najlepiej na grubych włosach (moja córka ma cienkie więc muszę się nagimnastykować) ale komunia dopiero za 2 lata, więc zobaczę.
        Na dzień dzisiejszy to dla mnie najładniejsze upięcie
        img9.imageshack.us/img9/2365/fryzurykomunijne05.jpg
        img406.imageshack.us/img406/2116/komunial.jpg
        ładnie, i skromnie.
        • iin-ess Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 09:36
          marysienka44 napisała:

> img9.imageshack.us/img9/2365/fryzurykomunijne05.jpg
          > img406.imageshack.us/img406/2116/komunial.jpg

jak zrobic takie cudo?
          • marysienka44 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 09:57
            Spróbuję wytłumaczyć, nie wiem czy cos zrozumiesz hihi
            Na czubku głowy (tj.na wysokości na jakiej chcesz mieć ten środek fryzury) robimy ze środkowych włosów kitkę (kucyk), dookoła głowy, przedzielone przedziałkiem zostawiamy pasmo włosów ok.5cm (równe dookoła glowy) i zaczynamy pleść warkocz francuski , gdy dojdziemy do końca chowamy końcówkę warkocza pod część gdzie zaczynałyśmy.
            Nie wiem czy coś pomogłam, inaczej nie umiem wytlumaczyć.
            • iin-ess Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 10:01
              kumam, kumambig_grin tylko chyba to jednak ponad moją cierpliwość i córki wytrzymałość, ale spróbuje. dzieki
        • majenkir Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 18:30
          Przecudna na fryzura!
          • majenkir Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 18:30
            Ta oczywisciebig_grin
          • iin-ess Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 22:10
            Super tylko
            raz to powinna powiedziec w jakie sposób przygotowała glosy, że sa takie.. bezproblemowe. widać, że są czyms nasmarowane. Wlosy mojej córki się plączą przy robieniu nawet zwykłego dobierańca. A po drugie to kilka prób trzeba przeprowadzic, żeby wszystko tak wyszło i starczyło smile
            • dzoaann Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 15:24
              super fryzurka, ale dziecko faktycznie ma cos z wlosami, moze wilgotne lekko, zeby sie nie slizgaly?
          • damajah Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 14:26
            ahh - super fryzura!!
            Moja dziecko do komuni nie szło i nie pójdzie ale ma gęste długie włosy więc od dzisiaj zaczynam się uczyć tego pięknego uczesania smile
            • sonia-3 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 15:40
              Zauroczyła mnie ta fryzura i dziś postanowiłam ją dziś zrobić. I ku mojemu zdziwieniu, fryzura prosta w zrobieniu. Wyszła za pierwszym razem. Może trochę do poprawki przód, ale mam jeszcze rok do dojścia do perfekcji. Spróbujcie.
        • mrs.solis Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 16:14
          Fryzurka wymiata. Sprobuje zrobic. Doskonala jak dla mnie na codzien.
          • asientos Re: fryzura dziewczynki / Komunia 29.03.12, 19:33
            Czasem czeszę tak tarsze czupiradło. U nas nazywa sięto "jajo dobierane"
    • majowadusza Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 09:31
      Każdy ma swoją traumę z dzieciństwa. Moja mama fanatyczka skromności uszyła mi krótką sukienkę do kolan. Jako jedyna w całej grupie kościelnej miałam krótką sukienkę i było mi baaardzo smutno bo nie mogłam się " kołować " smile W sumie to śmieszne ale do dzisiaj pamiętam dokładnie ten smutek.

Jak wspomniałam wcześniej nie umiem pleść pięknych koron z włosów ale mam lokówko-suszarkę więc podkręce chyba. Z tym, ze problem jest taki, ze kiedy zrobięto wieczorem to rano włosy znowu będą sztywne.
      • iin-ess Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 09:39
        Moja musi miec upięte bo niestety mierzwią jej sie włoski, też szukam jakiegoś skromnego upięcia. Nie są tez podatne na ukladanie i takie, że fryzura się szybko rozlatuje.
      • morekac Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 10:49
        ale mam loków
        > ko-suszarkę więc podkręce chyba.
        To rano może podkręć? Ale spróbuj wcześniej, na co te loki będą się trzymać. Moim trzymały się na ciemne piwo...
      • majowa_kotka Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 23:02
        O, to, to! Ja oprócz krótkiej sukienki miałam dobierany warkocz (nie tak ładny, jak tutaj pokazywana korona - zwykły, mysi ogonek). Wszystkie mamy i babcie koleżanek się mną zachwycały, a ja czułam się okropnie przy wystrojonych w falbanki dziewczynkach z lokami. Skoro pamiętam to po prawie dwudziestu latach, to o czymś świadczy wink
    • ewasuwek Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 09:41
      moja córka w zeszłym roku miała komunię. Nakręciłam jej włosy na grube gąbkowe papiloty, spięłam u góry, na to wianek i naprawdę było ok.
      Niektóre dziewczynki miały fryzury robione przez fryzjerki, ale tak naprawdę nikt nie zwracał na to uwagi. Wg mnie skromnie upięte włosy są najładniejsze...
      • wrednadziewucha Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 09:50
        Mamo, czy to ty?! Eee, nie, w zeszłym roku komunii nie miałam, ale miałam identyczną fryzurę-skromnie, ale z "biglem".
        • ewasuwek Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 14:48
          a co to "z biglem"?...
    • minkapinka Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 09:55
      Moja córka chciała miec zakecone włosy i miała. Zatrudniłam fryzjerkę, bo mam dwie lewe rece, nawet warkocza francuskiego nie umiem zrobić. Wygladała skromnie.
    • hellulah Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 10:03
      Moja córka kilka lat temu miała po prostu rozpuszczone długie włosy. Chyba psiknięte lekko nabłyszczaczem w dolnych partiach. I tyle. Sama chciała. Owszem, w kościele widziałyśmy sporo panien z kopcem termita na głowie, większość z jakimiś loczkami. Córka była z siebie bardzo zadowolona i ani trochę nie czuła się gorzej, wręcz przeciwnie (niektóre z tych kopców termita to jak z Big Fat Gypsy Wedding). Przestylizowane fryzy wcale nie były w odczuciu córki "piękne" tylko raczej śmieszne. A te w miarę stonowane? Bez szału.

Ale uwaga, pomysł na fryzurę (bez stylizacji) wyszedł od córki - to chyba kluczowe.
      • majowadusza :-)) 26.03.12, 10:12
        kopiec termita !
        Bardzo mi się podoba określnenie - idealnie pasuje do koczków smile
      • azile.oli Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 10:21
        Dużo zależy od tego, co chciałoby dziecko, od rodzaju włosów i od umiejętności matki.
        Moja córka szła do komunii dośc dawno, ale moda na fryzury się nie zmieniła . Ma bardzo śliskie włosy, a ja 2 lewe ręce, więc fryzjerka zakręciła wieczorem na papiloty, rano wyciągnęła loki brylantyną, przód i boki pospinała maleńkimi klamerkami. U nas koczki odpadały, bo młoda miała 162 cm wzrostu, więc po pierwsze, wyglądałaby na jeszcze wyższą, po drugie - na starszą.
        Przy mnie inna fryzjerka czesała dziewczynkę, która miała bardzo gęste włosy i tylko je ''ujarzmiła'', zebrała boki i zaplotła z tyłu taki warkoczyk (na włosach), też ładnie i skromnie to wyglądało.
        Były też dziewczynki z krótkimi włosami, były z prostymi rozpuszczonymi + wianek, było mnóstwo koczków, korony z włosów też były. Wszystkie wyglądały ładnie i dziewczęco.
        • andaba Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 10:56
          Moja córka miała rozpuszczone włosy, na nich wianek.
          Włosy umyte i rozczesane i tyle, bez żadnych śmisznych zabiegów. Ale fakt, jedynie ona nie miała loków. Mnie osobiście to nie przeszkadzało, jej tez nie.
          Mało której dziewczynce jest ładnie w sztucznych lokch, większość ładniejsza na co dzień, niż przy komunii.
    • arkanna Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 14:58
      dziewczynki z klasy mojego syna w wiekszosci milay rozpuszczone wlosy troche podkrecone ewentualnie podpiete z boku. Czasami wpiety jakis wiosenny kwiatek lub tylko sztuczny wianuszek. Wszystkie wygladaly ladnie. Nie widzialam zadnej z fryzura ala Bundy. Komunia na 100 os.
    • figrut Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 15:05
      Córka miała naturalne, długie, nie kręcone włosy. Po umyciu wtarłam jej w te włosy odżywkę, aby się nie puszyły i moim zdaniem wyglądała bardzo ładnie i naturalnie. Długie włosy można upleść w koronę i też będzie to ładnie i dziewczęco wyglądać.
    • iwoniaw Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 16:47
      Filmik jak zrobić warkocz -"koronę":
      www.youtube.com/watch?v=B3J9aGjX_tc
      IMO świetna fryzurka na taką okazję, można ew. kwiatki podopinać.
      • azjaodkuchni Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 18:25
        Pewna zaprzyjaźniona z nami blondynka poszła do komunii w warkoczykach. Wyglądała ślicznie i bardzo dziewczęco a do tego oryginalnie chociaż często jest tak czesana.
      • iin-ess Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 22:18
        iwoniaw napisała:

> Filmik jak zrobić warkocz -"koronę":
        > www.youtube.com/watch?v=B3J9aGjX_tc
        > IMO świetna fryzurka na taką okazję, można ew. kwiatki podopinać.

Podziwiam kobiety, które same potrafią sobie zrobić taka fryzurę, ale to pewnie kwestia wprawysmile
        • imasumak Re: fryzura dziewczynki / Komunia 28.03.12, 18:06
          Powiem szczerze, że zawsze lepiej robiło mi się korony i wszelkie warkocze dobierane samej sobie niż komuś wink. Może dlatego, że uczyłam się to robić na sobie.
          • nanuk24 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 30.03.12, 00:52
            a ja mam lewe rece. Nie odwaze sie nikogo uczesac, a i na sobie ta sztuka mi nie wychodzi. Musze meza namowic, zeby mnie przed wyjsciem do pracy czesaltongue_out
    • marghe_72 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 18:28
      Nie zamawiałam fryzjera ani dla się ani dla paskudy.
      Lekko podkręciłam na lokówkę i tyle.
      Zanim dotarła do kościoła włosy i tak się rozprostowały smile . Tak czy siak wyglądała b. ładnie. Proste włosy plus wianek w zupełności wystarczyły.
    • edorka1 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 19:03
      Moja córka w zeszłym roku miała komunię . Fryzurka: bob taki do połowy szyi, delikatny wianek na komunię, w biały tydzień opaska z białymi kwiatkami. Żadnych loków, fioków i fryzjera od 6 rano.
      Po prostu kilka dni wcześniej poprosiłam swoja fryzjerkę o takie podcięcie włosów córki, żeby ładnie wyglądały z wiankiem. Rano w dzień komunii tylko wymyłam jej włosy i wysuszyłam na grubej szczotce.Wyglądała ślicznie - skromnie i z klasą. Była jedyną dziewczynka w krótkiej fryzurce, co zresztą bardzo jej się podobało - moim zdaniem przebiła wszelkie loki i koki smile)).

• dorotakatarzyna Re: fryzura dziewczynki / Komunia 26.03.12, 22:42
      Moja ma grube włosy za tyłek. Na pewno będzie miała rozpuszczone, chciałybyśmy zrobić "francuskie loki", ale nie wiem czy wyjdą. Trenujemy z papilotami, na razie z marnym skutkiem smile
      Jest wiele zwolenniczek skromnych fryzur. W zeszłym roku obserwowałam dziewczynki - te z prostymi, skromnymi fryzurkami, i jeszcze w wiankach z żywych kwiatków - wyglądały biednie, jak z ochronki. Jako że teraz dzieci chodzą w albach, zamiast strojnych sukien, to niech chociaż fryzury i wianki mają piękne.
      • agni71 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 10:56
        > Jest wiele zwolenniczek skromnych fryzur. W zeszłym roku obserwowałam dziewczyn
        > ki - te z prostymi, skromnymi fryzurkami, i jeszcze w wiankach z żywych kwiatkó
        > w - wyglądały biednie, jak z ochronki.

daj sposkój... bieednie? z ochronki? rozumiem, ze ty wolisz "na bogato"?

Jako że teraz dzieci chodzą w albach, za
        > miast strojnych sukien, to niech chociaż fryzury i wianki mają piękne

Zrozum, ze dla wielu osób spokojna, nieprzekombinowana, naruralnie wyglądająca fryzura jest piękna, a sztuczne, przekombinowane konstrukcje - wyglądają przy tym brzydko.
        • morekac Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 14:01
          Ale dlaczego nie może być to coś pośredniego pomiędzy puszczeniem włosów luzem a kopcem termita? Moje miały zakręcone włosy w domu, fajnie wyglądały.
          • agni71 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 14:52
            morekac napisała:

> Ale dlaczego nie może być to coś pośredniego pomiędzy puszczeniem włosów luzem
            > a kopcem termita? Moje miały zakręcone włosy w domu, fajnie wyglądały.

Jesli o mnie chodzi, to jak najbardziej może być. Nie podoba mi sie tylko takie deprecjonowanie prostory, jakiego dopuściła się forumka wyżej. Fryzure trzeba dobrac do dziecka, do ubrania, a czasem nawet spełnic jakies dziecięce marzenie, nawet jesli nam sie nie do końca podoba...
      • jowita771 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 13:13
        > Jest wiele zwolenniczek skromnych fryzur. W zeszłym roku obserwowałam dziewczyn
        > ki - te z prostymi, skromnymi fryzurkami, i jeszcze w wiankach z żywych kwiatkó
        > w - wyglądały biednie, jak z ochronki.

Taaa, lepiej zrobić z ośmiolatki starą maleńką , koka zrobić i jeszcze plastikowe badziewie wpiąć we włosy.
        Prawdziwe kwiaty? A fe!
        • morekac Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 14:00
          >Prawdziwe kwiaty? A fe!

Wianki z żywych kwiatków są z lekka niepraktyczne - po pierwsze trzeba trzymać w wodzie i praktycznie mokre wkładać na łepetynę. Po drugie - mogą białe elementy garderoby pobrudzić na zielono. Po trzecie - nie wytrzymają białego tygodnia.
          • wuwujama Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 14:12
            morekac napisała:

>
            > Wianki z żywych kwiatków są z lekka niepraktyczne - po pierwsze trzeba trzymać
            > w wodzie i praktycznie mokre wkładać na łepetynę. Po drugie - mogą białe elemen
            > ty garderoby pobrudzić na zielono. Po trzecie - nie wytrzymają białego tygodnia
            > .
            Moja corka miala wianek z zywej merty bez kwiatow, robiony w kwiaciarni, wytrzymal caly bialy tydzien. Taki sam wianek mialam ja na swojej komuni i moja siostra tez, wytrzymaly bez problemu.
          • minkapinka Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 16:50
            Jestes w błędzie, zywy wianek mojej córki przetrwał tydzien i do konca był ładny smile Nie był trzymany w wodzie, był trzymany w pudełku w lodówce.
            • morekac Re: fryzura dziewczynki / Komunia 29.03.12, 08:13
              U jednej mojej sztuczny nie przetrwał... wink
              A u starszej niemal codziennie prałam albę bo w przykościelnym ogródku był stawik - idealna pokusa dla ubranych na biało drugoklasistów. Stąd moje wahanie przy zielonym, wilgotnych roślinach,
    • kobieta306 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 11:03
      kup dużo takich małych spinek klamerek z zabkami i z małym białym kwiatkiem. Pozakręcaj pasma włosów w rózne kierunki i poupinaj.
    • wuwujama Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 14:09
      Moja corka tez ma cienkie, proste wlosy, miala zwykly warkocz, czwarty od lewej w pierwszym rzedzie:
      www.google.pl/search?q=warkocze&hl=pl&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Ia1xT4PqKujQ4QTzlPyLDw&ved=0CCsQsAQ&biw=1152&bih=663

Do tego wianek z merty bez kwiatow, taki sam jaki mialam ja na swojej komuni.
      • dolores12 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 14:40
        Gdyby córka chciała, pewnie zgodziłabym się na loki, na kok na pewno nie. Osobiście podobają mi się różne plecionki i do tego kwiaty, ale sama miałam na komunii loczki na papiloty(z gazety) nakręcane i pamiętam, jaka byłam z tego dumnawink Na szczęście komunia u córki dopiero za 5 lat, mam nadzieję że do tego czasu wyjdą z mody alby-śliniaki i będzie można założyć jakąś skromną sukienkę. Nie wiem, jak wam, ale mi się te alby wcale nie podobają... tak jakby nie było czegoś pomiędzy nimi a sukniami typu cyganskie wesele.
        • wendd Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 15:11
          Też mi się alby nie podobają - a jestem naprawdę fanką umiaru i skromnoścismile
          I nie rozumiem skąd ten pomysł na alby - przecież jej uszycie też kosztuje i na pewno nie więcej niż zakup czy szycie ładnej sukieneczki.
          • emilly4 A co lubi twoja corka? 27.03.12, 16:23
            To chyba jej dzien, czy to wazne, co bedzie miala na glowie?
          • mea.may Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 16:26
            Kiedy byłam w zeszłym tygodniu u fryzjera, przyszła pani, chcąca umówić się na zabieg przedłużenia włosów u swojej córki, przystępującej w tym roku do komunii. Myślałam, że to żart, jednak fryzjerka bez najmniejszego zdziwienia zapisała panią.
          • iin-ess Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 18:24
            wendd napisała:

> Też mi się alby nie podobają - a jestem naprawdę fanką umiaru i skromnoścismile
            > I nie rozumiem skąd ten pomysł na alby - przecież jej uszycie też kosztuje i na
            > pewno nie więcej niż zakup czy szycie ładnej sukieneczki.

żeby każdy miał to samo i żeby nie było rewii mody?
            • imasumak Re: fryzura dziewczynki / Komunia 28.03.12, 18:38
              iin-ess napisała:
              żeby każdy miał to samo i żeby nie było rewii mody?

Bez przesady. U nas np rozwiązaliśmy to tak, że wszystkie dziewczynki mają takie same, skromne, ale jednak sukienki. Koszt mniej więcej taki sam (150 zł), a przynajmniej nie wyglądają jak mniszki, tylko jak dziewczynki.
        • mama303 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 17:52
          dolores12 napisała:

> Nie wiem, jak wam, ale mi się te alby wcale nie podobają... tak jakby nie było czego
          > ś pomiędzy nimi a sukniami typu cyganskie wesele.
          A najgorzej to chłopcy w tych albach wygladają. Nie wiem dlaczego chłopiec nie może iśc do komunii w białej koszuli i elegenckich spodniach.
          U nas dla dziewcząt były jednakowe sukienki ale niezbyt ładne.
        • minkapinka Re: fryzura dziewczynki / Komunia 28.03.12, 16:11
          W niektórych kościołach są sukienki, nie alby.
        • pade Re: fryzura dziewczynki / Komunia 29.03.12, 09:00
          U nas są właśnie takie proste, skromne ale śliczne sukienki. Krótki rękawek, dwie haftowane ozdoby wokół hostii i jedna na dole sukni. Pod spodem halka na kole. Do tego proste bolerko. Skromnie ale ślicznie.
          Ostatnio, gdy byłysmy na przymiarce, córa miała zwykłego kucyka i gdy przerzuciła go do przodu wyglądała tak słodko, że z żalem pomyslalam, że trzeba bedzie kręcic włosy, założyc wianek itd. Ja bym jeden biały kwiat wpięla, ale ona chce tak jak koleżanki czyli strojnieuncertain

Może doradzicie mi w kwestii ujarzmienia niesfornych, puszących się włosów? Kupiłam chwaloną na wizazu odzywkę z Isany, ale na razie efektu nie ma. Włosow moje dziecko ma tyle, że starczyłoby dla trójki dzieci, no i do pasa są, wiec loki się prostują. O koku nie ma mowy bo będzie za ciężki. Myslałam o warkoczu ale boje się, że się rozsypie. Włosy sa jakby postrzępione (naturalnie) na calej długości i zawsze coś wychodzi z upięcia, zwłaszcza wokół twarzy.
    • mama303 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 17:42
      Najlepiej zapytac dziecka. Ja miałam inny pomysł ale dziecko uparło sie na papiloty no i miało. W końcu to jej dzień!
    • beata985 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 27.03.12, 18:44
      moja miała właśnie jako jedyna "nie zrobione włosy"
      włosy umyte, lekko tylko potraktowanie prostownicą, do tego wianek z gipsówki merty i margaretki-wykonany przeze mnie
      tylko, że ona z góry mówiła, że włosy mają być takie jak na codzien nosi-nie lubi się czesać...
      zaoszczędziłam i czas i pieniądze, obydwie się wyspałyśmy kiedy to inne już u fryzjera cierpiały.
      traumy z tego powodu nie miała.
      • iin-ess Re: fryzura dziewczynki / Komunia 28.03.12, 16:05
        tak, tylko to jest mozliwe jak dziecko ma wlosy, które rozpuszczone ładnie wyglądają. Mojej się mierzwią- musi mieć splecione jakoś. Najbardziej z tych wszystkich fryzur spodobała mi sie korona z włosów naokoło głowy. W weekend będziemy próbować. Wygląda bardzo delikatnie ale robi wrażenie na to delikatny wianeksmile Cudo.
    • coronella Re: fryzura dziewczynki / Komunia 28.03.12, 17:35
      po przeczytaniu tego wątku...odwołałam fryzjera smile
      córka ma naturalnie falowane, podatne na skręcanie włosy, zawinę jej loki na noc, na pieluchę tetrową, rano podepnę boki jakimiś spineczkami, i to wszystko chyba. Rzeczywiście bez sensu ten fryzjer. Pewnie zrobił by to samo, bo strojne małe stare mi też się nie podobają.
      • ledzeppelin3 Re: fryzura dziewczynki / Komunia 29.03.12, 08:57
        PRZERAŻAJĄCE, loki na pieluche, fryzjery
        Jeszcze im maseczki na twarze połóżcie i tipsy zrobcie
        Te dzieci maja 7 lub 8 lat
        Moja chce miec właosy jak codzień i takie bedzie miała
        • pade Re: fryzura dziewczynki / Komunia 29.03.12, 09:04
          a moja chce loki, mam odmówić?
          co dla Ciebie jest takie przerażające? że inne dzieci nie sa takie jak Twoja córka?
        • minkapinka Re: fryzura dziewczynki / Komunia 29.03.12, 19:40
          ledzeppelin3 napisała:

> Moja chce miec właosy jak codzień i takie bedzie miała
          i to jest JEDYNA słuszna opcja?
        • coronella Re: fryzura dziewczynki / Komunia 29.03.12, 21:20
          ledzeppelin3 napisała:

> PRZERAŻAJĄCE, loki na pieluche, fryzjery

BARDZO!! i obyś tylko takie przerażenia przeżywała.
          Akurat u córki loki wychodzą przepiękne, na co dzień ma rozwiane i puszące się włosy. Dlaczego mam jej nie kręcić? W imię przerażenia ledzeppelin? Czy to tak z zazdrości?
        • coronella Re: fryzura dziewczynki / Komunia 29.03.12, 21:22

> Moja chce miec właosy jak codzień i takie bedzie miała

Ok. Ogół przyjął do wiadomości. Ja nadal mam zamiar loki zakręcić. Bo moja tak chce.
        • morekac Re: fryzura dziewczynki / Komunia 30.03.12, 00:09
          Z ciekawości zapytam: jak się robi loki na pieluchę?

-------------------------------------------------------------
          Moda na Sukces jest jak półprosta. Ma początek, ale nie ma końca.
          • hellulah papiloty z pieluchy lub t-shirta 30.03.12, 11:44
            • coronella Re: papiloty z pieluchy lub t-shirta 30.03.12, 15:32
              dokladnie tak. Ja mam akurat pociętą tetrę, ale może być chyba każdy inny materiał. Córka ma takie niesforne włosy, że wplątują się jej w każde wałki, nawet te gąbkowe, rozwijanie potem to koszmar. A te wychodzą. I dają śliczne skręty.
    • yenna_m Re: fryzura dziewczynki / Komunia 29.03.12, 19:40
      w kosciele na komuniach moich synów widziałam dziewczynki normalnie uczesane
      normalne, ładnie ułożone proste włoski

te bez monstrualnych, karykaturalnych loków, bez przegiętych koków, z normalnymi rozpuszczonymi lub normalnie upiętymi włoskami wyglądały ślicznie
      esencja niewinności smile aż miło było popatrzyć smile
      • mwiktorianka Re: fryzura dziewczynki / Komunia 29.03.12, 22:14
        Moja córcia będzie miała rozpuszczone włosy tylko na boku zrobię jej dobieranego warkocza od czoła do ucha aby włosy nie spadały jej na buzię.Nic nie kręcę bo nieszczególnie podobają mi się kręcone włosy.Druga sprawa, że moje dziecko ma piękne długie gęste włosy, do tego naturalnie błyszczące.Przypuszczam, że nawet gdybym chciała jej zakręcić i tak zaraz by się rozprostowały.Kiedy byłam na etapie zastanawiania się nad rodzajem fryzury wszyscy doradzali mi rozpuszczone włosy bo szkoda ich nie wyeksponować.Na szczęście u nas nie ma przymusu alb i każdy ubiera dziecko jak chce.Mnie tez się alby nie podobają.
    • bye.bye.kitty fryzjer nie gryzie 30.03.12, 00:40
      jasne, że dziecko na wyjątkową (lub nie) okazję może uczesać fryzjer/ka. Pewnie córce będzie przyjemnie, szczególnie, jeśli nie chodzi regularnie do fryzjera i odbierze to jako "coś świątecznego"
      • mrbean198 Re: fryzjer nie gryzie 10.04.13, 15:29
        Oby tylko nie przerodziło się to w nawyk smile bo ostatnio to tragedia z komuniami jest. wybiegi miss. Fryzurę to akurat nie jest problem ulozyc: fryzury komunijne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka