Dodaj do ulubionych

2 trzecioteściki

28.02.13, 09:44
Dziewczyny,

dostaliśmy właśnie informację, że 14 marca piszemy próbny trzecioteścik.

I słowo próbny jest tu kluczowe - 14 marca jest najzwyczajniejszy w świecie Test Operonu, a z tego co wiem nieoficjalnie następny test (ten niby niepróbny) będzie pod koniec marca czyli to będzie Obut.

No i tym sposobem trzecioklasiści piszą obydwa testy - moim zdaniem to przesada. Jest to robione jakoś tak cichaczem, że się rodzicom oficjalnie nie mówi, że to trzecioteścik, ale terminy się zgadzają. Nie wiem czepiać się szkoły czy nie?

A swoją drogą czy wiecie czy szkoła ponosi jakieś koszty związane z tymi testami, bo może się przyczepić, że to niegospodarność ( w mojej miejscowości sa spore problemy finansowesad
Obserwuj wątek
    • ewa_mama_jasia Re: 2 trzecioteściki 28.02.13, 09:52
      Trzeciotesciki to po prostu sprawdziany, na ile dziecko opanowało program edukacji wczesnoszkolnej. Taka większa klasówka, i do tego nieobowiązkowa. Jeśli nie chcecie testów, to zgłoście to dyrekcji. Podejrzewam ze skoro test nieobowiązkowy, to szkoła nie ma prawa narzucić rodzicom i dzieciom udziału. Natlomiast nie deziwię się szkole, ze chce sprawdzić umiejetnosci dzieci testem zewnętrznym, nawet dwoma. Zawsze to dla szkoły informacja zwrotna o umiejętnościach nauczycieli nauczania początkowego.
      I dobrze moim zdaniem, że szkoła załatwia testy cichaczem, niepotrzebnie nie stresując dzieci i rodziców. Wielu rodziców mając na względzie dobry wynik dziecka prowadza je na korepetycje, zajecia dodatkowe. Zupełnie bez sensu, bo te testy nie daja żadnych uprawnień, nie są do niczego potrzebne.
    • magnolia1973 Re: 2 trzecioteściki 28.02.13, 09:54
      U nas też mają napisać Operon i OBUT. Mnie to w sumie ani ziębi ani grzeje, choć pewnie jeden test w zupełności by wystarczył. Oba to jakaś nadgorliwość. Ale zdaje się, że one badają z lekka coś innego, więc może i jest sens?
      Ale OBUT jest za darmo, więc argument z niegospodarnością odpada. www.obut.edu.pl/artykul/opis_badania
      • matizka Re: 2 trzecioteściki 28.02.13, 10:26
        my od dzisiaj mamy codziennie dostawać dodatkową pracę domową przygotowującą do testu - na osobnych kartkach, codziennie sprawdzaną, więc to jednak nie jest takie nic. I to jest takie śmieszne, że nauczycielom nie wolno powiedzieć rodzicom, że to są te testy, ale dzieci wiedzą (te co zapamiętały - moja mi tam nic nie przekazujesmile

No, ale ilość prac domowych sugeruje, że jednak coś ważnego się dzieje
        • ewa_mama_jasia Re: 2 trzecioteściki 28.02.13, 10:32
          Powtarzam - podejrzewam ze nie ma obowiązku udziału dziecka w nieobowiązkowym teście. Natomiast warto rozpoznac, czy wszyscy rodzice się zgadzają żeby nauczyciel dawał dodatkową pracę, dodatkowo obciązając tym dzieci - ich percepcję i czas wolny. Z tym, ze jeśli ta dodatkowa praca domowa bedzie wynikać z kiepskiej pracy nauczyciela, który nie nauczył dzieci tego, co jest niezbędne do zakończenia edukacji wczesnoszkolnej, to może warto te prace domowe robić - w IV klasie dzieci które nie opanują podstaw wczesnoszkolnych bedą miały ciężko.
      • magnolia1973 Re: 2 trzecioteściki 28.02.13, 10:39
        Ha, dziwna jakaś ta konspiracja. U nas było powiedziane otwartym tekstem na wywiadówce - będzie Operon i OBUT.
        Jakoś szczególnie chyba się nie przygotowują, chociaż ostatnio powtarzali obliczenia kalendarzowe czy rzymskie liczby, pewnie "na intencję" operonów i obutów. Ale mnie to rybka, żadne to wielkie przygotowania.
    • bbkk Re: 2 trzecioteściki 28.02.13, 10:36
      Ale test Operonu nie jest jakimś obowiązującym testem. To wydawnictwo po prostu układa różne testy i tyle. Dlatego nie jest to nazywane testem tylko testem próbnym.
      Jest to bezpłatne (kosztuje jedynie wydrukowanie zadań).
    • tititu Re: 2 trzecioteściki 28.02.13, 10:38
      No ale operon jest prosty, obut trudniejszy. Będziesz wiedziała co dziecko umie a co nie. Dziecko nawet nie odczuje tego, że pisze jakiś ważny test. To raczej rodzice się nakręcają.
      • olena.s Re: 2 trzecioteściki 28.02.13, 10:50
        O, to to. Rodzice świrują i dlatego szkoła podchodzi do testu dyskretnie.
    • natalek79 Re: 2 trzecioteściki 28.02.13, 10:51
      niestety tez uważam, że rodzice niepotrzebnie nakręcają sytuację...
      Operon ma proste testy, plusem jest to, że po później robią analizę i ona wraca do szkoły - dość szybko to wszystko. Obut jest trudniejszy, zdarzają się "głupoty" wystarczy popatrzeć na ten kosmos z listem o likwidacji szkoły w ubiegłym roku. Pomimo tego, test ten ma jedynie pokazać umiejętności nabyte przez dzieci w nauczaniu początkowym i nie przyczynia się do jakiejkolwiek "oceny" dziecka. jeżeli sami - rodzice i nauczyciele - nie będziemy "nakręcać" i stresować tym dzieci, to nawet nie odczują, że go piszą...a powoli przyzwyczajają się robiąc takie przykładowe testy w klasie. A próbny, bo tak przyjęło się mówić o takich "dodatkowych" i bardzo fajnie, że piszą, bo same dzieci zobaczą jak to wygląda i że straszne nie jest wink
      Szkoła nie ponosi kosztów - testy przychodzą gotowe, zapakowane itd.
      • matizka Re: 2 trzecioteściki 28.02.13, 12:08
        No dobrze,
        to powiedzcie mi jak pomóc przygotować się do części z polskiego polegającej właśnie na pisaniu wypowiedzi własnej.

Widzę, że najpopularniejszy jest list - i z jednej strony to proste, bo dzięki pamiętaniu o jego formie, dziecko już ma jakieś punkty, ale z drugiej moja córka nie pisze dobrze.

ma fajne pomysły i sporo do powiedzenia, ale czasem mam wrażenie, że ją przerasta to co chce powiedzieć i przez to nie wychodzi to dobrze. Próbuję ją przekonać do prostszego sposobu wyrażania sięsmile

Czy ma sens pisanie samodzielnych wypowiedzi przez te 2 tygodnie czy też tego nie nadrobimy/ nie poprawimy w tak krótkim czasie? (to nie jest tak, że ona w ogóle nie umie, ale zawsze się w czymś zaplącze i w rezultacie najczęstsza ocena to 4).

A myślę o poprawianiu się w tej dziedzinie, bo rzeczywiście reszta to banał...
        • ewa_mama_jasia Re: 2 trzecioteściki 28.02.13, 12:38
          A 4 to zła ocena, ze ją trzeba poprawiać? Nie czepiam sie, tak tylko pytam.
          • matizka Re: 2 trzecioteściki 28.02.13, 12:39
            Zła nie, ale jednak wskazuje na to, że jest coś do poprawienia, skoro gdzie indziej nie ma to chyba na niej wypadałoby się skupić
            • ewa_mama_jasia Re: 2 trzecioteściki 28.02.13, 12:51
              Tak po prostu pytam, bo chciałam Cię trochę uspokoić - wydajesz mi się spięta tym testem. Oczywiście że warto popracowac nad poprawą umiejętności, ale nic na siłę. Jeśli jest to 4 wypracowane bez wysiłku, ot tak usiądzie i machnie, to mozna ćwiczyć. Jeśli jest to 4 wymęczone z wielkim trudem, to daj sobie i dziecku spokój.
        • olena.s Re: 2 trzecioteściki 28.02.13, 13:08
          Matizka, zlituj się. Po co chcesz sztucznie i intensywnie podnosić córce ocenę!? I stresować ją przez te dwa tygodnie wbijając jej w głowę, że ten test jest ważny,że musi go napisać doskonale? Ocena z tego testu ma dokładnie zerowe znaczenie dla dalszej przyszłości dziecka, prawda?
          Więc jeżeli źle pisze, to kup jej najpiękniejszy notes na pamiętnik, sprzyjaj mailowej przyjaźni z koleżanką, zaproponuj napisanie opowiadania, może macie jakąś babcię/ciocię która mieszka daleko i skłonna byłaby z dzieckiem pokorespondować? I dużo czytajcie.
          • matizka Re: 2 trzecioteściki 28.02.13, 13:45
            My czytamy dużo, i mam takie wrażenie, że jej "problemem" jest, że ma za dużo do powiedzenia na każdy temat. I przez to komplikuje na tyle, że się np. gubi w zdaniu. Plus niestety zjada literki, końcówki, co w dłuższym tekście pojawia się tym częściej...

Nie wiem czemu mi zależy (taka jestem już z natury), ale wiem, że takie przyciśnięcie dobrego dziecka, by jakby oceny odzwierciedlały jego poziom ma swoje plusy. Widzę to na przykładzie angielskiego, w którego naukę bardzo mocno zaangażowałam się na początku edukacji córki; teraz ona już nie pamięta, że wcale tak bardzo tej nauki nie lubiła, a jest przekonana, że ma wybitne zdolności językowe (pewnie ma, ale gdybyśmy razem na początku nie pracowały nie wiem czy tak by byłosmile

• olena.s Re: 2 trzecioteściki 28.02.13, 13:59
              Ale to nie przez dwa tygodnie i nie w kontekście testu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka