07.10.12, 18:49
Zapisałam moją córkę na zajęcia z Aikido.Chciałam aby się trochę rozruszała,mniej siedziała przed kompem itd.
Na zajęcia chodzi razem z 14-letnim kuzynem.Córka bardzo polubiła te zajęcia.Jest tam jedyną dziewczynką.Pozostali uczestnicy zajęć to 15-19 letni chłopcy.Wszyscy są dla mojej córki niezwykle mili i sympatyczni.Obchodzą się z nią jak z jajkiem i to zarówno pan instruktor jak i pozostali chłopacy.
Dlatego też pewnie córka tak lubi tam chodzić.Wraca przyjemnie zmęczona i nie może już doczekac się kolejnych zajęć.Niestety jej zapał studzą dziadkowie,którzy są wręcz oburzeni tym,że panienka chodzi na takie typowo męskie zajęcia.Twierdzą,że to nie wypada,aby dziewczynka w jej wieku,chodziła i biła się z chłopakami,że skoro żadnej dziewczyny tam nie ma to znaczy że to są zajęcia nie dla dziewcząt.I kto wg.was ma rację ja czy dziadkowie?
Może faktycznie to nie są odpowiednie zajęcia dla niej?
Obserwuj wątek
    • jola_ep Re: Aikido 07.10.12, 19:22
      Pytasz jak przekonać dziadków? Trudno pewnie będzie, bo mają swoje przekonania. Musieliby pochodzić na treningi, popatrzeć, poznać filozofię aikido. Czyli musi im się chcieć wink
      Moja córa trenowała parę lat aikido. Poznała tam najbliższą przyjaciółkę. Dziewczyn było więcej, trenerka też kobieta wink
      Zresztą zajęcia w grupie początkującej zdecydowanie nie określałbym terminem "biją się" wink
      • jotde3 Re: Aikido 12.12.12, 09:18
        jola_ep napisała:
        > Zresztą zajęcia w grupie początkującej zdecydowanie nie określałbym terminem "b
        > iją się" wink

jak chodzi o ajkido to zajęć w zadnej grupie tak określić nie można .
    • budzik11 Re: Aikido 07.10.12, 19:24
      Nie żartuj, mamy XXI wiek. Dziadkom powiedz, że to nauka samoobrony, że jak ją zaczepi w parku jakiś gwałciciel/pedofil itp, to się będzie umiała obronić. Filmik im pokaż:
      www.youtube.com/watch?v=AfdpXiTLe-4
      Poza tym świetnie to wpływa na gibkość, sprawność i w ogóle sylwetkę (postawę) itp - same superlatywy smile
      • jotde3 Re: Aikido 12.12.12, 09:20
        budzik11 napisała:
        > Nie żartuj, mamy XXI wiek. Dziadkom powiedz, że to nauka samoobrony, że jak ją
        > zaczepi w parku jakiś gwałciciel/pedofil itp, to się będzie umiała obronić. Fil
        > mik im pokaż:
        > www.youtube.com/watch?v=AfdpXiTLe-4

sama nie żartuj smile buhehehhe
    • estragonka Re: Aikido 07.10.12, 19:25
      k1234561 napisała:

> Twier
      > dzą,że to nie wypada,aby dziewczynka w jej wieku,chodziła i biła się z chłopaka
      > mi,że skoro żadnej dziewczyny tam nie ma to znaczy że to są zajęcia nie dla dzi
      > ewcząt.I kto wg.was ma rację ja czy dziadkowie?
      > Może faktycznie to nie są odpowiednie zajęcia dla niej?
      >

wyjątkową przyjemność sprawia mi rzucanie kolegami na treningach. mojej córce też. wiek rozbieżny. daleko w nosie mam czy nam wypada smile
    • kanna Re: Aikido 07.10.12, 19:36
      Moja córka tez chodzi. i syn smile Jestem wielką fanką aikido, poczytaj moje wpisy.
    • rolo-1234 Re: Aikido 07.10.12, 20:06
      Dziadkowie mają być do dyspozycji, a nie ingerować. To zdanie mojego kolegi - psychologa - jest tu na miejscu. Wszyscy się z tym męczycie, aby zachować poprawność w stosunkach z dziadkami.

Gdyby na zajęciach coś było nie tak, pewnie zorientowalibyście się.
      • kanna Re: Aikido 07.10.12, 23:14
        Twój kolega-psycholog, jest marnym specjalistą uncertain i jeśli szerzy takie poglądy to robi złą robotę dla środowiska psychologów.

Dziadkowie NIE mają być "do dyspozycji". Jeśli ktoś tak uważa, to okazuje swój kompletny brak szacunku dla podmiotowości dziadków.
    • kitka20061 Re: Aikido 08.10.12, 09:20
      U nas w domu panuje zasada, że dziadkowie nie mogą podważać decyzji rodziców. Jeśli ja zezwalam na chodzenie na judo (bo takie zajęcia m. in. wybrała sobie córka), to dziadkowie czy im się to podoba czy nie muszą to zaakceptować i nie maja prawa wyrażać swoich opinii, zwłaszcza przy dziecku.
      A zresztą to czy dla dziewczynek to tylko balet i tańce się nadają?
    • angazetka Re: Aikido 08.10.12, 09:29
      Dziadkowie żyją stereotypem. Mamy XXI w., na litość Boską.
    • kocianna Re: Aikido 08.10.12, 09:59
      Dziadkom można to wytłumaczyć samoobroną.
      Ja jestem z rodziny judoków, u nas też babcia marudziła, że to nie sport dla dziewcząt (zwłaszcza że siostra trenowała wyczynowo - no, ale żaden sport uprawiany wyczynowo, nawet gimnastyka artystyczna, nie upiększa i nie jest zdrowy) - ale babcie od tego są, żeby marudzić. Naszej się jeszcze nie podobały dżinsy, bo dziewczynka powinna chodzić w spódniczce, i na pewno nie w mini, i na pewno nie w butach na obcasie... i tak dalej smile
      • jotde3 Re: Aikido 12.12.12, 09:23
        kocianna napisała:

> Dziadkom można to wytłumaczyć samoobroną.
        > Ja jestem z rodziny judoków,

a widzisz , judo co co innego , zakłada walke już od początku , niestety przepisy coraz gorsze i np. cłapek od paru lat już nie wolno .
    • mama-ola Re: Aikido 08.10.12, 10:24
      Twoja córka to ta z sygnaturki, tak? Ma 11,5 roku, a pozostali uczestnicy (poza 14-latkiem) to od 15 wzwyż. Moim zdaniem, 19-latkowie to już młodzi mężczyźni, nie chłopcy. Dlaczego 11-latka ma chodzić na te same treningi co młodzi mężczyźni? Z racji równouprawnienia? Tu nie chodzi o płeć, ale o możliwości fizyczne. Moim zdaniem, ta grupa jest niedobrana.
      Niech chodzi na aikido z chłopcami, ale w swoim wieku. A tak, to co - za maskotkę tam robi? Bo za równoprawnego sparring partnera na pewno nie.
      Nie stoję po stronie dziadków. Niech dziewczyna chodzi na aikido, ale z osobami w swoim wieku (chociaż mniej więcej).
      • jotde3 Re: Aikido 12.12.12, 09:25
        mama-ola napisała:
        > kę tam robi? Bo za równoprawnego sparring partnera na pewno nie.

jakiego sparinpartnera ? na aikido ? litości . czy wy wiecie o czym piszecie ?
    • mw144 Re: Aikido 08.10.12, 11:29
      Pierwszy raz słyszę żeby aikido było tylko dla facetówsmile Z tego co widzę na zajęciach im starsza grupa tym więcej dziewczyn.
    • hanyska97 Re: Aikido 11.12.12, 13:16
      Oczywiście, że to Pani ma rację. Jeśli córka czerpie z tego przyjemność, to moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie. W Japonii jest takie powiedzenie, że Aikido jest właśnie sztuką walki stworzoną dla kobiet ponieważ siła fizyczna będąca atrybutem mężczyzn nie jest najważniejsza. Sama ćwiczę aikido, nasza Sensei jest kobietą, a w naszym dojo jest więcej pań, niż panów.
      • jotde3 Re: Aikido 12.12.12, 09:28
        hanyska97 napisał(a):
        W Japonii jest takie powiedzenie, że Ai
        > kido jest właśnie sztuką walki stworzoną dla kobiet ponieważ siła fizyczna będą
        > ca atrybutem mężczyzn nie jest najważniejsza.

dla kobit dla samoobrony to raczej krav maga . walka bez honoru za to skuteczna .
    • jotde3 Re: Aikido 12.12.12, 09:17
      Niestety jej zapał studzą dziadkowie,którz
      > y są wręcz oburzeni tym,że panienka chodzi na takie typowo męskie zajęcia.Twier
      > dzą,że to nie wypada,aby dziewczynka w jej wieku,chodziła i biła się z chłopaka
      > mi,

jakie "biła sie " na ajkido ? żarty sobie robisz ? wink

że skoro żadnej dziewczyny tam nie ma to znaczy że to są zajęcia nie dla dzi
      > ewcząt.I kto wg.was ma rację ja czy dziadkowie?
      > Może faktycznie to nie są odpowiednie zajęcia dla niej?

jako miłe spędzenie czasu jak widać sie sprawdza , pozatym pożytek z tego marny , może hip hop też by jej sie podobał a wszyscy by zazdrościli jak by wywijała na balach za pare lat ?smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka