Dodaj do ulubionych

Rekolekcje

17.02.13, 12:10
Mam pytanie do mam. Byłam dziś w kościele i ksiądz podał termin rekolekcji i w jeden dzień nam nie pasuje bo mamy umówiona wizytę u okulisty czy muszę usprawiedliwić nieobecność czy zgłosić katechetce. Nie chcę aby dziecko miało z powodu nieobecności problem. Acha u nas rekolekcje odbywają się zamiast lekcji szkolnych.
Teraz mamy ferie wiec nie mam jak się dopytać u katechetki
Obserwuj wątek
    • pasik Re: Rekolekcje 17.02.13, 12:55
      A czym Ty się przejmujesz, dziecko do szkoły/kościoła nie przychodzi/ usprawiedliwiasz wychowawczyni lub dziecko samo daje uspr.na lekcji wychowawczej jeśli jest starsze.
    • budzik11 Re: Rekolekcje 17.02.13, 19:28
      Ja po prostu olewam. Katechetka sama nie przychodzi na rekolekcje. Nie usprawiedliwiam, nikt w kościele obecności nie sprawdza.
      • monikaa13 Re: Rekolekcje 18.02.13, 11:28
        Zrób jak radzi budzik. Nikt w kościele obecności nie sprawdza, a być może i katechetki też nie będzie więc spokojnie.
      • olga727 Re: Rekolekcje 18.02.13, 15:30
        budzik11 napisała:

> Ja po prostu olewam. Katechetka sama nie przychodzi na rekolekcje. Nie usprawie
        > dliwiam, nikt w kościele obecności nie sprawdza.

W Kościele nikt nie sprawdza,ale w szkole jak najbardziej i rekolekcje są traktowane jak lekcje w szkole. Moja córka w ub.roku szkolnym: szli do szkoły,wychowawczyni sprawdzała obecność,a następnie parami wszystkie klasy szły do Kościoła na Mszę i naukę rekolekcyjną. Nieobecność w czasie nauk normalnie usprawiedliwiałam u wychowawczyni.
        • mama-ola Re: Rekolekcje 18.02.13, 15:33
          > W Kościele nikt nie sprawdza,ale w szkole jak najbardziej i rekolekcje są traktowane
          > jak lekcje w szkole.

a) Czy to jest świecka szkoła?
          b) Jak się postępuje z osobami niepraktykującymi?
          • olga727 Re: Rekolekcje 18.02.13, 16:26
            mama-ola napisała:

>
            > a) Czy to jest świecka szkoła?
            > b) Jak się postępuje z osobami niepraktykującymi?

a) rejonowa szkoła-świecka.
            b) nie mam pojęcia i szczerze mówiąc to nie mój problem.
            • mama-ola Re: Rekolekcje 18.02.13, 21:10
              Szkoła jest rejonowa, świecka, a rekolekcje w niej są traktowane jak inne lekcje i dzieci są rozliczane, czy były na nich...
              To jest straszne.

> b) nie mam pojęcia i szczerze mówiąc to nie mój problem.
              Ale w ogóle jest jakiś problem? Czy wszystko w porządku? Twoim zdaniem?
              • olga727 Re: Rekolekcje 19.02.13, 10:43
                mama-ola napisała:

> Szkoła jest rejonowa, świecka, a rekolekcje w niej są traktowane jak inne lekcj
                > e i dzieci są rozliczane, czy były na nich...
                > To jest straszne.
                >
                > > b) nie mam pojęcia i szczerze mówiąc to nie mój problem.
                > Ale w ogóle jest jakiś problem? Czy wszystko w porządku? Twoim zdaniem?

Jak najbardziej w porządku,bo skoro dziecko chodzi na katechezę,to ma OBOWIĄZEK uczestniczyć w Rekolekcjach Wielkopostnych ! Ponieważ ta Katechizacja jest w szkole,to rekolekcje odbywają się w ramach lekcji szkolnych.Nie trwają one cały tydzień,a raptem 3 dni. U nas nauki rekolekcyjne trwają dłużej niż godzinę zegarową - to zależy od rekolekcjonisty i w połączeniu z Mszą św. trwa to około 2 godzin. Potem dzieci wraz z wychowawcami wracają do szkoły.
                • bbkk Re: Rekolekcje 19.02.13, 10:57
                  Ale nawet 2h katechezy to znacznie krócej niż 6h lekcji.
                  Kiedyś było jedno i drugie (ewentualnie lekcje były skrócone).
                • angazetka Re: Rekolekcje 19.02.13, 12:37
                  > Jak najbardziej w porządku,bo skoro dziecko chodzi na katechezę,to ma OBOWIĄZEK
                  > uczestniczyć w Rekolekcjach Wielkopostnych ! Ponieważ ta Katechizacja jest w s
                  > zkole,to rekolekcje odbywają się w ramach lekcji szkolnych

A spokojnie mogłyby się odbywać po południu.
          • bbkk Re: Rekolekcje 18.02.13, 18:28
            We wszystkich okolicznych mi szkolach jest jak powyzej. Nie ma lekcji - sa rekolekcje ale organizowane przez szkole - w koncu religia jest w szkole. Dzieci nie uczeszczajace na religie moga zostac na swietlicy, podobnie jak pozostale przed i po rekolekcjach bo rekolekcje trwaja 1h a rodzice z reguly pracuja 8 h.
        • budzik11 Re: Rekolekcje 18.02.13, 15:37
          U nas dzieci do szkoły nie idą, tylko od razu do kościoła. W pierwsze rekolekcje (w pierwszej klasie) poszłam z córką. Ale jak się okazało, że sama katechetka ma w nosie i nie przychodzi, to i my więcej nie poszliśmy. Nikt nie jest w stanie stwierdzić, czy dziecko było czy nie.
    • angazetka Re: Rekolekcje 18.02.13, 09:35
      Rób tak samo, jakbyś usprawiedliwiała nieobecność dziecka na lekcjach.
    • iwoniaw Re: Rekolekcje 18.02.13, 11:28
      Też uważam, że skoro to w ramach/zamiast lekcji się odbywa, to nieobecność usprawiedliwiamy tak jak każdą inną u wychowawcy.
      Oczywiście, jeśli masz wcześniej kontakt z katechetką, to można napomknąć, że dziecka we wtorek/środę/kiedy tam nie będzie, ale nie wydaje mi się to ani konieczne ani wystarczające w przypadku, gdyby obecność była sprawdzana i wpisywana do dziennika.
    • morekac Re: Rekolekcje 18.02.13, 22:19
      Usprawiedliwiasz nieobecność - tak jak jest to przyjęte w szkole i tak, jak każdą inną nieobecność. Czyli coś tam skrobiesz dla wychowawcy.
      • 77kunda Re: Rekolekcje 19.02.13, 07:20
        Bardzo dziękuje za odpowiedzi
        U nas klasa parę osobowa to nauczyciele nawet nie sprawdzając wizualnie będą widzieć że któregoś brakuje ale usprawiedliwię wychowawcy i powiem katechetce...wiem że to blachy problem ale po co robić problem tam gdzie go można uniknąć
    • mama_amelii Re: Rekolekcje 19.02.13, 09:32
      U nas jak powyżej dziewczyny napisaly.Dzieci idą do szkoły i później do Kościoła,a reszta dzieci idzie do świetlicy.Obecność jest obowiązkowa,a usprawiedliwianie u wychowawcy,Najciekawsze jest to,ze nasz katachetka żąda pisemnej relacji z rekolekcji(o czym były)
      • angazetka Re: Rekolekcje 19.02.13, 09:58
        A to chyba nie jest zły pomysł - skoro dziecko i tak jest w kościele, nieprawdaż, to może posłuchać wink
      • tititu Re: Rekolekcje 19.02.13, 10:08
        Jak dziecko idzie do teatru w ramach szkoły to też musi coś tam napisać. A przedszkolak narysować.
        Uważam, że to bezczelność, bo dzieci są i tak przemęczone!!!
        Moje graniem na kompie.
      • mama-ola Re: Rekolekcje 19.02.13, 12:10
        > Najciekawsze jest to,ze nasz katachetka żąda pisemnej relacji
        > z rekolekcji(o czym były)

A dzieci, które nie były, mogą nic nie pisać? Bo zmyślać na katechezie chyba nie wypada smile
        • angazetka Re: Rekolekcje 19.02.13, 12:37
          Ale chyba dzieci chodzące na katechezę powinny być i na rekolekcjach?
          • mama-ola Re: Rekolekcje 19.02.13, 13:10
            Pewnie powinny. Ja jednak pytałam, co z pracą pisemną, jeśli nie były? Nie muszą pisać pracy chyba, skoro nie były. Nie będą przecież ściągać od innych, bo byłoby to oszukaniem pani, że niby były.
    • moja.droga przepisy 19.02.13, 13:43
      Uczniowie są zwolnieni z lekcji na czas rekolekcji. Nikt nie ma prawa sprawdzać obecności i wpisywać jej w dzienniku lekcyjnym. Dzieci mają to zagwarantowane przepisami Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej w sprawie warunków i sposobu organizowania nauki religii w publicznych przedszkolach i szkołach.

§ 10. 1. Uczniowie uczęszczający na naukę religii uzyskują trzy kolejne dni zwolnienia z zajęć szkolnych w celu odbycia rekolekcji wielkopostnych, jeśli religia lub wyznanie, do którego należą, nakłada na swoich członków tego rodzaju obowiązek. Pieczę nad uczniami w tym czasie zapewniają katecheci. Szczegółowe zasady dotyczące organizacji są przedmiotem odrębnych ustaleń między organizujący-mi rekolekcje a szkołą.
      2. O terminie rekolekcji dyrektor szkoły powinien być powiadomiony co najmniej miesiąc wcześniej.
      3. Jeżeli na terenie szkoły prowadzona jest nauka religii więcej niż jednego wyznania, kościoły i związki wyznaniowe powinny dążyć do ustalenia wspólnego terminu rekolekcji wielkopostnych.
      • bei Re: przepisy 21.02.13, 15:04

• filipianka Re: przepisy 25.02.13, 09:19
        Uczniowie uczęszczający na naukę
        religii uzyskują trzy kolejne dni zwolnienia z
        zajęć szkolnych w celu odbycia rekolekcji

a nie uczęszczajacy nie uzyskują zwolnienia? czy może również uzyskują ale w celu innym niż odbycie rekolekcji?
        • triss_merigold6 Re: przepisy 25.02.13, 09:36
          Nieuczęszczający idą na świetlicę albo zostają w domu.
        • moja.droga Re: przepisy 26.02.13, 12:18
          Szkoła ma obowiązek zapewnić pozostałym dzieciom stosowną opiekę. Moje albo są w domu, albo mają jakieś indywidualne zajęcia z nauczycielami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka